8 waarschuwingssignalen van een dood kitten in de kat

Kattenzwangerschap is een natuurlijk iets en als alles in orde is, zijn katten perfect in staat om hun kittens zonder hulp af te leveren.

Het beste wat je als katteneigenaar kunt doen, is discreet naar de bevalling kijken om er zeker van te zijn dat alles soepel verloopt.

Er kunnen echter enkele problemen zijn met arbeid. Soms heeft een kat een dood kitten binnen, wat ook een bedreiging voor haar gezondheid zal zijn.

Het is belangrijk dat u de meest voorkomende symptomen van een dood kitten in de kat kunt herkennen, zodat u op tijd kunt reageren en de hulp van een dierenarts kunt inroepen.

Laten we meer te weten komen over deze waarschuwingssignalen.

1. Vaginale bloedingen

Als u vaginale bloedingen bij uw zwangere kat opmerkt, is dit een van de meest zekere tekenen dat ze een dood kitten in zich heeft.

Het bloeden kan bij sommige katten licht zijn, terwijl anderen zware bloedingen kunnen manifesteren die eng kunnen zijn voor kattenouders om te zien.

Soms kan het bloeden komen en gaan, maar u moet contact opnemen met uw dierenarts zodra u het bloed voor de eerste keer opmerkt.

2. Gedragsveranderingen

Zwangere kat die buiten ligt met grappige pose

Plotselinge gedragsveranderingen kunnen er ook op wijzen dat uw kat een dood kitten in haar baarmoeder heeft.

Ze kon zich rusteloos gedragen, heen en weer lopen, van kamer naar kamer lopen en gedesoriënteerd kijken. Dit gebeurt omdat de kat pijn voelt en weet dat er iets mis is.

Ze weet niet zeker wat er gebeurt, maar ze voelt zich ongemakkelijk en probeert hulp van je te krijgen.

Katten met pijn worden meestal ook mondiger, dus als uw kitten constant tegen u miauwt, is het duidelijk dat ze in de problemen zit.

3. Weigering om te eten

Veel katten zijn kieskeurige eters en kunnen je laten zien dat ze je voedselkeuze niet leuk vinden door simpelweg te weigeren het te eten.

De weigering van een kat om te eten kan echter ook op andere dingen wijzen, zoals verschillende gezondheidsproblemen.

En als je kat zwanger is, kan dit ook een teken zijn dat ze een dood kitten in zich heeft.

Als uw kat normaal gesproken normaal eet en een optimaal lichaamsgewicht heeft, moet dit zeker een waarschuwingsalarm voor u zijn.

4. Agressie

Portret van zwangere kat die op het gazon loopt

Sommige katachtigen met een dood kitten erin kunnen ook agressief worden.

Dit kan gebeuren omdat ze zich verloren en onzeker voelen over wat er met hen aan de hand is. Ook is het mogelijk dat moederkatten hun kittens willen beschermen tegen roofdieren.

Omdat katten eigenlijk geen woorden kunnen gebruiken om hun gevoelens te uiten, kunnen we alleen maar raden wat er in hun hoofd omgaat.

Als uw zwangere kat plotseling agressief wordt, moet u dit teken niet negeren.

5. Gebrek aan energie

Ervaren katachtigen grotere veranderingen in hun energieniveau tijdens de zwangerschap?

Volgens VCA Dierenziekenhuizen vertonen katten eigenlijk heel weinig veranderingen als ze zwanger zijn; hoewel sommigen misschien liefdevoller worden, en sommigen agressiever.

Maar als alles in orde is met de zwangerschap, moeten katten normaal gesproken actief zijn.

Als u merkt dat uw kat een gebrek aan energie vertoont en niet geïnteresseerd lijkt in haar gebruikelijke dagelijkse activiteiten, Haar speelgoed, of met je spelen, dit kan ook een teken zijn van een dood kitten in haar.

6. Braken

Britse shorthar kat kotst buiten op gras

Daniel Batchelor en zijn medewerkers [1] leg uit hoe braken een van de meest voorkomende klinische symptomen is die bij katten worden gemeld. Dus als je merkt dat je kat braakt, kan dit op veel verschillende dingen wijzen.

In sommige gevallen kan het braken van een kat worden behandeld met enkele huismiddeltjes, terwijl in sommige andere situaties de hulp van een dierenarts nodig is.

Als een zwangere kat lijdt aan ernstig braken, kan dit de poging van haar lichaam zijn om gifstoffen te verdrijven.

Daarom kan uw zwangere kat die veel braakt een dood kitten dragen.

7. Persen

Zoals Interinational Cat Care uitlegt, is persen een normaal onderdeel van de arbeid van een kat en is het productief bij het verplaatsen van de kittens.

Tijdens de bevalling van uw kat moet het persen 20 of 30 minuten duren; Ze doen dit om hun kittens met succes af te leveren.

Maar als een kat dit voor een langere periode blijft doen, kan dit betekenen dat ze nog steeds een dood kitten in zich heeft, en probeert hem ook naar buiten te laten komen.

Ze zal dit niet alleen kunnen en dit kan erg pijnlijk voor haar zijn. Daarom moet u zo snel mogelijk uw dierenarts bellen.

8. Een slechte geur

Zwangere kat uitgestrekt op de grond

Veel kattenouders zeggen dat hun katten goed ruiken, en dit kan niet alleen zijn dat ze bevooroordeeld zijn. Katachtigen zijn inderdaad superschone dieren die veel van hun tijd besteden aan het verzorgen.

Dus als je normaal goed ruikende zwangere kat plotseling begint te stinken, is dit ook een mogelijk symptoom van een dood kitten in haar.

Als dit het geval is, moet de slechte geur afkomstig zijn van het genitale gebied van uw kat. De geur kan bijna ondraaglijk worden, dus reageer alsjeblieft onmiddellijk.

Plotselinge dood bij katten – 10 meest voorkomende oorzaken

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat een dood kitten in zich heeft?

Het enige wat u hier kunt doen is uw kat naar de dierenkliniek brengen.

Als de dierenarts bevestigt dat uw kat een dood kitten in zich heeft, zal hij waarschijnlijk een keizersnede moeten uitvoeren om de rest van de kittens te redden en ervoor te zorgen dat de moederkat veilig is.

Na de interventie van de dierenarts is het erg belangrijk dat u de toestand van uw kat controleert volgens zijn instructies.

Als u koorts, verminderde eetlust of afscheiding uit de vagina van de kat opmerkt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts, omdat dit tekenen van een infectie kunnen zijn.

Om het samen te vatten

Zwangere kat op groen gras

Ik hoop dat je nu een beter begrip hebt van de symptomen van een dood kitten in de kat.

Ik hoop ook dat niemand van jullie ooit met deze situatie te maken zal krijgen, Maar het is belangrijk om deze tekenen op tijd te kunnen herkennen en daarom zelfs het leven van uw kat te redden.

Hoewel in de meeste gevallen de zwangerschap en bevalling van een kat perfect verlopen, zijn uitzonderingen mogelijk. Als u twijfels of onzekerheden heeft met betrekking tot dit probleem, raadpleeg dan uw dierenarts en handel niet alleen.

Verwijzingen:

[1] Batchelor DJ, Devauchelle P, Elliott J, et al. Mechanismen, oorzaken, onderzoek en behandeling van braakstoornissen bij katten: een literatuuronderzoek. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2013;15(4):237-265. DOI, Geraadpleegd op 18 mei 2023.