Is een Tuxedo kat hypoallergeen? Allergie Care Tips & Ras Alternatieven

Als je een kattenliefhebber bent, heb je waarschijnlijk een smokingkat gezien of misschien wel gehad. Hoewel veel mensen denken dat deze schattige zwart-witte katten een eigen ras zijn, is dat niet het geval. Een smokingkat wordt eigenlijk gebruikt om de zwart-witte vachtkleur van bepaalde katten te beschrijven. Je kunt smokingkatten vinden in het Maine Coon-ras, of zelfs de binnenlandse korthaar.

Begrijpend dat smoking verwijst naar de kleur en niet naar het ras, is het mogelijk dat een smokingkat hypoallergeen is? Helaas worden de meeste smokingkatten voor mensen met kattenallergieën niet als hypoallergeen beschouwd. Laten we wat meer leren over smokingkatten, allergieën en tips die het leven gemakkelijker kunnen maken met katten en allergieën.

kat face divider 2

De Tuxedo Cat begrijpen

Het eerste dat je moet begrijpen over smokingkatten is dat ze geen ras zijn. Het is gewoon een vachtkleur of patroon. Dit patroon is tweekleurig en heeft zwart en wit. De naam komt van het patroon dat deze kleuren vaak aannemen en de formele uitstraling die soms wordt weergegeven.

Over het algemeen heeft een smokingkat een zwarte aan de achterkant van het lichaam, een witte onderbuik, witte voeten en een witte neus. De smokingkleuring kan in veel verschillende kattenrassen opduiken en is een van de meest populaire patronen die er zijn. Je zult ook merken dat zelfs smokingkatten in verschillende patronen voorkomen.

Hier is een blik op wat je kunt verwachten van je zwart-wit vriend.

 • Medaillon – Wordt weergegeven als meestal zwart met slechts een klein beetje wit
 • Mitted – heeft een volledig zwart lichaam en witte voeten
 • Tweekleurig – half wit en half zwart
 • Ekster – een witte kat die zwarte vlekken vertoont
 • Harlekijn – een ekster met een volle zwarte staart
Tuxedo ragdoll kat die in het huis zit
Afbeelding credit: Liao Zhiwo Henry, Shutterstock

Wat is een hypoallergene kat?

Hoewel geen enkele kat volledig hypoallergeen is, zijn er rassen die als zodanig zijn gelabeld. Een hypoallergene kat produceert minder Fel d1-eiwit, wat kattenallergieën veroorzaakt. Fel d1-eiwitten worden aangetroffen in de urine, speeksel en huidcellen van een kat. Natuurlijk denken de meeste mensen meteen dat het de huidschilfers en kattenhaar zijn die allergieën veroorzaken. In feite is het dit eiwit dat de dingen opwekt. Het eiwit op huidcellen kan zich gemakkelijk hechten aan het haar. Wanneer dat haar wordt afgestoten, bevindt het allergie-inducerende eiwit zich vervolgens overal in je huis.

Een kat wordt vaak als hypoallergeen bestempeld wanneer ze minder Fel d1-eiwit produceren. Het gebeurt ook wanneer de kat minder werpt dan andere rassen. Met minder uitscheiding is er minder kans dat dit eiwit wordt verspreid en allergische reacties veroorzaakt.

Hier is een blik op 10 kattenrassen die als hypoallergeen worden bestempeld vanwege het produceren van minder Fel d1-eiwit of minder afstoten:

Is een Tuxedo kat hypoallergeen?

Zoals we al zeiden, is geen enkele kat echt hypoallergeen, maar sommige worden als zodanig gelabeld vanwege de hoeveelheid Fel d1-eiwit die ze produceren. Maar hoe zit het met de smokingkat? Is een smoking kat hypoallergeen? Het antwoord op die vraag is meestal nee. Dat wil zeggen, tenzij je een smokingkat vindt die afkomstig is van een ras dat als hypoallergeen is bestempeld. Het is mogelijk om smokingkleuren te vinden in hypoallergene gelabelde rassen zoals Siberiërs, de Cornish Rex en zelfs Oosterse kortharen. Maar smokingkatten van een ander ras zullen hoogstwaarschijnlijk niet hypoallergeen zijn.

een smoking kat die op de grond ligt
Afbeelding credit: Kill_Baal, Shutterstock

3 kat face divider

Hoe te leven met katten en allergenen

Als je een kattenliefhebber bent die last heeft van allergieën, maar je leven niet kunt leiden zonder een kat in je huis, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je leven gemakkelijker te maken. We geven u een paar tips om de allergenen in uw huis te verminderen en te voorkomen dat uw kat zo vaak allergieën krijgt.

 • Borstel je kat vaak, of laat iemand je helpen om het te doen, om natuurlijke oliën te bevorderen en de opbouw van allergenen op de vacht te verminderen.
 • Laat uw kat niet op meubels omdat huidschilfers of droge huidcellen achterblijven.
 • Geef uw kat een dieet van hoge kwaliteit om zijn huid gezond te houden.
 • Was je handen na het hanteren van je kat.
 • Zorg ervoor dat de kattenbak van uw kat schoon is en beschikbaar is voor gebruik in plaats van te plassen in andere delen van het huis.
 • Laat anderen de kattenbak schoonmaken en opscheppen, zodat uw allergieën niet worden geactiveerd.
 • Laat uw kat niet toe in uw slaapkamer of op uw bed.
 • Laat je kat je niet likken, want allergenen zitten in hun salIva.
 • Stofzuig je huis regelmatig om huidschilfers en haren te verwijderen.
 • Gebruik een HEPA-filter om allergenen zoveel mogelijk uit de lucht te verwijderen.

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Hoewel geen enkele kat echt hypoallergeen is, zijn er katten die beter zijn op uw allergieën dan anderen. Als het gaat om smokingkatten, nee, ze zijn meestal niet hypoallergeen. Ze zijn echter ook geen echt kattenras. Als je gewoon een smokingkat in huis moet hebben en je hebt kattenallergieën, overweeg dan om er een te vinden met deze kleuring van rassen die als hypoallergeen worden beschouwd. Zo niet, dan zijn er manieren waarop je met je smokingkat kunt leven en slechte allergietriggers kunt vermijden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rosy_Photo, Pixabay