Waarom eet mijn kat kattenbakvulling? En hoe het te stoppen

Katten kunnen veel vreemde dingen doen. Als uw kat onlangs is begonnen met het eten van zijn nest, heeft u zich misschien afgevraagd of dit normaal is of niet. Bovendien, als ze hun nest opeten, hoe houd je ze dan tegen?

Als je merkt dat je kat zijn nest maar één keer eet en hij doet het niet opnieuw, is het waarschijnlijk niet nodig om je zorgen te maken. Als ze dit echter blijven doen, kan dit wijzen op gezondheidsproblemen, dus u moet een dierenarts raadplegen om ervoor te zorgen dat uw kat in orde is.

Snel overzicht

01

Katten eten zwerfvuil om een aantal redenen, waaronder gezondheidsgerelateerde, voedings- of gedragsoorzaken.

02

Als u merkt dat uw kat vaak kattenbakvulling eet, is het belangrijk om ze door uw dierenarts te laten controleren, omdat ze aan een ernstige ziekte kunnen lijden.

03

Zodra je medische problemen hebt uitgesloten, probeer dan over te schakelen naar een ander nest en leid je kat af van het nest met speelgoed, puzzelvoeders of speelsessies.

Waarom eten katten zwerfvuil?

Het eten van non-food items, een aandoening die pica wordt genoemd, kan gedrags- of gezondheidsoorzaken hebben.

Er is een aantal redenen waarom uw kat zijn nest kan eten, bijvoorbeeld bloedarmoede, voedingstekorten, stress of zelfs gewoon verveling.

Het eten van non-food items, of het nu kattenbakvulling of iets anders is, is een gedrag dat bekend staat als pica. Pica en kan wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen of gedragsproblemen. Dit is echter niet alleen kattengedrag; mensen en andere dieren kunnen pica ook ervaren.

Lees ook: Waarom eten katten plastic? (En hoe ze te laten stoppen)

Gezondheidsproblemen waardoor katten kattenbakvulling eten

Bloedarmoede, die ertoe kan leiden dat katten hun nest eten, kan worden veroorzaakt door verschillende gezondheidsproblemen.

Bloedarmoede is een reden waarom een kat zijn kattenbakvulling kan eten. Bloedarmoede treedt op wanneer het lichaam onvoldoende gezonde rode bloedcellen en hemoglobine heeft om zuurstof door het lichaam te vervoeren.

Het meest voorkomende teken van bloedarmoede bij volwassen katten en kittens is bleekheid. Je kat is bedekt met vacht, dus je zult niet vaak merken dat ze bleek zijn, tenzij je hun tandvleeskleur controleert. Om dit te doen, til voorzichtig hun bovenlip op en kijk naar hun tandvlees. Het tandvlees moet normaal gesproken een mooie lichtroze kleur hebben. Als het tandvlees van uw kat er bleek, wit of blauwachtig uitziet, breng ze dan zo snel mogelijk naar de dierenarts om persoonlijk te worden onderzocht.

Bloedarmoede kan een secundaire aandoening zijn voor een onderliggend gezondheidsprobleem zoals nierziekte of kanker. Daarom is het van vitaal belang om veterinair advies in te winnen, vooral als uw kat saai lijkt, onaantrekkelijk, als ze gewichtsverlies hebben of als ze abnormaal beginnen te braken of plassen.

Infectieuze oorzaken van ziekten die kunnen leiden tot bloedarmoede bij katten zijn feline leukemievirus (FeLV) en feline infectieuze peritonitis (FIP). Deze ziekten zullen ervoor zorgen dat uw kat bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer mist, wat kan bijdragen aan zijn bloedarmoede, en kan uw kat stimuleren om te proberen zijn opname te verhogen door het nest te eten.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Gedragsproblemen waardoor katten kattenbakvulling eten

Sommige perfect gezonde katten kunnen hun nest opeten als gevolg van een gedragsprobleem.

Katten zijn zeer nieuwsgierige wezens en kittens proberen vaak hun nest op te eten om te experimenteren. Als je ze dit een of twee keer ziet doen, maar nooit meer, is het waarschijnlijk niet de moeite waard om je zorgen over te maken. Als het echter een gewoonte wordt, is het niet gezond en moet het worden ontmoedigd.

Soms kunnen katten dwangmatig worden over het eten van hun kattenbakvulling, vooral als ze gestrest zijn. Katten kunnen bijvoorbeeld gestrest raken door te verhuizen, een vriend of geliefde te verliezen of een nieuw dier bij hen te laten wonen.

Een andere reden waarom katten het nest kunnen gaan eten, kan te wijten zijn aan verveling. Als uw kat een huiskat is en niet genoeg stimulatie, spel of menselijke interactie krijgt, kan het eten van zijn nest hier een symptoom van zijn.

Als je je zorgen maakt dat dit de reden is waarom je kat zijn kattenbakvulling eet, zorg er dan voor dat je korte en frequente speeltijd met hem plant, de hele dag met hem communiceert als je thuis bent, of probeer wat puzzelvoeders of traktaties uit om ze langer bezig te houden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Is het slecht voor katten om zwerfvuil te eten?

Het eten van elk type nest is niet gezond voor je kat, dus het is belangrijk om er zo snel mogelijk een einde aan te maken.

