Als een binnenkat naar buiten gaat, komt hij dan terug?


Een kat binnen houden is absoluut de beste manier om hem veilig te houden.

Ik weet zeker dat jullie je er allemaal terdege van bewust zijn. Ik geloof ook dat sommigen van jullie je kat soms naar buiten laten gaan, natuurlijk onder jouw toezicht.

Maar sommige binnenkatten zullen een moment van onoplettendheid gebruiken en een manier vinden om weg te rennen van hun huis. Dit is iets waar elke kattenouder bang voor is.

Er zijn veel gevaren, vooral voor strikt binnenkatten die niet bekwaam genoeg zijn om zelfstandig te overleven.

Als een binnenkat naar buiten gaat, komt hij dan terug? Laten we ons verdiepen in dit probleem en ontdekken of je iets hebt om op te hopen als je je in deze situatie bevindt.

Kan een binnenkat de weg terug naar huis vinden?

Portret van een kat die op het gras zit en in de verte kijkt

De kans is groot dat je hebt gemerkt dat je kat kort na dit incident is verdwenen.

Als uw kat nooit te lang zonder toezicht wordt gelaten, is hij waarschijnlijk niet te ver gegaan. Dit suggereert dat het zich ergens in de buurt verstopt en uiteindelijk naar huis zal terugkeren.

Volgens PetMD, Katten hebben een homing-instinct dat hen helpt de weg terug naar huis te vinden. Er wordt aangenomen dat ze de magnetische velden van de aarde kunnen gebruiken om terug te keren naar hun huizen. Natuurlijk is hun geur hier ook een grote hulp.

Bovendien hebben katten een langetermijngeheugen. Dit betekent dat ze in staat zijn om dingen, plaatsen en mensen te onthouden, vooral als ze er positieve herinneringen aan associëren.

Dit is de reden waarom het waarschijnlijk is dat ze hun baasjes niet zullen vergeten, zelfs niet nadat ze gescheiden zijn, op voorwaarde dat ze een diepe band met hen hadden.

Natuurlijk zullen niet alle katten even succesvol zijn in het onthouden van hun weg terug naar huis. Het kan ook afhangen van hoe ver ze van huis zijn gegaan en of ze ooit eerder buiten zijn geweest.

Een binnenkat die voor het eerst alleen buiten is, is erg kwetsbaar. American Humane legt uit hoe katten buiten worden blootgesteld aan het oplopen van ziekten zoals kattenziekte en kattenleukemie (FeLV).

Ze hebben waarschijnlijk ook last van teken, vlooien en gastro-intestinale wormen. Andere grootste zorgen zijn auto-ongelukken, gifstoffen en loslopende honden en wilde dieren.

Je moet positief blijven en hopen dat je huisdier terugkomt. Je moet er ook alles aan doen om dit mogelijk te maken.

Wat te doen als uw kat verdwaalt?

Je kunt natuurlijk beginnen met het roepen van de naam van je kat buitenshuis. Er is echter een kleine kans dat het naar uw oproepen komt.

Uw binnenkat zal in deze situatie waarschijnlijk doodsbang zijn. Maar als je net hebt gemerkt dat je kat vermist is, is de kans groot dat hij nog ergens in de buurt is.

Doorzoek eerst grondig uw huis, uw tuin en de omgeving. Informeer bij je buren of ze je kat de laatste tijd hebben gezien of gehoord. Vraag ze beleefd om ook hun tuin te bekijken.

Er is ook een mogelijkheid dat uw kat bekneld of gewond zit en niet eens in staat is om er zelf uit te komen.

Vergeet niet om alle plaatsen te bekijken waar uw kat zich gewoonlijk graag verstopt. Het kan ook handig zijn om ’s avonds laat met een zaklamp door je buurt te lopen. Dit is wanneer het het stilst is en wanneer een kat naar buiten kan komen als hij bang is en zich verstopt.

Wanneer u op zoek bent naar uw kat, moet u zijn favoriete lekkernijen bij u hebben. Houd een positieve houding aan en doe alsof je je katachtige vriend gaat belonen als je hem eenmaal hebt gevonden.

Het is ook een goed idee om het favoriete speeltje of dekentje van je kat op je veranda te laten liggen. Omdat katachtigen zo’n krachtig reukvermogen hebben, kan dit hen helpen de weg naar huis te vinden.

