Waarom verstopt en slaapt mijn kat in de kast?

Elke kattenouder zal momenten hebben gehad waarop ze hun kat ergens vreemd verborgen vinden, misschien bovenop de boekenkast, onder het bed of zelfs achter de gordijnen. Voor veel katten is dit verstopgedrag onderdeel van een natuurlijke gedragsdrift, maar wist je dat wegstoppen ook een probleem met je kat kan betekenen?

Snel overzicht

01

Sommige katten kiezen van nature warme, donkere, rustige plekken om zich te verstoppen als ze slapen.

02

Als uw kat zich meer verstopt dan normaal, kan dit betekenen dat uw kat angst, stress, pijn of een medische ziekte ervaart.

03

Elke gedragsverandering bij uw kat, inclusief het wegstoppen, moet altijd leiden tot een reis naar uw dierenarts voor een controle.

Weten welk kattengedrag normaal is, is belangrijk, zodat u een veterinaire controle kunt krijgen als u merkt dat er iets ongewoons is. Lees verder om te leren wat verberggedrag u over uw kat kan vertellen en hoe u kunt helpen.

Wat drijft het verbergen van gedrag bij katten?

Katten zijn niet alleen roofdieren, maar zijn ook prooien, dus ze hebben sterke verbergende instincten.

Als je aan een wilde kat denkt, stel je je waarschijnlijk een berekenend roofdier voor met een slecht jachtinstinct. Dit is niet verkeerd. Zelfs gedomesticeerde katten zijn fantastische jagers, omdat ze zo voedsel in het wild vinden.

Wist je echter dat katten ook prooidieren zijn? Dit betekent dat ze instinctief veel zelfbehoudsgedrag hebben om ze te beschermen tegen de dieren die op hen jagen, zoals vossen of coyotes. Een van die cruciale evolutionaire gedragingen is het zoeken naar een schuilplaats.

Waarom verstopt mijn kat zich?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een kat ervoor kan kiezen om zich te verstoppen. Deze omvatten:

#1 Warmte

Katten kunnen zich verstoppen in kleine, afgesloten ruimtes om warm te blijven.

Katten voelen zich van nature aangetrokken tot gebieden met warmte. De uren die je doorbrengt met zonnebaden of knuffelen op je schoot zijn hier een bewijs van. Dit warmtezoekgedrag is deels te wijten aan hun kleine formaat. Hoewel bont zorgt voor een fantastische isolator, hebben dieren met kleinere lichaamsmaten een grotere oppervlakte-tot-volumeverhouding, zodat ze gemakkelijker warmte verliezen dan grotere dieren. Katten zoeken ook warmte puur om comfortabel en gezellig te zijn, zoals wij.

Lees ook: Waarom liegen katten op ongemakkelijke dingen?

#2 Veiligheid

Katten voelen zich veiliger om te slapen op plaatsen waar ze zich opgesloten en verborgen voelen.

Omdat katten natuurlijke prooidieren zijn, kan het vinden van verborgen slaapplekken hen een gevoel van veiligheid geven, waardoor ze meer ontspannen kunnen zijn. De noodzaak om een schuilplaats te zoeken om te snoozen zal sterk afhangen van het karakter van je kat; meer extraverte katten, of katten die zich erg veilig voelen in hun thuisomgeving, nestelen zich vaak heel graag in het publieke oog.

Als uw kat echter altijd een veilige plek zoekt voor zijn slaapperioden, kan dit heel normaal gedrag voor hem zijn.

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

#3 Angst

Wanneer katten zich bang voelen, is het natuurlijk voor hen om zich te verbergen voor het ding of geluiden die hen stress bezorgen.

Katten kunnen om vele redenen angstgedrag vertonen en wij als mensen merken misschien niet eens de dingen op die erg eng voor hen zijn. Zoiets simpels als de stofzuiger of de lopende wasdroger kan ervoor zorgen dat je kat bang wordt. Harde geluiden of grillig gedrag (zoals dat van uitbundige of jonge kinderen) kunnen voldoende zijn om uw kat naar een ruimte te laten rennen waar hij zich veilig voelt.

Lees ook: Katten en kinderen – Regels voor veilig spelen

#4 Stress

Katten kunnen gestrest raken door dingen die ons klein lijken en kunnen zich als reactie verstoppen.

Katten zijn van nature erg gevoelig voor stress en angst. Stress kan zich op vele manieren manifesteren, waaronder gedragsveranderingen, overbezorgdheid, ongepast toiletgedrag en wegstoppen. De oorzaak van stress voor een kat kan soms extreem subtiel zijn, zoals een kleine verandering in de sociale dynamiek tussen katten in een huishouden met meerdere katten, huisrenovaties of zelfs gewoon een nieuwe kat uit het raam zien.

Zelfs basisveranderingen binnen hun territorium, zoals nieuwe meubels of een nieuwe geur, kunnen stressvol zijn. Het omgaan met stressgedrag bij katten kan soms een uitdaging zijn. Toch kan uw dierenarts adviseren over de beste manier van handelen als u denkt dat uw kat thuis last heeft van stress of angst. Let op gedragsveranderingen of veranderingen in het gebruik van kattenbakken.

#5 Pijn

Katten met pijn hebben de neiging om zich te verstoppen in plaats van te laten zien dat ze zich niet goed voelen.

Aangezien katten van nature prooidieren zijn, wheAls ze pijn ervaren, kunnen ze ervoor kiezen om zich te verstoppen. Pijn kan moeilijk te herkennen zijn bij katten omdat ze de neiging hebben om het heel goed te maskeren totdat ze het niet meer kunnen blijven verbergen.