Het is zeker niet gezond voor katten om zwerfvuil te eten en als ze het vaak genoeg doen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, afhankelijk van het type nest. Als het nest dat u gebruikt klonterend strooisel is, kan de bentoniet in het nest reageren met uitwerpselen in de darm van uw kat en vormen een aantal zeer ernstige darmblokkades in hun spijsverteringsstelsel. Deze kunnen fataal zijn, tenzij ze snel door uw dierenarts worden voorkomen of behandeld.

Hoe te voorkomen dat katten kattenbakvulling eten

kat dierenarts controle

Een gezondheidscheck van de dierenarts is de eerste stap als uw kat kattenbakvulling eet.

Als uw kat er een gewoonte van maakt om zijn nest te eten, bespreek het dan eerst met uw dierenarts, omdat ze misschien een aantal onderzoekende tests willen doen om er zeker van te zijn dat het geen symptoom is van een ernstiger onderliggend gezondheidsprobleem. Als uw kat de diagnose iets krijgt, kan een behandeling of een aanbevolen dieetverandering de gewoonte om kattenbak te eten vanzelf oplossen.

Als je eenmaal medische aandoeningen hebt uitgesloten waardoor ze hun kattenbakvulling eten, is het belangrijk om je kat te ontmoedigen om zijn kattenbakvulling te eten, vooral als het klonterende kattenbakvulling is, voordat ze zichzelf schade berokkenen.

Zoals hierboven besproken, als verveling de oorzaak zou kunnen zijn, investeer dan in voedselpuzzels en nieuw speelgoed en besteed meer tijd aan interactie met je kat.

Neem contact op met uw dierenarts of het dieet van uw kat alleen voldoende is om hem te voorzien van alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die hij nodig heeft. Kattenvoer van hoge kwaliteit moet alles bevatten wat ze nodig hebben. Specifieke soorten voedsel zijn bedoeld voor oudere katten en jonge kittens om ervoor te zorgen dat ze elk de juiste voeding hebben voor hun levensfase.

Als je deze allemaal hebt uitgesloten, willen katteneigenaren misschien kijken naar het veranderen van het type strooisel dat ze gebruiken van een op klei gebaseerd strooisel naar een op maïs gebaseerd strooisel op basis van papier, houtsnippers of tarwe.

Als je ziet dat je kat naar zijn kattenbak gaat om te eten (verwar dit niet met het daadwerkelijk naar het toilet moeten!), Probeer hem er dan van af te leiden met een speeltje of traktaties, of ontmoedig hem met een stevig “nee”. De sleutel hiertoe is herhaling en consistentie, wat enige tijd kan duren.

Ten slotte kunt u kattenferomonen of kattenkruid gebruiken om een gestreste of verveelde kat te ontspannen. Als je kattenkruid in huis of buiten achterlaat, houd het dan uit de buurt van de kattenbak, zodat ze ze niet met elkaar associëren.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Laatste gedachten

kat eet uit een kom

Praat met uw dierenarts over het dieet van uw kat om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben in de juiste hoeveelheden.

Een aantal dingen kan ervoor zorgen dat uw kat zijn kattenbakvulling gaat eten. Als ze er een gewoonte van maken, is het erg belangrijk om ze naar je dierenarts te brengen voor een controle. Ze kunnen ervoor zorgen dat uw kat geen medisch probleem of een voedingstekort heeft waardoor ze kattenbakvulling willen eten – sommigen van hen kunnen zeer ernstig zijn en zullen behandeling nodig hebben als ze worden gediagnosticeerd.

Zodra uw kat de volledige duidelijkheid van de dierenarts heeft gehad, kunt u thuis een aantal dingen doen, zoals hem afleiden met spel- en puzzelvoeders, hem “nee” zeggen wanneer hij zijn nest gaat eten, of zijn type nest vervangen door een ander nest.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat kattenbakvulling eet?

Zorg ervoor dat je kat niet eerst een medisch probleem heeft. Als de dierenarts bevestigt dat uw kat geen lichamelijke gezondheidsproblemen of voedingstekorten heeft, kunt u hem afleiden van het nest met speelgoed, hem meer vermoeien met aandacht en speeltijd, of hem overdag bezig houden met puzzelvoeders.

Je kunt ook proberen je kleistrooisel om te schakelen naar strooisel op basis van maïs, papier of houtsnippers.

Zal het eten van strooisel mijn kat pijn doen?

Sommige kattenbakvulling kan zeer schadelijk zijn voor uw kat. Klonterend kleistrooisel is vooral gevaarlijk omdat het in de darm van uw kat kan klonteren en levensbedreigende blokkades kan vormen die mogelijk een operatie vereisen om te verwijderen.

Waarom eet mijn kitten kattenbakvulling?

Uw kat kan lijden aan bloedarmoede (veroorzaakt door ziekten zoals kattenleukemie of nierziekte), voedingstekorten, verveling of stress. Soms zijn kittens gewoon heel nieuwsgierig en experimenteren ze graag door hun nest op te eten. Als ze het een of twee keer doen, maak je dan geen zorgen. Als ze er een gewoonte van maken, moet je je dierenarts vragen om ze te controleren.