Een ander ding om te doen is posters voor verloren huisdieren maken en ze in je buurt ophangen. U moet ook sociale media gebruiken om uw kennis op de hoogte te stellen van de ontsnapping van uw kat.

Natuurlijk is het ook essentieel om lokale opvangcentra te controleren en contact op te nemen met reddingsgroepen.

Hoe groot is de kans dat een binnenkat weer thuiskomt?

De kat zit op het gazon en draait zich om om erachter te kijken

Liyan Huang en zijn medewerkers [1] Leg uit dat Een derde van de verloren katten wordt binnen zeven dagen na verlies teruggevonden.

Hun studie toonde ook aan dat een Fysiek zoeken verhoogde de kans om katten levend te vinden. 75% van de katten werd gevonden binnen een straal van 500 mijl van hun ontsnappingspunt.

Daarom, hoe wanhopig je ook bentAls je je realiseert dat je katachtige vriend er niet meer is, geef dan niet op. Blijf optimistisch en stop nooit met zoeken.

Er zijn zelfs hartverwarmende verhalen over katten die jaren na hun verdwijning de weg terug naar huis vinden. CTV News Channel meldde een verhaal over de kat Peter die werd herenigd met zijn baasjes na vijf jaar gescheiden te zijn geweest.

De moraal van het verhaal is om je niet ontmoedigd te voelen als er een paar dagen zijn verstreken en je nog niet succesvol bent geweest. Geloof maar dat je lieve huisdier snel terug zal zijn.

Wat kan ervoor zorgen dat een kat naar buiten wil?

Als je kat eenmaal vermist is, denk je natuurlijk niet veel na over de reden van zijn ontsnapping. Je hebt nu grotere problemen.

Het is echter belangrijk dat u de mogelijke oorzaken kent waarom uw kat naar buiten gaat. Dit kan u helpen om verdere ongelukken zoals deze te voorkomen en zelfs nuttig advies te geven aan uw mede-kattenouders.

Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende oorzaken voor een binnenkat om naar buiten te gaan.

1. Op zoek naar partners

De kat verstopt zich achter een houten ton

De belangrijkste reden waarom een intacte kat van huis zou weglopen is om uit te kijken naar partners.

Zodra een kat seksueel actief wordt, zal hij proberen partners in zijn omgeving te vinden. Mannelijke katten zwerven vaker rond en zoeken naar krolse poezen. Vrouwtjes zullen overal tegenaan wrijven en luid vocaliseren om mannetjes te laten weten dat ze klaar zijn om te paren.

Meestal worden mannelijke katten geslachtsrijp tussen de leeftijd van vijf en zeven maanden, terwijl vrouwtjes hun eerste loopsheid ingaan tussen de zesde en twaalfde maand.

Vrouwelijke katten worden loops totdat ze gesteriliseerd of zwanger worden. Ze kunnen zelfs paren en zwanger worden van meerdere mannetjes tijdens hun loopsheid.

2. Op zoek naar prooi

Jagen is verweven met de aard van een kat.

Hoewel onze huiskatten niet hoeven te jagen voor hun voedsel, beleven ze toch plezier aan de daad.

Soms zie je je kat zijn prooi doden en opeten, terwijl hij er bij andere gelegenheden gewoon mee speelt.

Als een kat geen kansen heeft om rond zijn huis te jagen, zal hij waarschijnlijk naar de buitenwereld gaan om deze drang te bevredigen.

3. Grote veranderingen in het huishouden

Twee katten in de tuin

Katachtigen zijn gewoontedieren. Ze reageren meestal niet goed op veranderingen.

Dit kan bij sommige katten zo ernstig worden dat ze zelfs van huis kunnen weglopen als er een grote verandering in hun routine is opgetreden.

Enkele van de mogelijke veranderingen hier zijn een baby in huis of een nieuw huisdier. Bepaalde katten zouden er nooit aan kunnen wennen om dezelfde leefruimte te delen met een andere kat of hond.

Sommige dingen en veranderingen die we niet eens als ernstig beschouwen, kunnen hoge stressniveaus veroorzaken bij onze kattenvrienden.

Wat te doen om te voorkomen dat uw kat naar buiten gaat?

Een dierenarts steriliseert een wakkere kat terwijl hij op een tafel ligt

Je hebt misschien niet altijd controle over de wens van je binnenkat om naar buiten te gaan.

