Hoe groot wordt mijn Egyptische Mau? Gemiddelde grootte & groeigrafiek

Egyptische Maus maken hun superieure atletisch vermogen en energie op jonge leeftijd duidelijk, en veel eigenaren vragen zich af hoeveel van een handvol ze als volwassenen zullen worden. Hoe groot wordt je Egyptische Mau en hoe kun je ervoor zorgen dat ze gezond blijven terwijl ze groeien? We helpen je goed te plannen en voor te bereiden door uit te leggen wat je kunt verwachten van de groei van je Egyptische Mau.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Egyptian Mau Breed Overzicht

De Egyptische Mau, een mediterraan ras met een oude afstamming, is in verschillende opzichten uniek. Als een van de weinige natuurlijk gevlekte huiskatten, zal de vacht van de Mau ongetwijfeld je aandacht trekken als hun ongelooflijke atletisch vermogen dat niet doet.

Ondanks de bescheiden middelgrote gestalte van de Egyptische Mau, heeft hij unieke lange en flexibele achterpoten, die extra kracht leveren die ongezien is in een ander ras. ‘S Werelds snelste huiskat kan versnellen tot 30 mijl per uur en tot 6 voet springen vanuit een staande positie!

Twee schattige Egyptische Mau-katten
Image Credit: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Hoewel de atletiek indruk op je zal maken, maken de intelligentie en het temperament van de Egyptische Mau het ras een instant hit in huis. Ze zijn intens loyaal aan hun familie en kiezen één persoon als hun naaste metgezel. Hoewel ze afstandelijk zijn tegenover vreemde mensen en huisdieren, zijn ze niet agressief en na verloop van tijd zullen ze goede vrienden worden met iedereen die hun vertrouwen verdient.

Verwacht tonnen schouderrijden, speeltijd en knuffels van deze liefhebbende kat. En met de ontvankelijkheid van de Mau voor training, hebben eigenaren meer mogelijkheden om een band op te bouwen met en te genieten van hun huisdieren door middel van leibandtraining, het aanleren van commando’s en trucs en het spelen met puzzelspeelgoed.

kat face divider 2

Egyptische Mau Grootte- en groeigrafiek

Egyptische Maus zijn een middelgroot ras dat meestal 8-12 pond, 8-12 inch hoog en 16-20 inch lang op volwassen leeftijd bereikt. De korte vacht kan bedrieglijk zijn, waardoor de gespierde katten kleiner lijken dan ze zijn. Mannetjes Egyptische Maus zijn langer en zwaarder dan vrouwtjes, wegen meestal 1-2 pond meer en staan 1-2 centimeter hoger wanneer ze volgroeid zijn.

Leeftijd Gewichtsbereik Lengtebereik
Geboorte 3-3,5 gram 3-4 inch
2 maanden 1-2 pond 5-6 inch
4 maanden 4-6 pond 7-8 inch
6 maanden 6-8 pond 10-12 inch
12 maanden 7-10 pond 14-16 inch
18 maanden 8-12 pond 14-16 inch

Wanneer stopt een Egyptische Mau met groeien?

Egyptische Maus hebben tot 18 maanden nodig om hun volledige fysieke volwassenheid te bereiken. Afhankelijk van de grootte kunnen ze sneller of langzamer rijpen, waarbij grotere katten meestal wat langer nodig hebben om hun maximale volwassen lengte en gewicht te bereiken.

Egyptische Maus volgen een relatief standaard groeipatroon en groeien ongeveer een kwart pond per week gedurende de eerste paar maanden van het leven. Hoewel ze meestal ongeveer 3-3,5 gram wegen wanneer ze worden geboren, hebben ze een uniek hoge variantie in geboortegewichten 1. Het gewicht van het kitten kan variëren afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van de moeder tijdens de zwangerschap en het geslacht van het kitten.

Egyptische Mau
Afbeelding credit: Anastasiia Chystokoliana, Shutterstock

Factoren die van invloed zijn op de grootte van Egyptische Mau

Genetica, geslacht en gezondheid zijn de belangrijkste determinanten van de grootte van een Egyptische Mau. Als alle dingen gelijk zijn, zijn mannetjes meestal langer en zwaarder dan vrouwtjes. Vroege sterilisatie en castratie kunnen grotere volwassen katten produceren. Omdat vroege desexing het sluiten van groeischijven vertraagt, hebben deze katten de neiging om groter te worden dan degenen die later worden gecastreerd.

