8 geweldige tips voor het leven met kattenallergieën die u moet weten!

Katten zijn prachtige, liefdevolle huisdieren die veel vreugde en verrijking in je leven kunnen brengen. Helaas zijn sommige mensen allergisch voor deze harige huisdieren. Hoewel sommige allergieën voor katten te ernstig zijn om een kat in huis toe te laten, kunnen mensen met milde allergieën hun allergieën en de omgeving vaak op zo’n manier beheren dat kattenallergenen in huis worden verminderd.

Het kost wat moeite en kennis van hoe deze allergieën voor een allergisch persoon te beheren om comfortabel een huis te delen met een kat, dus dit is wat u moet weten.

divider-catclaw1Wat zijn de oorzaken kattenallergieën?

Allergieën voor dieren zijn eigenlijk voor eiwitten die in het dier aanwezig zijn. Deze eiwitten zijn meestal aanwezig in huidcellen, urine en speeksel. Veel mensen denken ten onrechte dat ze allergisch zijn voor kattenhaar, maar dit is niet het geval. Hoewel kattenhaar huidcellen kan hebben, waardoor mensen worden blootgesteld aan de eiwitallergenen, wordt de allergie niet veroorzaakt door het haar zelf.

Omdat de allergenen die aanwezig zijn bij katten eiwitten zijn en niet het haar zelf, kan elke kat allergische symptomen veroorzaken, inclusief haarloze katten. Om uw allergieën voor katten te helpen beheersen, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze allergieën worden veroorzaakt, zodat u het beste weet hoe u uw blootstelling kunt verminderen.

vrouw met kattenallergie
Image Credit: Image Point Fr, Shutterstock

garen ball divider

Tips om te leven met kattenallergieën

1. Overweeg laagafstotende rassen

Hoewel er geen hypoallergene katten zijn, zijn er sommige katten die minder allergenen in uw huis zullen afwerpen dan anderen. Kattenrassen die kortharig of haarloos zijn, hebben de neiging om minder te werpen dan langharige rassen, dus het kan gemakkelijker zijn om de allergenen van uw kat met een lager verharend ras te beheren.

Rassen zoals de Sphynx, Bengalen, Bombay, Siamees en Cornish Rex hebben de neiging om kattenrassen met een lage afstotende vacht te zijn. Verrassend genoeg is de Siberiër ook een laag afstotend ras, hoewel zijn lange, dikke vacht je anders zou doen denken.

Een kat met minimale verharing zal nog steeds allergenen in uw huis achterlaten tussen hun huidschilfers, speeksel en urine, maar minder verharing zal resulteren in iets minder huidschilfers die door uw huis zweven.

thematische pauze

2. Schoon volgens een schema

schoonmaken kattenpoot
Afbeelding Credit: NONGASIMO, Shutterstock

Door dingen schoon te houden, kunt u de allergenen in uw huis verminderen. Als u echter te veel of te weinig schoonmaakt, kan dit uw allergiesymptomen verergeren. Sommige mensen vinden dat te vaak schoonmaken de neiging heeft om huidschilfers te veel op te schoppen, terwijl te weinig schoonmaken allergenen kan laten ophopen. Het is belangrijk om een reinigingsschema te vinden dat werkt om uw allergiesymptomen te verminderen en toch beheersbaar te zijn met uw levensstijl.

Routinematige reiniging moet het afvegen van harde oppervlakken omvatten, inclusief muren en ventilatorbladen, vegen, dweilen, stofzuigen en het schoonhouden van gestoffeerde oppervlakken. Was beddengoed, gordijnen en ander linnengoed regelmatig, inclusief het beddengoed van uw kat en favoriete dekens om ervoor te zorgen dat huidschilfers in uw hele huis worden geminimaliseerd. Het kan wat vallen en opstaan vergen om te bepalen welk type schoonmaakschema het beste voor u werkt.

thematische pauze

3. Overweeg een HEPA-filter

Als het gaat om het minimaliseren van de allergenen in uw huis, kan een goede filtratie het verschil zijn tussen allergiesymptomen en geen symptomen. Het toevoegen van luchtfilters in uw hele huis kan aanzienlijk helpen, maar u kunt ook succes vinden door speciale HEPA-filters toe te voegen aan het luchtfiltratiesysteem dat al in uw huis aanwezig is.

HEPA-filtratiesystemen kunnen behoorlijk prijzig zijn, maar zelfs alleen de filters voor uw HVAC-systeem kunnen prijzig zijn. Als HEPA-filters buiten uw budget vallen, kunt u overwegen uw reguliere luchtfilters vaker te vervangen om de allergenen die in uw huis circuleren te verminderen.

thematische pauze

4. Beperk gestoffeerde oppervlakken

Kattenpoot op vloer
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

Het is misschien niet praktisch om alle gestoffeerde oppervlakken in uw huis te verwijderen, maar door de bekleding te verminderen, vermindert u de plaatsen voor allergenen om te verzamelen. Als je gestoffeerde meubels in je slaapkamer, woonkamer, eetkamer en kantoor hebt, dan heb je meerdere plekken voor allergenen om te verzamelen.

