Waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Een schattige grijs-witte kat knabbelt speels aan iemands voeten en laat zijn speelse en aanhankelijke aard zien.

Heb je je ooit met je eigen zaken bemoeid terwijl je op de bank ontspande of door je huis liep toen je plotseling een stel kleine dolken in je enkels voelde zinken?

Alle doorgewinterde kattenbezitters weten dat katten soms helemaal zonder aanleiding bijten of krabben. Als je niet weet waarom dit gebeurt of als je het denkproces achter deze willekeurige aanvallen moet begrijpen, ben je hier aan het juiste adres! We zijn hier om de vraag te beantwoorden: waarom valt mijn kat mijn voeten aan?

Katten vallen om veel verschillende redenen aan. Een heel gewoon iets voor katten om te doen, is onze voeten aanvallen! Ze hebben ook veel verschillende manieren waarop ze aanvallen – bijten, krabben en bespringen zijn allemaal gedragingen die we waarschijnlijk kennen. Laten we eens kijken waarom de kattenvoetfetisj heel reëel is.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Snel overzicht

01

Katten die menselijke voeten aanvallen of bespringen, worden beschouwd als normaal kattengedrag.

02

Er zijn een aantal redenen voor katten om menselijke voeten aan te vallen, waaronder het tonen van genegenheid, spelen, het nabootsen van jachtinstincten en meer.

03

Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat uw kat stopt met het aanvallen van uw voeten, meestal door hun focus en energie om te leiden.

Een ondeugende oranje cyperse kat met grote ogen en een open mond, die een speels 'bijtend' gebaar maakt naar iemands voeten.

Moederkatten ‘bijten’ en bijten vaak liefdevol naar hun kittens, die het gedrag vervolgens nabootsen met familieleden die ze leuk vinden.

De woorden ‘aanvallen’ of ‘bijten’ klinken allemaal erg negatief, maar het is niet per se een slechte zaak als je kat je voeten aanvalt. Je kat zal een aantal subtiele en niet-zo-subtiele manieren hebben om zijn gevoelens voor jou te tonen.

Een zacht speels knabbelen kan betekenen dat ze zich levendig en opgewekt voelen en een band met je willen opbouwen. Aan de andere kant, als je ooit de pech hebt gehad om aan de ontvangende kant van een goede beet te staan, zal er geen twijfel over bestaan dat je kat zich bang of bedreigd voelt.

Of je dit gedrag tolereert of niet, is aan jou, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden dat als je kat niet heeft geleerd zachtaardig te zijn, je een paar verwondingen kunt oplopen. De tanden en klauwen van katten kunnen ernstige schade aanrichten! Een ander ding om in gedachten te houden is dat als uw kat gewend raakt aan kat-en-muisspelletjes met de voeten van mensen, gasten dit misschien niet waarderen en waarschijnlijk aanstoot zullen nemen!

Lees ook: Waarom likt mijn kat me en bijt hij me?

Laten we eens kijken naar de redenen achter de aanvallen!

1. Een teken van genegenheid

Een hartverwarmend tafereel met een zachte interactie tussen een nieuwsgierige kat en een paar kleine babyvoetjes, terwijl de kat er nieuwsgierig aan snuffelt en de baby verwonderd toekijkt.

Katten hebben veel manieren om genegenheid te tonen, waaronder bijten aan je voeten!

Geloof het of niet, bijten is een van de (misschien wel meest verwarrende) manieren waarop katten hun liefde voor hun favoriete mensen uiten. Het kan een troost zijn om te horen dat een zachte kneep of beet hetzelfde gevoel heeft als een knuffel. Katten leren dit gedrag van hun moeder als ze klein zijn. De moeder zal haar baby’s vaak zachtjes bijten terwijl ze ze verzorgt.