Zoals bij elke kat, is de groei van een Egyptische Mau slechts zo gezond als hun dieet en activiteitsniveau. Een goed dieet is van cruciaal belang tijdens de eerste paar maanden van versnelde groei. Voedsel van lage kwaliteit of onderliggende ziekten die het metabolisme en de eetlust beïnvloeden, kunnen een gebrek aan vitale voedingsstoffen en energie veroorzaken, wat resulteert in onvolgroeide lengte en gewicht.

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Egyptische Maus hebben meer energie en voeding nodig tijdens hun primaire groeiperiode van ongeveer 10-12 maanden. Kittenvoer is hoger in calorieën, eiwitten en vetten om bot- en spiergroei en essentiële voedingsstoffen zoals DHA te stimuleren om de cognitieve en sensorische ontwikkeling te vergemakkelijken.

Op ongeveer 10 maanden oud is een Egyptische Mau dicht bij hun volwassen lichaamsgewicht en klaar om over te schakelen op volwassen voedsel. Het voeren van nat en droogvoer van hoge kwaliteit met vlees als hoofdingrediënt is van vitaal belang bij het beheren van het gewicht van uw katt en zorgen voor een gezond, actief leven. Uw dierenarts zal uw beste bron zijn voor het selecteren van het voedsel van uw kat tijdens het kritieke eerste jaar.

Zilveren Egyptische Mau Kat Ontspannen op de bank
Image Credit: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Op volwassen leeftijd zal een Egyptische Mau meerdere keren gedurende de dag kleine maaltijden eten, dus je kunt ze meestal gratis voeden. Katten moeten altijd vers water beschikbaar hebben. Het handhaven van voldoende activiteit is van cruciaal belang om calorieën te verbranden en verveling te voorkomen die ervoor kan zorgen dat uw kat te veel eet. Egyptische Maus gedijen met tal van verrijkingsactiviteiten, waaronder uitdagende kattenbomen om hun sprong- en puzzelspeelgoed te testen om hun geest scherp te houden.

Hoe meet je je Egyptische Mau

Het meten van het gewicht en de lengte van uw kat kan nuttig zijn tijdens dierenartsbezoeken en thuis om ervoor te zorgen dat uw kat in een passend tempo groeit. Nauwkeurige rapportage stelt uw dierenarts in staat om meer inzicht te krijgen in mogelijke gezondheids- of gedragsproblemen. Als u overmatige of onvoldoende gewichtstoename opmerkt, kunt u het dieet van uw kat onmiddellijk aanpassen.

De essentiële afmetingen voor uw kat zijn lengte, lengte en gewicht. De hoogte van een kat meet van de vloer tot de onderkant van de nek, terwijl de lengte zich uitstrekt van de neus tot de basis van de staart. U kunt een stoffen meetlint gebruiken om de metingen te krijgen.

De beste manier om het gewicht van een kat te krijgen, is door ze in een reismand te meten. Zet een kattenmand, kartonnen doos of papieren zak op de weegschaal en zet deze op nul. Plaats uw kat vervolgens in de houder voor eenvoudig wegen. Door uw kat eens in de 1-2 weken te wegen, kunt u de standaardgrootte van uw kat beter begrijpen en vroege gezondheidsproblemen identificeren, plannen voor gewichtsverlies formuleren en het effect van nieuwe diëten volgen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Gezonde Egyptische Maus zullen hun volledige grootte in ongeveer een jaar bereiken en hun gewicht kort daarna vullen. Wanneer je Egyptische Mau is gegroeid, verwacht dan dat ze minstens 8 pond wegen en ongeveer 10 centimeter tot de schouder meten. Maar elke kat is uniek en het kan zijn dat je kat perfect gezond is op een onverwacht groot formaat. Door de groei van uw kat te volgen en samen te werken met uw dierenarts, zorgt u ervoor dat uw Egyptische Mau zijn volledige potentieel bereikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock