Bengaals vs Savannah Katten: Alles wat je moet weten

Kattenliefhebbers overal weten dat er veel verbazingwekkende speciale rassen op de markt zijn – alles van Ragdolls tot Sphynx katten en verder.

Er zijn echter twee rassen in het bijzonder die over de hele wereld de harten hebben gewonnen: Bengaalse katten en Savannah katten. Deze twee rassen zijn anders dan alle andere, alleen op de beste manier.

Ze lijken misschien op elkaar, maar Bengalen en Savannah katten zijn eigenlijk heel verschillend, ook al zijn ze allebei het resultaat van het fokken van een gewone huiskat met een wilde katachtige.

Een Bengaal is een mix tussen een Aziatische luipaard kat en een normale kat, terwijl een Savannah geboren is uit een Serval en een normale kat. De Savannah is wilder, groter, en duurder dan de Bengaal, maar beide rassen zijn vocaal, nieuwsgierig, liefhebbers van water en buiten, verharen niet veel, en zijn zeer atletisch.

Veel mensen denken dat Bengalen en Savannah katten hetzelfde zijn, omdat het allebei hybride rassen van wilde katten zijn. Hoewel ze veel vergelijkbare eigenschappen hebben, zorgt hun afkomst voor een duidelijk verschil in hun fysieke kwaliteiten, en elke Bengaal of Savannah eigenaar kan deze verschillen snel identificeren.

Blijf lezen om meer te weten te komen over deze prachtige rassen, inclusief wat ze gemeen hebben en enkele belangrijke contrasten.


Savannah Katten

Savannah katten zijn een mooie en exotisch ogende kruising tussen een gewone huiskat en een Serval, een wilde kat uit Afrika.

Servals zijn middelgroot in vergelijking met andere wilde katten, maar hebben zeer lange lichamen en ledematen die hen een aparte uitstraling geven. Ze hebben grote oren, kleinere koppen, en een prachtige gouden vacht met een gevlekt patroon.

Sommige mensen houden Servals als huisdier, maar dit vereist veel zorg en voorzichtigheid. De wens om een Serval in huis te hebben is wat de Savannah kat voortbracht, voor het eerst gefokt in 1986.

serval kat
Serval kat

Tegen het einde van de jaren ’90 waren Savannah katten een populair ras geworden, en in 2001 werden ze geregistreerd door The International Cat Association (TICA).

De Savannah kat kan een breed scala aan vachtkleuren en patronen hebben, maar de rasstandaarden van de TICA vereisen een gevlekte vacht.

Deze katten zijn slank en sierlijk, met zeer grote oren, gezien hun Serval afkomst. Door hun slungelige lichaam lijken ze groter dan de meeste kattenrassen, maar meestal wegen ze niet veel meer dan hun tamme soortgenoten.

Savannah katten die nauw verwant zijn aan Servals (d.w.z. een generatie of twee verder) zijn veel groter dan hun nakomelingen.

Mannelijke Savannah katten kunnen tot twintig pond wegen en staan 18 centimeter op de schouder. Met elke volgende generatie neemt hun grootte af, maar ze behouden hun slungelige uiterlijk.


Bengaalse Katten

Aziatische luipaardkatten komen natuurlijk uit Azië, en werden ooit zwaar getroffen door stropers voor hun vacht en kittens. In de jaren 1960 besloot een activist en fokker met de naam Jean Mill om in te grijpen.

Jonge bengaalse kat

Mill bedacht dat als mensen toegang zouden hebben tot een kat die leek op een Aziatische luipaardkat, de bonthandel zou afnemen, waardoor deze katten een kans zouden krijgen. Zo werd de Bengaal geboren – in 1963 fokte Mill een vrouwtjes Aziatische luipaardkat met een tamme zwarte kater.

Vanaf dat moment werden generaties na generaties Bengalen gefokt en verfijnd, waardoor we de Bengaal kregen die we vandaag de dag kennen en liefhebben.

TICA accepteerde voor het eerst Bengalen in 1983en in 1991 kregen ze de status van kampioenschap, wat betekent dat ze aan professionele shows kunnen deelnemen. Bengalen werden snel populair als huishond vanwege hun verleidelijke vacht en charmante persoonlijkheden.

Bengalen staan bekend om hun lange, atletische lichaam, hoge jukbeenderen, afgeronde oren en grote, ronde ogen..


Bengaal vs Savannah Kat Overeenkomsten

Er zijn genoeg overeenkomsten tussen deze twee rassen, ondanks dat hun voorouders van verschillende continenten komen. Beide zijn half tam en half wild, dus het is geen wonder dat ze een gelijkaardig gedrag vertonen!

Ze zijn allebei erg atletisch

Gezien hun wilde afkomst, zijn beide rassen ongelooflijk fysiek begaafd.

