Is het legaal om je kat naar buiten te laten? Wat de wet zegt

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Als je een energieke, rusteloze kat hebt die vaak huilt om naar buiten te gaan, kan het verleidelijk zijn om toe te geven om het lawaai te stoppen. Voordat u dit doet, kunt u echter stoppen om te overwegen of het legaal is om uw kat naar buiten te laten. Het antwoord hangt volledig af van waar u woont, aangezien stads- en provincieverordeningen over het algemeen bepalen of het legaal is om uw kat naar buiten te laten of niet.

In dit artikel vertellen we je hoe je erachter kunt komen of het legaal is om je kat bij jou in de buurt naar buiten te laten, en wat de mogelijke gevolgen zijn als je het toch doet. We bespreken ook of het veilig is om uw kat naar buiten te laten en alternatieven als het te gevaarlijk of illegaal is voor uw huisdier om van het buitenleven te genieten.

Kattenpoot verdeler

Hoe kom je erachter of het legaal is om je kat naar buiten te laten?

Momenteel gaan federale en staatswetten over het algemeen niet in op dierenkwesties, inclusief de vraag of het legaal is om uw kat naar buiten te laten. De meeste steden of provincies in de Verenigde Staten hebben een dierenwelzijns- of overlastbeleid. Voordat u uw kat naar buiten laat, moet u de huisdierenwetten van uw stad of provincie onderzoeken.

Er zijn twee soorten wetten die bepalen of het oké is voor uw kat om naar buiten te gaan. Een categorie zijn leibandwetten, die vereisen dat huisdieren altijd worden vastgehouden door een riem of een hek. Leibandwetten zijn meestal van toepassing op honden, maar sommige omvatten ook katten.

Hinderlijke dierenwetten kunnen ook bepalen of het legaal is om uw kat naar buiten te laten. Deze verordeningen zijn bedoeld om te voorkomen dat rondzwervende huisdieren buren of het publiek lastigvallen. Vrij rondlopende katten kunnen bloembedden opgraven, ’s nachts vocaliseren, vechten met andere katten, parasieten verspreiden of kippen doden.

Wat gebeurt er als je je kat naar buiten laat als het niet legaal is?

Havana Bruine Kat die op de vloer in openlucht ligt
Afbeelding tegoed: Buiten, Shutterstock

Als uw stad of provincie wetten heeft over buitenkatten, kunt u een boete krijgen, of uw kat kan worden opgehaald door de dierenbescherming en naar een asiel worden gebracht. Het kan zijn dat u moet betalen om ze uit het asiel te bevrijden.

In sommige gebieden, vooral op het platteland, is het legaal voor huiseigenaren om dodelijk geweld te gebruiken om hun vee of pluimvee te beschermen tegen aanvallen door rondzwervende huisdieren. U kunt het leven van uw kat riskeren door hem naar buiten te laten als uw buren kippen, konijnen of andere potentiële prooidieren hebben.

Garen bolverdeler

Zal uw kat ongelukkig zijn als hij niet naar buiten kan?

Veel kattenbezitters maken zich zorgen dat ze hun katten iets ontnemen als ze ze niet naar buiten laten, maar dat is niet per se waar. Binnenkatten kunnen een spannend leven leiden, vooral als je er een punt van maakt om ze mogelijkheden te bieden voor beweging en verrijking. Katten die binnen hebben geleefd, vinden het buitenleven vaak eng en hebben geen interesse om naar buiten te gaan.

Zoals kort vermeld, lopen buitenkatten een hoger risico op verwondingen en overlijden. Auto-ongelukken, aanvallen van roofdieren, vergiftiging of verdwalen zijn allemaal potentiële gevaren waarmee uw kat wordt geconfronteerd als hij zonder toezicht naar buiten gaat. Vrij rondlopende katten kunnen ook een negatieve invloed hebben op lokale vogel- en wildpopulaties door te jagen.

Alternatieven om uw kat naar buiten te laten gaan

Cyperse kattenslaap buiten
Afbeelding tegoed: Ben Kerckx, Pixabay

Als je wilt dat je kat het buitenleven ervaart, overweeg dan om hem te trainen om aan de lijn te lopen. U kunt ook investeren in een afgesloten “catio” of kattentuin. Als je een omheinde tuin hebt, kun je je kat misschien los laten verkennen als je hem nauwlettend in de gaten houdt. Je kat binnen houden is prima als je zijn omgeving interessant houdt en hem dagelijks aandacht geeft.

Koop speelgoed voor uw kat waarmee ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen, zoals stalken, bespringen en ‘jagen’. Krabpalen en krabpalen bieden verticale ruimte en veilige ruimtes om hun klauwen te slijpen. Een zitstok of hangmat bij het raam geeft uw kat een veilige plek om naar buiten te kijken, naar de vogels te kijken en wat zon te krijgen.

Scheidingslijn-kattenklauw1

Conclusie

Afhankelijk van de lokale wetgeving kan het legaal zijn om uw kat naar buiten te laten, maar dat betekent niet altijd dat het veilig is om dit te doen. Als het legaal is en u besluit uw kat toegang naar buiten te geven, zorg er dan voor dat ze correct wordt geïdentificeerd met een halsband, tags en microchip. Houd ze regelmatig onder controle van parasieten en op de hoogte van alle preventieve vaccins. Als u uw kat naar buiten wilt laten vanwege gedragsproblemen, overleg dan met uw dierenarts om te zien of er eerst andere manieren zijn om met de situatie om te gaan.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Ryan Brix, Shutterstock