Netvliesloslating bij katten

Netvliesloslating bij katten is een ernstige aandoening waarbij het netvlies in hun oog losraakt en begint weg te komen.

Het netvlies is een dunne laag aan de achterkant van de oogbol die licht verwerkt dat in het oog komt en deze informatie naar de hersenen van uw kat stuurt om de beelden te maken die ze zien. Omdat het netvlies zo’n belangrijke rol speelt in het gezichtsvermogen van uw kat, kan netvliesloslating permanente blindheid veroorzaken als het niet snel wordt behandeld.

Netvliesloslating bij katten is een noodsituatie. Als u zich zorgen maakt dat uw kat een losstaand netvlies heeft, moet u ze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.

Lees ook: Oogziekten bij neonatale kittens: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Oorzaken van netvliesloslating bij katten

Netvliesloslating bij katten is een ernstige aandoening die kan leiden tot gedeeltelijke of permanente blindheid als deze niet snel wordt behandeld.

Netvliesloslating bij katten kan een of beide ogen beïnvloeden. Als beide ogen van uw kat zijn aangetast, is dit meestal vanwege een onderliggende aandoening die hun hele lichaam beïnvloedt, zoals:

Als slechts één van de ogen van uw kat wordt aangetast, is de oorzaak waarschijnlijker iets specifieks voor het oog zelf, zoals:

  • Een aangeboren of erfelijke aandoening, een aandoening waarmee uw kat is geboren
  • Trauma
  • Een cataract
  • Ontsteking in het oog
  • Neoplasie (een tumor) in het oog
  • Glaucoom (een aandoening waarbij de druk zich opbouwt in de oogbol)
  • Een complicatie door een oogoperatie

Lees ook: Entropion bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Symptomen van netvliesloslatingen bij katten

Hoewel netvliesloslating bij katten vaak één oog treft, kan het beide tegelijkertijd beïnvloeden.

Als uw kat lijdt aan een losstaand netvlies, is het belangrijkste teken dat u thuis zult opmerken een verandering in hun gezichtsvermogen. Ze zullen gedesoriënteerd lijken, tegen dingen aanlopen, hun landing missen bij het springen of ervoor kiezen om rond de rand van de kamer te lopen. Soms worden ze gewoon erg inactief omdat ze zich niet zelfverzekerd voelen om te bewegen.

Je merkt misschien ook dat de grootte van hun pupil niet verandert als reactie op licht.

Plotseling optredende blindheid is een noodgeval bij katten. Als u een van deze veranderingen opmerkt, moet u uw kat onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.

Lees ook: Hoe progressieve retinale atrofie katten beïnvloedt

Diagnose van netvliesloslating bij katten

Een snel bezoek aan de dierenarts is belangrijk als u veranderingen in het gezichtsvermogen van uw kat opmerkt.

Uw dierenarts zal beginnen met het nemen van een grondige geschiedenis. Ze zullen een volledig klinisch onderzoek en een grondig oogheelkundig onderzoek voltooien. Dit omvat het kijken in de ogen van uw kat met behulp van een gespecialiseerd instrument dat een oftalmoscoop wordt genoemd. Ze zullen het netvlies controleren op tekenen van onthechting en zoeken naar gebarsten bloedvaten, omdat deze een teken kunnen zijn van hoge bloeddruk.

Als er iets is dat hen ervan weerhoudt om door te kijken naar de achterkant van de oogbol, moet uw dierenarts mogelijk in plaats daarvan een echografie uitvoeren. Bijvoorbeeld als er een bloeding in het oog is na een trauma.

De meest voorkomende oorzaak van netvliesloslating bij katten is hoge bloeddruk. Daarom zal uw dierenarts de bloeddruk van uw kat willen controleren. Ze kunnen ook een volledig bloedbeeld aanbevelen (inclusief nierwaarden en schildklierhormoon) om te controleren op een onderliggende gezondheidstoestand.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Behandeling van netvliesloslating bij katten

Als uw kat een onderliggende aandoening heeft die netvliesloslating veroorzaakt, zoals hoge bloeddruk, dan zal de behandeling van die aandoening de beste prognose geven voor het herstel van uw kat.

Of behandeling voor netvliesloslating bij katten mogelijk is, hangt af van de onderliggende oorzaak. Helaas, als de oorzaak specifiek is voor het oog zelf (bijv. Trauma of een aangeboren aandoening), is netvliesloslating meestal niet behandelbaar.

Als de oorzaak van de loslating een onderliggende aandoening is, zal het behandelen van deze aandoening soms het netvlies in staat stellen om zichzelf opnieuw te bevestigen. Als uw kat bijvoorbeeld een hoge bloeddruk heeft, kan hij worden gestart met medicatie (zoals amlodipine) om deze te verminderen. Als dit medicijn snel genoeg wordt gestart, zal het netvlies zich soms opnieuw hechten en kan het gezichtsvermogen van uw kat terugkomen.

In zeldzame omstandigheden kan een operatie of lasertherapie worden uitgevoerd om het netvlies opnieuw te bevestigen. Deze procedure kan alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerde veterinaire oogarts.

Helaas kan netvliesloslating in veel gevallen niet worden behandeld en het verlies van het gezichtsvermogen is permanent.