Deze kleine liefdesbeten die de moeder haar baby’s geeft, leren hen een aantal waardevolle lessen over sociale interacties. Nestgenoten spelen vaak ruzie en bijten elkaar ook liefkozend als een hechtingsoefening. Speelsessies als deze zijn ook erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Uw kat kan kleine spinsels of miauwen laten horen tijdens het knabbelen of bijten.

Lees ook: Waarom geeft mijn kat me een kopstoot?

2. Spelen

Een energieke kat die enthousiast springt en speelt met de voeten van een persoon, waarmee hij zijn speelse en levendige karakter laat zien.

Katten zijn speelse wezens met een instinct om te jagen, en bewegende menselijke voeten zorgen voor een geweldige jachtoefening!

Waarom valt mijn kat mijn voeten aan als ik wegloop, vraag je? Net als mensen leren katten veel door te spelen. Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom uw kat voor uw tenen gaat! Het wordt ook wel ‘speelagressie’ genoemd. Katten leren veel belangrijke levensvaardigheden, zoals jagen, door frivool op kronkelende voorwerpen te springen. Je voeten zijn snel bewegend en laag bij de grond, dus ze zijn de perfecte schietoefening voor je kat om zijn sprong te perfectioneren!

Niet alleen dat, maar ze zijn ook zeer toegankelijk, dus het is heel natuurlijk voor hen om je voeten in hun speeltijd op te nemen. Meestal krijgt je kat ook een reactie van jou wAls ze je voeten aanvallen. Een schreeuw of een sprong of een ruk zal hen opwinden en hen aanmoedigen om door te gaan met hun spel.  Er zijn enkele scenario’s waarin katten naar onze voeten worden getrokken, bijvoorbeeld wanneer we op de bank zitten.

Menselijke voeten zijn misschien het enige dat een tijdje beweegt (hallo Netflix-marathon!), dus ze zullen proberen te communiceren door te spelen. Onthoud ook dat als je graag onder een deken of dekbed kruipt, maar je voeten eronder beweegt, dat een groen licht is voor je kat om het mysterieuze bewegende object te onderzoeken en aan te vallen!

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

3. Jachtinstinct

Een gefocuste kat in jachtmodus, laag gehurkt en sluipend met de bedoeling naar de voeten van een persoon, waarbij hij zijn aangeboren roofdierinstincten op een speelse manier uitbeeldt.

Katten zijn natuurlijke jagers. Zelfs gedomesticeerde huiskatten hebben een sterke drang om te jagen.

Waarom valt je kat je aan als je slaapt? Kijk, katten kunnen de spanning van de achtervolging niet weerstaan, dus als je met je voeten aan het kronkelen bent, zullen ze zeker hun oren spitsen! Dit is een andere veel voorkomende reden waarom katten voetaanvallen uitvoeren, hoewel het minder vaak wordt gezien bij volwassen katten. Gedomesticeerde katten hoeven niet op hun prooi te jagen, maar het instinct is nog steeds erg sterk.

Dit wordt ‘prooidrift’ genoemd en het is erg moeilijk voor katten om weerstand te bieden. Een kleine aanwijzing om de beet van uw kat te beoordelen en of uw kat aan het spelen is of daadwerkelijk op uw voeten jaagt, is als ze ze een tijdje besluipen voordat ze toeslaan.

Een bewegend object laag bij de grond is in principe onweerstaanbaar voor hen zodra hun instinct in werking treedt. Vergeet ook niet dat die schattige karakterpantoffelsokken die je graag draagt met het gezicht erop, ze zijn een belangrijk doelwit voor je kat!

Dit soort gedrag wordt meestal gezien bij jongere katten, omdat ze leren jagen. Oudere katten die dit soort gedrag vertonen, kunnen binnenkatten zijn die niet de kans krijgen om buiten te sluipen en op prooien te jagen als onderdeel van hun dagelijkse regime.

Lees ook: Hoe jagen katten?

4. Verveling

Een verveeld uitziende kat die comfortabel luiert, met een vleugje desinteresse in zijn uitdrukking, die de essentie vastlegt van een moment van katachtige luiheid.

