Waarom hijgt en kwijlt mijn kat? – Wat u moet weten!

Katten zijn meestal kieskeurige trimmers die geen enkele haar van hun plaats laten vallen. Er zijn echter momenten waarop katten over zichzelf heen kunnen kwijlen, wat vooral zorgwekkend is wanneer uw kat hijgt. Als een kat hijgt en kwijlt, vereist dit meestal dringende veterinaire aandacht.

Het kan beangstigend zijn als je kat op deze manier hijgt en kwijlt; de sleutel is om snel een behandeling voor uw kat te krijgen. We hebben alle redenen waarom uw kat kan hijgen en kwijlen verzameld in één handige lijst, en we zullen bespreken waarom uw kat dit doet en wat u kunt doen om hem te helpen.

3 kattenverdeler

6 waarschijnlijke redenen waarom uw kat kan hijgen en kwijlen

1. Stress

Wanneer katten gestrest zijn, zoals het maken van een reis naar de dierenarts of een autorit in een reis, kunnen ze hijgen. Dit hijgen leidt vaak tot kwijlen, wat, in combinatie met de misselijkheid die autoritten kunnen veroorzaken, uw kat nog meer geagiteerd kan maken. Als een kat hijgt en kwijlt als gevolg van stress, moeten ze zo snel mogelijk worden gekalmeerd.

Als ze bijvoorbeeld naar een dierenartsafspraak reizen, kan van tevoren bellen om hen de toestand van uw kat te laten weten en rechtstreeks naar het kantoor van de dierenarts reizen zonder enige vertraging helpen om hen te kalmeren terwijl ze onder toezicht staan. Als een kat overmatig hijgt en kwijlt, is ingestort, tekenen van ademhalingsproblemen vertoont of blauw tandvlees heeft, is het een veterinair noodgeval en moeten ze zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht.

thematische pauze

2. Afkoelen bij oververhitting

blauwe tabby kat hijgend bij warm weer
Afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock

Het is zeldzaam om een kat te zien hijgen en kwijlen omdat hij het te warm heeft, maar het komt wel voor. Als je kat het te warm heeft, kan hij hijgen om warmte af te geven, omdat hij geen zweetklieren heeft zoals mensen op zijn huid. In plaats daarvan hebben ze kleine zweetklieren in de pads van hun poten en tussen hun tenen. Hoewel ze helpen de kat af te koelen, zijn ze niet zo effectief als menselijke zweetklieren.

Katten hijgen om zichzelf af te koelen door het speeksel op hun tong te verdampen. Een kat die hijgt en kwijlt omdat ze heet zijn, is gevaarlijk, dus uw dierenarts moet worden gecontacteerd als u vermoedt dat uw kat oververhit raakt. Oververhitting wordt vaker gezien bij ras met een plat gezicht of brachycefale rassen zoals Perzen.

thematische pauze

3. Hartproblemen

Katten kunnen last hebben van een reeks hartproblemen die allemaal hijgen en kwijlen kunnen veroorzaken. Hijgen bij katten met hartproblemen wordt meestal veroorzaakt door een vochtophoping in de borst die pleurale effusie wordt genoemd, wat ook hoesten kan veroorzaken. Bovendien kunnen aandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie, vaak gevonden bij Maine Coon-katten, hartvergroting en hijgen veroorzaken.

Kwijlen is hier vaak secundair aan, omdat katten die niet ziek genoeg zijn om te hijgen waarschijnlijk erg gestrest zullen zijn, waardoor ze kwijlen. Als uw kat een bekende hartcognitie heeft en hijgt, kan dit betekenen dat hij moeite heeft om te ademen.

thematische pauze

4. Gebitsproblemen

huisdiertandarts reinigt kattentanden in een dierenkliniek
Afbeelding Credit: Burdun Iliya, Shutterstock

Katten die overmatig kwijlen, kunnen last hebben van gebitsproblemen. Problemen zoals tandbederf, tandpijn en stomatitis (chronische ontsteking van de weefsels in de mond) kunnen allemaal kwijlen en hypersalivatie veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals:

