10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

Kattentong

De kattentong is een gespecialiseerd orgaan in tegenstelling tot elke andere tong in het dierenrijk. Lees verder om 10 fascinerende feiten over kattentongen te leren.

1. De tong van een kat is bedekt met stekels

De scherpe stekels maken de verdeling van speeksel door de hele haarvacht tot aan de huid van de kat mogelijk, waardoor de vacht wordt gereinigd en de lichaamstemperatuur van de kat op warme dagen wordt verlaagd.

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom de tong van je kat ruw aanvoelt als schuurpapier, komt dat omdat het oppervlak bedekt is met honderden kleine naar achteren gerichte stekels, papillen genaamd.

Een studie van onderzoekers Alexis Noel en David Hu van het Georgia Institute of Technology, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences in Atlanta, onderzochten de tongen van katten via CT-scans, snelle video’s en thermische beeldvorming.

Uit de studie bleek dat de kleine, scherpe stekels de vorm hebben van schepjes en hol zijn aan de uiteinden. Deze holle holtes absorberen speeksel, dat later op de haarvacht wordt verdeeld wanneer de kat zichzelf verzorgt.

De scherpe stekels maken de verdeling van speeksel door de hele haarvacht tot aan de huid van de kat mogelijk, waardoor de vacht wordt gereinigd en de lichaamstemperatuur van de kat op warme dagen wordt verlaagd. Kattenpapillen ontwarren ook de vacht als een natuurlijke haarborstel en helpen bij het verwijderen van losse haartjes uit de vacht.

2. Wilde katten hebben hetzelfde type tong

Kattenverzorging met tong

Kattentong van dichtbij, de tong van een kat is een natuurlijke haarborstel, die de vacht gladstrijkt en losse haren verwijdert.

De schuurpapieren tong wordt gedeeld door alle soorten katten, zowel wilde grote katten als gedomesticeerde huiskatten, binnen de Felidae-familie van zoogdieren in de orde Carnivora. Als je zou worden gelikt door een leeuw, tijger, sneeuwluipaard, poema of bobcat, zou het ongeveer hetzelfde voelen als de krassende kusjes van je huiskat – zij het een beetje intenser!

Wilde katten verzorgen zichzelf op dezelfde manier als gedomesticeerde katten, waarbij ze hun tong gebruiken om speeksel op de haarvacht te verspreiden. De stekelige papillen op de tong helpen bij deze zelfverzorging, maar ze dienen een ander doel – ze helpen grote katten vlees van hun prooimaaltijden te haken en te schrapen.

3. De tong van een kat kan verantwoordelijk zijn voor haarballen

Katteneigenaren moeten hun katten regelmatig borstelen om zoveel mogelijk los haar te verwijderen en haarballen te verminderen.

Katten besteden een groot deel van hun wakkere tijd aan het verzorgen van zichzelf. De stijve papillen van de tong zijn geweldig in het ontwarren van kattenvacht en het verwijderen van losse haren uit de vacht.

Idealiter slikt de kat niet te veel haar in, maar omdat de stekels van de tong naar achteren zijn gericht, is alles in de mond naar de achterkant van de mond gericht. Het inslikken van te veel haar kan haarballen veroorzaken als de kat geen haarbal ophoest en het haar niet door het spijsverteringskanaal kan gaan.

Lees ook: 11 beste kattenborstels & ontharingsgereedschap voor lange en kortharige katten

Katteneigenaren moeten hun katten regelmatig borstelen om zoveel mogelijk los haar te verwijderen en haarballen te verminderen. Dit is vooral belangrijk voor katten met zeer lang haar zoals Perzische katten. Je kunt ook haarbalremedies of haarbalvoedsel geven, die ingrediënten bevatten die zijn ontworpen om het haar door het spijsverteringskanaal en uit het lichaam te bewegen.

4. De stekels van de tong van een kat zijn gemaakt van keratine

Kat die vinger aflikt

Kleine naar achteren gerichte stekels gemaakt van keratine zorgen ervoor dat de tong van een kat aanvoelt als schuurpapier.

Kattenpapillen zijn gemaakt van een sterk, vezelig materiaal dat keratine wordt genoemd. De klauwen en vacht van je kat zijn ook gemaakt van karatine. Menselijke vingernagels en haar zijn ook gemaakt van karatine.

