Zijn Bengaalse katten goede huisdieren? 10 dingen die je moet weten voordat je er een krijgt

Bengalen zijn in veel landen een steeds populairdere keuze als kattenras, vanwege hun prachtige vacht, atletisch vermogen en interessante persoonlijkheden.

Ze vereisen echter wel wat meer werk dan de gemiddelde huiskat – verwacht niet dat je Bengaal de hele dag blijft liggen! Lees verder om te zien of het toevoegen van een Bengaal aan de familie geschikt is voor jou.

Wat u moet weten voordat u een Bengaalse kat koopt

Hier zijn een paar belangrijke factoren waarvan je je bewust moet zijn voordat je besluit een Bengaalse kat aan te schaffen:

Bengalen zijn een familie huisdier

In tegenstelling tot sommige huiskattenrassen maken Bengalen graag deel uit van het dagelijkse gezinsleven. Nieuwsgierig en intelligent, zijn Bengalen altijd bereid zich te mengen in de dagelijkse taken.

Afwassen kan plotseling een groepsactiviteit worden – Bengalen houden van water, en een stromende kraan is onweerstaanbaar voor deze katten.

Bengalen kunnen goed opschieten met kinderen, zolang ze zich veilig en op hun gemak voelen. Door hun speelse persoonlijkheid passen ze prima in een actieve, levendige groep mensen, vooral als er speelgoed in de buurt is.

Een huishouden met honden lijkt misschien een onwaarschijnlijke plek voor een Bengaal om zich op zijn gemak te voelen, maar deze katten kunnen het goed vinden met de meeste honden!

Vet Street classificeert hun persoonlijkheid als uiterst intelligent, nieuwsgierig en actief. Ze eisen veel interactie, dus dit is niet voor eigenaren die een druk leven buitenshuis hebben, tenzij je van plan bent er twee te hebben.

De Bengaal is een sociale kat, dus dit ras past goed bij een gezin, maar dat hangt ook af van de individuele kat. Ze kunnen overweg met honden en kinderen, zolang je ze maar een ontsnappingsroute biedt als ze niet meer willen spelen.

Bengalen hebben veel tijd nodig om te spelen

De wilde afkomst van een Bengaal betekent dat ze veel extra energie heeft om te verbranden, en ze zal gefrustreerd raken als dat niet lukt. Daarom is het belangrijk dat elke Bengaalse eigenaar voldoende ruimte heeft voor zijn kat om rond te rennen en haar poten te strekken.

Zonder voldoende ruimte om te stoeien en zich te vermaken, zullen Bengalen angstig en gefrustreerd raken. Een groot deel van deze noodzakelijke actieve tijd bestaat uit aantrekkelijk speelgoed voor uw Bengaal om mee te spelen.

cheetoh kat

De meeste mensen zijn bekend met het klassieke “kat-achtervolgt-een-laser-pointer” spel, maar Bengalen brengen dit beeld naar het volgende niveau. Ze kunnen door het huis sprinten voor wat wel uren lijkt!

Het bijhouden van een constante voorraad interactief speelgoed zorgt voor een gelukkige, gezonde Bengaal. Speeltjes zijn een persoonlijke favoriet van mij.

Mijn twee Bengalen, Charlie en Winston, kunnen zelfs uit hun diepste slaap gewekt worden als ze hun favoriete flamingo speeltje tevoorschijn zien komen. Ze huppelen rond en springen een paar meter in de lucht alleen maar om een kans te krijgen het te vangen!

Vet Street adviseert eigenaren en toekomstige eigenaren omhun hersenen te stimuleren en ze geïnteresseerd te houden in het leven door ze kunstjes en spelletjes te leren, en ze te voorzien van interactief speelgoed of puzzelspeelgoed dat ze beloont met brokjes of lekkers als ze leren hoe ze die moeten manipuleren.

Bengalen hebben hun eigen ruimte nodig

Hoe graag we ook knuffelen met onze katachtige vrienden, Bengalen moeten aan de drukte kunnen ontsnappen als ze zich overweldigd voelen.

Het hebben van een ruimte of kamer die helemaal aan je Bengaal is gewijd zal haar helpen zich veiliger te voelen in haar omgeving, vooral als er genoeg plekken zijn om zich te verstoppen als ze alleen moet zijn.

Daily Paws schrijft dat Bengalen ongeacht de grootte van je ruimte, een Bengaal moet veel dingen te doen hebben – en klimmen. En waar ze klimmen, daar blijven ze meestal; het is strikt hunzonder dat kinderen of andere huisdieren hen hinderen.

