Alles over de rookkleurige kat en 5 rassen met deze vacht


Er zijn zoveel kleuren, patronen en kleurencombinaties van kattenvachten mogelijk. Het is moeilijk om te kiezen tussen een zwart, oranje of grijs kitten.

Witte katten hebben een unieke charme, die nog aantrekkelijker wordt gemaakt door het feit dat ze niet vaak voorkomen.

Om de keuze nog moeilijker te maken, zijn er niet alleen effen katten. Er is ook een mogelijkheid voor een kat om twee, of zelfs drie verschillende kleuren op zijn vacht te hebben.

Bovendien kunnen katten verbazingwekkende vachtpatronen hebben, zoals tabby en schildpad. Misschien ben je al bekend met al deze vachtvariaties, maar heb je ook wel eens gehoord van de rookkleurige kat?

Dit zou wel eens het type vacht kunnen zijn dat je het meest zal fascineren! Laten we ons verdiepen in het probleem en alle details ontdekken over katachtigen met rookjassen.

Wat is een rookkleurige kat?

Rookkleurige kat

Wanneer je een effen gekleurde kat ziet, ongeacht de kleur van zijn vacht, verwacht je meestal een uniforme kleur in zijn vacht.

Rookkleurige katten tarten deze verwachtingen echter. Volgens de Cat Fanciers’ Association is het rookpatroon de lichtste expressie van het melanineremmer-gen.

Als Patricia Turner en Roy Robinson [1] uitleggen Dit gen remt de vorming van melanine in de minder intens gepigmenteerde delen van de vacht van een kat.

In het geval van een rookkleurige kat bevindt de hele vachtkleur zich in de tweede helft van het waakhaar, dat elk van de officieel erkende effen vachttinten kan omvatten.

Terwijl een kat stilstaat, lijkt hij een effen vacht te hebben. Maar als hij in beweging is, is het gemakkelijk om zijn witte ondervacht op te merken.

Daarom heeft een rookkleurige kat een effen gezicht, staart, poten en oren, maar ook een smalle witte band aan de basis van zijn haren direct naast de huid.

Het rookpatroon is gemakkelijker op te merken bij langharige katachtigen, omdat het witte deel van hun vacht beter zichtbaar is.

Laten we nu eens kijken naar verschillende effen kleuren die ook rook kunnen zijn. Rookpatronen komen niet vaak voor, wat ze nog interessanter maakt!

Zwarte Rook Kat

Een zwarte rookkat heeft een witte ondervacht die zwaar getipt is met zwart. Als je deze kat in rust vangt, ziet hij er waarschijnlijk helemaal zwart uit.

Maar, het zien bewegen, Het zal duidelijk zijn dat hij een witte ondervacht heeft.

Deze kat heeft zowel voetzolen als neusleer in het zwart, met koperen ogen, een gemeenschappelijk kenmerk bij alle rookkleurige katten.

Chocolade Rook

Een chocoladerookkat heeft een witte ondervacht, terwijl de rest van zijn vacht een warme chocoladekleur heeft.

Katten met dit rookpatroon hebben een bruin neusleer. Hun voetzolen zijn roze-kaneelkleurig.

Blauwe rook

Blauwe Rookkat

Katten met een blauwe vacht hebben een opvallend en aantrekkelijk uiterlijk.

Zoals UC Davis Veterinary Medicine suggereert, is deze kleur een verdunde zwarte kleur bij katten en wordt ook wel grijs genoemd.

De witte ondervacht van een blauwe rookkat is getipt met een blauwe kleur. Deze katten hebben ook blauwe voetzolen en neusleer

Rode rook

Net als bij alle voorgaande effen kleuren, heeft een rode rookkat een witte ondervacht, terwijl de rest van zijn vacht rood gekleurd is.

Volgens de Canadian Cat Association vertoont deze kat rode poten, staart en gezicht, met een slanke witte strook bij de basis van de haren. Deze witte ondervacht is alleen te zien als de vacht gescheiden is.

Een rode rookkat heeft roze voetzolen en neusleer.

De onderstaande video toont een schattig rood rookkitten.

Crème Rook

De crèmekleurige vacht bij katachtigen heeft een verdunde rode kleur en is ook algemeen bekend als oranje.

Een crèmekleurige rook kattenneus, leer en voetzolen zijn roze.

