Hematomen op de oren van katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Een kat met een hematoom, een zwelling of knobbel als gevolg van een ophoping van bloed, meestal op het oor of gezicht van de kat

Shutterstock.com

Snel overzicht: hematomen op kattenoren

Een oorhematoom, ook wel “auditief hematoom” genoemd, is een met bloed gevulde zwelling die zich vormt in de oorflap van uw kat. Ze worden meestal veroorzaakt doordat uw kat overmatig schudt of aan zijn oor krabt. Dit trauma zorgt ervoor dat kleine bloedvaten in de oorflap barsten, waardoor een zak met bloed vrijkomt in de ruimte tussen de huid en het kraakbeen. Als de zwelling groot is, kan het oor van uw kat gaan hangen en kan hij zijn kop opzij houden.

De meeste oorhematomen treden op vanwege een onderliggend probleem met het oor, zoals een oorontsteking of oormijt, waardoor uw kat krabt en zijn hoofd schudt. Katten met oorhematomen hebben veterinaire aandacht nodig om het hematoom te behandelen en de onderliggende oorzaak te diagnosticeren en te behandelen. Hoewel veel gevallen met medicijnen kunnen worden behandeld, hebben sommige katten een operatie nodig om het hematoom op te lossen.

Oorzaken van oorhematoom

Oorhematomen komen niet zo vaak voor bij katten als bij honden.  De meeste katten die oorhematomen ontwikkelen, hebben een onderliggend probleem met het oor waardoor ze overmatig trillen of krabben aan hun oren, en het is deze actie die ervoor zorgt dat het oorhematoom zich vormt.

Er zijn veel redenen waarom katten jeukende oren krijgen. Enkele van de meest voorkomende onderliggende problemen die leiden tot oorhematomen zijn:

Af en toe kunnen oorhematomen optreden als gevolg van trauma aan het hoofd of oor, vooral bij katten met een bloedings- of stollingsstoornis.

Symptomen van oorhematomen

Oorhematomen zien eruit als een grote met vloeistof gevulde zwelling aan de binnenkant van het oor. Ze voelen meestal zacht en heet aan en de huid kan licht rood zijn. Door de zwelling kan het oor van uw kat gaan hangen en kan hij zijn kop opzij houden. De meeste katten met oorhematomen vertonen tekenen dat ze zich ongemakkelijk voelen.

Veel voorkomende symptomen van oorhematomen zijn:

 • Zwelling in de oorflap
 • Schuddend hoofd
 • Krabbende oren
 • Tederheid rond het oor
 • Verontrust gedrag
 • Hoofd kantelen
 • Afscheiding uit het oor
 • Stinken stank

Diagnose van oorhematomen

Oorhematomen zijn gemakkelijk te diagnosticeren op basis van alleen hun uiterlijk. Uw dierenarts zal echter een grondig onderzoek moeten uitvoeren om te proberen erachter te komen waarom het in de eerste plaats is gebeurd. Ze zullen met behulp van een otoscoop in de gehoorgang van uw kat kijken om parasieten (zoals oormijt), vreemd materiaal of tekenen van infectie te identificeren.

Als ze een oorontsteking vermoeden, kunnen ze een monster uit het oor van uw kat nemen om onder de microscoop te bekijken of het opsturen voor kweek- en gevoeligheidstests. Als uw kat in het verleden problemen heeft met zijn oren of huid, kan uw dierenarts aanvullende tests uitvoeren, zoals allergietesten.

In zeldzame gevallen kunnen oorhematomen zich vormen zonder duidelijk probleem met het oor. In deze gevallen kan uw dierenarts controleren of het bloed van uw kat normaal stolt.

Behandeling van oorhematomen

Een dierenarts onderzoekt zorgvuldig het oor van een kitten en toont een grondige medische evaluatie aan.

Behandeling van oorhematomen omvat de behandeling van elk onderliggend probleem, zoals oorinfecties. Shutterstock.com

Hoewel u thuis veel kunt doen om uw kat te helpen herstellen, hebben katten met een oorhematoom behandeling van een dierenarts nodig.