Een kattenboom is een geweldige investering voor elke Bengaalse eigenaar, omdat deze katten graag overal op klimmen waar ze hun ogen op richten. Bovendien zorgt het hoge uitkijkpunt boven de kamer waarin ze zich bevindt ervoor dat uw Bengaal zich veilig voelt voor gevaar.

Zoals elke kat in het wild, doen Bengalen graag dutjes op grote hoogte. – zoals een luipaard in een boom. Hoewel ze gedomesticeerd zijn, gedragen Bengalen zich graag als wilde dieren!

Twee is beter dan één

Katten, vooral Bengalen, doen het vaak beter in een huishouden met meer dan één huisdier.

Het zijn zeer sociale wezens, en hoewel het misschien prima lijkt om je Bengaal de hele dag alleen thuis te laten, zal ze zich waarschijnlijk gaan vervelen en vereenzamen. De snelle oplossing hiervoor is om meer dan één kat te adopteren.

Kleine bengaalse kittens

Toen ik voor het eerst mijn kat Charlie ging adopteren, kreeg ik veel advies van andere Bengaalse eigenaren om ook zijn broer te adopteren. Katten hebben een speelkameraadje nodig (partner-in-crime, eigenlijk) om hun tijd mee door te brengen, om energie te verbranden maar ook om mee te socialiseren. Uiteindelijk kreeg ik beide katten, en ik kan met volle overtuiging zeggen dat het de juiste keuze was.

Als je de mogelijkheid hebt om twee Bengalen te adopteren, idealiter nestgenoten, dan heb je een gelukkiger – zij het onstuimiger – huishouden. Zoals ik al zei, Bengalen zijn erg sociale dieren, en ze hebben het liefst een “roedel” om mee om te gaan.

Sommige eigenaars vrezen dat het hebben van twee katten zal voorkomen dat ze zich binden aan hun mens, maar dit is niet het geval – ze zal waarschijnlijk “inprenten” op een menselijk familielid. Het is waar dat veel katten de neiging hebben de ene mens boven de andere te verkiezen, maar deze eigenaardigheden zijn de reden waarom we van ze houden.

Hoewel uw Bengaal misschien haar spinnende speelkameraad en haar favoriete mens favoriet lijkt, voelt ze zich ongetwijfeld liefdevol en beschermend over het hele huishouden.

Knuffelen of niet knuffelen?

Veel mensen met Bengalen beweren dat deze bijzondere katten geen “schootkatten” zijn. – als in, er is een kleine kans dat ze willen luieren op de schoot van hun eigenaar. In sommige gevallen is dit waar, vooral gezien de energieke persoonlijkheden van Bengalen, maar geen twee Bengalen zijn hetzelfde.

Terwijl sommige Bengalen hun genegenheid misschien alleen tonen door af en toe te spinnen of hun kop te stoten, zullen anderen de kans grijpen om te knuffelen op de schoot van een mens.

Mijn twee Bengalen lieten me meteen zien hoe graag ze genegenheid geven en begonnen in mijn bed te slapen op de avond dat ze thuiskwamen.

Als je Bengaal ervoor kiest om elders te slapen, en wat afstandelijk lijkt, kan dat zijn omdat ze op een unieke manier genegenheid toont. Ze zegt waarschijnlijk “Ik hou van je” op onverwachte manieren!

Voor wie een kat wil die gegarandeerd de hele dag op schoot ligt, is een Bengaal misschien niet de juiste keuze. Deze opmerkelijke katten zijn vrije denkers en besteden hun tijd liever aan verkennen – wat niet betekent dat ze minder van je houden!

Binnen- versus buitenkat – Wat is het beste voor een Bengaal?

Sommige eigenaren van huisdieren kiezen ervoor om katten te adopteren omdat ze vrij kunnen rondlopen tussen het huis en de tuin, maar zien de risico’s hiervan niet in.

Hoewel het misschien een no-brainer lijkt om je kat uit het huis te laten, zitten er eigenlijk veel gevaren achter die sommigen in eerste instantie misschien niet overwegen. Katten zijn erg vatbaar voor gevaren zoals ziekten, wegverkeer, vlooien en teken, en zelfs andere dieren.

Bengalen zijn dol op verkennen en voorkomen dat uw harige vriend naar buiten gaat lijkt misschien wreed, maar er zijn manieren om het midden te houden om uw kat gelukkig en toch veilig te houden. Investeren in een kattentuigje en riem is het perfecte compromis tussen veiligheid en plezier – Door uw Bengaal buiten rond te laten lopen, krijgt ze de stimulatie die ze nodig heeft en wordt haar welzijn gewaarborgd.

Veel Bengaalse eigenaren kiezen ervoor om buitentuinen, of “catios” aan te leggen.om hun huisdieren meer tijd in de buitenlucht te geven. Deze afgesloten ruimtes zorgen voor een veilige maar vermakelijke plek voor een Bengaal om tijd door te brengen.