Lila Rook

Sommigen van jullie zouden vooral deze laatste rookkleur op onze lijst leuk kunnen vinden, omdat het wordt beschouwd als een van de zeldzaamste kleuren in de kattenwereld in het algemeen.

Een chocoladekat die het verdunde gen draagt, krijgt een lila of lavendelkleurige vacht. Witte rookkatten, deze lavendelkleurige vacht wordt samen met een witte ondervacht gezien wanneer een kat in beweging is.

Een lila rookkat heeft roze voetzolen en lavendelkleurig neusleer.

5 Rook gekleurde kattenrassen

Ik weet zeker dat velen van jullie het idee van een rookkleurige kat leuk vinden.

Er zijn bepaalde rassen die dit type vacht kunnen hebben. Houd er rekening mee dat de Het rookpatroon wordt niet officieel erkend binnen al deze rassen.

Dit is belangrijke informatie voor degenen die van plan zijn om hun katten te laten anticiperen in kattenshows. Anders dan dat, is een rookjas precies hetzelfde als een jas in een andere kleur.

Laten we nu eens kijken naar de vijf rassen met rookjassen.

1. Maine Coon

Maine Wasbeer

De populaire Maine Coon staat vooral bekend om zijn zwarte rookvacht.

Het zwarte rookpatroon komt het meest voor, maar Maine Coons kunnen ook andere rookvariëteiten hebben, zoals rood, blauw en crème.

Ik weet zeker dat als je naar de onderstaande video kijkt, je verliefd wordt op prachtige Maine Coons met zwarte rook.

Video

2. Noorse Boskat

Noorse Boskat

De vacht is een kenmerk waar de Noorse Boskat alom bekend om staat. De bovenste laag is dik, lang en waterafstotend, terwijl de ondervacht wollig is.

De vacht van deze kat is verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en patronen.

Rookvariëteiten bij dit ras zijn zwart, blauw, crème en rood.

3. Perzisch

Perzische kat

Een ander mooi ras dat een rookvacht kan hebben, is de Perzische kat.

Terwijl ze stilstaan, lijken hun jassen effen gekleurd, maar zodra ze beginnen te bewegen, is het gemakkelijk om hun helderdere wortels op te merken.

Perzen kunnen een zwarte, blauwe, crèmekleurige en rode rookkattenjassen hebben.

4. Siberisch

Siberische kat

Siberen zijn katten met lange, waterbestendige vachten die matig verharen.

Hun jassen zijn te zien in effen kleuren zoals rood, blauw en wit. Ze kunnen ook tweekleurig zijn en een combinatie van zwart en wit of grijs en wit op hun vacht hebben.

Verder kunnen Siberen ook rookkleurige jassen hebben in zwart, crème en blauw.

5. Turkse Angora

Turkse Angora kat

Bij het noemen van een Turkse Angora zullen de meeste mensen zich een mooie kat met een sneeuwwitte vacht voorstellen.

Wit is inderdaad de originele en voorkeurskleur bij dit ras. Met de jaren begonnen fokkers echter Turkse Angora-katten in vele andere mooie kleuren te fokken.

Naast wit zijn enkele van de populaire effen kleuren in dit ras zwart en blauw.

Ze kunnen ook blauwe, zwarte of rode rook bevatten.

Samenvatting

Een rookkleurige kat is inderdaad iets bijzonders.

Katachtigen met rookvachten hebben een bepaalde effen kleur, terwijl hun haarwortel deze kleur mist en zichtbaar wit is. Dit kan worden opgemerkt wanneer een kat beweegt, maar het kan onopgemerkt blijven als je een kat stil ziet staan.

Ook zal bij kortharige katten het rookeffect veel minder zichtbaar zijn. Aan de andere kant zullen langharige rassen, zoals de Maine Coon, deze witte ondervacht veel meer laten zien.

Deze vacht zorgt ervoor dat een kat er nog mooier en zelfs mysterieuzer uitziet.

Heb je nu je favoriet gevonden onder deze rookschoonheden?

Lees volgende: Een gids voor kattenpersoonlijkheden op basis van de kleur van hun vacht

Verwijzingen:
[1] Turner P, Robinson R. Melanineremmer: een dominant gen bij de huiskat. J Hered. 1980 nov-dec; 71(6):427-8. DOI, Ontvangen 24 oktober 2023.