5 redenen waarom een kat geen natvoer eet en hoe te helpen


Sommige katten zijn nogal kieskeurig als het gaat om hun eten. Ze zijn zelfs klaar om een paar dagen zonder eten te gaan, als je ze een soort maaltijd serveert die ze gewoon niet lekker vinden.

Veel katteneigenaren zullen zich zorgen maken over hun katten die weigeren natvoer te eten.

Nou, katten kunnen een hekel hebben aan bepaald voedsel. Maar er zijn ook enkele oorzaken van hun weigering om te eten, zelfs enkele onderliggende gezondheidsproblemen.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende verklaringen voor dit soort gedrag.

1. Verandering van dieet

De kat zit naast het voedsel, verward

Als je kat gewend is aan het eten van droogvoer en je hebt nu besloten om natvoer in haar dieet te introduceren, is ze misschien niet enthousiast over deze verandering.

Veel katten zijn kieskeurig over hun eten en ze zijn geen fan van verandering. Katachtigen kunnen echter verandering accepteren – de sleutel is gewoon om ze niet te bestormen met een plotselinge en te snelle verandering.

De overgang naar een natvoerdieet kan een behoorlijke uitdaging zijn, Wees dus niet verbaasd om te zien dat je kat achterdochtig is over nieuw voedsel.

Een ding om in gedachten te houden is dat je je kat niet moet dwingen om het nieuwe voedsel te eten; Geef haar wat tijd om zich aan te passen aan de veranderingen.

2. De voerbak is niet schoon

We weten allemaal hoe schoon katachtigen zijn. Ze houden ervan om zichzelf te verzorgen; Meestal hoeft u uw binnenkat niet eens te wassen, tenzij er een gezondheidsprobleem bij betrokken is of als uw kat op hoge leeftijd is.

Nou, katten houden er ook van om hun omgeving schoon te hebben. Een kat kan bijvoorbeeld weigeren om de kattenbak te gebruiken als je hem nog niet eerder hebt schoongemaakt.

Het is ook mogelijk dat een kat weigert natvoer te eten alleen omdat haar voerbak niet perfect schoon is, of als er wat restjes van de vorige maaltijd in zitten.

Het is eigenlijk schattig als je eraan denkt – je kat herinnert je eraan om goed voor de hygiëne van haar persoonlijke ruimte te zorgen!

3. Bedorven voedsel

Zwart-witte kat snuift voedsel op

Katten kunnen zelfs de kleinste verandering in hun standaardvoedsel ruiken.

Als uw kat weigert de maaltijd te eten die ze gewoonlijk lekker vindt, kan er iets mis zijn met het voedsel.

Misschien had je dat voedsel voor een langere periode in je opslagruimte en is het nu over de houdbaarheidsdatum heen.

Als u merkt dat uw kat rond de kom ruikt en honger lijkt te hebben, maar niet eet, moet u de houdbaarheidsdatum van het voedsel controleren.

4. Eten krijgen op andere plaatsen

Als je je kat naar buiten laat gaan, Er is een grote kans dat ze op andere plaatsen extra voedsel krijgt.

Misschien kunnen je buren je knuffelige kitten niet weerstaan en geven ze haar elke keer dat ze in hun tuin verschijnt wat lekkers!

Voor sommige katten is het voldoende om slechts één keer voedsel van een buurman te ontvangen – hierna verwachten ze altijd iets lekkers van hen te krijgen! Bekijk de grappige video hieronder die die situatie laat zien.

Vergeet ook niet hoe goed katten zijn in jagen. Het is bekend dat ze op muizen jagen, maar ze kunnen ook op andere dieren jagen en eten, zoals vogels of konijnen!

Dus misschien houdt je kat van natvoer, maar weigert ze te eten omdat ze op een andere plek voedsel heeft gekregen.

5. Gezondheidsproblemen

Siamese kat braakte op de houten vloer

Helaas eten sommige katten geen natvoer vanwege bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes, pancreatitis, of zelfs nierziekte.