Het aanleggen van een kattentuin kan echter wat duur zijn, en hetzelfde effect kan worden bereikt door uw Bengaal aan de lijn te laten lopen.

Bengalen komen met een prijskaartje

En dat bedoel ik letterlijk. Bengalen zijn een prachtig en zeer begeerd kattenras waarvan de waarde niet te onderschatten is.

Het gemiddelde Bengaalse kitten kost tussen de $1.000 en $5.000, met veel variaties. Elke cattery die adverteert Bengaalse kittens voor minder dan $1,000 is waarschijnlijk niet geregistreerd.wat betekent dat de katten geen “echte” Bengalen zijn.

The Bengal Connection noemt drie factoren waarom dit ras zo duur is:

  1. De eigenschappen van het kitten: generatie, kwaliteit, leeftijd, temperament en de vraag naar zo’n kitten (vaak wordt de vraag geassocieerd met kleur).
  2. Wat zit er bij het kitten: zijn ze gesteriliseerd/gecastreerd? Is het gezondheidsdossier compleet? Hebben ze een microchip, speelgoed, eten?
  3. Het zorgniveau van de fokker (mogelijk de belangrijkste factor!)

Fokkers van Bengalen zullen overal bevestigen dat hun katten de kosten meer dan waard zijn – je geeft tenslotte dat mooie bedrag uit aan een geliefd familielid.

Afhankelijk van het feit of u uw Bengaal als huisdier of als fokkat wilt, kunnen de kosten veranderen. Bengaalse kittens die als huisdier worden verkocht, kosten vaak aanzienlijk minder dan een fokkat, vanwege het juridische aspect van de transactie.

Bengaalse fokkers zijn gesanctioneerd door TICA (The International Cat Association) en andere relevante bestuursorganen die bestaan om ervoor te zorgen dat er geen rare zaken achter een fokoperatie zitten.

Sommige Bengaalse kattenliefhebbers kiezen ervoor om te adopteren bij Bengaalse kattenreddingen in plaats van een kitten te kopen bij een cattery, wat een minder dure optie is. Dat betekent niet dat hun adoptiekosten zo goedkoop zijn als bij andere katten; een rescue Bengaal kan nog steeds meer dan $150 kosten.

De aanschaf van een Bengaal is slechts één deel van de totale kosten. Een nieuwe Bengaalse eigenaar moet bereid zijn om alle noodzakelijke zaken aan te schaffen die horen bij het bezitten van een kat – voedsel, speelgoed, kattenbak, traktaties, noem maar op.

Dit komt allemaal bovenop de jaarlijkse dierenartskosten, die vaccinaties, controles en zelfs spoedbezoeken omvatten. Als je besluit om twee Bengalen te nemen, worden deze kosten allemaal verdubbeld. Alle katteneigenaren moeten klaar zijn voor elke uitgave die op hun pad komt.

  1. Ze zijn hypoallergeen

Veel mensen kiezen voor speciale kattenrassen zoals de prachtige Sphynx in de veronderstelling dat ze hypoallergeen zijn.

Hoewel geen enkele kat echt als hypoallergeen kan worden geclassificeerd vanwege de aanwezigheid van huidschilfers, komen Bengalen opmerkelijk dicht bij het allergievrij zijn. Dit heeft iets te maken met het gebrek aan Fel d 1 proteïne in hun systeem, dat juist de oorzaak is van kattenallergieën.

Niet alleen dat, maar Bengalen hebben speciale eigenschappen in hun vacht. Ze hebben wat bekend staat als een “pelt”, wat betekent dat ze slechts één laag vacht hebbenin tegenstelling tot de meeste katten die er traditioneel twee hebben.

De extra laag vacht van veel huiskatten maakt ze gevoelig voor zware verzorging en dus verharing, waardoor de allergenen in hun huidschilfers door het hele huishouden worden verspreid. Dit is waar mensen met een kattenallergie op reageren, wat niezen, hoesten, ontstekingen en algemeen ongemak veroorzaakt.

Bengalen verharen niet of nauwelijks, wat de verspreiding van het Fel d 1 allergeen uit hun huidschilfers beperkt. Omdat er minder reactieve stoffen in de lucht zijn, vinden veel Bengaalse eigenaren met typische allergiesymptomen dat hun exotische katten nauwelijks een reactie uitlokken.

Mijn broer, die vreselijk allergisch is voor de meeste katten, kan met mijn Bengalen spelen en zelfs met ze knuffelen!