 • Problemen met eten of anorexia
 • Een vieze geur uit de mond of slechte adem (halitose)
 • Bruine of zwarte tanden

Een dierenartsbezoek kan helpen bij het diagnosticeren van gebitsproblemen en vaak wordt een combinatie van behandelingen en veranderingen in levensstijl voorgeschreven om het probleem te corrigeren. Tandheelkundige operaties worden uitgevoerd onder anesthesie en vervolgbehandelingen zoals tandenpoetsen of dieetveranderingen kunnen verdere tandproblemen in de toekomst voorkomen.

thematische pauze

5. Ademnood

Katten in ademnood zullen vaak hijgen als ze proberen te ademen. Infecties kunnen ademhalingsproblemen, vochtophoping in de longen veroorzaakt door hartproblemen of andere ziekten van de luchtwegen en longen, zoals kattenastma, veroorzaken. Kwijlen kan ook optreden bij acute ademnood, vooral bij katten met geblokkeerde bovenste luchtwegen veroorzaakt door virussen of infecties zoals het calicivirus of kattengriep. Katten in ademnood zullen vaak andere tekenen vertonen naast hijgen, waaronder:

 • Een gebogen houding met gestrekt hoofd en nek
 • Blauwe tong of tandvlees (bekend als cyanose)
 • Buikademhaling
 • Piepende ademhaling
 • Hoesten

Deze symptomen zijn ernstig en zelfs levensbedreigend, vooral als uw kat een blauwe tint op zijn tong of tandvlees heeft. Dit geeft aan dat ze geen zuurstof krijgen en onmiddellijk naar de dierenarts moeten worden gebracht voor behandeling.

thematische pauze

6. Overbelasting

kat die buiten loopt en hijgt
Afbeelding credit: SUSAN LEGGETT, Shutterstock

Katten rennen niet vaak rond en overbelasten zichzelf tot het punt van hijgen en kwijlen, maar het kan gebeuren. Het komt veel vaker voor bij kittens die willen spelen, en in dit geval is het verstandig om het kitten te kalmeren en te observeren totdat ze stoppen met hijgen. Hijgen als gevolg van overbelasting bij oudere katten wordt vaak gezien bij brachycefale rassen, zoals Perzen. Katten die lijden aan hartaandoeningen kunnen ook intolerant zijn om te oefenen en kunnen hijgen en zelfs instorten als ze zichzelf overbelasten.

garen ball divider

Wanneer moet ik me zorgen maken over het hijgen en kwijlen van mijn kat?

Hoewel een zekere mate van hijgen “normaal” is bij katten, bijvoorbeeld als ze gestrest of heet zijn, is overmatig hijgen altijd ernstig. Als uw kat gediagnosticeerde aandoeningen heeft, zoals hartaandoeningen, nieraandoeningen of ernstige verwondingen (zoals het genezen van gebroken ledematen), moeten ze onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht als ze beginnen te hijgen. Hijgen bij katten is vooral ernstig als het gepaard gaat met een van de volgende symptomen, omdat het meestal betekent dat een kat niet genoeg zuurstof krijgt of moeite heeft om te ademen:

 • Blauw getint tandvlees of tong
 • Buik abnormaal aanzuigen bij elke ademhaling
 • Gebogen houding met gestrekt hoofd en nek
 • Instorting
 • Bewusteloosheid

3 kattenverdelerConclusie

Katten hijgen en kwijlen niet vaak, maar als ze dat doen, is dit waarschijnlijk een teken dat ze erg gestrest zijn. Als uw kat erg gestrest is, is het eerste wat u moet doen om hem te kalmeren door hem gerust te stellen en uit de stressvolle situatie te halen. Veterinaire aandacht moet om een andere reden worden gezocht, vooral als uw kat hijgt, zwaar kwijlt of andere zorgwekkende symptomen heeft.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Ling_Chen, Shutterstock