Lees ook: Kunnen katten in het donker zien?

Home Remedies voor de behandeling van netvliesloslating bij katten

Als de netvliesloslating van uw kat niet behandelbaar is, kunt u er zeker van zijn dat gedeeltelijke en zelfs volledige blindheid niet betekent dat uw kat geen gelukkig en vol leven kan leiden.

Het is normaal om te willen weten of je je kat thuis kunt helpen. Helaas zijn er geen huismiddeltjes die u kunt gebruiken om netvliesloslating bij katten te behandelen.

Prognose van netvliesloslating bij katten

Zeer snelle behandeling door een dierenarts kan het mogelijk maken om enig gezichtsvermogen te herstellen bij een kat met netvliesloslating, vooral als het slechts een gedeeltelijke loslating is. Herstel komt het meest voor bij netvliesloslatingen veroorzaakt door hoge bloeddruk. Maar in de meeste gevallen is permanente blindheid waarschijnlijk.

De meeste katten zullen het op de lange termijn goed aankunnen als ze last hebben van blindheid in slechts één oog, hoewel het raadzaam kan zijn om ze in huis te houden. Zelfs katten met volledige blindheid kunnen zich aanpassen om een gelukkig leven te leiden met aanpassingen aan hun zorg.

Lees ook: Cataract bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Netvliesloslating bij katten voorkomen

Een dierenarts die netvliesloslating behandelt, zal een gespecialiseerd instrument gebruiken dat een oftalmoscoop wordt genoemd om in de ogen van uw kat te kijken.

Niet alle oorzaken van netvliesloslating bij katten kunnen worden voorkomen. Uw kat kan al geboren zijn met een aandoening die zijn oog aantast, of hij kan een ongeluk krijgen.

Zorgvuldige monitoring door uw dierenarts zal echter helpen om risicofactoren voor netvliesloslating zo vroeg mogelijk te identificeren. Dit is vooral belangrijk naarmate uw kat ouder wordt.

Hoge bloeddruk is de meest voorkomende oorzaak van netvliesloslating bij oudere katten. Daarom, als uw kat zijn oudere jaren bereikt, moeten ze hun ogen en bloeddruk elke 3-6 maanden laten controleren. Oudere katten moeten ook routinematige bloedscreenings hebben (inclusief nier- en schildkliertests) om de 6-12 maanden.

Lees ook: Uveïtis bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Conclusie

Wanneer uw kat zijn oudere jaren bereikt, zijn frequente controles een goed idee om vroege tekenen van gezondheidsproblemen te detecteren.

Netvliesloslating bij katten is een ernstige aandoening die ervoor kan zorgen dat ze hun gezichtsvermogen permanent verliezen. Dus als u plotselinge veranderingen in het gezichtsvermogen van uw kat opmerkt, moet u ze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen. Soms, met een snelle veterinaire behandeling, kan enig zicht terugkeren. Maar helaas zal de blindheid in veel gevallen permanent zijn.

De beste manier om netvliesloslating bij katten te voorkomen, is regelmatige controles bij uw dierenarts , vooral als ze ouder worden.

Lees ook: Waarom knipperen katten met hun ogen?

Veelgestelde vragen

Hoe ziet netvliesloslating eruit bij een kat?

De enige manier om te zien of het netvlies van uw kat is losgemaakt, is door uw dierenarts een speciaal instrument te laten gebruiken, een oogheelkundige om in de achterkant van het oog van uw kat te kijken.

Wanneer uw dierenarts met de oftalmoscoop in het oog kijkt, kan een deel van de fundus (het binnenoppervlak van het oog) er minder glanzend uitzien in vergelijking met het normale uiterlijk. Als het volledig los is, kunnen ze een dun grijs membraan zien met retinale bloedvaten die aan de achterkant van het oog drijven.

Hoe lang duurt het voordat het netvlies van een kat weer hecht?

Met een snelle behandeling van de onderliggende oorzaak (zoals hoge bloeddruk), kan het netvlies van een kat zich opnieuw hechten en kan enig zicht worden hersteld. Dit kan over meerdere dagen tot enkele weken gebeuren.

Helaas is voor veel katten netvliesloslating permanent.

Kan netvliesloslating vanzelf worden genezen?

Netvliesloslating treedt vaak op als gevolg van een onderliggend probleem. Dit kan te wijten zijn aan een systemische aandoening (een aandoening die het hele lichaam van de kat aantast), zoals hoge bloeddruk. Als deze aandoening snel door uw dierenarts wordt behandeld, zal het netvlies zich soms opnieuw hechten en zal enig zicht worden hersteld.

Netvliesloslating geneest zichzelf niet zonder behandeling door een dierenarts.

Wat zou een eigenaar kunnen opmerken over het gedrag van zijn kat als zijn kat een losgemaakt netvlies had?

Misschien merk je dat je kat thuis tegen dingen aanloopt. Of ze kunnen misschien geen bekende voorwerpen vinden, zoals hun voedsel- of waterbak. Omdat blindheid het zelfvertrouwen van uw kat kan beïnvloeden, merkt u misschien gewoon dat ze zich niet willen verplaatsen.

Als u veranderingen in het gezichtsvermogen van uw kat opmerkt, moet u deze onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.