Ashera Cat: Foto’s, Eigenschappen, Feiten & Meer

Klik om verder te gaan:

thematische pauze

De Ashera-kat lijkt een beetje op een urban legend. We weten niet echt of ze bestaan of dat deze exotische katachtige die op de markt is gebracht als “’s werelds zeldzaamste en duurste kattenras” eigenlijk gewoon een Savannah-kat is. Lees verder terwijl we de vage geschiedenis van deze kat verkennen!

De Ashera-kat wordt vaak beschreven als een prachtig katachtig exemplaar vanwege hun wilde, luipaardachtige uiterlijk, maar ze hebben een mild temperament. Er wordt beweerd dat ze een hybride zijn die het gevolg is van het kruis van een Afrikaanse Serval, een Aziatische luipaardkat en een huiskat.

Ras overzicht

Hoogte: 22-24 inch
Gewicht: 15-30 pond
Levensduur: 12–20 jaar
Kleuren: Crème met bruine vlekken
Geschikt voor: Actieve gezinnen met oudere kinderen
Temperament: Speels, zeer intelligent, aanhankelijk, maar ook wild onafhankelijk

Er is echter veel discussie over de authenticiteit van deze enorme kat. In feite suggereren een paar gerenommeerde bronnen – waaronder de Savannah Cat Association – dat het hele Ashera-ras een hoax is en dat het eigenlijk Savannah-katten zijn die voor een exorbitante prijs worden verkocht! Bewijs dat deze theorie geloofwaardig maakt, is dat de Ashera-kat veel overeenkomsten heeft met de Savanne.

Laten we hun kenmerken verkennen, zodat u uw eigen mening kunt vormen over deze majestueuze katachtigen!

Ashera Cat Kenmerken

verdeler-catclaw1

Ashera Kittens

De Ashera werd in 2006 ontwikkeld door een in Delaware gevestigd biotechbedrijf genaamd Allerca Lifestyle Pets. Dit prachtige nieuwe ras was blijkbaar een hybride van een huiskat, een Afrikaanse Serval en een Aziatische luipaardkat. Het bedrijf heeft de fokrecords echter nooit bekendgemaakt, vermoedelijk om een aura van mysterie rond deze prachtige katachtigen op te bouwen en hun duizelingwekkende verkoopprijs te rechtvaardigen. Bedrijfseigenaar Simon Brodie beweerde ook dat het ras 96% hypoallergeen was – wat later werd bewezen door een ABC News-rapport uit 2013 1.

Verder verklaarde de Savannah Cat Association dat in 2008 drie Ashera-kittens in beslag werden genomen op Schiphol in Nederland, maar DNA-onderzoek wees uit dat deze kittens eigenlijk Savannahs waren.

Het bedrijf sloot in 2015, maar omdat de Ashera-kat niet wordt erkend door een officiële kattenvereniging, zijn er geen normen of fokrecords die kunnen worden gebruikt om de authenticiteit van kittens die door potentiële fokkers worden verkocht, te verifiëren.

Als je ooit een authentieke Ashera-fokker hebt gevonden (pas op voor zogenaamde “officiële” fokkers die je online kunt vinden), zou je duizenden dollars moeten betalen om er een te krijgen. Dat is een schandalig bedrag voor een huisdier waarvan je niet eens zeker weet of het een legitieme oorsprong heeft.

3 kat face divider

Temperament en intelligentie van de Ashera-kat

Vanwege de controversiële en onduidelijke oorsprong van de Ashera-kat, zijn specifieke details over dit ras meestal speculatie. Dat gezegd hebbende, omdat ze waarschijnlijk nauw verwant zijn aan Savannah-katten, delen ze veel overeenkomsten.

De Ashera wordt bijvoorbeeld vaak afgebeeld als een hondachtige persoonlijkheid. Ze vinden het leuk om in water te spelen, hun mensen door het huis te volgen, te apporteren en zelfs aan de lijn te lopen. Er wordt gezegd dat ze aanhankelijk en toch onafhankelijk zijn, maar ook speels, vriendelijk en loyaal aan hun eigenaren.

De Ashera-kat wordt ook verondersteld begaafd te zijn met een scherpe intelligentie. Ze kunnen trucs en commando’s snel leren, maar dit niveau van intelligentie vereist dagelijkse stimulatie en mentale verrijking om vervelingsgerelateerd gedrag te voorkomen, zoals krabben aan je favoriete bank of alle prullaria van je planken kloppen.

Ashera Kat Liggend op een bank
Afbeelding credit: Pierre Aden, Shutterstock

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

Ja, deze katten zijn goed voor gezinnen – als ze genoeg tijd en aandacht hebben om te besteden aan de behoeften van deze luxe kat en het juiste budget om alle benodigde benodigdheden te leveren.

Kan dit ras goed overweg met andere huisdieren?

Vanwege hun “hondachtige” persoonlijkheden en vriendelijke temperamenten, kunnen getrainde en gesocialiseerde Ashera-katten goed overweg met de honden in het huishouden en kunnen ze andere katten als mede-speelkameraadjes beschouwen. Het huisvesten van hen met kleine huisdieren zoals hamsters, cavia’s of konijnen is echter geen goed idee vanwege hun hoge prooidrift.

3 kattenverdelers

Dingen om te weten bij het bezitten van een Ashera-kat

Voedsel- en dieetvereisten

Vanwege hun atletische bouw en high calorische behoeften, deze grote katten hebben een dieet nodig met veel eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen. Het is echter het beste om uw dierenarts te raadplegen voor meer persoonlijk voedingsadvies, omdat zo’n exotisch ras waarschijnlijk andere voedingsbehoeften heeft dan een typische huiskat.

Oefening 🐈

Gezien hun grote formaat hebben Ashera-katten meer beweging nodig dan de gemiddelde huiskat. Als je niet minstens 30 minuten per dag hebt om te spelen en ze te vermaken, moet je een paar stevige kattenbomen kopen of zelf maken om rond je huis te zetten, zodat ze kunnen rennen en springen wanneer ze willen. Het strategisch installeren van robuuste stellingkasten op de muren kan fungeren als een “hindernisbaan” waar je wilde katachtige de hele dag door denkbeeldige prooien kan achtervolgen.

Opleiding 🧶

Van de Ashera-kat wordt gezegd dat hij behoorlijk trainbaar is. Het is inderdaad mogelijk om deze katachtigen te leren om aan de lijn te lopen of trucs te leren zoals het geven van een poot of zelfs dood spelen. Clickertraining is meestal effectief, net als het gebruik van traktaties en lof. Welke trainingsmethode je ook kiest, zorg ervoor dat deze gebaseerd is op positieve bekrachtiging (dit geldt voor elk kattenras).

Ashera
Image Credit: Binnenkort Koon, Flickr

Grooming ✂️

Net als Savannahs hebben Ashera-katten een relatief gemakkelijk te verzorgen vacht. Een goede wekelijkse borstelbeurt is meer dan genoeg om dood haar te verwijderen en hun vacht zacht en glad te houden.

Gezondheid en aandoeningen 🏥

Ashera-katten worden als winterhard beschouwd en kunnen in sommige gevallen tot 20 jaar oud worden. Ze kunnen echter dezelfde gezondheidsproblemen ontwikkelen als Savannahs, waaronder hartaandoeningen, progressieve retinale atrofie of een ernstige aandoening die pyruvaatkinasedeficiëntie wordt genoemd, waardoor rode bloedcellen sneller dan normaal worden afgebroken.

Ernstige aandoeningen

  • Progressieve retinale atrofie
  • Hypertrofische cardiomyopathie
  • Pyruvaat kinase deficiëntie

3 kattenverdelers

Man vs. Vrouw

Over het algemeen zijn mannen groter, zwaarder en aanhankelijker dan vrouwen. Deze informatie moet echter met een korrel zout worden genomen, gezien het gebrek aan specifieke gegevens over mannelijke en vrouwelijke Ashera-katten.

Cat kogelverdeler 1

3 weinig bekende feiten over de Ashera-kat

1. Ze worden niet erkend door een officiële kattenvereniging

Ashera-katten worden niet erkend door de Cat Fanciers Association of The International Cat Association. Verschillende experts en organisaties zijn van mening dat de Ashera eigenlijk het resultaat is van kruising tussen verschillende exotische rassen, waaronder de Bengaalse kat en de Savannah-kat.

thematische pauze

2. Ze roepen ethische bezwaren op (zoals alle exotische hybriden)

Als Ashera-katten inderdaad hybriden zijn, omvat hun afstamming het fokken van huiskatten met hun wilde tegenhangers, zoals Servals, Aziatische luipaardkatten of junglekatten. Deze hybridisatie roept ethische zorgen op over het houden en fokken van wilde dieren als huisdier, evenals de mogelijke impact op de gezondheid en het welzijn van de resulterende katten.

thematische pauze

3. Ze hebben een overweldigend prijskaartje

Deze katten verkopen voor een belachelijk bedrag, ongeveer $ 125.000 en hoger. Deze exorbitante kosten kunnen worden toegeschreven aan de vermeende zeldzaamheid en unieke kenmerken van dit ‘ras’.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Over het algemeen lijkt de Ashera-kat eerder een zeer uitgebreide marketingtruc te zijn om een te duur dier te verkopen dan een echt uniek ras. Hoewel het concept van hybride rassen niet ongewoon is in de kattenwereld, blijft de authenticiteit en genetische samenstelling van de Ashera een punt van discussie.

Dus voordat u op zoek gaat naar een Ashera-kat, moet u gerenommeerde rasorganisaties raadplegen en uw onderzoek grondig doen. Voor wat het waard is, er zijn duizenden katten in asielen in het hele land. Als je echt zo’n enorm budget hebt, kun je een groot verschil maken in het leven van deze dieren en hen helpen hun eeuwige thuis te vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Mirencats, Shutterstock