Als u de bekleding kunt beperken door gestoffeerde oppervlakken te verwisselen voor harde oppervlakken of oppervlakken met afwasbare stof, dan kunt u de allergenen beter beheren dan wanneer er een groot aantal gestoffeerde oppervlakken zijn voor allergenen om zich op te bouwen.

In plaats van het verminderen van gestoffeerde oppervlakken, kunt u ook overwegen om sommige gebieden minder toegankelijk te maken voor uw kat, waardoor de allergenen in sommige gebieden worden verminderd. Idealiter zou u de toegang van uw kat tot uw beddengoed en andere plaatsen waar u veel tijd doorbrengt, moeten beperken.

thematische pauze

5. Verzorg uw kat

Hoe vaker je je kat borstelt of baadt, hoe beter het voor je zal zijn. Als u uw kat om de paar dagen kunt borstelen, vermindert u de losse huidschilfers die op uw kat aanwezig zijn. Hoewel het regelmatig wassen van katten meestal niet wordt aanbevolen, kan het zeer gunstig zijn als u opmerkelijke allergieën voor uw kat heeft.

Regelmatig baden en borstelen kan helpen om huidschilfers te verminderen, evenals de aanwezigheid van speeksel en urine op uw kat. Er zijn enkele kattenshampoos die zijn gemaakt met de bedoeling allergenen op uw kat te verminderen. Deze shampoos zijn soms verkrijgbaar in waterloze shampoo-opties, waardoor ze veel gemakkelijker te gebruiken zijn bij katten die bestand zijn tegen baden.

Als u merkt dat het baden of borstelen van uw kat uw allergieën te aanzienlijk irriteert, kunt u een professionele trimmer hetzelfde voor u laten doen.

thematische pauze

6. Houd de kattenbak schoon

kattenbak met schep op houten vloer
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Hoe vaker u de kattenbak van uw kat schoonmaakt, hoe minder allergenen er aanwezig zullen zijn voor uw kat om door het huis te lopen. Dit betekent echter niet alleen dat de kattenbak regelmatig wordt geleegd.

U moet de doos minstens een paar keer per maand legen en schoonvegen om de allergenen in uw huis echt te verminderen. U moet ook de oppervlakken rond de kattenbak minstens één keer per week afvegen, inclusief de muren en vloeren die zich het dichtst bij de doos bevinden.

Als u denkt dat deze interventies niet genoeg doen, kunt u ook de voeten van uw kat een of twee keer per dag afvegen met huisdierveilige doekjes om de allergenen die ze verspreiden na het gebruik van de kattenbak te verminderen.

thematische pauze

7. Probeer een allergeenverminderend voedsel

In de afgelopen jaren zijn er voedingsmiddelen op de markt gekomen die bedoeld zijn om de allergenen die door uw kat worden geproduceerd te verminderen. Deze voedingsmiddelen zullen de allergenen van uw kat niet volledig elimineren, maar met regelmatige voeding kunnen ze de allergenen verminderen, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn.

Deze voedingsmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar, maar ze hebben wel tijd nodig om te werken. U zult waarschijnlijk minstens 6 weken nodig hebben dat uw kat alleen het voedsel eet om de allergenen die door uw kat worden geproduceerd aanzienlijk te verminderen.

thematische pauze

8. Praat met een allergoloog

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Hoewel veel mensen willen dat een doktersbezoek het laatste redmiddel is, wordt het soms noodzakelijk. Voor sommige mensen maakt het niet uit hoeveel veranderingen u in uw huis doorvoert, allergenen kunnen nog steeds een aanzienlijk probleem zijn. Door een allergoloog te bezoeken, kunt u identificeren of uw enige allergieproblemen verband houden met uw kat of dat er ook andere problemen in het spel zijn.

Een allergoloog kan u ook helpen bij het bepalen van de beste manieren om de reactie van uw lichaam op de aanwezigheid van allergenen in uw huis te verminderen. Je kunt met hen de wijzigingen bespreken die je al hebt aangebracht en kijken of ze aanvullende suggesties hebben.

divider-catclaw1Conclusie

Wonen in een huis met iets waar je allergisch voor bent, kan moeilijk zijn, vooral als je samenwoont met een kat die vrij rondloopt door het hele huishouden. U moet zich inzetten om veranderingen in uw huis aan te brengen om de aanwezigheid van allergenen echt te verminderen om het leven voor u en uw kat gemakkelijker te maken.

Als je het gevoel hebt dat je moeite hebt om allergieën onder controle te krijgen, praat dan met een allergoloog of andere professional om te bepalen of er andere dingen zijn die je kunt proberen om je allergiesymptomen beter beheersbaar te maken voor jou en de andere leden van je huishouden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: LightField Studios, Shutterstock