7 Ongelooflijke Egyptische Mau Feiten

Met één blik op de onmiskenbare gevlekte vacht van een Egyptische Mau, is het duidelijk dat het speciale katten zijn. Neem een diepere blik en je zult veel meer ontdekken dan op het eerste gezicht lijkt.

De Egyptische Mau is echt een uniek ras in meer dan één opzicht. Ontdek alles wat deze intelligente en atletische kat uniek maakt met deze zeven ongelooflijke Egyptische Mau-feiten.

3 kat face divider

De 7 ongelooflijke Egyptische Mau-feiten

1. Egyptische mausjes zijn het snelste binnenlandse kattenras

De gemiddelde loopsnelheid van 20-25 mph van de gemiddelde huiskat grenst zeker aan de typische menselijke sprintsnelheid van ongeveer 18 mph, maar geen van beide raakt de snelheid van de Egyptische Mau. Als snelste ras, volgens Guinness 1, de Egyptische Mau kan bijna 30 mph lopen!

Hoe komt het dat deze bescheiden speedster zo snel is? De combinatie van lange achterpoten en een unieke losse huidflap die zich uitstrekt van de achterste knie tot de buik zorgt voor een superieur bewegingsbereik, waardoor deze katten extra extensie en meer kracht krijgen. Voeg daarbij de natuurlijke atletischheid en het gespierde frame van de Egyptische Mau, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom ze zulke ongelooflijke sprinters en springers zijn.

thematische pauze

2. De vacht van de Egyptische Mau is uiterst zeldzaam

Zelfs als de vacht van de Egyptische Mau uniek lijkt, onderschatten velen nog steeds de zeldzaamheid van de vlekken van de kat. Met zwarte vlekken op zijn zilveren, bronzen of rookkleurige vacht, is de Egyptische Mau een van de weinige natuurlijk gevlekte huiskatten. Andere gevlekte katten bestaan, maar de unieke patronen van rassen zoals de Bengaalse, Ocicat en Savannah kat zijn alleen ontstaan door doelbewust fokken en menselijk ingrijpen.

Egyptische Mau
Image Credit Door: GidonPico, pixabay
thematische pauze

3. Een prinses redde het Egyptische Mau-ras

Egyptische Maus waren geliefd in heel Europa in de jaren 1900, maar de problemen sloegen toe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals veel huisdieren werd Egyptische Maus geconfronteerd met dalende aantallen omdat eigenaren worstelden met het leven in oorlogstijd. Tegen het einde van het conflict stonden ze praktisch op de rand van uitsterven.

Het lot sloeg een decennium na het einde van de oorlog toe met de blootstelling van de Russische prinses Natalia Trubetskaya aan de uniek gecoate katten. Na het ontvangen van een zilveren Mau in Rome, werd de prinses verliefd op het ras. Ze bracht drie katten, Baba, Jojo en Liza, naar de Verenigde Staten in 1956. Twee jaar later richtte ze de Fatima Cattery op om het ras te promoten en uit te breiden.

Om inteelt te voorkomen, fokte de oorspronkelijke Maus waarschijnlijk met verschillende uitgekruiste katten. Na het bereiken van de kampioenschapsstatus met de Cat Fanciers ‘Association in 1977, arriveerde Maus uit Egypte en, met name, India in de jaren 1980 en 90, waardoor de genetische diversiteit van het ras werd verbreed terwijl het trouw bleef aan zijn unieke eigenschappen.

thematische pauze

4. Egyptische mausjes zijn het oudste huiskattenras

Terwijl sommige DNA-onderzoeken 2 geplaatst de Egyptische Mau’s afkomst met Turkse, Tunesische en Europese rassen, wordt de kat nog steeds algemeen geaccepteerd als een Egyptisch ras. “Mau” is afgeleid van een oud Egyptisch woord voor kat. En als je hun gelijkenis met vroege afbeeldingen en exemplaren uit het gebied in overweging neemt, is het bijna onmogelijk om rekening te houden met de vacht van de Mau zonder rekening te houden met oude Egyptische katten.

Egyptische Maus in het Oude Egypte

Katten waren intrinsiek aan het leven in Egypte 3000 jaar geleden. Naast hun rol in het beschermen van gemeenschappen en voedselwinkels tegen knaagdieren, hielpen ze bij de jacht als retrievers van wild.

