6 verklaringen waarom een grote knobbel ’s nachts op de kat verscheen


Bijna alle katteneigenaren zullen schrikken wanneer ze een plotselinge verandering in hun huisdieren opmerken. Als deze verandering verwijst naar een grote knobbel die van de ene op de andere dag lijkt te zijn verschenen; Het is begrijpelijk dat je angst nog groter is.

Brokken op het lichaam brengen meestal niets goeds – zowel bij mensen als bij onze huisdieren. Natuurlijk is het belangrijkste in deze situaties om onmiddellijk veterinaire hulp te zoeken.

Maar het is erg belangrijk dat u weet wat de mogelijke oorzaken zijn van knobbels bij katten. Laten we eens kijken naar de 6 meest voorkomende redenen voor dit huidfenomeen.

1. Insectenbeten

kat met zwelling op de wang

Als uw kat naar buiten mag, Er is een kans dat elk soort insect haar kan bijten, waardoor er ’s nachts een knobbel op haar lichaam verschijnt.

Katten zijn erg nieuwsgierig en houden van jagen; Dit is de reden waarom velen van hen insecten kunnen doden of zelfs eten.

PetMD legt uit hoe vlooien, teken, mijten en muggen insecten zijn die het meest waarschijnlijk katten bijten en verschillende symptomen bij hen veroorzaken.

De meest voorkomende tekenen van insectenbeten bij katachtigen zijn geïrriteerde, jeukende huid en een plotselinge verschijning van een knobbel op hun lichaam.

Sommige insectenbeten kunnen zelfs dodelijk zijn voor katten; Als het insect giftig is of als het een infectieziekte overdraagt op een kat.

U moet uw dierenarts raadplegen voordat u een insectenbeetbehandeling op uw kitten gebruikt. Ook moet je de vacht van je kat controleren wanneer ze naar buiten gaat.

2. Abces

Als er ’s nachts een grote knobbel op uw kat is verschenen, kan ze ook te maken hebben met een abces.

Een abces is een etterende zweer veroorzaakt door het oplossen van cellen in het ontstekingsproces. Dit soort ontstekingen bij katten wordt veroorzaakt door bacteriële infecties.

Purulente zweren kunnen zich bij katten in elk orgaan ontwikkelen. Abcessen komen meestal het lichaam van de kat binnen via open wonden of komen voor bij katten met gebitsproblemen.

Het verschijnen van een knobbel is een van de typische symptomen van een abces, samen met roodheid en zwelling van het aangetaste weefsel.

Katten zullen ernstige pijn voelen, die zich waarschijnlijk zal manifesteren door hun weigering om te eten, vermoeidheid of zelfs agressief gedrag. Veel katten zullen ook hoge koorts ontwikkelen.

De abcesbehandeling omvat het verwijderen van de pus – hetzij door het draineren en spoelen, hetzij chirurgisch – volgens VCA Animal Hospitals. Uw dierenarts zal ook de juiste antibioticatherapie voorschrijven.

3. Katachtige acne

Een knobbeltje op je kat kan ook betekenen dat ze kattenacne heeft. Als je niet zeker weet hoe ze eruit zien, toont de onderstaande video katten met deze huidproblemen.

Danny Scott en William Miller [1] Wijs erop hoe verschillende factoren het risico op kattenacne kunnen verhogen, zoals stress, virale infecties, allergieën, slechte verzorgingsgewoonten en abnormale talgproductie.

Je moet kattenacne niet alleen behandelen, omdat deze het probleem alleen maar kunnen verergeren en zelfs meer pijn bij je kat kunnen veroorzaken.

In plaats daarvan moet u de dierenarts raadplegen over de behandeling, die meestal actuele shampoo en doekjes omvat, evenals injecteerbare antibiotica.

4. Netelroos

Netelroos is een andere mogelijke verklaring voor een plotselinge grote knobbel op de huid van uw kat. Stephen White legt uit dat netelroos verschijnt in de vorm van rode, gezwollen en jeukende knobbels op de huid van de kat.

Deze huidaandoening verschijnt meestal als gevolg van allergische reacties bij katachtigen. Netelroos is te zien op elk deel van het lichaam van de kat, en dit gebeurt een paar minuten of een paar uur nadat de kat is blootgesteld aan de veroorzaker.

Sommige katten met netelroos kunnen ook koorts, slechte eetlust en lethargie ontwikkelen. In sommige gevallen verdwijnen netelroos zonder behandeling een paar uur nadat ze verschijnen.

