Wat is de Flehmen-reactie bij katten? Onze dierenarts antwoorden

Heb je ooit naar je kat gekeken en ze een gezicht zien trekken alsof ze iets walgelijks hebben geroken? Interessant is dat dit een natuurlijke reflex is die ze bezitten, de Flehmen Response. Het gaat ook onder de naam Flehmen Grimace of Flehmen Reaction. Het is een techniek die is ontwikkeld die helpt bij de verwerking van bepaalde geuren en geuren.

Katten doen bijvoorbeeld een groot deel van hun communicatie door het vrijkomen van chemische verbindingen die feromonen worden genoemd. Ze scheiden deze feromonen af om hen te helpen belangrijke berichten door te geven aan andere katten. Deze berichten geven de andere katten informatie over waar hun territorium is, paringsrituelen en identificatie van elkaar en of ze een vriend of een vijand zijn. Andere dieren nemen ook deel aan dit vreemd uitziende ritueel, waaronder geiten, lama’s, tijgers, leeuwen, paarden en nijlpaarden.

In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op wat de Flehmen-respons bij katten is en hoe deze wordt gebruikt.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Kattencommunicatie en de rol van feromonen

Het is onmogelijk om over de Flehmen-respons te praten zonder eerst feromonen te bespreken. Katten gebruiken feromonen op vele manieren om met elkaar te communiceren 1. Feromonen zijn geurchemicaliën die vrijkomen door geurklieren verspreid over het lichaam van de kat. Ze bevinden zich op veel verschillende plaatsen, waaronder hun poten, hun kin en hun wangen.

Katten kunnen ook feromonen van andere soorten oppikken en erop reageren, zoals potentiële roofdieren of prooidieren, maar ze richten zich meestal op hun eigen soort. Katten hebben hun eigen set feromonen die ze gebruiken om signalen en berichten naar andere katten te sturen.

Manieren waarop ze feromonen gebruiken, zijn onder meer:

  • Hun wangen tegen dingen wrijven om te ‘markeren’ als hun eigen territorium.
  • Urineren op dingen om andere katten hun geslacht en territorium te laten weten.
  • Kneden met poten als ze tevreden zijn.
  • Het loslaten van angst- of stressferomonen door hun anale zakken te legen.
  • Hun hoofd op een persoon of object zetten om het als “veilig” te markeren, zodat ze het ding kunnen herkennen dat ze hebben gemarkeerd als een bron van troost.

Wat is de Flehmen-reactie?

Het woord Flehmen komt van een Duits woord dat “lip curl” betekent. Sommige mensen denken dat het een teken van agressie is, maar het is een onderdeel van een normale gedragsreactie. Dieren reageren op bepaalde prikkels zoals feromonen of andere geuren die hen belangrijke informatie geven. Door gebruik te maken van Flehmen Response 2, katten zijn in staat om geuren te verwerken en toegang te krijgen tot de informatie die de geur hen zou kunnen vertellen. Interessant is dat het een vrijwillige reactie is die het dier onder bewuste controle uitvoert om hen in staat te stellen de geur of geur beter te begrijpen.

Het doel van de Flehmen-reactie is om de lucht die de geur of geur vasthoudt over iets te brengen dat het vomeronasale orgaan wordt genoemd 3 (ook wel het Jacobson-orgel genoemd).

Reactie van Flehmen bij een kat buiten in het gras
Afbeelding credit: Elisa Putti, Shutterstock

De Flehmen Response opent twee kleine kanaaltjes achter de snijtanden op het dak van de mond. Deze kanalen worden nasopalatine kanalen genoemd. De geur mag naar het vomerale neusorgaan reizen. Dit orgaan bevindt zich aan de onderkant van de neusholte in het zachte weefsel van het neustussenschot dat boven het dak van de mond zit. Het is een accessoire reukorgaan (met betrekking tot het reukvermogen). Het verwerkt feromonen, geuren en soms hormonen die worden vrijgegeven door andere dieren, normaal gesproken van dezelfde soort, maar ze kunnen ook afkomstig zijn van roofdieren en prooidieren. Wanneer deze chemicaliën direct contact maken met het vomerale neusorgaan, worden ze verwerkt als een sensatie die meer is dan alleen een geur en de kat meer informatie geeft dan alleen snuiven zou doen. Het vomerale neusorgaan stuurt neuronale signalen rechtstreeks naar de accessoire reukbol.

Deze signalen bereiken uiteindelijk een deel van de hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd. De hypothalamus heeft veel verschillende banen, waaronder het beïnvloeden van reproductieve hormonen en gedrag. Dit verklaart het feit dat bepaalde feromonen en geuren een sterke invloed kunnen hebben op zaken als paringsgedrag en territoriale agressie.

Hoe ziet de Flehmen-reactie eruit bij katten?

Als je je kat niet hebt betrapt op het trekken van vreemde gezichten, ben je misschien benieuwd hoe de Flehmen Response er eigenlijk uitziet.

