Een gids voor de kleurenkaart van de kattenneus


De neus van je kat is waarschijnlijk niet het meest interessante deel van haar lichaam, of zelfs iets waar je ooit in detail over hebt nagedacht.

Maar ik geloof dat je gefascineerd zult zijn door het feit dat de neus van een kat zoiets is als de vingerafdruk van de mens – volledig uniek en onderscheidend voor elke kat!

Een ander groot voordeel van de neus van je kat is haar uitzonderlijke reukvermogen, waarvan volgens mij elke kattenouder zich goed bewust is.

De kleur van de neus van uw kat is een ander interessant onderwerp. Niet alleen hebben niet alle katten dezelfde neuskleur, maar het kan zelfs veranderen naarmate de kat ouder wordt.

Laten we meer leren in deze kattenneuskleurenkaart.

Cat Nose Kleurenkaart Overzicht

Kleur neus Betekenis
Roze/oranje/zwart/grijs De neuskleur van de kat is direct gerelateerd aan de kleur van hun
bont
Donkerroze Opwinding, temperatuurverandering
Wit Uitdroging, bloedarmoede, onderkoeling
Zwarte vlekken Lentigo simplex, melanoom

Wat is een Normaal Neuskleur bij katten?

roze kattenneus

De normaal neuskleur is niet voor alle katten hetzelfde, omdat het sterk afhangt van de vachtkleur van de kat.

Katten met een witte vacht hebben bijvoorbeeld de meeste kans op roze neuzen, oranje katten hebben oranje neuzen, terwijl zwarte katten meestal zwarte neuzen hebben.

Daarom, zolang de neuskleur van uw kat overeenkomt met haar vachtkleur, kunt u er zeker van zijn dat ze gezond is.

Wat geeft donkerroze neus aan?

Is het je opgevallen dat de neus van je kat in sommige situaties van kleur verandert en donkerroze lijkt te worden? Is dit iets waar je je zorgen over moet maken?

Dit gebeurt meestal om twee redenen: Vanwege een verandering in temperatuur en in situaties waarin je kat erg opgewonden is over iets.

Er zijn veel bloedvaten op de neus van uw kat. Hierdoor kan haar neus donkerroze worden wanneer ze wordt blootgesteld aan warmere temperaturen. Aan de andere kant zal haar neus lichter van kleur zijn in koudere weersomstandigheden.

In situaties waarin je kat aan het spelen is, of wanneer ze ergens bang voor is, neemt haar hartslag toe en kan haar neus ook donkerder worden.

Als u slechts af en toe een donkerroze neus bij uw kitten opmerkt en als het binnenkort teruggaat naar zijn normale kleur, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.

Wat veroorzaakt een witte neus bij katten?

Je merkt misschien dat de neus van je kat bleker is geworden, en dit kan elke kat overkomen, ongeacht haar normale neuskleur.

Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende oorzaken van witte neuzen bij katten.

1. Uitdroging

Uitgedroogde kat

Uitdroging bij katachtigen treedt op wanneer er overmatig vochtverlies uit hun lichaam.

Misschien heeft uw kat de laatste tijd niet genoeg water gehad, en dit kan erg slecht zijn voor haar gezondheid, omdat waterinname essentieel is voor de spijsvertering, afvalverwijdering en circulatie van een kat.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van uitdroging bij katten, naast witte neus, zijn weigering om te eten, ingevallen ogen, droog tandvlees en hijgen, volgens WebMD.

Als u deze symptomen bij uw kat opmerkt, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts om uw kat gehydrateerd te krijgen en terug te brengen naar haar normale toestand.

2. Bloedarmoede

Een kat met een witte neus kan ook bloedarmoede hebben.

Zoals VCA Dierenziekenhuizen uitlegt, is bloedarmoede een aandoening die wordt gekenmerkt door door een verminderd aantal circulerende rode bloedcellen in het lichaam van een kat.

