Wanneer beginnen mannelijke katten met sproeien? Vet-reviewed feiten en tips

Mannelijke kattenplas heeft een duidelijke geur en wanneer uw kater buiten de kattenbak spuit, weet u het zonder twijfel. In feite spuiten zowel mannelijke als vrouwelijke katten, maar mannetjes doen het het meest. Voor degenen met een nieuw mannelijk kitten, vraagt u zich misschien af wanneer mannelijke katten kunnen beginnen met sproeien. Meestal bereikt een mannelijke kat geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 6 maanden, dat is wanneer het spuiten begint. Sommige mannelijke katten bereiken echter al na 5 maanden geslachtsrijpheid of pas na 8 maanden.

Laten we de wereld van het sproeien van mannelijke katten verkennen, zodat u weet wat u kunt verwachten en hoe u dit kunt voorkomen of corrigeren.

3 kat face divider

Wat is spuiten?

Sproeien is niet hetzelfde als je kat die in de kattenbak plast; In plaats daarvan schiet je kat een lijn urine op een voorwerp, zoals een muur. De urine zal buiten de kattenbak scherper zijn omdat het op een oppervlak zonder strooisel zal zijn om de geur te absorberen. De kat zal terug naar het gebied gaan, de staart trillen met weinig of geen hurken en de urine laten vliegen.

tabby kat die buiten sproeien om territorium te markeren
Afbeelding credit: Helen Liam, Shutterstock

Spuit of urineert mijn kat?

Sproeien en ongepast plassen lijken misschien hetzelfde, maar er zijn verschillen tussen de twee. Wanneer een kat sproeit, zullen zijn houding en staart lang en rechtop zijn. De kat kan zijn staart trillen en een loopbeweging maken met zijn achterpoten, voordat hij een kleine hoeveelheid op een verticaal oppervlak deponeert.

Katten plassen door te hurken en urineren op een horizontaal oppervlak. Ongepast urineren buiten een kattenbak kan een reden tot alarm zijn, zoals een medisch probleem, dat we later zullen uitleggen.

garen kogelverdeler

Waarom spuiten katten?

Er zijn een paar redenen waarom katten sproeien:

1. Het markeren van hun territorium

Sproeien is een manier waarop een kat zijn territorium zal markeren, en dit kan vaker voorkomen wanneer je meer dan één kat in huis hebt. Territoriale markering komt vaker voor bij mannelijke katten en kan ook buiten gebeuren als er een zwerfhond in uw tuin komt rondzwerven. Sproeien is een manier voor een kat om aan andere katten te communiceren dat dit zijn ruimte is en dat hij het claimt, dus ga terug! Deze gebeurtenissen kunnen voorkomen bij zowel binnen- als buitenkatten.

thematische pauze

2. Stress of angst

Sommige katten gaan niet goed om met verandering en als je onlangs naar een nieuw huis bent verhuisd of onlangs een nieuw huisdier hebt geadopteerd, kan je kat sproeien omdat ze gestrest zijn. Dit kan zijn als een coping-mechanisme of zelfs als een verplaatsingsactiviteit om zichzelf veiliger te laten voelen.

een witte kat die de houten poort besproeit
Afbeelding credit: Igor Shoshin, Shutterstock
thematische pauze

3. Om partners aan te trekken

Voor een mens is de geur van plas in het minst niet aantrekkelijk, maar voor katten signaleert het een potentiële partner. Dit type sproeien komt vaker voor bij buitenkatten dan bij binnenkatten en komt meestal voor bij intacte mannetjes en vrouwtjes.

thematische pauze

4. Een medisch probleem

Ongeveer 30% van de katten die spuiten, kan een onderliggend medisch probleem hebben, waarbij Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) de meest voorkomende boosdoener is. Deze ziekte beïnvloedt de urethra en blaas, en de tekenen zijn pijn en moeite bij het urineren, frequent urineren en bloed in de urine. Als u een van deze symptomen opmerkt, is het van vitaal belang om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek en behandeling.

3 kattenverdelers

Hoe voorkom ik dat mijn kater spuit?

Het castreren van je mannetje is een manier om hem mogelijk te stoppen met spuiten. Ongeveer 90% van de intacte mannetjes zal een significante afname van het spuiten vertonen na castratie. Veel discussie omringt het onderwerp van wanneer je je mannetje veilig moet castreren, waarbij de procedure vaak rond de leeftijd van 6 maanden wordt uitgevoerd. Uw dierenarts kan u helpen beslissen wanneer de beste tijd is om te castreren voor de gezondheid en veiligheid van uw kat.

Als je een probleem hebt met zwerfdieren die in je tuin rondsnuffelen, probeer dan de jaloezieën te sluiten, zodat je kat ze niet kan zien. Je kunt ook citrusschillen rond je tuin en bloembedden plaatsen om zwervers af te schrikken, omdat ze de geur haten en hopelijk verder zullen gaan.

Als je meer dan één kat in het huishouden hebt, zorg er dan voor dat je de juiste hoeveelheid kattenbakken hebt. Een vuistregel is om één kattenbak per kat te hebben plus één extra; Als je bijvoorbeeld twee katten hebt, plaats dan drie kattenbakken in gebieden met weinig tot geen verkeer; Als je drie katten hebt, heb je vier kattenbakken nodig. Zorg ervoor dat de kattenbakken zo schoon mogelijk worden gehouden.

zwarte mannelijke kattensprayg in de tuin
Image Credit: anlomaja, Shutterstock

Hoe u uw kater veilig en gezond kunt houden

Het is van vitaal belang om minstens één of twee keer per jaar regelmatige controles bij uw dierenarts bij te houden. Als u problemen opmerkt, zoals binnen spuiten of buiten de kattenbak plassen, neem uw kat dan mee naar binnen om ervoor te zorgen dat er geen medisch probleem is dat het probleem veroorzaakt.

Houd voldoende kattenbakken in huis om al uw katten te huisvesten plus een extra, en raadpleeg uw dierenarts over het castreren van uw kat en wanneer het veilig is om dit te doen. Voer altijd een compleet en uitgebalanceerd dieet en zorg ervoor dat uw kat gehydrateerd blijft. Natvoer heeft meer watergehalte en kan helpen bij hydratatie, alleen of in combinatie met droogvoer; Raadpleeg echter eerst uw dierenarts om het meest geschikte dieet voor uw kat te kiezen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Reuen die niet gecastreerd zijn, hebben de meeste kans om te sproeien en dit begint meestal rond geslachtsrijpheid op ongeveer 6 maanden oud. Castratie kan het spuiten verminderen, maar gecastreerde mannelijke katten (en vrouwtjes) kunnen nog steeds sproeien.

Als uw kat binnen is gaan sproeien, kan dit een teken zijn dat hij zich gestrest of ongemakkelijk voelt. Raadpleeg uw dierenarts zodat zij kunnen controleren op onderliggende problemen en u kunnen helpen het probleem op te lossen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Elisa Putti, Shutterstock