5. De tong van een kat is een reden waarom touw en klatergoud zo gevaarlijk zijn

Houd altijd touwtjes, garen, linten en klatergoud uit de buurt van je kat, en als je een stuk uit de mond van je kat ziet steken, trek er dan nooit aan – je kunt per ongeluk ernstige schade aanrichten.

De naar achteren gerichte papillen kunnen meer kwaad doen dan bijdragen aan haarballen. Als een kat een lang stuk touw, garen, lint, draad, klatergoud of iets dergelijks begint in te slikken, maken de gehaakte weerhaken het moeilijk voor de kat om het uit te spugen.

Het ene uiteinde van een snaar kan vast komen te zitten aan de tong, terwijl de rest van de snaar door het spijsverteringskanaal loopt. Dit is uiterst gevaarlijk omdat het touwtje kan wrijven en uiteindelijk zijn weg heeft gevonden door delicate weefsels in uw kat.

Houd altijd touwtjes, garen, linten en klatergoud uit de buurt van je kat, en als je een stuk uit de mond van je kat ziet steken, trek er dan nooit aan – je kunt per ongeluk ernstige schade aanrichten. Haast uw kat in plaats daarvan naar een dierenarts voor behandelingEnt.

6. Een kat kan de papillen op zijn tong bewegen

Wanneer een kat zijn tong niet gebruikt voor verzorging, eten of drinken, liggen de borstelharen op de tong plat naar de achterkant van de mond. Wanneer de kat klaar is om zichzelf te verzorgen, opent hij zijn mond, strekt de tong uit en de papillen staan op van de tong, klaar om aan het werk te gaan.

7. Kat gebruikt zijn tong om water te drinken, maar niet hoe je zou denken

Kat drinken met tong

Katten gebruiken hun tong om water in een kolom naar hun mond te laten vallen.

Mensen drinken water met hun lippen en honden gebruiken hun tong om water op te ruimen, zoals het gebruik van een pollepel. Wanneer een kat echter water drinkt, gebruikt hij zijn tong op een zeer unieke manier.

In plaats van water op te zuigen zoals een hond, gebruikt een kat zijn tong als een achterwaartse schep om snel water recht naar zijn mond te trekken. De werking van de tong gaat zo snel dat water in een beek of kolom omhoog wordt getrokken.

De kat sluit zijn mond rond de kolom met water om een drankje te nemen. De volgende keer dat je kat een slok water uit haar kom neemt, probeer dan stiekem een kijkje te nemen, zodat je dit ongewone fenomeen in actie kunt zien.

8. De tong van een kat kan aanwijzingen geven over zijn gezondheid

Als u ooit merkt dat de tong of het tandvlees van uw kat er allesbehalve felroze uitziet, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

De tong en het tandvlees van een gezonde kat moeten felroze zijn. Als de tong van uw kat er wit, blauw, paars, grijs, geel of donkerrood uitziet, of als u vlekken op de tong van uw kat ziet die er eerder niet waren, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Als u ooit merkt dat de tong of het tandvlees van uw kat er allesbehalve felroze uitziet, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

9. Moederkatten gebruiken hun tong om hun kittens naar de badkamer te helpen

Kat eten

Katten smaken anders dan mensen of honden.

Pasgeboren kittens kunnen niet zelfstandig plassen of poepen. Om te poepen en te plassen, zijn de kittens afhankelijk van hulp van hun moeder. Meerdere keren per dag likt de moederpoes het genitale gebied van elk kitten met haar ruwe tong.

Deze actie stimuleert het kitten om spontaan te plassen en te poepen. Wanneer een nest jonge kittens wees is, is het van vitaal belang dat de menselijke verzorger hen stimuleert om te plassen en te poepen door hun genitale gebieden af te vegen met een warm, vochtig washandje, dat de tong van de moeder simuleert.

10. Katten kunnen niet zoet smaken, maar ze kunnen één ding proeven dat mensen niet kunnen

De tong van een kat bevat enkele honderden smaakpapillen, waardoor de kat verschillende smaken kan oppikken.

De tong van een kat bevat enkele honderden smaakpapillen, waardoor de kat verschillende smaken kan oppikken. Katten kunnen vijf verschillende smaken detecteren: zout, zuur, bitter, umami (hartig of vlezig) en adensinetrifosfaat (ATP).

