Zijn Japanse Bobtail katten hypoallergeen? Ras feiten en alternatieven

Als je op zoek bent naar een nieuwe katachtige vriend, maar allergisch bent voor katten, dan moet je zoeken naar de meest hypoallergene katten die er zijn. Anders, hoe schattig ze ook zijn, is het hebben van een kat misschien niet de moeite waard om te niezen en jeukende ogen. Het slechte nieuws is dat er niet zoiets bestaat als een 100% hypoallergene kat. Het goede nieuws is dat er kattenrassen zijn die als “hypoallergeen” worden beschouwd, meestal omdat ze minder verharen.

De Japanse Bobtail-kat is een ras dat misschien iets minder werpt dan anderen, maar het wordt niet als hypoallergeen beschouwd en heeft nog steeds twee verharingsseizoenen per jaar. Lees verder voor meer informatie.

3 kat face divider

Wat is een Japanse Bobtail Cat?

Japanse Bobtail-katten zijn vrij populair in Japan, maar niet zo vaak als in de Verenigde Staten. Het is een oud ras dat, hoewel de naam “Japans” bevat, zich waarschijnlijk in andere regio’s heeft ontwikkeld, zoals Thailand en Maleisië 1. Het ras is echter bekend in Japan – deze katachtigen zijn te vinden in de Japanse folklore, werden op een gegeven moment beschouwd als een symbool van status en worden nu nog steeds beschouwd als een symbool van geluk en fortuin.

De Japanse Bobtail is een middelgroot ras, staat slechts 8-9 inch en weegt 5-10 pond. En, zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze katachtigen kortere staarten (meestal ongeveer 4 centimeter lang). Deze katten zijn er in verschillende kleuren en patronen, dus het is gemakkelijk om de kleur van de kat te vinden die je wilt. En ze zijn ongelooflijke metgezellen!

Zwart-witte Japanse bobtail
Image Credit: dien, Shutterstock

Is de Japanse Bobtail kat geschikt voor mensen met allergieën?

Of de Japanse Bobtail-kat geschikt is voor mensen met allergieën, hangt af van hoe erg die allergieën zijn. Hoewel verschillende mensen allergisch kunnen zijn voor verschillende dingen, hebben studies aangetoond dat de meeste mensen allergisch zijn voor een eiwit dat wordt aangetroffen in kattenspeeksel en huid genaamd Fel d 1. Als een kat verzorgt, wordt dit eiwit verspreid door hun vacht. Deze allergenen vinden hun weg door uw huis wanneer uw kat haar en huidschilfers (dode huidcellen) in de omgeving werpt.

Hoewel de Japanse Bobtail werpt, heeft hij heel weinig ondervacht en is hij een ras met een lage afscheiding, dus hij werpt veel minder dan veel andere katachtigen. Het grootste deel van dat verharen wordt gedaan tijdens de verharingsseizoenen in de herfst en de lente, dus die zullen het meest pijnlijk zijn voor mensen met allergieën. Maar vanwege de weinig afstotende aard kan dit een geschikt ras zijn voor mensen met minder ernstige allergieën.

Het verzorgen van de Japanse Bobtail Cat

Natuurlijk, allergieën of niet, je moet deze kat nog steeds verzorgen om zijn vacht er op zijn best uit te laten zien. Wat houdt dat in?

De Japanse Bobtail-kat kan een lange of korte vacht hebben, maar hij heeft niet veel ondervacht (wat de reden is dat hij minder werpt). Dat gebrek aan ondervacht maakt het verzorgen van deze katachtige ook een stuk eenvoudiger! Je hoeft de vacht van je kat maar een paar keer per week uit te borstelen om dood haar te verwijderen en klitten te voorkomen.

Poetsen om vacht te verwijderen kan een beetje hard zijn voor mensen met allergieën, dus laat indien mogelijk een niet-allergisch familielid deze taak op zich nemen, idealiter buiten of in een goed geventileerde ruimte. Regelmatig poetsen zal het afstoten en de hoeveelheid allergenen in huis echter verminderen.

Japanse bobtail
Afbeelding credit: JF Chénier, Wikimedia Commons

Wat zijn de meest hypoallergene kattenrassen?

Als je denkt dat de Japanse Bobtail-kat misschien te hard is voor je allergieën, maar toch een eigen kat wilt, zijn er verschillende kattenrassen die als hypoallergeen worden beschouwd en die je kunt overwegen om te krijgen. Dit zijn rassen die minder werpen of lagere niveaus van de eiwitten produceren die de allergieën van de meeste mensen veroorzaken. Slechts een paar van hen omvatten het volgende:

Het is altijd een goed idee om wat tijd door te brengen rond het door u gekozen ras om te zien of ze uw allergieën veroorzaken voordat u er een in uw gezin brengt. Er zijn verschillende rassen om uit te kiezen, dus je zou een katachtige moeten kunnen vinden waar je van houdt!

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

De Japanse Bobtail-kat wordt niet beschouwd als een hypoallergeen ras, maar hij werpt veel minder af dan veel andere rassen. Dit zou deze katachtigen geschikt kunnen maken voor sommigen met allergieën, maar waarschijnlijk niet voor mensen met ernstige allergieën. Er zijn echter veel hypoallergene kattenrassen als je denkt dat de Japanse Bobtail niet de juiste mix is voor je allergieën, dus het vinden van de perfecte kat zou mogelijk moeten zijn!

thematische pauze

Featured Image Credit: Algoritme-afbeeldingen, Shutterstock