Soms heeft je kat iets leuks nodig om te doen of iets om mee te spelen, en je voeten zijn net zo goed als elk ander speeltje.

Katten vervelen zich, net als wij! Als uw kat niet genoeg wordt gestimuleerd in de wakkere uren, zal hij manieren zoeken om overtollige energie te verbruiken. Dit kan zich onder andere uiten in een speelse aanval op je voeten.

Afhankelijk van hoe gefrustreerd uw kat is, kan hij gewoon speels knabbelen, maar hij kan behoorlijk hard bijten, wat pijnlijk kan zijn. In wezen zijn ze op zoek naar iets mentaal stimulerends om hen bezig te houden.

Als je niet wilt dat ze je voeten aanvallen en je denkt dat ze zich vervelen, kun je proberen ze meer aandacht en genegenheid te geven en vaker met ze te spelen om ze betrokken en gestimuleerd te houden.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragstherapeut

5. Aandacht

Een tevreden kat die gezellig tussen de benen van een persoon rust en geniet van de warmte en het gezelschap in een ontspannen en comfortabele houding.

Als katten onze aandacht willen, zijn ze niet verlegen om ons dat te laten weten.

Dit is een interessante. De lichaamstaal van een kat kan moeilijk te lezen zijn! Katten kunnen in je voeten bijten of aanvallen omdat ze aandacht willen, en ze kunnen hetzelfde doen als ze overprikkeld zijn en met rust gelaten willen worden – katten zijn gecompliceerde wezens! Let op wanneer uw kat zijn aanval op uw voeten lanceert.

Als het is wanneer ze de hele dag alleen zijn geweest of als je bezig bent met iets anders, zullen ze waarschijnlijk naar wat aandacht verlangen. Ze kunnen het ook doen als ze je willen laten weten dat ze honger of dorst hebben. Onthoud dat als uw kat iets van u probeert te krijgen door uw voeten aan te vallen, en u hem geeft wat hij wil, u slecht gedrag versterkt.

Ze zullen leren dat als ze je bijten of aanvallen, dit resulteert in een positief resultaat voor hen en dat ze het vaker zullen doen.

Bedenk ook of je de aandacht van je kat al een lange periode vasthoudt, door al een tijdje met je kat te spelen en ze plotseling agressief in je voeten bijten of je een beetje kattenkrabben geven, het kan hun manier zijn om te zeggen “Ik heb wat ruimte nodig”. Dit wordt overprikkelingsagressie genoemd. Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten, maar ze hebben er gewoon genoeg van en hebben rust nodig.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Aandachtzoekend gedrag van katten uitgelegd

6. Medisch probleem

Een serieuze afbeelding van een kat in nood, die een van zijn poten vasthoudt met een bezorgde uitdrukking, die de aanwezigheid suggereert van een mogelijk medisch probleem dat aandacht vereist.

Als het gedrag van uw kat plotseling verandert, kan dit een indicatie zijn dat ze een onderliggend gezondheidsprobleem heeft. Een van de redenen waarom katten hun mensen kunnen aanvallen, is als ze pijn hebben. Ze kunnen zich bedreigd voelen en het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten verdedigen, of je moeten waarschuwen om ze op een bepaalde plek niet aan te raken.

Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat katten territorialer en agressiever worden, wat kan leiden tot enkelbeten. Katten kunnen onrustiger of hyperactiever worden als ze een aandoening hebben die Hyperthyreoïdie Verhoogde agressie kan dus een van de eerste dingen zijn die je thuis opmerkt.

Negatieve interacties met andere gezinsleden (kat of mens) kunnen uw kat van streek maken en ertoe leiden dat ze ook agressiever gedrag vertonen. Als er een nieuwe kat of mens in huis is, kan dit uw kat tot op zekere hoogte stress bezorgen. Als u zich zorgen maakt, is het zeker het beste om uw kat te laten controleren bij uw dierenarts.

Uw dierenarts kan ook een veterinaire gedragstherapeut aanbevelen als ze achterdochtig zijn over gedragsproblemen, afhankelijk van hun klinische bevindingen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenartsen aanbevolen opties

7. Seksueel gedrag

Een vredige scène met een slapende kat die comfortabel tussen de benen van een persoon is genesteld, genietend van een rustgevend dutje in een veilige en gezellige positie.

Mannelijke katten hebben de neiging om de koningin tijdens het paren in haar nekvel te bijten. De mannetjes, zelfs als ze gecastreerd zijn, kunnen nog steeds dit instinct bezitten en bijt/aanvallend gedrag vertonen ten opzichte van verschillende lichaamsdelen.

Vrouwelijke katten kunnen ook reageren met bijten/klauwen als ze je spelen met hen verwarren met seksuele agressie. Dit treft meestal alleen jongere katten. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten tijdens het paren?

Een speels beeld van een kat met zijn tanden die zachtjes de voeten van een persoon vastgrijpen, wat een luchtig en interactief moment van katachtig gedrag laat zien.

Leid de aandacht en energie van uw kat om ervoor te zorgen dat ze stopt met het aanvallen van uw voeten. Met positieve bekrachtiging kom je ook een heel eind.

Maak je geen zorgen als je kat je voeten regelmatig aanvalt. Dit betekent niet dat je een agressieve kat hebt. Zoals je kunt zien, zijn er tal van verschillende redenen waarom ze bijtgedrag vertonen, en ze zijn niet allemaal slecht. Het belangrijkste is om te kunnen begrijpen waarom uw kat dit doet. Er zijn veel manieren waarop u uw kat kunt aanmoedigen om te stoppen met bijten in uw voeten.

De meeste omvatten positieve bekrachtiging van goed gedrag of het omleiden van overtollige energie. Het belangrijkste is dat jij en je kat een gezonde relatie hebben. Als je dit artikel leest, is het zeker dat je een goede eigenaar bent en dat je kat je waardeert, ook al hebben ze soms een eigenzinnige manier om het te laten zien!

Lees ook: Waarom kneden en bijten katten dekens?

Veelgestelde Vragen/FAQ

Is het normaal dat mijn kat mijn voeten aanvalt?

Het korte antwoord is ja! Het is volkomen normaal en een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling en dagelijkse routine. Het is ook niet per se een slechte zaak. Je kat wil misschien gewoon met je spelen, want je voeten zijn een onweerstaanbaar bewegend doelwit. Hun instinct neemt het over en ze kunnen niet anders dan toeslaan!

Waarom vallen katten plotseling hun baasjes aan?

Katten kunnen zich plotseling tegen hun baasjes keren en ze aanvallen als ze zich bang, territoriaal of defensief voelen. Ze kunnen aanvallen als ze willen spelen, jagen of als ze aandacht willen. Katten vallen soms ook aan als ze overprikkeld zijn en met rust gelaten willen worden. Een andere reden is als ze pijn hebben. Als uw kat u plotseling begint aan te vallen en u niet zeker weet waarom, kunt u het beste met uw dierenarts praten voor advies.

Waarom knuffelt mijn kat mijn been en bijt hij in mijn voeten?

Katten bijten of knabbelen vaak zachtjes aan de poten of voeten van hun baasjes als teken van genegenheid. Jonge kittens worden op deze manier door hun moeder verzorgd met zachte hapjes en likjes. Ze proberen dit gedrag vaak na te bootsen met familieleden waar ze dol op zijn.

Cats.com gebruikt hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt op juistheid. Bezoek onze
Over ons-pagina om meer te weten te komen over onze normen en om kennis te maken met onze veterinaire beoordelingsraad.

  1. Holzworth, J. Hyperthyreoïdie bij de kat: tien gevallen

    J Am Vet Med Assoc 1980 15 februari; 176(4):345-53.