Waarom bijt mijn kat mij en niet mijn man?

Als jij de persoon bent die de primaire verzorger voor je kat is, voed je hem, ruim je zijn poep op en kruip je elke avond met hem op de bank. Maar dan, uit het niets, draait je schattige kleine kat zich om en bijt je. Soms is het maar een sneer, maar op andere momenten zetten ze met verrassende overtuiging hun tanden in je vlees! Het is normaal om een beetje peeved te zijn. Je dacht immers dat je een speciale band had.

Snel overzicht

01

Bijten bij katten is vaak gerelateerd aan angst, pijn of communicatieproblemen tussen de kat en mensen.

02

Agressief bijten van mensen is vaak een uiting van extreme angst, dus straf zal de angst verdiepen en het probleem escaleren.

03

Als uw kat plotseling is begonnen met bijten wanneer u hem probeert te hanteren, breng hem dan naar een dierenarts om ervoor te zorgen dat hij niet ziek is of pijn heeft.

Katten bijten om vele redenen, van het proberen hun gevoelens over te brengen tot het spelen van jachtspellen. Maar waarom bijt een kat het ene familielid meer dan het andere? Het antwoord hierop kan meerlagig en complexer zijn dan je eerst dacht.

Hier zijn de 10 meest voorkomende redenen waarom uw kat u zou kunnen bijten en niet uw man:

1. Je kat wil je aandacht

Katten leren al vroeg in het leven dat bijten een effectieve manier is om wat aandacht te krijgen.

Door domesticatie hebben katten veel coole manieren ontwikkeld om met mensen te communiceren, waaronder tjilpen, miauwen en dichtbij en persoonlijk komen. Maar als jonge kittens omvat communicatie vaak het bijten van hun leeftijdsgenoten en het nippen van hun moeders – bijten kan een effectieve manier zijn om elkaars aandacht te trekken.

Veel katten gebruiken nippen niet om met mensen te communiceren, sommigen hebben ontdekt dat het een snelle en effectieve manier kan zijn om te zeggen: “Let op mij!” Het is vooral effectief als het hen krijgt wat ze willen, waardoor het gedrag wordt versterkt.

Daarnaast gebruiken kittens spelbijten om sociale grenzen te bepalen en jachtvaardigheden te ontwikkelen. Dit is iets om te ontmoedigen, omdat kittenbeten veel erger worden naarmate ze volwassen kattentanden krijgen! Probeer te bepalen waarom uw kat uw aandacht zou willen om te voorkomen dat dit gedrag escaleert.

Lees ook: 10 tekenen dat je misschien een aanhankelijke kat hebt

2. Je geur zit ze lastig

Je kat kan van streek zijn door je geur als je sterk ruikt naar chemicaliën, parfums of andere dieren.

Je zou kunnen denken dat je geurrepertoire niets anders is dan heerlijk, maar veel geuren omzeilen ons verouderde olfactorische systeem volledig. In feite hebben katten een hoog ontwikkeld reukvermogen dat nog geavanceerder is dan dat van een hond!

Het reuksysteem (of ruikend) bij katten veroorzaakt een sterke reactie in het limbisch systeem van de hersenen. Dit regelt emotionele reacties die gekoppeld zijn aan overleven. Het dragen van geuren op ons lichaam, zoals die van andere dieren, chemicaliën en sterke parfum, kan een angstreactie bij katten oproepen , zelfs als je ze zelf niet kunt ruiken.

Feline feromonen en andere natuurlijke appeasement geuren en producten kunnen het mentale welzijn en de angstniveaus van uw kat verbeteren. Feromoonfabrikanten beweren echter dat deze geuren kunnen worden uitgewist door andere geuren die katten als stressvol of onaangenaam ervaren.

Breng je de dag door met het werken met dieren in een asiel? Besprenkel je het huis elke ochtend met chemicaliën? Als dat zo is, kan uw kat een negatieve reactie hebben op hoe u ruikt.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

3. Omdat je er bent

Als uw kat heeft geleerd om met zijn tanden te communiceren, bent u misschien aan de ontvangende kant als u degene bent die het grootste deel van de tijd met uw huisdier doorbrengt.

Het lijkt voor de hand liggend, en het is in feite een wet van gemiddelden. Als je kat communiceert door te bijten en je de meeste tijd met hem doorbrengt, heb je meer kans om gebeten te worden. Bovendien, als je de bovenste regionen van het sociale universum van je kat hebt bereikt, kunnen ze zich overmoedig voelen in hoe ze zich tegenover je uitdrukken.