Sommige katten worden gewoon nieuwsgierig en willen de buitenwereld zien. Maar er zijn nog steeds bepaalde stappen die u hier kunt nemen.

Op deze manier weet je dat je er alles aan hebt gedaan om je kat gezond en tevreden te houden in je liefdevolle huis.

Steriliseren/castreren

Door je kat te steriliseren, zul je drastisch verminder zijn drang om te zwerven. Dit betekent dat het vervuld zal voelen in je huis, zonder constant de drang te hebben om op vrienden te letten.

Er zijn ook tal van andere voordelen van sterilisatie voor zowel mannelijke als vrouwelijke katten. North Shore Animal League America noemt de volgende als de belangrijkste:

• Vermindering van het aantal ongewenste kittens

• Verminderen van spuitgedrag

• Vermindering van het risico op borstkliertumoren, eierstok- en baarmoederkanker en het risico op teelbalkanker

• Vermindert agressief gedrag

• Vergroot de kans van een kat op een lang en gezond leven

Zorg voor entertainment

Een ander essentieel ding om hier te doen is Voorzie je kat van vermaak.

Dit houdt ook in dat u er voldoende tijd en aandacht aan besteedt. Hoe druk je schema ook kan worden, denk er altijd aan om je kat op te vrolijken met een speelsessie en wat aaien.

Om het jachtinstinct van uw binnenkat te voeden, biedt u hem interactief jachtspeelgoed aan.

Het is over het algemeen belangrijk voor de gezondheid en levensduur van uw kat om dagelijks mentaal en fysiek gestimuleerd te worden.

Geef ze een microfoongechipt

Zodra je kat verdwaalt, is het noodzakelijk om dit te melden. Door je kat te chippen, heb je de beste foto’s om je met hem te herenigen, zelfs nadat hij van huis is weggelopen.

Ik vind het chippen van een kat zeker erg handig. Dit is een gangbare praktijk onder gerenommeerde fokkers.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een microchip geen honderd procent kans garandeert om uw huisdier te vinden.

Zoals de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals uitlegt, is een microchip geen GPS-tracker. Wanneer een kat vermist wordt, moet een persoon die hem vindt hem scannen op de microchip en uitzoeken bij wie de kat is geregistreerd.

Daarom is het essentieel dat u de huisdierendatabase bijwerkt voor het geval u uw contactgegevens, zoals telefoonnummer of adres, wijzigt.

Als uw kat in een asiel terechtkomt, helpt een microchip het verantwoordelijke personeel om u te lokaliseren.

Samenvatting

Als een binnenkat naar buiten gaat, komt hij dan terug?

Deze vraag heeft niet één eenvoudig antwoord. Het hangt allemaal af van de kat, zijn angst en hoe goed hij de uitdagingen van het buitenleven aankan.

Ook het moment dat je merkt dat je kat verdwijnt kan hier van cruciaal belang zijn.

Maar ik wil je aanmoedigen om je hoop hoog te houden. Katten kunnen dingen uit hun omgeving onthouden en hebben een krachtig reukvermogen.

Om uw huisdier te helpen bij u terug te komen, moet u proberen hem te verleiden door enkele van zijn items op uw veranda te laten zien. Sommige katten gaan niet eens ver van huis, maar schrikken en verstoppen zich.

Het is essentieel dat u meteen begint met zoeken. Het is niet genoeg om je buren alleen te vragen of ze je kat hebben gezien: je moet ze ook vragen om hun tuin te doorzoeken.

Vergeet niet om ook alle donkere en smalle plaatsen te controleren waar uw bange kat zich zou kunnen verstoppen.

De buitenwereld zit vol gevaren, vooral voor een binnenkat die er voor het eerst mee in aanraking komt. Verlies echter niet meteen de hoop.

Geef vooral nooit op. Als je een positieve kijk behoudt, kan het geluk je gewoon toelachen.

Verwijzingen:
[1] Huang L, Coradini M, Rand J, Morton J, Albrecht K, Wasson B, Robertson D. Zoekmethoden die worden gebruikt om vermiste katten te lokaliseren en locaties waar vermiste katten worden gevonden. Dieren (Bazel). 2 januari 2018; 8(1):5. DOI, Ontvangen 19 oktober 2023.