Mensen kunnen ATP niet proeven, een stof die voorkomt in vlees. Een ding dat honden en mensen kunnen proeven, maar katten niet, zijn zoete smaken. Dit komt omdat katten niet de smaakreceptor hebben die nodig is om zoet te detecteren (het TAS1R2-gen). Sommige onderzoekers veronderstellen dat katten geen biologische behoefte hebben om zoet voedsel te proeven, omdat hun dieet voornamelijk op vlees is gebaseerd.

Veelgestelde vragen

Is de tong van een kat vies?

Kattenmonden en tongen herbergen, zoals alle dieren, bacteriën. Sommige katten herbergen bacteriën die ernstige ziekten kunnen veroorzaken, waaronder de bacterie Bartonella henselae, die kattenkrabkoorts veroorzaakt, soms kattenkrabziekte genoemd.

Een niet-gevaccineerde kat die besmet is met hondsdolheid kan dit virus ook via een beet overdragen. Hoewel een lik van je kat je waarschijnlijk geen kwaad zal doen, kan een kattenbeet dat wel. Katten hebben scherpe, naaldachtige tanden die bacteriën diep in het vlees kunnen duwen, waardoor infecties ontstaan.

Als uw kat u of iemand anders bijt en de beet heeft de huid gebroken, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp. Als een kat een andere kat of hond in huis bijt, maak dan een afspraak met uw dierenarts zodat de wond kan worden schoongemaakt en onderzocht.

Waarom is de tong van een kat zo ruw?

De tong van een kat voelt ruw aan als schuurpapier omdat het oppervlak bedekt is met honderden kleine naar achteren gerichte stekels, papillen genaamd. Deze kleine, scherpe stekels zijn gemaakt van karatin en hebben de vorm van schepjes. Ze gedragen zich als een natuurlijke haarborstel, ontwarren de vacht van een kat en verwijderen loss, afstotend haar.

Wat is er bijzonder aan de tong van een kat?

De prikkeldraadtong van een kat is anders dan alle andere in het dierenrijk. Katten gebruiken hun tong om zichzelf te verzorgen – de naar achteren gerichte stekels dienen als een natuurlijke haarborstel. Een kat gebruikt zijn tong als een schep om te drinken en trekt water op in een kolom en in zijn mond. Wilde katten gebruiken ook hun tong om vlees van de botten van de botten van der prooimaaltijden.

Doet een kattentong pijn?

Katten hebben kleine, naar achteren gerichte stekels op hun tong, papillen genaamd, waardoor hun tong ruw aanvoelt als schuurpapier. Als je kat je likt, kan het grof of zelfs ongemakkelijk aanvoelen, maar het zou geen pijn moeten doen, tenzij je een extreem gevoelige huid hebt.

Zijn kattentongen schoner dan mensen?

Het idee dat de tong of mond van een kat schoner is dan die van een mens is meestal een mythe. Katten herbergen veel verschillende organismen in hun mond, waarvan sommige schadelijk kunnen zijn voor de mens, vooral via een kattenbeet.

De scherpe, naaldachtige tanden van een kat kunnen schadelijke bacteriën diep in de huid drijven, waar ze kunnen etteren en in een infectie kunnen veranderen. Het is echter onwaarschijnlijk dat mensen ziek worden van kattenliefde knabbels of likken.

Kan de tong van een kat je snijden

Nee, de tong van een kat kan je niet snijden, de tong van een kat voelt ruw aan als schuurpapier, het komt omdat het oppervlak bedekt is met honderden kleine naar achteren gerichte stekels, papillen genaamd.

Wat zit er op de tong van een kat

Het oppervlak van de tong van een kat is bedekt met honderden kleine naar achteren gerichte stekels, papillen genoemd

Waarom hebben kattentongen spikes

De stekelige papillen op de tong helpen bij deze zelfverzorging, maar ze dienen een ander doel – ze helpen grote katten vlees van hun prooimaaltijden te haken en te schrapen.

Hoe ziet de tong van een kat eruit

De tong van een kat heeft kleine naar achteren gerichte stekels gemaakt van keratine, waardoor de tong van een kat aanvoelt als schuurpapier. Het ziet eruit als een natuurlijke haarborstel, die de vacht gladstrijkt en losse haren verwijdert