Je kat zal aan zijn gezicht lijken te trekken alsof hij iets heel onaangenaams heeft geroken. Ze houden meestal hun mond wijd open, krullen hun bovenlip en ontbloten hun uPper voortanden, en adem in terwijl je dit doet. In sommige omstandigheden zullen ze hun nek strekken of hun hoofd in een grappige hoek houden om de verwerking van de geuren en geuren te optimaliseren. Je kat zal deze houding ongeveer een minuut vasthouden en dan terugkeren naar zijn normale gezichtsuitdrukkingen. Ze kunnen het antwoord herhalen als ze de eerste keer niet genoeg informatie hebben gekregen.

kat die zijn mond opent
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Wat veroorzaakt de Flehmen-reactie?

De Flehmen Response is een vrijwillige actie van katten wanneer ze worden blootgesteld aan een opwindende geur, geur of feromonen van een ander dier. De Flehmen-respons wordt vaak gebruikt door mannelijke katten die de urine van vrouwelijke katten ruiken om te beoordelen of ze klaar is om te paren. Het kan echter door elke kat worden gebruikt wanneer ze een geur tegenkomen die ze interessant genoeg achten om verder onderzoek te rechtvaardigen.

Waarom is de Flehmen-respons geëvolueerd?

De Flehmen Response is geëvolueerd om een belangrijk doel te dienen bij katten. Een van de belangrijkste redenen voor de evolutie ervan is waarschijnlijk gekoppeld aan het vermogen om de reproductieve status van het andere geslacht te identificeren. Het verhoogt ook de overlevingskansen van katten. Het doet dit door hen toegang te geven tot belangrijke informatie uit hun omgeving en deze te verwerken over potentiële voedselbronnen en prooien, maar ook gevaarlijke roofdieren. Een andere reden vanuit een evolutionaire houding zou zijn om andere katten weg te waarschuwen van hun territorium door de ruimte te markeren die ze hebben opgeëist.

De Flehmen Response wordt ook gebruikt om te helpen bij interspecies communicatie om katten in staat te stellen te beoordelen of het dier dat ze kunnen ruiken seksueel ontvankelijk voor hen is of niet.

kat-mond-pixabay
Bron: Ihtar, PIxabay

3 kattenverdelers

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Waarom hebben katten een Flehmen Response?

Katten gebruiken hun Flehmen Response om feromonen en andere kritieke chemische stimuli in hun omgeving te detecteren om hen informatie te geven over andere katten en potentiële roofdieren en prooidieren. Feromonen zijn aanwezig in de urine en uitwerpselen van andere dieren en ook in alle gebieden die andere katten hebben “gemarkeerd” door zich in te wrijven en de feromonen af te zetten.

Moet je je zorgen maken over de Flehmen Response van een kat?

Ondanks het vreemde uiterlijk van uw kat wanneer ze de Flehmen Response vertonen, is er absoluut niets om zich zorgen over te maken, ze hebben geen ongemak of pijn. De Flehmen-reactie is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken.

zwarte kitten kat zoogdier
Image Credit: Pxhere

Is de Flehmen Response uniek voor katten?

Veel andere dieren vertonen de Flehmen Response. Dit omvat zowel roofdier- als prooisoorten. Meer bekende voorbeelden zijn de kat en het paard; Andere soorten zijn echter giraffen, olifanten, bizons, tijgers, leeuwen, tapirs, geiten, lama’s, egels, panda’s, neushoorns en nijlpaarden. Er wordt aangenomen dat mensen een rudimentair vomeraal neusorgaan hebben waarvan wordt gedacht dat het niet-functioneel is. Er is nog veel discussie over het bestaan en de functie van het orgaan bij de mens. Mensen vertonen geen Flehmen Response. Meer onderzoek is nodig om de aanwezigheid en het gebruik van het orgaan te bepalen.

Welke andere gedragsreacties lijken op de Flehmen-reactie?

Er zijn een paar andere reacties die uw kat kan vertonen die erg lijken op de Flehmen-reactie, wat eigenlijk heel andere dingen betekent.

Als je kat bang is of als hij zich bedreigd voelt, kan hij zijn lippen krullen en grommen of sissen. Als ze gestrest of angstig zijn, kunnen ze ook hun lippen gaan krullen. Als u niet zeker weet hoe uw kat reageert, kijk dan naar de situatie waarin uw kat zich mogelijk bevindt om u te begeleiden. Je kunt ook kijken naar hun lichaamshouding. Ze zullen meestal hun hoofd niet naar achteren kantelen of hun nek strekken als ze defensief zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

De Flehmen Response is een nuttige gedragsreactie die katten bezitten. Ze gebruiken het om meer informatie te krijgen over geuren en geuren in hun omgeving. De Flehmen Response is vrijwillig, wat betekent dat je kat het gedrag bewust uitvoert wanneer hij meer informatie over iets wil krijgen. Het kan lijken alsof je kat bang of boos is, maar ze zijn helemaal niet van streek als ze dit gedrag vertonen.

Het is een volkomen normale en zeer nuttige techniek die is geëvolueerd om hen in staat te stellen te overleven en te gedijen in hun omgeving.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jupiter_79, Pixabay