Oude beschavingen kenden katten uiteindelijk een godachtige status toe. De Egyptische Mau kreeg religieuze betekenis in ongeveer 2800 voor Christus en verscheen vaak in kunstwerken sinds het begin van het Nieuwe Koninkrijk in 1550 voor Christus.

Oude schilderijen en andere artefacten vertonen opmerkelijke overeenkomsten met de hedendaagse Egyptische Maus, waaronder de gevlekte vacht en geringde staart met zwarte punt. Gemummificeerde katten daterend uit ongeveer 1000 voor Christus met geconserveerde vacht onthulden echte gelijkenissen met huidige katten. Hoewel velen zich zorgen maken over het feit dat het ras zijn identiteit verliest aan het kruisen met Europese katten, behoudt de moderne Mau nog steeds bewonderenswaardig veel van de oude standaard.

Egyptische mau op witte achtergrond
Afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock
thematische pauze

5. Egyptische mausjes hebben uitzonderlijk lange zwangerschappen

Katten hebben een korte zwangerschapsperiode in vergelijking met mensen, met een draagtijd van gemiddeld ongeveer 63-65 dagen. Egyptenaren Maus houden het wat langer uit en blijven ongeveer 73 dagen zwanger, een van de langste draagtijden van elke kat. Desondanks zijn de levensduur, gezondheid en grootte van de Egyptische Mau niet opvallend anders dan de gemiddelde kat.

thematische pauze

6. Egyptische mausjes zijn fel loyaal aan hun eigenaren

Egyptische Maus zijn niet minder vriendelijk dan de volgende kat, maar hebben de neiging om hun toewijding te richten op een smalle kring van naaste metgezellen. Ze tonen over het algemeen extreme loyaliteit aan hun primaire eigenaar en aanzienlijke terughoudendheid tegenover vreemden en andere dieren.

Met vroege socialisatie kan Egyptische Maus naadloos naast andere huisdieren passen en zijn ze vaak ideale speelpartners voor kinderen. Maus kan zich geleidelijk aanpassen aan iedereen met voldoende tijd om op te warmen, vooral wanneer hem entertainment en genegenheid wordt geboden.

Image Credit Door: liz west, flickr
thematische pauze

7. Egyptische mausjes hebben een unieke gevoeligheid voor uraatstenen

Egyptische Maus zijn relatief gezonde katten, maar het ras heeft een vreemd verschillende gevoeligheid voor urate urolieten. Geharde, obstructieve stenen vormen zich in de urinewegen wanneer kristallen zich ontwikkelen uit verschillende mineralen. Naarmate de stenen groter worden en migreren, kunnen ze ernstige pijn, UTI’s en moeite met urineren veroorzaken. In het geval van de Egyptische Mau hebben uraaturolieten die vaak verband houden met leverziekte meer kans om zich te ontwikkelen.

Prevalentie van urolithiasis bij Egyptische maus

Siamese en Birmaanse katten zijn ook vatbaar voor uraat urolieten in vergelijking met andere katten. Maar de mate waarin Egyptische Maus stenen ontwikkelen, plaatst hen in een klasse apart. Een studie uit 2010 wees uit dat Birmanen en Siamezen respectievelijk ongeveer negen en vier keer meer vatbaar waren voor uraat urolithiasis dan de gemiddelde kat. Ondertussen waren Egyptische Maus meer dan 118 keer vatbaarder voor de aandoening!

Egyptische Maus ontwikkelen ook uraat urolieten op jongere leeftijd dan de meeste katten, met een gemiddelde leeftijd van uiterlijk van iets minder dan 5 jaar. Als eigenaar kan het begrijpen van de waarschijnlijkheid van uraat urolieten u helpen potentiële problemen en preventieve strategieën met uw dierenarts te bespreken, zoals gespecialiseerde diëten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Met hun energie, intelligentie en schoonheid is het moeilijk om een aspect te vinden waar de Egyptische Mau niet opvalt. Het oude ras heeft een diepe band met zijn mensen, wat zorgt voor een uitzonderlijke eigendomservaring. Egyptische Maus hebben veel te bieden in elk huishouden, en ze zullen het graag laten zien aan een liefhebbende familie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: George Agasandian, Flickr