Deze dynamiek is misschien niet iets dat je hoeft te veranderen. Maar als het gedrag problematisch wordt, is het de moeite waard om te overwegen waarom uw kat de behoefte voelt om op deze manier te communiceren en na te denken over hoe u dit gedrag kunt aanpassen. Het doelwit zijn van het gefrustreerde geknoei van je kat is voor niemand leuk. Het kan zelfs van invloed zijn op je relatie.

Lees ook: Waarom steelt mijn kat mijn stoel?

4. Je bent geen goede luisteraar

Bijten wordt vaak voorafgegaan door andere signalen dat je kat zich ongelukkig, nerveus of bang voelt.

Katten zijn goed in het communiceren met mensen, maar wij zijn niet altijd de beste in luisteren. Uw kat heeft misschien een stijl van katachtig-menselijk langst die volledig niet overeenkomt met de jouwe. Als gevolg hiervan kunt u subtiele signalen missen wanneer uw kat zich geagiteerd of vergeten voelt.

Als je kat naar je bijt als je hem knuffelt, is het belangrijk om te begrijpen dat katten in eerste instantie misschien genieten van een aaisessie, maar dit kan veranderen. Herhaaldelijk strelen kan leiden tot overstimulatie en hyper-prikkelbaar gedrag. Je kat kan zich wenden tot bijten als een laatste waarschuwing om je te laten stoppen met aaien, of omdat ze merken dat de interactie is veranderd in een van agressiever spel.

Als je merkt dat je kat onvoorspelbaar bijt in de worpen van aaisessies, is het tijd om de situatie opnieuw te beoordelen. Let op kleine aanwijzingen dat je kat niet meer zo van deze activiteit geniet als jij. Minuscule veranderingen in de lichaamstaal van uw kat kunnen boekdelen spreken. Vroege tekenen dat de ontspannen sfeer mogelijk is veranderd, zijn onder meer:

  • Staart swishes
  • Lichte hoofddraaiing
  • Geknepen gezichtsuitdrukking
  • Hun lichaamshouding verschuiven
  • Hun oren naar achteren houden

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

5. Je vergist waarschuwingsbeten voor liefdebeten

Als je kat je soms hard heeft gebeten, overweeg dan “liefdesbeten” als een teken om de interactie die je met je kat hebt te stoppen.

Sommige zachte, mondige beten worden ook wel liefdesbeten genoemd. Men denkt dat deze repliceren hoe een koningin zich druk maakt over haar kittens en communiceert via aanraking. Deze zachte kleine hapjes trekken geen bloed en zijn over het algemeen niet pijnlijk.

Als uw kat dit echter doet, is dit misschien geen teken van genegenheid. Dit is gewoon een zachtere manier voor uw kat om aan te geven dat ze genoeg hebben van uw interactie en willen dat deze stopt. Let op deze onschuldige beten, omdat ze kunnen evolueren naar agressiever bijten als je niet voorzichtig bent.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

6. Er is een persoonlijkheidsbotsing

Als u zich gestrest of angstig voelt, kan uw kat uw emoties oppikken en agressief reageren.

Je karakter kan een bijdragende factor zijn als je kat je lijkt uit te kiezen met zijn agressieve gedrag. Een op vragenlijsten gebaseerde studie van meer dan 3.000 katteneigenaren toonde aan dat eigenaren met neurotische gedragskenmerken meer kans hadden op katten die agressie vertoonden.

Natuurlijk kunnen er andere factoren zijn die deze kenmerken met elkaar verbinden. Er was bijvoorbeeld ook een toename van katten met medische problemen in deze categorie, wat tegelijkertijd aanleiding kan geven tot neuroticisme van de eigenaar en kattenagressie.

Maar dieren zijn opmerkzaam. Het is denkbaar dat als u een superbezorgde huisdierouder bent, uw huisdier dit oppikt en meer vatbaar is voor angstagressie. Dit lijkt ook waar te zijn in kind-ouderrelaties.

7. Uw kat heeft zijn ruimte nodig

Katten willen niet altijd benaderd of aangeraakt worden en mensen begrijpen niet altijd de behoefte van een kat aan ruimte.

