15 tips om uw kat te helpen zich aan te passen aan uw huis

Het krijgen van een nieuwe kat is een vreugdevolle tijd en elke katteneigenaar wil dat zijn nieuwe familielid zich goed vestigt. Een nieuwe omgeving kan stressvol zijn voor katten, vooral omdat ze territoriaal zijn. Wees nooit bang! Er zijn tal van manieren om het proces zo katvriendelijk mogelijk te maken, door belangrijke bronnen te bieden, wat TLC aan te bieden en uw nieuwe huisdier in hun eigen tijd in hun eeuwige kattenhuis te laten settelen.

Snel overzicht

01

Zet je nieuwe kat in een kleine kamer met alle middelen die ze nodig hebben totdat ze zich hebben gevestigd en klaar zijn om de rest van het huis te verkennen.

02

Laat uw kat langzaam kennismaken met uw nieuwe huis voordat u werkt aan introducties bij andere huisdieren en familieleden.

03

Om uw nieuwe kat verder te helpen zich te vestigen, gebruikt u feromonen, biedt u schuilplaatsen en brengt u tijd door met het binden van uw kat.

Als dierenarts, levenslange kattenliefhebber en eigenaar, hier zijn mijn beste tips om uw kat te helpen zich veilig en geborgen te voelen in zijn nieuwe omgeving.

#1 Zorg voor een veilige ruimte

kattenmand

Bied uw nieuwe kat een gezellige schuilplaats aan, zodat ze zich veilig kunnen voelen terwijl ze zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving.

Wanneer uw kat voor het eerst in zijn nieuwe huis aankomt, zal hij voor veel uitdagingen komen te staan: een nieuw territorium, onbekende mensen en misschien zelfs andere katten en honden. Om de hoeveelheid overweldiging te verminderen, begint uw kat in een veilige kamer waar hij zijn eerste paar dagen kan doorbrengen.

Geef ze belangrijke middelen, zoals voedsel, water, een kattenbak, een kattenmand en wat speelgoed, en geef ze de tijd om te ontspannen in hun nieuwe omgeving. Uw nieuwe kat kan zich gestrest voelen na een reis in de kattenmand naar deze nieuwe, onbekende plek, dus sommige schuilplaatsen worden altijd aanbevolen.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

#2 Boek een controle bij de dierenkliniek

Een dierenartsbezoek is belangrijk voor alle nieuwe huisdieren om hun algehele gezondheid te controleren.

Dit hoeft niet op de eerste dag te gebeuren, maar een veterinair onderzoek wordt aanbevolen voor alle nieuwe huisdieren. De dierenarts kan uw nieuwe kat een onderzoek geven, routinematige gezondheidszorg bespreken, zoals vaccinaties en parasietpreventie, en eventuele zorgen over kattengedrag of medische zorg bespreken. Vergeet ook niet om altijd te controleren of de microchipinformatie van uw nieuwe kat is bijgewerkt.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

#3 Cat-Proof uw huis

Voordat je je kat het volledige bereik van het huis geeft, moet je alles wegleggen wat gevaarlijk is waar ze in kunnen komen.

Na de eerste paar dagen wilt u uw kat waarschijnlijk de rest van het huis in laten. Ze zullen natuurlijk hun nieuwe huis grondig willen verkennen, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat het volledig kattenveilig is.

Katten zijn erg goed in hoog springen, dus werkbladen zijn niet de veilige plek voor dingen als voedsel en medicijnen die je zou denken. Maak een wandeling door je huis en kijk uit voor kwetsbare voorwerpen, kleine openingen, elektrische draden en onbeveiligde meubels.

Lees ook: Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

#4 Denk aan de kattenbak

Als je weet wat voor soort kattenbakvulling je nieuwe kat eerder gebruikte, begin daar dan thuis mee.

Het opzetten van een kattenbak lijkt misschien vrij eenvoudig: koop een doos, koop wat afval en zet het dan ergens neer, toch? Als u echter wat meer aandacht besteedt aan deze essentiële bron, kan dit de overgang van uw kat helpen. Katten hebben de neiging om sterke voorkeuren te vormen voor welk substraat ze gebruiken, dus probeer dezelfde kattenbakvulling te krijgen waaraan je nieuwe kat gewend is. Ga anders voor een fijn, zanderig nestje, wat de meeste katten verkiezen.

Evenzo geven sommige katten de voorkeur aan een afgedekte kattenbak en sommige een open bak, dus het is aan te raden om ze een keuze te geven. Je moet altijd meer kattenbakken hebben dan katten, dus koop er een paar!

