Wat is een kittenmolen? Belangrijke feiten & FAQ

Je hebt waarschijnlijk gehoord van puppymolens, maar wist je dat kittenmolens ook bestaan? Helaas hebben veel onderzoeken een schokkende behandeling van katten en kittens aan het licht gebracht die in dergelijke faciliteiten worden grootgebracht. Kittenmolens zijn faciliteiten die bedoeld zijn voor massafokkerij. Ze omvatten overteelt, slechte sanitaire voorzieningen, gebrek aan veterinaire zorg en caging. Natuurlijk is het dierenmishandeling, maar toch vliegen zoveel kittenfabrieken jarenlang onder de radar en verspreiden ze zieke dieren die in slechte omstandigheden zijn grootgebracht.

Lees verder als je nieuwsgierig bent naar hoe en waarom kittenmolens werken. We zullen u de diepte geven om u te helpen kittenfabrieken te leren identificeren, zodat u niet per ongeluk dergelijke zakelijke praktijken ondersteunt.

3 kat face divider

Hoe werken kittenmolens?

Kittenmolens hebben maar één doel: geld verdienen. De gezondheid van de katten en kittens die in dergelijke omstandigheden worden gehouden, wordt buiten beschouwing gelaten om lage overheadkosten te behouden en de winst te maximaliseren. De kittens die in deze fabrieken worden geproduceerd, worden vaak verkocht aan dierenwinkels zonder gezondheidscontroles of vaccinatiegegevens die bewijzen ze zijn duidelijk goede gezondheid.

Kittenfabrieksdieren worden waarschijnlijk in erbarmelijke omstandigheden gehouden en lijden aan ondervoeding, verwondingen en onbehandelde ziekten. Ze kunnen wormen, vlooien, luchtweginfecties of andere ziekten hebben die niet worden aangepakt.

Moeder katS worden jarenlang in kooien gehouden en herhaaldelijk gefokt totdat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Als gevolg hiervan is het niet ongebruikelijk dat deze katten nooit het daglicht zien of ruimte hebben om vrij te bewegen.

Kittenmolenkatten krijgen geen positieve socialisatie met mensen of andere dieren, mogelijk rin ‘wangedrag’ omdat ze niet beter weten. Als gevolg hiervan kunnen deze kittens agressieve en defensieve volwassen katten worden en kunnen ze worden overgeleverd aan lokale asielen wanneer hun mensen hun slechte gedrag niet aankunnen.

moederpoes met kittens
Afbeelding credit: Karen Hogan, Shutterstock

Waar bestaan kittenmolens?

Er is geen enkele locatie voor kittenmolens. Ze bestaan helaas over de hele wereld. Helaas kunnen veel mensen ten onrechte geloven dat kitten- en puppyfabrieken alleen in derdewereldlanden voorkomen. Dergelijke faciliteiten zijn ontdekt in heel Noord-Amerika en andere gevestigde landen met strikte wetten voor dierenmishandeling.

In 2008 stond de Canadese provincie Quebec bekend als de “Puppy Mill Capital of North America”. In 2011 introduceerde de provincie nieuwe dierenwelzijnsregels om puppy- en kittenfabrieken aan te pakken.

In 2015 onderzocht de Companion Animal Protection Society (CAPS) een kittenmolen in Nebraska 1. De speurders troffen een schokkende situatie aan en de molen werd gesloten. De vrouw die deze molen runde, kreeg een boete van slechts $ 5.000 en een proeftijd van een jaar, maar ze heeft nog steeds haar fokvergunning.

In 2016 werd een Australische kittenfabriek overvallen en de man die het exploiteerde, moest $ 32.000 betalen 2. De omstandigheden waarin de kittens zich bevonden waren zo erbarmelijk dat 30 van de 72 Bengalen die in beslag werden genomen, moesten worden geëuthanaseerd.

stel tabby kittens
Afbeelding credit: ChocoPie, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is het verschil tussen een kittenmolen en een kattenfokker?