Bijkomende tekenen van bloedarmoede bij een kat zijn snel vermoeiend en gebrek aan energie. Anemische katten kunnen ook bleek tandvlees hebben, volgens de kleurenkaart van kattengom.

Om te bevestigen of uw kat bloedarmoede heeft, moet een dierenarts een urineonderzoek en een beenmergbiopsie uitvoeren.

De behandeling omvat meestal corticosteroïden en ontwormingsmedicijnen. In ernstige gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn.

De prognose is goed voor de meeste katten, vooral als bloedarmoede op tijd wordt gediagnosticeerd.

3. Onderkoeling

Onderkoeling is een andere mogelijke oorzaak van het wit worden van de neus van uw kat.

Zoals Andrea Brodeur en haar medewerkers impliceren [1], onderkoeling kan een primaire of secundaire aandoening zijn en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals trauma, ziekte, blootstelling aan het milieu, medicijnen, enzovoort.

Als de lichaamstemperatuur van uw kat iets onder het normale bereik daalt, zou het helpen om haar te bedekken met warme handdoeken en dekens.

HoWever, als het heel ernstig wordt en je lijkt niet in staat om de temperatuur van je kat weer normaal te maken, moet je meteen een dierenarts bellen.

Zwarte vlekken op de neus van een kat

Een ander fenomeen dat u op de neus van uw kat kunt opmerken, zijn zwarte vlekken.

Laten we eens kijken naar twee meest voorkomende oorzaken voor deze specifieke kleuring op de neus van een kat.

1. Lentigo

lentigo kat

Het zien van zwarte vlekken overal op het lichaam van je kat, en vooral op haar gezicht, kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Ik geloof dat je meteen tot de conclusie bent gekomen dat er zeker iets mis is met je harige vriend.

In de meeste gevallen zal dit echter worden veroorzaakt door lentigo, wat volgens de Spruce Pets een genetische aandoening gekenmerkt door een toename van het aantal epidermale melanocyten.

Behalve op de neus van je kat, kun je ook de zwarte vlekken op haar lippen en oogleden opmerken. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, omdat lentigo een puur cosmetisch ding is.

Oranje kattenrassen zijn degenen die het meest worden getroffen door lentigo. Dit fenomeen wordt vooral gezien bij katten van middelbare leeftijd en oudere katten.

Lentigo heeft geen invloed op de gezondheid van een kat en vereist daarom geen specifieke behandeling.

2. Melanoom

Melanoom bij katten is een zeldzame aandoening, maar helaas kan het nog steeds voorkomen, vooral bij oudere katten.

Donkere vlekken op de neus van een kat kunnen een van de tekenen van melanoom zijn, samen met knobbels of verhoogde gebieden op haar huid.

De beste manier van handelen zou zijn om een veterinaire controle voor uw kat te plannen zodra u deze donkere vlekken op haar neus opmerkt. Op deze manier, als melanoom wordt bevestigd, kan ze snel worden behandeld.

Samenvatting

Ik hoop dat dit artikel je een goed inzicht heeft gegeven in de kattenneuskleurenkaart.

De kleur van de neus van uw kat hangt af van de vachtkleur, maar in sommige situaties kan deze veranderen, als gevolg van omgevingsoorzaken of zelfs ziekte.

In sommige gevallen, zoals bij de lentigo, hoeft u zich geen zorgen te maken, omdat dit slechts een huidverandering is en geen teken dat er iets mis is met uw huisdier.

Soms kan de neus van je kat een beetje van kleur veranderen en zal deze snel weer normaal worden.

Als u echter twijfelt of zich zorgen maakt waarom dit gebeurt, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

Verwijzingen:
[1] Brodeur A, Wright A, Cortes Y. Onderkoeling en gericht temperatuurbeheer bij katten en honden. J Dierenarts Emerg Crit Care (San Antonio). 2017 Mar;27(2):151-163. DOI, geraadpleegd op 23 augustus 2023.