9 meest populaire kattenrassen uit Thailand: foto’s en feiten

Er zijn veel kattenrassen in Thailand, en sommige hebben zich over de hele wereld verspreid en erkenning gekregen. Naast het veroveren van harten met hun verbluffende uiterlijk, hebben deze fascinerende katten zich ook gevestigd met de Thaise cultuur en overtuigingen.

In dit artikel laten we je kennismaken met de populairste kattenrassen van Thailand. Hoewel sommige herkenbaar zijn, zijn we ervan overtuigd dat er enkele zijn die je nog moet ontmoeten en waar je dol op zult zijn, dankzij hun onderscheidende eigenschappen, innemende persoonlijkheden en fascinerende geschiedenis.

3 katten verdeler

Hoe worden kattenrassen uit Thailand geclassificeerd?

Er waren voorheen 23 soorten inheemse Thaise katten, waarvan er vele werden gezien als geluk brengend en andere als onheilspellende voortekenen, volgens teksten zoals de Tamra Maew, een boek met kattenteksten dat meer dan 300 jaar geleden door boeddhistische monniken werd geschreven.

Thaise katten zijn wereldwijd populair geworden sinds het bewind van koning Rama V, en veel moderne rassen kunnen hun voorouders terugvoeren tot Thailand. Talrijke internationale fokinitiatieven hielpen bij het ontwikkelen van herkenbare eigenschappen, en sommige Thaise rassen kregen uiteindelijk officiële erkenning van kattenrasorganisaties.

kat + lijnverdeler

De 9 populaire kattenrassen uit Thailand

1. Thaise Kat

Thaise kat die zich op de bank bevindt
Afbeelding tegoed: Pixel-Shot, Shutterstock
Temperament: Aanhankelijk, intelligent, nieuwsgierig, energiek, persoonsgericht
Gewicht: 8-18 pond
Levensduur: 15–20 jaar

Thaise katten worden ook wel traditionele Siamezen genoemd. Wichienmaat is de naam van het ras in het Thais, wat ‘maandiamant’ betekent. Toen Siamese katten in het Westen arriveerden, begonnen fokkers onmiddellijk enkele van hun eigenschappen te benadrukken, waardoor de Siamese en de Thaise katten vaak in de war raken. Het is een oud ras met vollere wangen en een minder hoekig profiel.

Sommigen beweren dat Thais en Siamezen zeer vergelijkbare persoonlijkheden hebben. Het zijn allebei intelligente, nieuwsgierige en energieke rassen. Thaise katten waarderen hun menselijke relaties en houden er niet van om alleen gelaten te worden. Ze hebben een schattige manier van communiceren door met hun poot op je schouder te tikken of op je schouder te springen en hun gezicht in het jouwe te begraven.

Thematische pauze

2. Siamees

Siamese kat die omhoog in de camera kijkt
Afbeelding tegoed: ilya chunin, Unsplash
Temperament: Sociaal, aanhankelijk, intelligent, speels, levendig
Gewicht: 6-14 pond
Levensduur: tot 15 jaar

Het was alleen acceptabel voor royalty’s om een Siamese kat als huisdier te houden. Volgens legendes dienden Siamese katten als tempelbewakers, ontvingen ze overvloedige zorg en voeding terwijl ze de zielen bewaakten van invloedrijke mensen die waren overleden. De koninklijke katten verrukten hun verzorgers met hun prachtige uiterlijk en speelse persoonlijkheden in het huidige Thailand.

Siamese katten hebben een onderscheidend, contrastrijk colorpoint-patroon waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. Siamezen zijn ongelooflijk levendig en intelligent, en als ze niet dagelijks worden gestimuleerd, kan hun nieuwsgierige gedrag hen in de problemen brengen.

Siamese katten kunnen fantastische toevoegingen zijn voor gezinnen die op zoek zijn naar een aanhankelijke kat met een dynamische persoonlijkheid, vooral die met kinderen en honden. Ze raken gehecht en schaduwachtig aan hun baasjes en eisen speeltijd en genegenheid.

Thematische pauze

3. Birmese kat

Lila Birmese kat op purpere achtergrond
Afbeelding tegoed: Linn Currie, Shutterstock
Temperament: Aanhankelijk, liefdevol, sociaal, speels, hondachtig
Gewicht: 8-12 pond
Levensduur: 9-13 jaar

De Burmese kat is een gedomesticeerd ras dat zijn oorsprong vindt in Thailand of Myanmar en later werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Een vrouwtje genaamd Wong Mau, die in 1930 vanuit Birma naar Amerika werd geïmporteerd en gekruist met Amerikaanse Siamezen, is de voorouder van het grootste deel van de huidige Birmezen.

Birmese katten staan bekend om hun gezellige houding en hondachtige persoonlijkheidskenmerken. Hoewel Burmezen als volwassenen rustige katten zijn, gedragen ze zich vaak als kittens en spelen ze graag dagelijks.

Ze genieten van de aandacht die ze van hun ouders krijgen. Burmese katten worden “klittenbandkatten” genoemd omdat ze altijd graag bij hun baasjes blijven en een hechte band met hen aangaan.

Thematische pauze

4. Korat

Korat Kat binnen portret
Afbeelding tegoed: gd_project, Shutterstock
TemperameNt: Intelligent, aanhankelijk, relaxed, loyaal
Gewicht: 6-10 pond
Levensduur: 10-15 jaar

De Korat heeft wortels in Phimai, Thailand, en is vernoemd naar de provincie Nakhon Ratchasima, door Thais vaak “Korat” genoemd. De Korat wordt in Thailand Si Sawat genoemd, wat “kleur van het sawatzaad” betekent. De Korat staat ook bekend als de “gelukskat” en werd traditioneel in paren gegeven aan pasgetrouwden of hoog aangeschreven individuen als teken van geluk.

Korats werden nooit verkocht voor het midden van de 20e eeuw; in plaats daarvan werden ze altijd als cadeau gegeven. De unieke vachtkleur van de Korat is blauw met een zilveren, glinsterende punt. De Thaise bevolking verwijst vaak naar de kleur als ‘regenwolkgrijs’.

Korats zijn intelligente, aanhankelijke schootkatten die een hechte relatie aangaan met hun familie. In vergelijking met de meeste katten zijn Korats meer ontspannen en relaxed, maar ze zullen nog steeds dol zijn op speelgoed en interactie met hun baasje. Ze zijn misschien op hun hoede of afstandelijk tussen vreemden, maar ze zullen altijd op zoek gaan naar hun familie om hen veilig te houden.

Thematische pauze

5. Khao Manee

Het kattenportret van Khao Manee
Afbeelding tegoed: ne_photo, Shutterstock
Temperament: Intelligent, nieuwsgierig, mensgericht, vriendelijk, extravert
Gewicht: tot 10 pond
Levensduur: 10–12 jaar

De Khao Manee-kat, wat zich vertaalt naar “witte edelsteen”, is een zeldzaam ras dat voor het eerst werd ontdekt in Thailand en een lange geschiedenis heeft die honderden jaren teruggaat. Ondanks dat ze populair zijn in hun geboorteland, hebben westerse kattenfokkers onlangs toegang gekregen tot fokkers, die zeldzaam zijn in de Verenigde Staten.

De korte, gladde, geheel witte vacht van de Khao Manee is hun meest opvallende kenmerk, waarbij sommige een blauw en een groen oog vertonen. Een Khao Manee staat bekend om zijn extraverte en vrolijke karakter, zelfs met vreemden, en zou bijna waarschijnlijk met een glimlach naar bezoekers rennen.

Het actieve, nieuwsgierige en mogelijk zelfs ondeugende gedrag van de Khao Manee-kat is allemaal leuk en wordt in evenwicht gehouden door hun aangename houding. Deze levendige katten houden van interactief spelen en ontwikkelen een sterke band met kinderen en andere huisdieren.

Thematische pauze

6. Mekong Bobtail

Mekong Bobtail Katertje
Afbeelding tegoed: Seregraff, Shutterstock
Temperament: Speels, vriendelijk, nieuwsgierig, energiek, aanhankelijk, hondachtig
Gewicht: 8-10 pond
Levensduur: 15–18 jaar

De Mekong Bobtail, voorheen de Thai Bobtail, werd aanvankelijk vernoemd naar Thailand, de plaats van herkomst van zijn voorouders, maar de naam kent hem nu naar de Mekong rivier. Omdat ze als geschenk aan de Russische tsaar werden gegeven, worden Mekong Bobtails beschouwd als aristocratische of koninklijke katten. Mekong Bobtails hebben nog steeds deze koninklijke uitstraling, en mensen interpreteren ze vaak als geluksbrengers voor hun eigenaren. De Mekong Bobtail is vergelijkbaar met de Siamees in die zin dat beide puntkleuren hebben, maar hun afgeknipte staarten maken ze uniek.

Het rustige en relaxte karakter van Mekong Bobtails, vergelijkbaar met die van honden, maakt ze goed met jonge kinderen. Deze katten zijn een fantastische keuze voor huizen met kinderen en andere huisdieren, omdat ze aanhankelijk en toegewijd zijn en graag tijd doorbrengen met hun baasjes en familie.