Zowel Bengalen als Savannah katten staan erom bekend dat ze vanuit stilstand hoog in de lucht kunnen springen; Bengalen slagen erin om drie keer hun hoogte te springenterwijl Savannah katten soms acht tot twaalf meter in de lucht kunnen springen. Soms is het moeilijk te geloven dat het huiskatten zijn!

bruine bengaalse kat

Bengalen en Savannah katten hebben beide een extreem hoog energieniveau en moeten voldoende gelegenheid krijgen om deze overtollige stoom af te branden.. Als ze niet voldoende ruimte krijgen om rond te rennen, te klimmen en in het algemeen hun omgeving te verkennen, zullen ze lusteloos en angstig worden.

Beide rassen spelen graag met fysiek aantrekkelijk speelgoed waarmee ze hun bekwaamheid in springen en rennen kunnen tonen.dus als u overweegt een Bengaal of een Savannah kat te adopteren, wees dan bereid om elke dag tijd te besteden aan spelen met hen.

Het zijn allebei nieuwsgierige wezens

Zeer intelligente rassen, Bengalen en Savannah katten staan beide bekend om hun ondeugendheid. Als je een deur sluit voor een van deze katten, is de kans groot dat ze een manier vinden om hem toch te openen – het zijn uitstekende probleemoplossers.

Ze houden ervan om hun omgeving op welke manier dan ook te verkennen en zullen daar veel moeite voor doen.

“Cat proofing” is een bekende term voor eigenaren van zowel Bengalen als Savannah katten. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen zullen deze katten zich een weg banen in elke afgesloten ruimte die ze kunnen vinden. Toen ik mijn twee Bengalen voor het eerst adopteerde, moest ik een veiligheidsslot aanbrengen op bijna alles in mijn huis waar ze bij konden.

Als een van deze rassen zich opgesloten en verveeld voelt, zullen ze zich gedragen en waarschijnlijk destructief worden. Nieuwsgierigheid in combinatie met veel energie kan een recept zijn voor een ramp als je ze niet de ruimte geeft die ze verdienen: deze katten hebben baasjes nodig die hun tijd en aandacht kunnen geven.

Deze lieve dieren hun speeltijd ontnemen is echt een vergissing.

Ze houden allebei van water

…waardoor ze totaal vreemd zijn tussen de meeste andere kattenrassen. Veel katten mijden water ten koste van alles; Bengalen en Savannah katten kunnen er geen genoeg van krijgen.

Hen toegang geven tot stromend water is een traktatie voor deze katten, of het nu gewoon de kraan laten lopen is, investeren in een kattenwaterfontein, of zelfs ze een bad geven. Vreemdelingen inderdaad!

Het is hun wilde afkomst die zowel Bengalen als Savannah katten hun affiniteit voor water geeft. Hun unieke genetica onderscheidt hen van andere katten, waardoor ze een liefde voor water hebben in plaats van een angst.

AnimalDiversity.org legt uit dat Aziatische luipaardkatten in hun gedrag bij voorkeur in de buurt van water leven en uitstekende zwemmers zijn. Bengaalse katten, hoewel meestal gedomesticeerd, leken een soortgelijke voorkeur te vertonen als hun voorouder; ze hangen allebei graag rond water!

Ook de voorganger van de Savannah katten houdt van H2O! AWF.org stelt dat Servals vaak in de buurt van water te vinden zijn, waar ze op vis jagen en deze aan de haak slaan.

Beide rassen op jonge leeftijd kennis laten maken met water helpt hen eraan te wennen, maar u zult uw kat misschien af en toe bij u in de douche aantreffen.

Ze zijn allebei graag buiten

Aan de leiband, natuurlijk.

Zowel Bengalen als Savannah katten mogen niet zonder toezicht naar buiten – buitenkatten hebben een aanzienlijk kortere levensduur door de vele risico’s die verbonden zijn aan het leven buiten. Dat betekent niet dat ze niet van de buitenlucht kunnen genieten; ze moeten het alleen veilig doen.

Sommige eigenaren nemen hun Bengalen of Savannah katten graag mee op wandelingen, net als honden. Hierdoor krijgen beide rassen ook wat broodnodige beweging en wordt hun verlangen om nieuwe plaatsen en geuren te ontdekken bevredigd.

Zorg ervoor dat u uw kat vanaf het begin aan de lijn traint om hem te laten wennen aan een tuigje.

Ze verharen niet veel

Bengalen noch Savannah katten geven hun eigenaren veel problemen wat betreft verharen.

Bengalen hebben een enkele, zijdeachtige vachtlaag die alleen onder bepaalde omstandigheden haar verliest. Savannah katten hebben een meer typische dubbele vachtlaag, maar verharen nog steeds niet zoveel als gewone katten.

Elk ras vereist nog steeds regelmatige verzorging en onderhoud, maar je hoeft bij geen van deze katten zo vaak te stofzuigen. Als ze echt een bad nodig hebben, springen ze waarschijnlijk vanzelf in bad!

Ze zijn erg spraakzaam

Zowel Bengalen als Savannah katten staan algemeen bekend als vocaal. Ze kletsen graag tegen hun baasje, omdat ze iets willen of gewoon omdat ze met je willen praten.

Wees niet verbaasd als uw Bengaal of Savannah kat midden in de nacht tjilpt of kwettert – ze zeggen waarschijnlijk gewoon hallo.