Sommige katten hebben echter behandeling nodig, en het zal corticosteroïden bevatten. Hier is het het belangrijkst om te detecteren wat precies de oorzaak is van de netelroos (zoals een voedsel- of omgevingsallergeen) om te kunnen voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw verschijnen.

5. Talgcyste

Er zijn een paar soorten cysten bij katachtigen; En een van hen, de talgcyste, kan een reden zijn voor een grote knobbel die bij uw kat verschijnt.

Talgcysten verschijnen als knobbels gevuld met vloeistof. Als de kat gewond is, kan er zelfs vloeistof uit deze cysten lekken.

Dit huidprobleem bij katten treedt op als gevolg van verstopping van het haarzakje met talg of een ander materiaal. De cyste wordt gevormd omdat het immuunsysteem van de kat de beschadigde follikel probeert te isoleren.

Deze brokken kan op elk deel van het lichaam van de kat verschijnen – overal waar haarzakjes zijn.

Het is noodzakelijk om de kat naar de dierenkliniek te brengen om te bevestigen dat ze inderdaad een talgcyste heeft. Dit huidprobleem kan schadelijk zijn voor katten als het blijft groeien en geïnfecteerd raakt.

In sommige gevallen kan de dierenarts chirurgische verwijdering van de cyste voorstellen, maar dit wordt nog steeds als een kleine operatie beschouwd, volgens Hospital Veterinari Glories.

6. Tumoren

Een kat met zwelling zit bij het raam

Ik heb het slechtste scenario voor het einde gelaten; Helaas kan een grote knobbel op uw kat wijzen op een tumor bij haar.

Er zijn verschillende soorten kattentumoren. Lees meer over de twee meest voorkomende in de volgende paragrafen.

Mestceltumor

Een mestcel is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit de mestcellen van het huidweefsel. Het komt vaker voor bij oudere katten; Elke kat kan aan deze ziekte lijden, maar het komt het meest voor bij het Siamese ras.

Huidveranderingen in de vorm van knobbels verschijnen meestal op de nek en het hoofd van de kat met mestceltumoren. Ze zijn ook meestal jeukend en katten kunnen enkele extra symptomen vertonen, zoals verlies van eetlust, braken en gewichtsverlies.

De behandeling omvat chirurgische verwijdering van de tumor. Afhankelijk van de diagnose kan de dierenarts ook chemotherapie of bestralingstherapie voorstellen.

Borsttumoren

Een grote lamp bij een vrouwelijke kat kan wijzen op een borsttumor. Elke kat kan het ontwikkelen, terwijl Siamese en binnenlandse kortharen de hoogste incidentiecijfers hebben.

Intacte vrouwtjes worden meestal getroffen door borsttumoren; Zelfs als je kat haar eerste loopsheid heeft gehad en niet meer zo jong is, onthoud dan dat je haar nog steeds kunt steriliseren; Het is nooit te laat om een kat te steriliseren.

De meest katachtige borsttumoren zijn kwaadaardig; ongeveer 85% van hen, volgens de Ohio State University.

De meest gebruikte behandeling voor dit type tumor is chirurgie. Het herstelpercentage hangt af van de grootte van de tumor, evenals histologische gradatie.

Natuurlijk is het belangrijkste om deze ziekte op tijd te diagnosticeren en te behandelen; Hiermee zal de kat een hogere overlevings- en herstelkans hebben.

Laatste woorden

Een grote knobbel verscheen ’s nachts op de kat; Moet ik in paniek raken?

Ik wil je niet nog meer bang maken, maar een knobbeltje op het lichaam van je kat is geen goed nieuws. Het kan veel dingen betekenen, zoals insectenbeten, die meestal gemakkelijk kunnen worden behandeld, maar het kan ook een teken zijn van een tumor die zelfs levensbedreigend kan zijn voor uw kitten.

Sommige knobbels kunnen vanzelf gaan, zoals die veroorzaakt door netelroos. Maar dit betekent niet dat je ze moet negeren en gewoon moet wachten tot ze verdwijnen.

Zodra u deze huidverandering bij uw kat opmerkt, moet u uw dierenarts bellen. Je moet hem ook precies uitleggen wanneer de knobbel verscheen en of je extra symptomen bij je kat hebt opgemerkt, zoals koorts, lethargie, verlies van eetlust, enz.

Vergeet niet dat, ongeacht wat deze knobbel heeft veroorzaakt, uw dierenarts de enige plaats is waar u hulp moet zoeken.

Verwijzingen:
[1] Scott, DW, Miller, WH. Feline Acne: A Retrospective Study of 74 Cases (1988-2003) 2010 Volume 16 Issue 4 Pages 203-209. DOI, Geraadpleegd op 31 mei 2023.