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

#5 Positioneer de resources

Een goede plaatsing van de spullen van uw kat is essentieel voor hen om zich veilig en geborgen te voelen.

Katten zijn territoriaal en ze houden er ook van om bepaalde belangrijke bronnen op bepaalde plaatsen te hebben. Het hebben van dingen zoals de waterbakken te dicht bij de voerbak of de kattenbak in de buurt van het voedsel van de kat kan aanzienlijke stress veroorzaken voor onze kieskeurige katachtigen.

Plaats de kattenbak uit de buurt van voedsel en water, en bij voorkeur iemand rustig – de meeste katten poepen liever privé. De voedsel- en waterbak kan zich in drukkere gebieden bevinden, maar moet van elkaar worden gescheiden. Plaats kommen een beetje weg van muren, zodat katten hun omgeving niet de rug hoeven toe te keren om te eten of dRink.

Lees ook: Spuiten Vrouwelijke Katten?

#6 Voedsel

Begin met het voeren van hetzelfde voedsel dat je kat eerder at om maagklachten te voorkomen.

Katten hebben een dieet nodig dat qua voedingswaarde compleet is en correct is uitgebalanceerd voor hun leeftijd en levensstijl. Kittens hebben andere dieetwensen dan volwassen katten en senioren variëren weer. Probeer in de loop van een week langzaam een dieetovergang te maken om buikklachten te voorkomen. Het wordt aanbevolen om ze het dieet te geven dat ze eerder de eerste paar dagen in een nieuw huis hebben gevolgd totdat ze zich hebben gevestigd, waarna je kunt overstappen op een nieuw voedsel als je dat liever hebt.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

#7 Bed en schuilplaatsen

Katten slapen graag hoog en sommigen genieten van snoozen op de top van een krabpaal.

Met een totale slaaptijd van in totaal ongeveer 18 uur per dag, zijn katten zeker experts in snoozen. Zorg voor een comfortabel bed of twee – bij voorkeur ergens van de vloer, omdat katten graag een goed uitkijkpunt hebben. Nerveuze katten, vooral degenen die net wennen aan hun nieuwe ruimte, zullen ook een paar schuilplaatsen waarderen. Deze hoeven niet chique of duur te zijn – kartonnen dozen zijn vaak een favoriet!

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

#8 Krabmogelijkheden

Zorg ervoor dat verticale krabpalen studie zijn en hoog genoeg, zodat uw kat zich helemaal tot nul kan uitstrekken.

Katten hebben een sterke aangeboren behoefte om te krabben. Krabben scherpt niet alleen hun klauwen, maar het is ook een vorm van communicatie, omdat deze territoriale wezens geurchemicaliën van hun poten afgeven terwijl ze krabben. Zorg voor verschillende krabpalen om schade aan uw vloeren, gordijnen en meubels te voorkomen!

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2022

#9 Klimmen

Met low-profile kattenklimbruggen en planken kunt u profiteren van de verticale ruimte in uw huis.

Net als krabben zijn katten zeer gemotiveerd om te klimmen. Als er geen alternatieven zijn, kun je ze vinden die de gordijnen schalen of bovenop een boekenkast zitten. Kattenbomen kunnen veilig klimmen en actief spelen aanmoedigen, perfect voor zowel mentale stimulatie als lichaamsbeweging.

Lees ook: Beste kattenbomen, torens en appartementen voor grote katten

#10 Verrijking en speelgoed

Alle katten hebben speelgoed nodig om te spelen en te sporten – hoe meer, hoe beter!

Katten zijn actieve, speelse dieren. Verveling, frustratie en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot negatief gedrag zoals agressie, destructief gedrag en ongepast toiletteren. Kattenspeelgoed, puzzelspellen en het aanmoedigen van actief spelen zijn allemaal erg gunstig voor katten en kunnen je ook helpen een band met hen op te bouwen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

#11 Feromonen

Het gebruik van feromoonsprays of diffusers kan katten helpen zich rustiger te voelen in een nieuwe omgeving.

Katten gebruiken chemische boodschappen (feromonen) om te communiceren met zowel zichzelf als met andere katten. Wanneer een kat zijn gezicht tegen u of een voorwerp zoals een favoriet bed wrijft, markeren ze het als vertrouwd, veilig en geruststellend. Synthetische feromonen, zoals Feliway, kunnen helpen stress te verminderen door geruststellende geurboodschappen op uw kat te projecteren.

