5 effectieve huismiddeltjes voor loopse katten


Niet-betaalde vrouwelijke katten worden loops, wat betekent dat ze vruchtbaar zijn en klaar om met mannetjes te paren. Eén kat kan paren met meerdere mannetjes tijdens haar loopsheidscyclus. U kunt verwachten dat uw kat zo vaak als elke 2-3 weken loops wordt.

Er zijn enkele specifieke gedragingen die een kat in loopsheid vertoont, zoals overmatig miauwen om mannetjes te laten weten dat ze klaar is om te paren, overal tegenaan wrijven, achterhand optillen, rusteloos zijn en zichzelf overgroomen.

Dit kan erg vervelend zijn voor jou als vrouwelijke katteneigenaar, en zelfs voor je buren die waarschijnlijk genoeg hadden van de luide vocalisatie van je kat!

Om dit te stoppen, en ook om te voorkomen dat uw kat rent om te paren en mogelijk zwanger wordt, zijn er enkele stappen die u zelf kunt nemen.

Laten we eens kijken naar vijf huismiddeltjes voor loopse katten die je leven gemakkelijker kunnen maken.

1. Je kat binnen houden

Een rode kat ligt op een grijze deken

Katten hebben het hele jaar door verschillende loopsheidscycli. Dit betekent dat er een mogelijkheid is dat uw kat in vrijwel elke periode van het jaar zwanger kan worden.

Daarom is het eerste en belangrijkste huismiddeltje voor uw kat in loopsheid het verminderen van haar mogelijkheden om te paren – wat betekent dat ze binnen moet blijven.

Je moet alle deuren en ramen sluiten om haar uit de buurt van mannen te houden. Als u uw kat binnen houdt tijdens haar loopsheidscyclus, moet u haar veilig, kalm en natuurlijk beschermen tegen zwangerschap.

U moet zich ervan bewust zijn dat de kans groot is dat uw loopse kat probeert weg te rennen van huis om mannetjes in haar omgeving te detecteren.

Zorg ervoor dat je huis goed beschermd is en wees extra voorzichtig tijdens de loopsheidscyclus van je kat.

2. Geef haar iets warms om op te zitten

Er is geen garantie dat dit huismiddeltje zal werken, maar misschien wilt u het eens proberen.

Door je kat een warmtedeken, een natte of warme handdoek of een warmtepakking te geven, kan je haar een beetje kalmeren en haar warmtesymptomen verlichten.

Volgens Cattitude Daily zorgt de warmte voor katachtigen met het gevoel van veiligheid Ze hunkeren er altijd naar.

3. Speel met je kat

Vrouw speelt met Bengaalse kat op de vloer in de keuken

Speelsessies zijn essentieel voor je kat. Door dagelijks met haar te spelen, brengen jullie samen wat quality time door, maar je voorziet je kat ook van zowel mentale als fysieke stimulatie.

Je moet je best doen om een speelsessie een onderdeel van je dagelijkse routine te maken, samen met wat aaien of een andere vorm van genegenheid die je kat leuk lijkt te vinden.

Een ander groot voordeel van spelen is dat het een goede manier kan zijn om je kat af te leiden in de hitte.

Dus wanneer je enkele van haar symptomen opmerkt, zoals miauwen en wrijven tegen alles, moet je haar benaderen en met haar gaan spelen.

Dit huismiddeltje biedt misschien geen langdurige oplossing, maar het kan zeker helpen de symptomen van uw kat te verlichten, zelfs al is het maar tijdelijk.

Je kunt deze afleiding gebruiken als je thuis bent, of de andere familieleden adviseren om hetzelfde te doen als je weg bent, als ze het kunnen doen, natuurlijk.

4. Verrijk haar omgeving

Een ander belangrijk ding is om uw kat kansen te geven om zich goed en vermaakt te voelen in uw huis.

Als ze veel plezier en activiteiten in haar huis krijgt, heeft ze misschien minder zin om van huis weg te lopen, ondanks dat ze loops is.

Daarom moet je ervoor zorgen dat er genoeg ruimte is voor je kat om rond te lummelen en zich te verstoppen. Ook moet je haar voorzien van interessant speelgoed, krabpalen en hoge kattenbomen.

Om haar jachtinstinct niet te verwaarlozen, kun je je kat ook jachtspeelgoed geven, zoals touwspeelgoed en speelgoedmuizen.

