10 kattengedichten die elke huisdierouder zou moeten lezen

Als je in de stemming bent om de grootsheid van je kat te vieren met iets ontroerends, komisch of lyrisch, kun je je tot poëzie wenden. Er zijn echter veel gedichten over katten om uit te kiezen, dus hier is een selectie van mooie, ontroerende en grappige stukken. Inbegrepen zijn een korte beschrijving van elk gedicht en een link naar waar het volledig kan worden gelezen.

Of je nu een trotse kattenouder bent of gewoon een kattenliefhebber, je zult genieten van deze 10 gedichten die de elegantie, onafhankelijkheid en raadselachtige aard van onze geliefde katachtige metgezellen vieren.

3 Gezichtsverdeler voor katten

De 10 kattengedichten die elke huisdierouder zou moeten lezen

1. “De kat en de maan” door WB Yeats

“Dans je, Minnaloushe, dans je?”

William Butler Yeats, beschouwd als een van de grootste dichters van de 20e eeuw (hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 1923), schreef het prachtige en grillige gedicht “The Cat and the Moon”, dat een ode lijkt te zijn aan de onvoorspelbare en bijna magische aard van onze katachtige metgezellen. Het regelmatige ritme dat in het hele gedicht te vinden is, wekt de indruk dat de kat Minnaloushe met de maan danst. Dit juweeltje is beschreven als een “fascinerende mix van folklore en fantasie 1“, waardoor het een must-read is voor alle kattenouders die zich vaak afvragen wat er in het hoofd van hun mysterieuze kleine kat omgaat.

Thematische pauze

2. “Ze ziet een vogel – ze grinnikt” door Emily Dickinson

“Haar kaken bewegen zich – trillen – honger –

Haar tanden kunnen nauwelijks staan,

Ze springt, maar Robin sprong de eerste…

Ah, poesje, van het zand”

Emily Dickinson schreef het korte maar verrukkelijke gedicht ‘She Sights a Bird – She Chuckles’, dat in slechts een paar regels de op handen zijnde aanval van een kat op een arm roodborstje beschrijft. Dit gedicht vangt moeiteloos de raadselachtige en ongrijpbare aard van katachtigen.

kat kneden en spinnen terwijl ze op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding tegoed: Nieuw Afrika, Shutterstock
Thematische pauze

3. “Een kat” door Edward Thomas

“Ik verafschuwde en haatte haar hierom;

Een spikkel op de borst van een lijster

Was zo’n miljoen waard; En toch

Ze leefde lang, totdat God haar rust gaf.”

De Britse dichter en schrijver Edward Thomas lijkt katten te verachten – althans dat is wat zijn korte gedicht ‘A Cat’ op het eerste gezicht suggereert. Maar door erin te graven, kunnen we zien dat Thomas’ onsentimentele kijk op katten (en de natuur in het algemeen) genuanceerder is: de dichter haat de kat omdat hij de lijsters en merels doodde die hij aanbad. Tegelijkertijd erkent hij dat deze wrede daad van de kat weerspiegelt wat mensen de kittens van de kat hebben aangedaan, die “naar behoren verdronken” waren. Dit is ongetwijfeld de reden waarom hij het leven van de kat spaart, die een lang leven had voordat “God haar rust gaf”.

Thematische pauze

4. “De naamgeving van katten” door T.S. Eliot

“Maar ik zeg je, een kat heeft een naam nodig die bijzonder is,

Een naam die eigenaardig is, en waardiger,

Hoe kan hij anders zijn staart loodrecht houden,

Of zijn bakkebaarden uitspreiden, of zijn trots koesteren?”

Het speelse stuk “The Naming of Cats” van T.S. Eliot is een eerbetoon aan de delicate taak om een geschikte naam voor een kat te vinden! Inderdaad, de geestige verzen van Eliot zijn een eerbetoon aan de onderscheidende persoonlijkheid die elk van onze dierbare katachtige vrienden kenmerkt en benadrukken de lastige taak om een geschikte naam te kiezen die past bij hun uniciteit.

De eigenaar die van de vrouw traktatie aan haar kat geeft
Afbeelding tegoed: Julija Sulkovska, Shutterstock
Thematische pauze

5. “Katten” door Eleanor Farjeon

“Overal!

Het kan ze niet schelen!

Katten slapen

Overal.”

“Cats” van Eleanor Farjeon is een ritmisch gedicht gericht op kinderen, maar het kan ook worden gezien als een eerbetoon aan de troost en het gezelschap dat katten bieden. In dit mooie stuk reflecteert de auteur op het opmerkelijke vermogen van katten om overal te kunnen slapen. Op een hartverwarmende manier is “Cats” een waardevolle aanvulling op de gedichtenbundel van elke kattenliefhebber.