Volgens Megan Conroy en haar medewerkers [1], nierziekte is de meest voorkomende doodsoorzaak bij katachtigen ouder dan vijf jaar, dus u moet zeker zeer voorzichtig zijn met de mogelijke symptomen van deze ziekte.

Als u andere symptomen bij uw kat opmerkt, zoals koorts, diarree, braken, veranderingen in het urineren, enz., Moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Hoe moedig je je kat aan om natvoer te eten?

Ervoor zorgen De voerbak van je kat is schoon en dat voedsel is niet bedorven.

Als je net bent begonnen met het geven van natvoer aan je kat, moet je geduld hebben. Ze zal in het begin waarschijnlijk enige tijd weigeren te eten.

In deze periode, je kunt het natvoer mengen met wat droge ingrediënten, zoals koekjes, om de voedselovergang voor uw kitten gemakkelijker te maken.

Natuurlijk Als u twijfelt of uw kat ziek is en dit de reden is waarom ze weigert te eten, moet u de dierenarts raadplegenian zo snel mogelijk.

Katten kunnen niet te lang zonder voedsel – zelfs een dag zonder eten kan gevaarlijk voor hen zijn, dus je moet op tijd reageren.

Waarom zou uw kat natvoer moeten eten?

Ik zou kattenouders aanraden om hun huisdieren een combinatie van nat en droog voedsel te geven – dit is de beste manier om de voordelen van beide opties in evenwicht te brengen.

Dit zal ook veel te maken hebben met de voorkeuren van elke kat, dus sommigen van hen houden misschien beter van droogvoer, terwijl sommigen de voorkeur geven aan de optie natvoer.

In ieder geval is natvoer erg goed voor de gezondheid en het welzijn van uw kat.

Dit voedsel bevat veel eiwitten en ondersteunt de spieren van katten.

Katachtigen zoeken ook variatie in hun dieet, dus het eten van droog voedsel kan ervoor zorgen dat ze zich snel vervelen. Daarom is natvoer een goede optie om hun dieet diverser te maken!

Bovendien Nat kattenvoer is goed verteerbaar en het zal gunstig zijn voor kittens met een gevoelige maag.

Het belangrijkste van alles, Dit soort voedsel zal de waterinname bij uw kitten verhogen. Catherine M. F. Buckley en haar medewerkers [2] hebben het effect van de inname van water via de voeding op de urineproductie bij katachtigen onderzocht.

Studieresultaten toonden aan hoe katten die een gehydrateerd dieet kregen een hogere totale dagelijkse vochtinname hadden en een lager risico vertoonden op calciumoxalaatkristallen in de urine, die in blaasstenen kunnen veranderen.

Daarom is natvoer zeker gunstig voor de gezondheid van katten!

Afsluitende gedachten

Er zijn een paar redenen waarom katten kunnen weigeren om natvoer te eten. Sommige zijn onschadelijk en gemakkelijk op te lossen, maar dit kan ook gebeuren als gevolg van gezondheidsproblemen bij katachtigen.

Het belangrijkste is om de oorzaak van dit gedrag bij je kat te herkennen. Vergeet niet dat jij degene bent die haar het beste kent en die haar kan helpen!

Wat is de reden achter de weigering van uw kat om natvoer te eten? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Conroy M, et.al. Chronische nierziekte bij katten die de eerstelijnspraktijk in het Verenigd Koninkrijk bezoeken: een VetCompassTM-studie. Dierenarts Rec. 2019 Apr 27;184(17):526. DOI, Geraadpleegd op 12 mei 2023.
[2] Buckley, C., Hawthorne, A., Colyer, A., & Stevenson, A. (2011). Effect van waterinname via de voeding op de urineproductie, het soortelijk gewicht en de relatieve oververzadiging van calciumoxalaat en struviet bij de kat. British Journal of Nutrition, 106 (S1), S128-S130. DOI, Geraadpleegd op 12 mei 2023.