Egyptische Mau vs. Tabby Cat: De verschillen (met foto’s)

Bij het kiezen van een nieuwe kat voor uw huis, maken tabby-katten en Egyptische Mau-katten geweldige keuzes, omdat beide vriendelijk, intelligent en speels zijn. Het kan echter moeilijk zijn om tussen hen te kiezen. Als u moeite heeft om te beslissen, blijf dan lezen voor een gedetailleerde blik op beide typen, inclusief hun grootte, temperament, intelligentie en algehele gezondheid, zodat u kunt bepalen welke voor u geschikt is.

Klik hieronder om vooruit te springen:

garen kogelverdeler

Visuele verschillen

Egyptische Mau vs Tabby naast elkaar
Afbeelding credit: (L) Dan Mammoser, Shutterstock | (R) Lana Leon, Shutterstock

In één oogopslag

Egyptische Mau

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 8-10 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 6-14 pond
 • Levensduur: 12–16 jaar
 • Oefening: 15-30 minuten per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gemakkelijk
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Ja
 • Trainbaarheid: Intelligent maar wilskrachtig

Tabby

 • Gemiddelde lengte (volwassene): 8-16 inch
 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 8-25 pond
 • Levensduur: 12–16 jaar
 • Oefening: 15-30 minuten per dag
 • Verzorgingsbehoeften: Gematigd
 • Gezinsvriendelijk: Ja
 • Andere huisdiervriendelijke: Ja
 • Trainbaarheid: Intelligent maar koppig

garen kogelverdeler

Egyptian Mau Overzicht

Egyptische Mau buiten het huis
Afbeelding credit: naturepicture_rika, Shutterstock

Oorsprong

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Egyptische Mau in de oudheid in Egypte ontstaan en lijken ze op veel van de katten die je kunt zien in afbeeldingen en hiërogliefen uit die tijd. Fokkers ontwikkelden ze geleidelijk aan van wilde katten en ze kwamen voor het eerst naar de Verenigde Staten in de jaren 1950 en het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1960. De International Cat Association en de Cat Fanciers’ Association accepteren ze als een op zichzelf staand ras.

Uiterlijk

De Egyptische Mau heeft een korte, slanke vacht bedekt met opvallende vlekken die kunnen variëren in grootte en vorm. Deze verschijnen over het hele lichaam, zelfs op de buik en in de oren. De vacht van de kat kan in vele kleuren voorkomen, hoewel zilver en brons het meest voorkomen. Ze hebben ook mascara-markeringen op hun gezicht, dat zijn donkere lijnen die langs hun wangen lopen en lijken op de make-up van oude Egyptenaren. De ogen van deze kat zijn meestal groen en ze houden hun middellange staart hoog boven hun rug.

Egyptische mau op witte achtergrond
Afbeelding credit: MDavidova, Shutterstock

Geschikt voor:

De Egyptische Mau is een veelzijdig en aanpasbaar ras dat geschikt is voor verschillende woonsituaties en huishoudens. Ze kunnen goed overweg met kinderen die niet te ruw zijn, en hun speelse aard maakt ze geweldige metgezellen voor grote en kleine gezinnen. Deze kat is zeer geschikt voor het leven binnenshuis en hun korte vacht is gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. Het unieke uiterlijk van de Egyptische Mau helpt hen op te vallen in elke menigte, en ze zijn een geweldige gespreksstarter.

3 kat face divider

Tabby Overzicht

Een tabbykat die op de vensterbank zit
Afbeelding credit: Xseon, Shutterstock

Oorsprong

In tegenstelling tot de Egyptische Mau, een uniek ras dat wordt geaccepteerd door kattenverenigingen, verwijst tabby naar het type vacht dat veel verschillende rassen kunnen hebben. Tabby is een onderscheidend vachtpatroon dat wordt gekenmerkt door donkere strepen, vlekken of wervelingen op een achtergrond met een lichtere kleur.

De oorsprong van het tabby-vachtpatroon is niet gekoppeld aan een specifiek ras, omdat het een van de meest voorkomende en oude vachtpatronen is die wereldwijd bij huiskatten worden aangetroffen. Het is een natuurlijk verschijnsel dat wordt veroorzaakt door genetische factoren. De specifieke genen die het tabby-patroon bepalen, interageren met andere genen om variaties te produceren, waaronder klassieke tabby (strepen), makreel tabby (smalle strepen), gevlekte tabby (vlekken) en meer. In feite is de Egyptische Mau-vacht een voorbeeld van een gevlekte tabby-vacht. De meeste mensen verwijzen naar elke gestreepte huiskat als een tabby.

Uiterlijk

Omdat de tabby-aanduiding verwijst naar het type vacht, niet naar het kattenras, kan hun uiterlijk dramatisch variëren van de ene kat tot de andere. Het patroon kan in verschillende kleuren komen, van houtskoolzwart tot bijna wit, en lang- en kortharige katten kunnen het hebben. Je zult het patroon vaak bij veel rassen zien, van de gigantische Maine Coon tot de kleine Munchkin.

tabby kat wiebelen
Afbeelding credit: Sorin.Popescu, Shutterstock

Geschikt voor:

Tabby katten zijn geschikt voor iedereen. Omdat het patroon in veel rassen beschikbaar is, kunt u er waarschijnlijk een vinden die bij uw levensstijl en behoeften past. Gemeenschappelijke binnenlandse korthaar katten die veel mensen tabby katten noemen, zijn ook heel vriendelijk en zijn geweldige metgezellen. Huiskatten zijn minder duur dan raskatten en je hoeft niet op zoek te gaan naar een fokker omdat je ze in asielen kunt vinden.

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

De Egyptische Mau kan een prachtig huisdier zijn voor grote en kleine gezinnen, en hun korte vacht is gemakkelijk te onderhouden. Deze vriendelijke kat kan overweg met kinderen en andere huisdieren met de juiste socialisatie en ze hebben een uniek uiterlijk dat hen kan helpen op te vallen in een menigte. Omdat ze echter een raskat zijn, moet je een fokker vinden en ze kunnen veel duurder zijn dan een tabby.

Een tabby kat heeft donkere strepen of vlekken op een lichter lichaam. Het is een veel voorkomend patroon bij veel rassen, waaronder de Egyptische Mau. Veel mensen gebruiken de term echter voor elke gestreepte binnenlandse korthaarkat. Deze katten zijn gemakkelijk te vinden en goedkoop en zijn prachtige huisdieren. Daarom zal de beslissing waarschijnlijk neerkomen op hoeveel tijd en geld je wilt besteden, tenzij je een speciale affiniteit hebt voor een specifiek uiterlijk of ras.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: (T) Sarah Fields Photography, Shutterstock | (B) Davex Video, Unsplash