Een kattenfokker zal zijn dieren fokken met zorgvuldig geselecteerde partners om kittens met specifieke kwaliteiten en kenmerken te produceren. Verantwoordelijke fokkers hebben een zeer hoge standaard van zorg voor de dieren die ze fokken.

Kittenmolens, aan de andere kant, fokken dieren strikt voor winst. Koninginnen worden continu gefokt en er is geen standard van zorg omdat ze katten zullen fokken zonder ze eerst te controleren om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn. Het doel is om zoveel mogelijk kittens te verkopen.

Hoe weet ik of ik een kitten koop bij een kittenfabriek?

Als u een kitten koopt op marktplaatswebsites, loopt u het risico een kittenmolenkat te adopteren. Hoewel veel van de fokkers die dergelijke websites gebruiken verantwoordelijk en legitiem zijn, zijn er misschien net zoveel niet. Er zijn geen richtlijnen of ethische codes op deze sites, dus iedereen kan erop gaan om advertenties voor hun waren te maken. Als u een kitten vindt dat u op zo’n site wilt adopteren, controleer dan de fokker grondig voordat u zich ertoe verbindt om hun kitten te adopteren huisdier. Zorg ervoor dat de fokker u op elk moment en tijdens de groeiperiode van uw kitten hun huis laat bezoeken totdat ze hun moeder kunnen verlaten.

Wanneer u de facil bekijktiteit, de moeder, en elke Beschikbare kittens, kijk goed rond en vraag jezelf af:

  • Lijken de kittens gezond en gelukkig?
  • Is er voldoende ruimte in de faciliteit voor de katten om rond te zwerven?
  • Is er schoon water en voedsel beschikbaar?
  • Is een van de katten gewond?
  • Is de faciliteit schoon?
  • Zien de dieren er goed verzorgd uit (is hun vacht bijvoorbeeld gematteerd of nagels overwoekerd)?
  • Lijken de prijzen te mooi om waar te zijn?
  • Verstrekt de fokker veterinaire en vaccinatiegegevens?
  • Levert de fokker genetische testrapporten?

Het is het beste om marktplaatssites te vermijden en een fokker te vinden via verwijzingen van uw dierenarts of vertrouwde vrienden en familie. Gerenommeerde fokkers hebben websites en nationale of regionale rasverenigingen voor verwijzingen. De TICA Breeder Listing is een andere geweldige plek om uw zoektocht te beginnen.

een vrouw met laptop en notitieblok in de keuken
Image Credit: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Wat kan ik doen als ik denk dat ik op een kittenmolen ben gestuit?

Als u bewijs heeft van wreedheid of verwaarlozing, neem dan contact op met uw lokale dierencontrolebureau of politieafdeling. Dierenmishandelingswetten verschillen per staat en land, dus het is het beste om de autoriteiten te waarschuwen en hen de beste manier van handelen te laten bepalen. Nadat u een rapport hebt gemaakt, krijgt u een zaaknummer en contactgegevens van de mensen die bij uw zaak betrokken zijn. Zo kunt u indien nodig contact opnemen met de speurders.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kitten- en puppymolens zijn walgelijke vertoningen van dierenmishandeling. Hoewel wetten in veel staten en provincies dergelijke faciliteiten verbieden om te werken, vliegen velen nog steeds jarenlang onder de radar.

De eerste stap naar het uitroeien van dierenmolens is onderwijs. Hoe meer mensen weten over de omstandigheden waarin deze arme dieren worden gehouden, hoe groter de kans dat ze onderzoek doen naar de fokkers waarvan ze kopen. Nu je weet hoe afschuwelijk kittenmolens kunnen zijn, draag je je steentje bij door deze blog te delen met je vrienden en familieleden, zodat ze zichzelf ook kunnen opvoeden.

thematische pauze

Featured Image Credit: stock-enjoy, Shutterstock