We weten dat katten territoriale dieren zijn, maar we lijken te vergeten dat dit zowel buiten als binnen het huis waar is. Het zijn niet alleen katten die hun territorium binnendringen en hun persoonlijke ruimte opdringen; daar maken we ons ook schuldig aan. Misschien merk je dat deze eigenschap verder wordt geaccentueerd als je een huiskat hebt.

Uw kat heeft ruimtes waar hij zich veilig voelt en misschien niet benaderd wil worden. Je kat kan het bedreigend vinden als je hem benadert wanneer hij op zijn favoriete plek op de bank zit of als je zijn persoonlijke ruimte blijft betreden wanneer hij het niet verwacht.

Vergeet niet dat je misschien geen agressieve kat hebt – misschien doe je gewoon dingen die je kat niet leuk vindt of waardoor hij bang wordt.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

8. Uw kat is onwel

Katten die ziek zijn of pijn ervaren, kunnen bijten wanneer je ze probeert aan te raken.

We weten allemaal dat wanneer we onwel zijn of pijn hebben, we ons behoorlijk suf kunnen voelen. Als iemand ons dan onverwacht op de rug klapt, zullen we waarschijnlijk naar hen knakken. Onze katten zijn niet anders. Vooral chronische pijn kan agitatie en een slecht humeur veroorzaken, wat kan leiden tot agressie.

Als uw kat plotseling agressief is wanneer u hem aanraakt, moet u met uw dierenarts praten en een controle boeken. Als dierenarts kan ik niet uitdrukken hoe vaak huisdierouders katten naar mij brengen omdat ze buitenaardse agressie hebben getoond. In bijna alle gevallen is dit veroorzaakt door pijn. Bovendien leiden sommige hormonale en neurologische aandoeningen tot gedragsveranderingen en bijtgedrag.

Chronische aandoeningen, zoals artritis, en acute aandoeningen, zoals wonden, kunnen aanzienlijk focal ongemak veroorzaken. Als u weet dat uw kat herstelt van ziekte of injury, bewust zijn van hoe je je kat aanraakt, zal helpen voorkomen dat je hem pijn doet.

Lees ook: Weten katten wanneer je ziek bent?

9. Jij bent degene die het vuile werk doet

Zorg ervoor dat je niet de enige bent die noodzakelijke maar onaangename dingen met je kat doet, anders kunnen ze een negatieve associatie met je vormen.

Als het gaat om het toedienen van medicijnen aan je kat, het verzorgen van hem, het wassen van zijn beddengoed en uitstapjes naar de dierenarts, ben jij dan de slechterik die het vuile werk moet doen? De meeste katten vinden deze gebeurtenissen zeer verontrustend en zullen uithalen wanneer er geen optie is om te ontsnappen. Uiteindelijk kunnen ze je bijten of krabben omdat je schuldig bent door associatie, zelfs als je ze met goede bedoelingen benadert.

Sommige huisdierouders zullen de zorg voor hun kat verdelen. Misschien merk je dat je alle impopulaire taken doet terwijl je partner de goede dingen doet, zoals voeden. Dit kan de angst-agressie die uw kat jegens u uit, verder versterken.

10. Je kat voelt zich onzeker

Katten reageren op verschillende manieren op stress, waaronder agressie en bijten.

Alles wat uw kat stress veroorzaakt, kan ertoe leiden dat hij zich overbezorgd voelt. Misschien ben je hun belangrijkste verzorger, maar heb je ook te maken met kinderen, andere huisdieren, het begroeten van bezoekers, het aanzetten van de stofzuiger, het verplaatsen van hun beddengoed en het spritzen van de kamers met luchtverfrisser. Als dat zo is, kunnen deze stimuli die met je gepaard gaan, angst en gevoelens van onzekerheid veroorzaken.

Bovendien kunnen oude katten met een slecht gehoor of een vervagend zicht zich bijzonder kwetsbaar voelen. Het is essentieel dat u rekening houdt met alle factoren die uw kat stress kunnen veroorzaken en kijkt naar wat u kunt doen om hun stress te verminderen, hun gevoel van veiligheid te verbeteren en hun fysieke problemen te overwinnen.

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

Een laatste opmerking

Reageer nooit op bijten met straf, want dit zal het gedrag alleen maar doen escaleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat katten zelden mensen voor de lol bijten. Waarschijnlijker is dat dit een uiting is van extreme emotie of een waarschuwing dat er iets niet klopt. Je mag je kat nooit straffen voor het bijten.