Deze kunnen vooral nodig zijn wanneer een kat een nieuw huis betrekt, waar niets vertrouwd of veilig ruikt. Feliway kan werken via plug-in diffusers, of als een spray, en kan worden gebruikt in huis, de kattenmand of zelfs de auto.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#12 Besteed tijd aan bonding

kat spelen

Om een band op te bouwen met een nerveuze kat, ga je gewoon rustig in dezelfde kamer zitten en laat je je kat naar je toe komen om het te onderzoeken.

Verhuizen naar een nieuw huis kan een enge en overweldigende tijd zijn voor een kat. Het vormen van een sterke band met hun nieuwe eigenaar kan een geruststellende en geruststellende sociale band zijn. Breng tijd door met uw nieuwe huisdier, zodat uw aanwezigheid, geur en geluiden vertrouwd voor hen worden.

Sommige katten kunnen zich verstoppen, in welk geval alleen maar naast hen zitten en misschien verleiden met een smakelijke traktatie of twee een goede manier is om te beginnen. Nogmaals zelfverzekerd, actieve binding zoals verzorging, spelen en aaien zijn allemaal goede manieren om een sterke relatie te vormen. Lees meer over het vormen van een sterke band hier.

Lees ook: De 25 beste tips voor nieuwe katteneigenaren

#13 Introducties voor andere huisdieren

hoe katten communiceren

Het kan even duren voor katten om aan elkaar te wennen, dus doe het rustig aan en geef ze de tijd om zich aan te passen.

Een nieuwe kat in huis halen is een tijd van change voor jou, maar ook voor eventuele andere huisdieren, heb je misschien. Om te beginnen, houd uw nieuwe kat gescheiden van andere huisdieren en geef ze tijd en ruimte om zich in hun nieuwe omgeving te vestigen.

Als je klaar bent, neem dan heel langzaam en rustig introducties voor de best mogelijke kans om te eindigen met een vredig en sociaal huishouden. Hulp nodig? Uitchecken een kitten voorstellen aan een kat en introductie van katten en honden.

Lees ook: 10 manieren om honden uit kattenvoer te houden

#14 Let op tekenen van stress

hoe katten communiceren

Als u tekenen van stress bij uw nieuwe kat opmerkt, praat dan met uw dierenarts over wat u kunt doen.

Verhuizen naar een nieuw huis kan een stressvolle en overweldigende ervaring zijn voor uw kat. Houd eventuele tekenen van stress goed in de gaten, zoals toiletteren buiten de kattenbak, overmatig miauwen, meer wegstoppen en veranderingen in eetlust en agressie. Vroegtijdige interventie kan u helpen een snelle oplossing te bereiken. Praat altijd met een dierenarts als u zich zorgen maakt over de gezondheid of het gedrag van uw kat.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

#15 Geniet van je nieuwe huisdier!

Geniet van de knuffels en spinnen met je nieuwe huisdier – het is nog maar het begin!

Een nieuwe kat mee naar huis nemen is een spannende ervaring! Onthoud de regel van drie: de eerste drie dagen kan je nieuwe kat overweldigd en een beetje angstig zijn. Tegen drie weken zouden ze zich goed moeten settelen. Met drie maanden zijn de meeste katten erg gelukkig in hun thuisomgeving.

Volg al onze tips voor een soepelere, rustigere aanpassing voor zowel u als uw huisdier en probeer tijd vrij te maken om gewoon van elkaar te genieten. Er is niets beter dan die eerste knuffel met een nieuw pluizig familielid.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een nieuwe kat zich aanpast aan huis?

Onthoud de regel van drie: de eerste drie dagen kan je nieuwe kat overweldigd en een beetje angstig zijn. Tegen drie weken zouden ze zich goed moeten settelen. Met drie maanden zijn de meeste katten erg gelukkig in hun thuisomgeving.

Hoe help ik mijn kat zich aan te passen aan mijn huis?

Zet je nieuwe kat eerst in een kleine kamer met al zijn behoeften totdat hij zich heeft gevestigd en klaar is om de rest van het huis te verkennen. Wees voorbereid met de basis: voedsel, water, kattenbak, schuilplaats, bed en speelgoed. Breng tijd met hen door en wees geduldig terwijl ze hun nieuwe huis verkennen.

Hoe ontstress je een kat uit een nieuw huis?

Begin met een kamer die voor hen is ingericht met hun basisbronnen: voedsel, water, kattenbak, schuilplaats, bed en speelgoed. Gebruik feromoonverspreiders, bied schuilplaatsen en geef ze veel tijd en geduld om zich aan te passen aan hun nieuwe huis en zich te vestigen.