Bengaal vs Savannah kat verschillen

Hoeveel ze ook gemeen lijken te hebben, deze twee rassen hebben ook hun deel van de verschillen. Hun genetica is immers maar half gelijk, en elke kat heeft zijn eigen unieke eigenaardigheden en karaktertrekken.

Bengalen zijn niet zo groot als Savannah katten

Bengalen stammen af van Aziatische luipaardkatten, die een duidelijk kleiner ras zijn dan Servals.waar Savannah katten van afstammen. Om deze reden zijn Bengalen veel dichter bij de grootte van een gewone huiskat – zij het iets langer – maar Savannah katten kunnen vrij groot zijn.

Savannah katten staan bekend als een van de grootste kattenrassen, gerangschikt onder Noorse boskatten en zelfs Maine Coons. Daarom vinden veel eigenaren dat Savannah-katten niet helemaal bij hen passen, omdat hun enorme omvang het voor deze katten wat moeilijk maakt om comfortabel in een klein huis te leven.

Savannah katten kunnen zo groot zijn als sommige hondenrassen, zoals de golden retriever. Bengalen zijn aanzienlijk compacter dan hun tegenhangerwaardoor ze gemakkelijker gedijen in een kleinere omgeving.

Als u niet de ruimte heeft om een Savannah kat te huisvesten, is het waarschijnlijk niet het juiste ras voor u.

Savannah katten zijn wilder dan Bengalen

Typische Savannah katten die verkocht worden als huisdier hebben een hogere graad van “wilde” genen – wat betekent dat ze kwaliteiten hebben die meer lijken op Servals dan op huiskatten. Sommige eigenaren houden hiervan, omdat het ze meer hondachtig maakt dan de meeste katten; ze zullen je overal volgen en extreem trouw zijn.

Andere eigenaren worstelen met hoe onstuimig deze katten kunnen zijn. Omdat ze genetisch “wild” zijn. kunnen Savannah katten iets feller zijn dan Bengalen…, hoewel het zeer trouwe en liefdevolle katten zijn.

Savannah katten zullen waarschijnlijk niet tegen je aan kruipen, maar ze hebben hun eigen manieren om affectie te tonen.

Bengalen vallen meer aan de kant van de huiselijkheid, gezien de hogere graad van huiskattengenen die ze bezitten. Uw Bengaal zal iets meer rondhangen dan een Savannah kat, maar zal snel in actie komen als hij voelt dat het speeltijd is.

Ze hebben verschillende kleuren en markeringen

Bengalen en Savannah katten hebben beide een breed scala aan kleuren, waaronder alles van zwart tot zilver tot bruin, met vele onderscheidingen daarin. Het belangrijkste verschil zit in hun aftekeningen.

Savannah katten zijn bedekt met donkere vlekken, zoals hun Serval voorouders, die prachtig contrasteren met hun vacht.

Bengalen hebben zeer duidelijke aftekeningen die hen onderscheiden van elk ander kattenras. Bengalen kunnen ofwel rozetten hebben, dat zijn grote bloemen van kleur die over hun basisvacht liggen, of marmering, dat is een wervelend patroon dat hun vacht bedekt.

De aftekeningen die een Bengaal kan hebben hangen volledig af van de fokgeschiedenis.

Er is een groot verschil in kosten

Wanneer je een specifiek kattenras wilt, wordt verwacht dat je een behoorlijk bedrag betaalt. Aan geen van beide rassen hangt een prijskaartje – ze zijn tenslotte zeldzaam en uniek – maar Bengalen bestaan al langer, en zijn daarom gemakkelijker verkrijgbaar.

Een typische Bengaalse kitten kan tussen de $1.000 en $10.000 kosten, hoewel de gemiddelde prijs rond de $2.000-$3.000 ligt voor een kat van hoge kwaliteit. De kosten hangen ook af van hoe dicht ze bij hun wilde voorouders staan; hoe dichter ze bij elkaar staan, hoe hoger de prijs.

Alles minder dan $1,000 kan een under the table operatie zijn, en daarom onbetrouwbaar.. Fokkers zijn erg trots op de Bengalen die ze produceren, vandaar de hoge prijs.

Savannah katten zijn nog duurder dan Bengalen, simpelweg omdat er minder van zijn in de wereld. Savannah kattenfokkers kunnen zich veroorloven kieskeuriger te zijn met de prijs, en dus liggen de gemiddelde kosten tussen $1.000-$20.000. Een eerste generatie Savannah kat is een zeldzaam en kostbaar ding, wat de ongelooflijk hoge kosten verklaart.


Conclusie – Welke kat is geschikt voor u?

Savannah katten zijn een zeer groot, actief ras dat zich niet zal gedragen als een typische huiskat, maar in plaats daarvan als een zeer vriendelijke hond. Bengalen zijn ook atletisch en nieuwsgierig, en qua grootte veel dichter bij een gewone huiskat.

Nu u goed uitgerust bent met kennis over zowel Bengaalse katten als Savannah katten, kunt u beter beslissen welk ras beter bij uw levensstijl past.