Veel aandoeningen zijn pijnlijk voor katten, maar een veel voorkomende presenterende klacht is artritis of gewrichtsontsteking. Katten zullen zich meestal niet presenteren met openlijke kreupelheid, maar in plaats daarvan kunnen ze minder actief worden, terughoudend om op hoge oppervlakken te springen of zich meer te verstoppen. Lees hier meer over artritis.

Evenzo komt tandheelkundige ziekte vaak voor bij katten en kan het pijnlijk zijn. Contra-intuïtief zal het onwaarschijnlijk zijn dat uw kat van zijn voedsel afgaat totdat zijn tanden verschrikkelijk zijn. In plaats daarvan kunnen ze gewoon meer verbergen dan normaal. Als u merkt dat uw kat zich verstopt of meer slaapt dan normaal, kan dit een teken van pijn zijn en is het maken van een afspraak met uw dierenkliniek een verstandig plan.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

#6 Ziekte

Net als bij katten die lijden aan pijn, zal een zieke kat zich waarschijnlijk verbergen in plaats van tekenen van ziekte vertonen.

Net als bij pijnlijke aandoeningen, als uw kat zich onder het weer voelt, kan hij zich meer dan normaal voor u gaan verbergen. Veel aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich slecht voelt, maar veel voorkomende klachten zijn lever, nieren, hart-, longaandoeningen en kankers. De tekenen van ziekte kunnen gevarieerd zijn, maar wegstoppen is vaak een gemeenschappelijke factor.

Om te begrijpen wat er mis is met uw huisdier, zal uw dierenarts een grondige geschiedenis en onderzoek van uw kat uitvoeren. Op basis hiervan kan uw dierenarts vervolgens specifieke tests aanbevelen die zijn afgestemd op de behoefte van uw kat om tot op de bodem uit te zoeken wat hem ziek maakt en advies te geven over geschikte behandelingen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Waarom verstopt mijn kat zich specifiek in de kast?

Gezellige kasten zijn aantrekkelijk voor katten omdat het rustige plekken zijn waar ze warm en verborgen kunnen blijven.

De linnenkast lijkt misschien een vreemde plek voor je kat om zich te willen verstoppen, maar in feite is het over het algemeen een warme, rustige en donkere plek. Daarom zorgt het voor een zeer aantrekkelijke schuilplaats, ongeacht de reden waarom uw kat zich moet verstoppen.

Moet ik me zorgen maken dat mijn kat zich is gaan verstoppen?

Elke gedragsverandering, vooral het verbergen van meer, rechtvaardigt een reis naar de dierenarts.

Als uw kat een plotselinge gedragsverandering heeft gehad, kan dit betekenen dat er iets mis is. Gedragsveranderingen bij katten kunnen het gevolg zijn van pijn, ziekte of echte gedragsproblemen. Het is essentieel om met uw dierenarts te praten als u merkt dat uw kat een gedragsverandering heeft ondergaan.

Ze kunnen een uitgebreide beoordeling en eventuele noodzakelijke tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw kat een schone gezondheidsrekening heeft. Als er niets medisch mis is met uw kat, kan uw dierenarts u gedragsaanbevelingen geven of u doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragsdeskundige die specifiek advies kan geven om uw kat te helpen.

Wees altijd voorzichtig met het aannemen van wat er mis is met uw kat op basis van het lezen van artikelen online of het spreken met gedragsdeskundigen zonder vergunning. Katten zijn zeer complexe wezens en het nemen van het verkeerde advies kan het probleem verergeren.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Laatste gedachten

Als je kat er altijd voor heeft gekozen om in je kast te slapen, is het waarschijnlijk dat hij gewoon geniet van de rust, stilte, warmte en duisternis van die ruimte.

Het kan normaal zijn dat je kat zich in je kast verstopt en slaapt. Je verstoppen en meer slapen dan normaal kan echter een signaal zijn dat er iets niet klopt. Daarom, als u ooit een verandering in het gedrag van uw kat opmerkt, is het de moeite waard om advies in te winnen bij uw dierenkliniek.

In het beste geval kunnen ze je geruststellen dat niets ongewoon is. Als er echter iets mis is, kunnen ze helpen om het probleem tot op de bodem uit te zoeken en hopelijk uw kat weer in topvorm te krijgen en comfortabel van zijn snoozes te genieten.

Gerelateerde symptomen / presentaties

Veelgestelde vragen

Waarom slaapt en verstopt mijn kat zich?

Katten houden ervan om te snoozen en de nieuwe favoriete slaapplek van je kat kan worden weggestopt op een verborgen, rustige locatie in huis. Als uw kat echter plotseling meer slaapt dan normaal, zich verstopt of andere veranderingen in haar typische gedragspatroon heeft, kan dit betekenen dat er iets mis is. U kunt altijd met uw dierenarts praten als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat.

Waarom zou een kat zich plotseling gaan verstoppen?

Als een normaal sociale kat zich plotseling begint te verstoppen, kan dit betekenen dat ze bang, gestrest of onwel zijn.

Waarom wil mijn kat de kast in?

Het kan verschillende dingen betekenen als je hebt gemerkt je kat wil zich ineens verstoppen in je kast. Het kan gewoon zijn dat ze een gezellige nieuwe favoriete plek hebben gevonden voor hun middagsnooze; plotseling willen verbergen kan echter ook een teken zijn van angst, pijn, ziekte of stress bij katten. Elke plotselinge gedragsverandering zou moeten leiden tot een reis naar uw plaatselijke dierenkliniek.