4 prachtige Egyptische Mau kleuren & patronen (met foto’s)

Als een van de oudste binnenlandse rassen is de Egyptische Mau verwant aan de Siamese en de Abessijnse rassen. Egyptische Mau kleuren en patronen zijn spectaculair. Elke vacht heeft een unieke organische verzameling vlekken en de kleuren variëren van zilver tot brons, en geen twee katten zijn precies hetzelfde.

Alleen zilveren, bronzen en rokerige kleuren zijn toegestaan om te tonen, volgens de rasstandaard, en zijn meestal de meest voorkomende jassen die worden gezien op Egyptische Maus. Als u op zoek bent naar een Egyptische Mau, hier zijn de prachtige vachtkleuren die beschikbaar zijn.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

De 4 soorten gevlekt patroon

Alle Egyptische Mau-jassen hebben een gevlekt patroon, waarbij de vlekken variëren in grootte en vorm. Ze kunnen rond, onregelmatig of langwerpig zijn, maar ze zijn verschillend, net als de vlekken op de vacht van een luipaard. Ze vallen op in contrast met de blekere achtergrondkleur.

Het voorhoofd is gemarkeerd met een “M” -vorm en fronslijnen die lijnen vormen tussen de oren die langs de achterkant van de nek lopen en zich verspreiden in langwerpige vlekken langs de wervelkolom. De spinale lijnen combineren als ze de achterste kwartieren naderen om een dorsale streep te creëren, die van de basis naar de punt van de staart loopt.

De markeringen op de schouder zijn een combinatie van vlekken en strepen en een gevlekt patroon aan weerszijden van de romp dat niet noodzakelijkerwijs overeenkomt. De bovenste achterpoten en heupen bestaan uit een combinatie van vlekken en strepen, die overgaan in balken op het onderste deel van het been.

1. Zilver

Twee schattige Egyptische Mau-katten
Image Credit: Sarah Fields Photography, Shutterstock

Hoewel sommigen naar deze tint verwijzen als grijs, is de juiste titel zilver. Zilver is de meest voorkomende vachtkleur op Egyptische Mau-katten en geeft ze een uitstraling van royalty. De rug, schouders, kop, staart en buitenste ledematen hebben allemaal een achtergrondkleur van bleek zilver en de maag vervaagt in een prachtige tint van nog lichter zilver. De vacht kan worden aangeduid als wit met donkerzwarte tot grijze patronen als deze erg bleek van kleur is.

Deze zilvertinten tonen een briljant en mooi contrast, waardoor de vacht dimensie krijgt. Samen met een reeks zilveren tinten op hun vacht, is de achterkant van hun oren grijsachtig roze met zwarte punten en hun ogen, neus en lippen zijn zwart omzoomd. Het gebied rond de kin, de bovenste keel en de neusgaten is een zeer lichte tint zilver die bijna wit kan lijken.

thematische pauze

2. Brons

close-up bronzen Egyptische Mau Kat op zwarte achtergrond
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock

De tweede meest voorkomende vachtkleur is brons, dat voor sommigen vaak als bruin wordt gezien en deze prachtige katachtige een luipaardachtig uiterlijk geeft. De basiskleur is een warm brons en is te zien op het hoofd, de schouders, de rug, de buitenpoten en de staart van de kat. Het zadel is het donkerste deel van de vacht, terwijl de zijkanten het lichtst zijn, tawny-buff draaien en de onderkant lichter wordt tot een romige ivoortint. In vergelijking met de blekere basiskleur zijn alle markeringen donkerbruin tot zwart met een warmbruine ondervacht.

De achterkant van de oren is een beige-roze tint met donkerbruine tot zwarte punten. De brug van hun neus is bruin en roomwit rond de neusgaten. De neus, ogen en lippen zijn donkerbruin omlijnd en hun kingebied komt overeen met de bleke tint rond de neusgaten.

thematische pauze

3. Rook

Rook Egyptische Mau kat op witte achtergrond
Afbeelding credit: Krissi Lundgren, Shutterstock

De Egyptische Mau is het enige kattenras met een rookkleur met patroon. De rookjas is een lichtzilveren basiskleur, waarbij elk haar zwart is getipt over het hoofd, de schouders, de benen, de staart en de onderkant. De aftekeningen van de vacht zijn allemaal gitzwart, wat een mooi contrast vormt met de rokerige basiskleur.

De kin en het neusgatgebied hebben de lichtste tint rokerig zilver en de neus, ogen en lippen zijn omzoomd met gitzwart.

thematische pauze

4. Effen zwart/blauw

Blauwe Egyptische Mau Kat Ontspannen op de bank
Image Credit: Shift Drive, Shutterstock

De Egyptische Mau-kat omvat ook effen blauwe en effen zwarte katten, waarbij zwart wordt verdund om het blauw te maken. Ondanks dat ze niet worden getoond, kunnen deze katten worden gebruikt voor de fokkerij omdat ze het gevlekte gen hebben.

Hetzelfde geldt voor blauwgevlekte (verdunde bronskleurige) en blauw-rook Egyptische Maus. Ondanks dat ze niet worden getoond, kunnen ze worden gebruikt voor de fokkerij.

3 kat face divider

Wat bepaalt de vachtkleur van een Egyptische Mau?

De Egyptische Mau-vacht bevat van nature vlekken die langwerpig of onregelmatig kunnen zijn. Dit ras is de enige natuurlijk voorkomende huiskat met vlekken die op hun vacht en huid kunnen verschijnen, terwijl het haar van andere huiskatten met vlekken te wijten is aan kruising.

De ultieme determinant van Egyptische Mau-kleuren is genetica. Elke Egyptische Mau heeft twee genen die de vachtkleur beïnvloeden: de ene komt van de moeder en de andere van de vader. Als een gen, zoals een gen dat zwarte vacht veroorzaakt, in beide ouders aanwezig is, zal het kitten ook een zwarte vacht hebben. Hoewel sommige genen recessief zijn, zijn andere dominant en zullen ze altijd de vacht zijn die wordt geproduceerd.

Egyptische Mau Verschijning

De Egyptische Mau is bekend en geliefd om hun wild uitziende uiterlijk, dat enigszins is veranderd in vergelijking met hun voorouders. Hun vacht is kort en zijdeachtig met vlekken en kan elk van de hierboven genoemde kleuren weergeven. De majestueuze Egyptische Mau heeft prachtige groene ogen en een sierlijke maar gespierde bouw.

Hun achterpoten zijn iets langer dan hun voorpoten, wat een van hun meer opvallende eigenschappen is, en een kenmerkende cheeta-achtige huidplooi onder hun buik zorgt ervoor dat hun achterpoten nog verder naar achteren kunnen reiken. Deze kenmerken dragen bij aan hun verbazingwekkende snelheid en vermogen om langere stappen te nemen en hoger te springen dan andere rassen. De Egyptische Mau kan snelheden van 30-35 mijl per uur bereiken!

kattenpootverdeler

Conclusie

De Egyptische Mau wordt voornamelijk herkend in drie onderscheidende kleuren die van hoge kwaliteit zijn: zilver, brons en rook. Onregelmatige vlekken in een donkerdere tint onderscheiden ze en vallen op door het contrast van de blekere omringende kleur. Alle Egyptische Maus hebben wild uitziende vlekken op hun vacht omdat ze van nature voorkomen. Of een Egyptische Mau nu zilver, brons, rook of zwart is, hun majestueuze vacht is een lust voor het oog.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Dmitrijs Kaminskis, Shutterstock