5. Gebruik Feline Pheromone Diffuser

Feromoon diffusers

Feromoonverspreiders kunnen ook nuttig zijn om uw kat te ontspannen in de hitte.

Hun doel is om katachtigen te verlichten van rusteloosheid, angst en stress. Een feromoonverspreider houdt je kat rustig.

Je kunt het niet alleen gebruiken om haar warmtesymptomen te verlichten, maar ook om te voorkomen dat ze destructief gedrag vertoont, zoals urinemarkering of krabben aan meubels.

Zorg ervoor dat u een huisdiervriendelijke diffuser selecteert, vooral als u deze voor de eerste keer gebruikt. Als u niet zeker weet welke u moet kiezen, overweeg dan om een dierenarts te raadplegen voor begeleiding.

Moet je je kat steriliseren?

dierenartsen steriliseren de kat

Huismiddeltjes die we hebben genoemd, kunnen erg nuttig zijn om je kat in hitte kalm te houden. Het is ook geweldig om te weten dat je iets kunt doen om je kat in nood te helpen, zonder zelfs maar het huis te hoeven verlaten.

U moet zich er echter van bewust zijn dat dit geen langetermijnoplossingen zijn. Uw kat zal loops blijven worden totdat ze zwanger wordt of gesteriliseerd wordt.

Als u zich zorgen maakt of u uw kat moet laten steriliseren, omdat dit tenslotte een operatie inclusief anesthesie is, moet u weten dat dit tegenwoordig een standaardprocedure is. Uw kat is waarschijnlijk een paar dagen na de operatie in orde.

Hoewel het beter is voor katten om gesteriliseerd te worden, zelfs voordat ze loops worden, moet je weten dat het nooit te laat is om een kat te steriliseren, zolang ze maar in goede gezondheid verkeert.

Gesteriliseerde katten zijn niet meer vruchtbaar en kunnen daarom niet zwanger worden. Dit betekent dat sterilisatie helpt bij het verminderen van het aantal verlaten kittens in asielen.

Daarnaast wijst Hill’s Pet op deze voordelen van het steriliseren van je kat:

Ziektepreventie: Sterilisatie vermindert het risico op baarmoederhals-, eierstok- en borstkanker bij katachtigen aanzienlijk.

Vermindert het risico op roaming: Je zult je kat niet meer zien ontsnappen om een partner te vinden. Dit betekent dat ze veilig en beschermd is in uw huis, waardoor het risico dat ze gewond raakt of zelfs wordt gedood op een snelweg, wordt verminderd.

Een schoner huis: Hoewel van mannetjes bekend is dat ze urine spuiten om hun territorium te markeren, kunnen vrouwelijke katten ook lichaamsvloeistoffen doorgeven wanneer ze loops zijn, waardoor de mannetjes worden gewaarschuwd dat ze klaar zijn om te paren. Door je kat te steriliseren, kom je ook van dit probleem af.

Conclusie

Loops worden kan erg stressvol zijn voor je kat, maar ook voor jou als haar verzorger.

Haar constant overal tegenaan zien wrijven en luid miauwen kan best vervelend zijn. Bovendien verhoogt dit ook de kans dat uw kat gewond raakt, omdat ze waarschijnlijk van huis ontsnapt om een mannetje te vinden om mee te paren.

Om dit te voorkomen, zijn deze vijf huismiddeltjes voor loopse katten die we eerder hebben genoemd gemakkelijk verkrijgbaar en effectief.

Door ze te gebruiken, beschermt u uw kat tegen zwangerschap en verlicht u ook de symptomen die haar een ongemakkelijk gevoel hebben gegeven.

Deze huismiddeltjes zijn echter geen langetermijnoplossing voor uw kat die loops is. De enige manier om ervoor te zorgen dat uw kat niet meer loops wordt, is door haar te laten steriliseren.

Naast het voorkomen dat ze zwanger wordt, is het ook bewezen dat sterilisatie gunstig is voor de gezondheid van een kat. Dit betekent dat sterilisatie de levensverwachting van uw kat kan verlengen.

Hoewel huismiddeltjes zeer effectief kunnen zijn, raad ik je toch aan om met je dierenarts te praten om alle informatie te vinden over het laten steriliseren van je kat.