Agressief bijten van mensen is vaak een uiting van extreme angst, en het berispen van dit gedrag zal de angst verdiepen. Ongewenst gedrag, zoals agressie, staat hoog op de lijst van redenen waarom katten in asielen terechtkomen.

Hoe eerder deze problemen worden aangepakt, hoe beter. Kijk vanavond naar je kat en kijk of je een beetje kunt leren van zijn lichaamstaal. Als u deze vroege emotionele signalen kunt oppikken, zal de communicatie tussen u en uw kat waarschijnlijk verbeteren. Misschien merk je dat het zelfs de prachtige band versterkt die je deelt.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mij bijt?

Bijten is vaak gerelateerd aan angst, pijn of communicatieproblemen, dus er is genoeg dat u kunt doen om te voorkomen dat uw kat u bijt:

– Verminder stress rondom het huis (kinderen, lawaai, bezoekers, etc.).
– Verhoog hun gevoel van veiligheid (zorg voor een veilige ruimte, gebruik feromoonproducten).
– Was af of vermijd weerzinwekkende geuren en douche als je thuiskomt van je werk.
– Laat uw kat u benaderen in plaats van hem te benaderen.
– Geef nieuwe katten voldoende tijd om zich te settelen zonder inbreuk te maken op hun ruimte.
– Gebruik kattenspeelgoed om de jachtdrift en het bijtgedrag van je kat te verdringen.
– Houd rekening met hoe je je kat aait en aait.
– Leer de subtiele tekenen van stress van je kat kennen.
– Zoek hulp bij een professionele kattengedragsdeskundige.
– Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat onwel is of pijn heeft.

Betekent bijten dat mijn kat me niet leuk vindt?

Zoals we hebben besproken, zijn er tal van redenen waarom katten bijten. En velen zijn niet gekoppeld aan het feit dat je kat een hekel aan je heeft. Vaak is het de persoon die het dichtst bij hen staat die het doelwit is van hun angsten en frustraties. Hetzelfde kan gezegd worden van veel menselijke relaties! U moet de tijd nemen om te identificeren waarom uw kat u bijt (niet uw partner) en dit probleem aanpakken.

Als het moeilijk is om te ontcijferen wat de triggers zijn, is dit wanneer een kattengedragsdeskundige kan helpen. Een specialist die tijd met u en uw kat doorbrengt in uw huisomgeving is het best geplaatst om u te adviseren over wat er mis kan gaan. En natuurlijk kunnen ze strategieën implementeren om de problemen op te lossen.

Zijn kattenbeten gevaarlijk?

Kattenbeten zijn ongebruikelijk omdat ze klein en onschadelijk lijken, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor de ontvanger. Dit komt omdat katten een enorme hoeveelheid bacteriën in zich dragen.r monden en heeft ook betrekking op de diepte waarop deze bacterie in ons vlees wordt geïnjecteerd via hun lange hoektandachtige hoektanden. Na een kattenaanval zullen kattenbeten zich vaak binnen enkele minuten tot uren verdringen en opzwellen. Tekenen van infectie kunnen echter langer duren om zich te ontwikkelen.

Kattenbeetinfecties kunnen schade veroorzaken op de plaats van het trauma, maar kunnen je ook extreem ziek maken met griepachtige symptomen. In zeldzame gevallen kunnen individuen kattenkrabziekte ontwikkelen die wordt veroorzaakt door de bacteriën Bartonella Hensel. Dit kan leiden tot een ernstige infectie die verschillende organen in het lichaam aantast. Als u bent gebeten door een kat en deze heeft de huid gebroken, moet u snel advies inwinnen bij uw arts.

Bronnen weergeven

Finka LR, Ward J, Farnworth MJ, Molens DS. (2019). “De persoonlijkheid van de eigenaar en het welzijn van hun katten delen parallellen met de ouder-kindrelatie.” PLoS Een. 14,lid 2:e0211862. Geraadpleegd op 15 oktober 2022.

Riemer S, Heritier C, Windschnurer I, Pratsch L, Arhant C, Affenzeller N. (2021). “Een beoordeling van het verminderen van angst en agressie bij honden en katten in een veterinaire omgeving.” Dieren. 11(1):158. Geraadpleegd op 15 oktober 2022.

Zhang L, Bian Z, Liu Q, Deng B. (2022). “Omgaan met stress bij katten: wat is er nieuw aan de olfactorische strategie?” Grenzen in de diergeneeskunde. 9:928943. Geraadpleegd op 15 oktober 2022.