Drainage

De eerste stap is het afvoeren van de zwelling. Dit wordt gedaan met behulp van een speciale naald, een vlindernaald genaamd, die is bevestigd aan een drainagebuis en een spuit. Zodra uw dierenarts het bloed heeft verwijderd, kan hij een ontstekingsremmend medicijn zoals een steroïde in de ruimte injecteren. Dit helpt voorkomen dat het hematoom zich opnieuw vormt door de bijbehorende ontsteking te verminderen. Oorhematomen kunnen erg pijnlijk zijn, dus uw dierenarts zal uw kat ook pijnstilling voorschrijven om mee naar huis te nemen.

Vaak moeten hematomen meer dan eens worden afgevoerd. Als het oorhematoom van uw kat echter niet beter wordt na het aftappen en medicatie, kan het zijn dat ze geopereerd moeten worden.

Chirurgie voor oorhematomen

Chirurgie wordt aanbevolen voor oorhematomen die niet hebben gereageerd op drainage en medicatie.

Nadat uw kat onder algehele narcose is geplaatst, zal uw dierenarts een kleine chirurgische incisie maken in de huid van het oor van uw kat. Hierdoor kunnen ze het bloed volledig afvoeren. Vervolgens plaatsen ze hechtingen (hechtingen) om de huid van de oorschelp (de oorflap van uw kat) aan de kraakbeenlaag aan de binnenkant te bevestigen. Dit sluit de ruimte die tussen hen is ontstaan om te voorkomen dat thij zwelt op van het hervormen.

Na de operatie wordt uw kat naar huis gestuurd met een verband en een Elizabethaanse halsband. Hoewel katten een hekel hebben aan het dragen van kegels, is het belangrijk om het altijd aan te houden om te voorkomen dat ze het oor beschadigen.

Behandeling van de onderliggende oorzaak

Naast het verhelpen van het hematoom, zal uw dierenarts elke onderliggende oorzaak behandelen die is gevonden. Dit kunnen antibiotische oordruppels zijn voor een oorontsteking, actuele medicijnen voor oormijt of anti-jeukmedicatie voor een allergie.

Uiteindelijk zullen oorhematomen verdwijnen, zelfs als ze niet worden behandeld. Dit is echter pijnlijk en het oor blijft verdikt en gekreukt achter – zoals een worstelaar met het klassieke ‘bloemkooloor’. Deze overmatige littekens zijn niet alleen lelijk, het kan uw kat in de toekomst ook vatbaarder maken voor oorproblemen. Het is dus het beste om het hematoom van uw kat snel te laten behandelen.

Tips voor kattenverzorging

Zodra uw dierenarts het oorhematoom van uw kat heeft gedraineerd, is de nazorg aan u. Er zijn veel stappen die u thuis kunt nemen om uw kat zo snel mogelijk te laten herstellen:

 • Houd de kegel aan: Hoewel uw kat misschien niet graag een Elizabethaanse halsband draagt, is het voorkomen van verdere schade aan het oor van vitaal belang voor hun herstel. Zorg er dus voor dat uw kat het te allen tijde draagt totdat uw dierenarts zegt dat het veilig is om het te verwijderen.
 • Geef uw kat al zijn medicijnen: Door uw kat al zijn medicijnen op tijd te geven, blijft hij comfortabel en behandelt hij de onderliggende oorzaak van het hematoom. Als u moeite heeft om uw kat zijn medicatie te geven, vraag dan uw veterinaire team om hulp.
 • Volg de instructies van uw dierenarts: Een succesvolle behandeling van een oorhematoom bij katten hangt net zo goed af van de thuiszorg die u biedt. Uw dierenarts zal u naar huis sturen met instructies over het verzorgen van de operatieplaats van uw kat en het comfortabel houden van de kat. Zorg ervoor dat u hun medisch advies opvolgt om uw kat de beste kans op volledig herstel te geven.
 • Woon vervolgbezoeken bij: Oorhematomen kunnen lastig op te lossen zijn, dus uw dierenarts moet het herstelproces van uw kat nauwlettend in de gaten houden. Het kan zijn dat ze het behandelplan van uw kat moeten wijzigen, afhankelijk van hoe het met hem gaat.