Thematische pauze

7. Konja

Temperament: Intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk, geruststellend
Gewicht: 6-15 pond
Levensduur: 13–16 jaar

Door hun mooie manier van lopen, vergelijkbaar met die van een leeuw, werden Konja katten ooit vergeleken met de Singha, een mythische Thaise leeuw. Thaise mensen hadden het bijgeloof dat als ze de kat te eten gaven, er veel geluk op hun pad zou komen. De Konja-kat is vandaag de dag nog steeds een typisch kenmerk in Thaise tempels.

De literatuur beschrijft de originele Konja als een zwarte tong, ogen, tanden en klauwen. Moderne wetenschappers denken echter dat een ziekte of parasiet de eigenschap kan hebben veroorzaakt. Ze waren oorspronkelijk zwart met een witte streep onder de kin en langs de buik, maar tegenwoordig zijn ze vaak helemaal zwart en soms verward met Bombay-katten.

De Konja-kat is niet alleen mooi, mysterieus en wordt als charmant beschouwd, maar ze zijn ook intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk en geweldige huisdieren. Ze zijn de ideale gezinsgerichte kat die graag speelt en knuffelt en hun baasjes vaak door het huis zal volgen.

Het kattenras Konja is een prachtige keuze voor gezinnen met kleine kinderen, omdat ze geduldig zijn met kinderen en hun ruwe spel kunnen verdragen. Ze zijn ook emotioneel gevoelig voor hun eigenaren, waardoor ze de perfecte metgezel zijn voor alleenstaanden of eigenaren die op zoek zijn naar een comfortabele metgezel.

Thematische pauze

8. Tonkanese Kat

Tonkanese kat die heksenhoed draagt
Afbeelding tegoed: Stewart Myers, Shutterstock
Temperament: Intelligent, sociaal, aanhankelijk, speels, energiek
Gewicht: 6-12 pond
Levensduur: 15–20 jaar

Er wordt aangenomen dat natuurlijke paringen tussen Siamese en Birmese katten ervoor zorgden dat de katten bleven opduiken in Thailand en de regio die ooit bekend stond als Birma. In de jaren 1930 werd een van de huiskatten genaamd Wong Mau naar de Verenigde Staten gebracht, en zij was de moeder van de Burmese en Tonkanese rassen die vandaag de dag nog steeds bestaan. Fokker Milan Greer produceerde het eerste Siamese en Burmese ras in de jaren 1950. De Tonkin-regio in het noorden van Vietnam is waar de Tonkanese katten die we vandaag kennen hun naam kregen.

De Tonkanese kat is een mix van de Siamees en Burmees en vertoont vaak de beste eigenschappen van beide ouders. Met hun puntige vacht en sprankelende, juweelkleurige ogen zal deze prachtige katachtige niet onopgemerkt blijven.

Ze zijn sociaal, intelligent, speels en zeer aanhankelijk. Tonkanezen houden van sociale interactie en ’s nachts warme schootjes.

Thematische pauze

9. Suphalak

Suphalak kattenoppas
Afbeelding tegoed: Nattakorn Suphatheera, Shutterstock
Temperament: Aanhankelijk, vriendelijk, speels, nieuwsgierig, energiek
Gewicht: 8-15 pond
Levensduur: 12–20 jaar

De hoogst ongewone Suphalak-kat is meer dan drie eeuwen geleden ontstaan in Thailand. Vaak verspreidt een ras zich wereldwijd, met de Verenigde Staten als een van de laatste haltes. De eerste Suphalak buiten Thailand werd op 15 september 2015 in de Verenigde Staten geboren.

Ondanks dat hij wordt aangezien voor Burmese of Havana Brown katten vanwege hun prachtige bruine en koperen kleur, is de Suphalak een ras op zich. Je kunt verwachten dat de slimme, mensgerichte Suphalak je hetzelfde niveau van genegenheid toont dat je hen geeft.

Ze vormen een sterke band met hun familieleden en zijn waarschijnlijk de hele dag dicht bij je. Sommigen beweren dat ze een hondachtig karakter hebben in plaats van zich te gedragen als andere katten. Suphalaks zijn alleen te vinden in Thailand en de Verenigde Staten.

Als een van de zeldzaamste en duurste rassen zijn Suphalaks een favoriet doelwit van oneerlijke fokkers en kattendieven, dus ze moeten zo vaak mogelijk binnen worden gehouden.

3 katten verdeler

Conclusie

Thailand wordt al lang erkend als de geboorteplaats van enkele van ’s werelds meest verbazingwekkende katachtige metgezellen. Ze zijn allemaal duidelijk geliefd om hun uitgesproken en prachtige gelaatstrekken en aanhankelijke karakter. Ze zijn ook verweven met Thaise culturen en overtuigingen en hebben een rijke geschiedenis.

Deze katten spelen vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in verschillende Thaise culturen. Degenen die het geluk hebben een Thaise kat als gezinslid te hebben, zullen meerdere jaren van vreugde en liefde ervaren.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Nils Jacobi, Shutterstock