Hoewel dit een wondermiddel lijkt voor mensen met allergieën die een kat willen adopteren, is het belangrijk op te merken dat dit alleen per geval gebeurt. Terwijl sommigen misschien helemaal geen negatieve reactie op Bengalen vertonen, kunnen anderen het moeilijk hebben om in dezelfde ruimte als een Bengaal te zijn.

Hun “hypoallergene” onderscheid is nooit honderd procent accuraat – daarom moeten potentiële eigenaren een cattery bezoeken om er zeker van te zijn dat ze de aanwezigheid van een Bengaal kunnen verdragen.

Verzorgingstaken zijn beperkt

Een bijkomend voordeel van de speciale vacht van Bengalen is het gemak waarmee uw kat goed verzorgd kan worden. Veel huiskatten moeten regelmatig worden verzorgd omdat ze veel verharen – dit omvat borstelen, scheren, stofzuigen, de hele mikmak.

Afgezien van wat licht verharen als het een kitten is, is het onwaarschijnlijk dat uw Bengaal u problemen zal geven op het gebied van schoonmaken.

De vacht van een Bengaal is echter niet het enige dat aandacht nodig zal hebben. De meeste katteneigenaren kennen de belang van het trimmen van hun klauwen en dat regelmatig te doen.

Een kat met logge klauwen is een recept voor problemen. Per ongeluk gekrabd worden door je favoriete huisdier is niet bepaald een prettige ervaring!

Netjes getrimde klauwen verminderen ook het risico dat uw meubels als krabpaal worden gebruikt. Door de nagels van uw Bengaal in orde te houden, en een behoorlijk aantal oppervlakken te bezitten waar ze aan kan krabben, houdt u beiden tevreden.

Een van de meer onverwachte kosten van veterinaire diensten zal de meeste mensen misschien verrassen – tandverzorging. Slechte tandhygiëne bij katten kan ongemak en pijn veroorzaken door een ophoping van tandsteen, die hun tandvlees irriteert.

Het beeld van een Bengaal die haar tanden laat poetsen is enigszins komisch, maar de risico’s van niet poetsen zijn geen lachertje.

In het wild kan een kat op gras en botten kauwen om haar tanden effectief te reinigen, maar in het huishouden van een mens is het enige uitstel dat ze heeft het kauwen op droogvoer, tenzij haar eigenaar haar tanden regelmatig poetst.. Het is belangrijk uw Bengaal te laten wennen aan gebitsverzorging om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Bengalen zijn niet moeilijker te verzorgen dan de meeste andere katten, maar dit consequent doen is wat haar op lange termijn gelukkig houdt. Goede verzorgingspraktijken ontwikkelen is het gemakkelijkst voor uw Bengaal en voor u.

Hoe lang leven Bengalen?

Zoals de meeste huiskatten hebben Bengalen een gemiddelde levensduur van twaalf tot zestien jaar. Er is echter een grote mate van variabiliteit in deze maatstaf; er zijn vele factoren die bijdragen aan de levensduur van een kat.

Een kat zowel binnen als buiten laten leven zal haar levensduur verkorten, terwijl het geven van voedzaam voedsel en het regelmatig toedienen van medicijnen deze kan verlengen. Het hangt allemaal af van de individuele kat.

Ervoor zorgen dat uw Bengaal op een geschikte leeftijd wordt gecastreerd of gesteriliseerd kan hem helpen een lang en gelukkig leven te leiden.ook. Het voor zijn en behandelen van medische problemen geeft uw Bengaal een hogere levenskwaliteit – ze kan u tenslotte niet vertellen of ze pijn heeft.

Het volgen van subtiele veranderingen in gedrag is belangrijk voor alle Bengaalse eigenaren. Katten zijn geneigd om pijn te verbergen en ongemak, een overblijfsel van hun dagen in het wild. Zwakte tonen kan een doodvonnis betekenen in de jungle, dus onze geliefde Bengalen goed in de gaten houden is cruciaal om hun leven te verlengen.

Conclusie – Moet ik mijn eigen Bengaal aanschaffen?

Als je na het lezen van dit artikel gerust kunt zeggen dat al deze factoren in jouw levensstijl passen, dan is een Bengaalse kat waarschijnlijk iets voor jou.

Bengalen lijken in een aantal opzichten niet op de meeste katten, van hun exotische vachten tot hun vurige persoonlijkheden, en dat is precies waarom mensen zo van ze houden. Een Bengaal een gelukkig leven geven kan soms wat werk zijn, maar het geeft des te meer voldoening als je er zelf een hebt.

Hoe lastig ze ook kunnen zijn, elke Bengaalse eigenaar zal je vertellen dat hij het niet anders zou willen. Zou jij een Bengaal adopteren, of er een toevoegen aan je huidige kattenfamilie? Laat hieronder een reactie achter!