Thematische pauze

6. “Het lied van de kat” door Marge Piercy

“Je voedt me, ik probeer je te voeden, we zijn vrienden,

zegt de kat, hoewel ik gelijker ben dan jij.

Kun je twintig keer zo hoog springen als je lichaam?

Kun je bomen op en neer rennen? Tussen daken springen?”

“The Cat’s Song” van Marge Piercy is een ode aan de onafhankelijkheid en het assertieve temperament van katten. Dit gedicht vertelt het verhaal van een kat die het leven op zijn eigen voorwaarden leeft en de geneugten en uitdagingen omarmt van het bestaan. De geestige kat ondervraagt zijn baasje voortdurend en beschouwt hem als inferieur, ook al erkent hij dat deze laatste nog steeds een belangrijke rol in zijn leven te spelen heeft. Dit gedicht zal zeker resoneren met kattenbezitters die soms het gevoel hebben dat ze niets meer zijn dan de butler van hun dierbare kat!

Slaperige kat die op de schoot van eigenaar legt
Afbeelding tegoed: Alena Ozerova, Shutterstock
Thematische pauze

7. “Kat en muis” door Ted Hughes

“Op de met schapen gemaaide top, onder de hete zon,

De muis hurkte en staarde voor zich uit

Het durfde niet.”

In “Cat and Mouse” van Ted Hughes wil de dichter de innerlijke onrust van een muis laten zien als gevolg van de onmiddellijke dreiging van een kat. De muis verstopt zich in de buurt van een “door schapen geknipte top” terwijl hij voorzichtig op zoek is naar voedsel. We kunnen bijna de angst en zorgen voelen van de arme muis die waarschijnlijk niet aan zijn lot zal kunnen ontsnappen.

Thematische pauze

8. “De uil en de poes” door Edward Lear

“De Uil en de Poes gingen naar zee

In een prachtige erwtgroene boot,

Ze namen wat honing mee, en veel geld,

Verpakt in een briefje van vijf pond.”

“The Owl and the Pussycat” is een klassiek gedicht dat een onwaarschijnlijk liefdesverhaal vertelt tussen een kat en een uil. Dit gedicht is misschien wel het beroemdste werk van Edward Lear en beschrijft de vreemde romance tussen de twee dieren en hun huwelijksceremonie door een kalkoen!

Het spelen van de kat met vrouweneigenaar
Afbeelding tegoed: Oleg Ivanov, Unsplash
Thematische pauze

9. “De zwarte kat” van Rainer Maria Rilke

“Een geest, hoewel onzichtbaar, is nog steeds als een plaats

je zicht kan kloppen, echoën; maar hier

In deze dikke zwarte vacht, je sterkste blik

zal worden geabsorbeerd en volledig verdwijnen.”

“The Black Cat” van Rainer Maria Rilke is een beklijvend en sfeervol stuk dat de donkere aard van de kat laat zien, tegelijk mysterieus, egocentrisch en verontrustend. Het is een gedicht dat lezers uitnodigt om na te denken over de diepere, meer ongrijpbare aspecten van de katachtige natuur: “Alsof ze ontwaakt is, draait ze haar gezicht naar het jouwe; En met een schok zie je jezelf, klein.”

Thematische pauze

10. “A Cat’s Prayer” door Onbekend

“Ik vraag om het voorrecht om niet geboren te worden

Ik word pas geboren als je me kunt verzekeren van een thuis en een meester om me te beschermen, en het recht om te leven zolang ik fysiek in staat ben om van het leven te genieten

om niet geboren te worden voordat mijn lichaam kostbaar is en de mensen zijn opgehouden het te exploiteren omdat het goedkoop en overvloedig is.”

Het laatste stuk op onze lijst, “A Cat’s Prayer”, is hartverscheurend, maar het brengt een krachtige boodschap over over het belang van het leven van een kat. Hoewel de auteur van dit gedicht onbekend blijft, zullen hun suggestieve verzen resoneren in de harten van elke kattenouder!

Kattenpoot verdeler

Conclusie

We hopen dat je het leuk vond om door deze lijst met gedichten over katten te bladeren en dat je het verbazingwekkende talent van deze dichters hebt herkend, die erin slagen om in slechts een paar verzen alle gratie, mysterie, gevoeligheid en zelfs de donkere aspecten van onze dierbare katachtige metgezellen vast te leggen. Nu zijn we benieuwd: welk stuk met kattenthema zou jij aan deze lijst toevoegen?

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Pixel-Shot, Shutterstock