Waarom zitten katten op hun speelgoed? 6 mogelijke redenen voor dit gedrag

Katten zijn vreemde wezens met schattige, eigenzinnige gewoonten die ze eindeloos fascinerend maken om naar te kijken terwijl ze hun raadselachtige katachtige zaken in ons huis doen. Katteneigenaren hebben hun kat waarschijnlijk zonder aanwijsbare reden op hun speelgoed zien zitten of soms op willekeurige voorwerpen in huis zitten, zoals dozen of plastic zakken. Wat het voorwerp ook is, uw kat heeft er waarschijnlijk op de een of andere manier op gezeten. Waarom? Hieronder leggen we zes mogelijke redenen uit.

3 katten verdeler

De 6 mogelijke redenen waarom katten op hun speelgoed zitten

1. Om het te verbergen

Uw kat kan bezitterig zijn van zijn speeltje of het zelfs als een prooidier beschouwen, wat zijn aangeboren drang om het te beschermen zou verklaren. Katten in het wild hebben weinig manieren om voedsel of prooien te bewaken en kunnen erop gaan zitten om het te verbergen voor oprukkende roofdieren, en de kat in uw huis kan dezelfde drang voelen. Op een klein dier liggen zoals een muis is ook een effectieve manier om ze te verstikken voordat de kat gaat dineren. Dit voedt hun natuurlijke jachtinstinct en helpt ze scherp te houden.

Thematische pauze

2. Om het te beschermen

Katten in het wild kunnen op hun nog te eten voedsel zitten of zelfs hun baby’s in het wild, en uw kat in gevangenschap is op dezelfde manier gedreven om hun natuurlijke hulpbronnen of familie te beschermen. Voedsel is moeilijk te vinden in de wildernis, en zelfs als er veel van is, kunnen ze zich gedwongen voelen om op hun favoriete speelgoed te zitten, dat naar voedsel of kattenkruid kan ruiken. Wat de exacte reden ook is, katten zijn jaloers als het gaat om gewaardeerde hulpbronnen zoals voedsel of zelfs favoriet speelgoed.

Kat die kattenkruid speelgoed speelt
Afbeelding tegoed: Chendongshan, Shutterstock
Thematische pauze

3. Ze hebben geleerd dat het hen aandacht oplevert

Zitten op vreemde voorwerpen zoals speelgoed, dozen of tassen trekt de aandacht van katten omdat het schattig is, en katten zijn erg snelle denkers. Ze hebben snel door dat je eruit klapt als ze op hun speelgoed of andere spullen gaan zitten en zullen het vaker gaan doen in de hoop dat je ze meer aandacht geeft. Het is angstaanjagend effectief, schattig en meestal onschadelijk.

Thematische pauze

4. Ze zetten hun geur op het speeltje

Katten zijn meer afhankelijk van geur dan wij, en ze zijn gedreven om hun territorium af te bakenen. Voor katten omvat territorium alle voorwerpen binnenin, inclusief speelgoed, voedsel, enzovoort. Katten hebben geurklieren in hun hele lichaam die subtiele feromonen afgeven die wij niet kunnen ruiken, maar die zij en andere katten wel kunnen. Ze hebben bijvoorbeeld geurklieren in hun kin, wat ook verklaart waarom ze met hun kin over ons wrijven.

Het spelen van de kat met opgezet stuk speelgoed
Afbeelding tegoed: guvo59, Pixabay
Thematische pauze

5. Er zit jouw geur op

Katten zijn sentimentele beestjes die van bepaalde geuren gaan houden, waaronder die van jou. Voorwerpen die u vaak aanraakt of aanraakt, zoals kleding, dragen uw geur, maar zelfs kleine voorwerpen zoals speelgoed kunnen uw geur lang vasthouden aan de verbeterde reukvermogens van een kat. Je geur wordt iets om opnieuw te bekijken en te waarderen door je kat, wat je als een compliment moet opvatten.

Thematische pauze

6. Bovenop dingen liggen houdt je kat warm

Katten hebben het iets warmer dan wij mensen, wat verklaart waarom katten zich aangetrokken voelen tot warmte. Speelgoed biedt een beetje isolatie tegen de kou, kale grond, en nog beter als het in een knus bed ligt. Katten voelen zich vooral aangetrokken tot speelgoed met verwarmingskussens erin, dus dat is misschien iets voor jou om naar te kijken. Het is je misschien opgevallen dat je kat kale tegels of hardhouten vloeren vermijdt, en op speelgoed zitten is een kleine buffer voor hem.

Leuk Perzisch kat het spelen stuk speelgoed
Afbeelding tegoed: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

3 katten verdeler

Conclusie

Katten vinden het heerlijk om op speelgoed, tassen, dozen en bijna alles te zitten waar ze mee kunnen omgaan. Zonder echte prooi om op te jagen, is je huiskat van nature geneigd om op speelgoed te zitten om verschillende redenen die je nooit helemaal zult vastpinnen. Toch is het waarschijnlijk dat veel van de bovenstaande redenen een rol spelen!

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Heather Raithby Doyle, Shutterstock