Met de juiste behandeling en verzorging zullen de meeste katten met oorhematomen binnen een week of twee herstellen.

Preventie van oorhematomen

Een katteneigenaar die de oren van zijn kat voorzichtig schoonmaakt met een wattenschijfje, waardoor de oorhygiëne en het welzijn van zijn huisdier worden gewaarborgd

Oorverzorging moet deel uitmaken van een regelmatig verzorgingsregime voor katteneigenaren. Shutterstock.com

Oorhematomen ontstaan bijna altijd door een bijkomende aandoening die ervoor zorgt dat de oren geïrriteerd raken. Daarom zijn er stappen die u thuis kunt nemen om jeukende oren te beheersen voordat ze op het punt komen dat ze een hematoom ontwikkelen:

 • Houd de oren van de kat schoon: Als uw kat last heeft van vuile oren, kunt u ze regelmatig schoonmaken om te voorkomen dat ze pijnlijk of geïnfecteerd raken. Weet je niet zeker hoe? Hier is een handige gids voor het schoonmaken van de oren van uw kat.
 • Vroegtijdige interventie: De meeste oorhematomen treden op doordat katten overmatig met hun hoofd schudden als gevolg van geïrriteerde oren. Door de pijnlijke oren van uw kat te laten behandelen zodra u ongemak opmerkt, voorkomt u dat ze een hematoom ontwikkelen.
 • Regelmatige behandeling van parasieten: Door uw kat op de hoogte te houden van de behandeling van parasieten, wordt hij beschermd tegen oormijt. Het helpt ook om hun risico op huidaandoeningen te verminderen.
 • Beheer onderliggende allergieën: Allergieën zijn een veelvoorkomende oorzaak van terugkerende oorproblemen bij katten. Als uw kat een jeukende huid of oren heeft, laat ze dan controleren door uw dierenarts. Door de allergieën van uw kat te behandelen, voorkomt u dat ze secundaire problemen ontwikkelen, zoals oorhematomen.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Hoe behandel je een hematoom op het oor van een kat?

Oorhematomen (ook wel auditieve hematomen genoemd) bij katten vereisen behandeling door een dierenarts. In de meeste gevallen moeten ze worden afgetapt, evenals medicatie om te voorkomen dat ze zich hervormen. Sommige katten hebben een auditieve hematoomoperatie nodig voor een permanente oplossing. Elk onderliggend probleem, zoals een infectie, moet ook worden behandeld.

Hoe kan ik het hematoom van mijn kat thuis behandelen?

U mag het hematoom van uw kat niet thuis behandelen. Oorhematomen zijn pijnlijk en treden vaak op vanwege een onderliggend probleem met het oor dat ook moet worden gediagnosticeerd en behandeld. Als uw kat een oorhematoom heeft, moet u hem naar uw dierenarts brengen voor de juiste veterinaire zorg.

Kan ik het hematoom van mijn kat draineren?

U moet niet proberen het oorhematoom van uw kat thuis af te tappen. Het risico bestaat dat het hematoom verergert en een infectie veroorzaakt. Uw cNaar believen heeft u ook medicatie nodig om de onderliggende oorzaak van het hematoom te behandelen, die uw dierenarts moet voorschrijven.

Gaat een hematoom in het oor van een kat vanzelf over?

Uiteindelijk zal het oorhematoom van uw kat vanzelf verdwijnen. Dit duurt echter meestal erg lang en zal uw kat veel ongemak bezorgen. Wanneer oorhematomen onbehandeld blijven, laten ze de kat achter met een verdikt, gekreukt oor – zoals een bloemkooloor in een worstelaar. Hierdoor zijn ze vatbaar voor het ontwikkelen van andere oorproblemen in de toekomst.