Hoe een kat te trainen om binnen te blijven: 7 eenvoudige stappen

Van de meer dan 160 miljoen katten in de Verenigde Staten zijn er ongeveer 30-80 miljoen die niet in bezit zijn en vrij rondlopen1. Veel katten met eigenaren leven ook buiten, althans een deel van de tijd. Buitenkatten vormen een risico voor dieren in het wild en zijn onderhevig aan tal van gevaren. Experts raden meestal aan dat katten binnen blijven voor hun veiligheid, maar het proces kan stressvol zijn. Hier zijn zeven eenvoudige stappen om u te helpen een kat te trainen om binnen te blijven.

kat face divider 2

De 7 tips om een kat te trainen om binnen te blijven

1. Maak de overgang geleidelijk

De meeste katten zullen de overgang naar het leven binnenshuis beter accepteren als je ze langzaam aan het idee laat wennen. Begin bijvoorbeeld met ze ’s nachts opgesloten te houden, wat de gevaarlijkste tijd is om buiten te zijn. Breng uw kat overdag naar binnen voor maaltijden of speeltijd, waardoor zijn tijd binnenshuis geleidelijk toeneemt. Wees erop voorbereid dat je kat in het begin protesteert, aan de deur krabt, vocaliseert of probeert terug naar buiten te rennen. Blijf consequent en de meeste katten accepteren uiteindelijk dat ze binnen blijven.

katteneigenaar die haar kat voedt
Afbeelding credit: Milles Studio, Shutterstock
thematische pauze

2. Introduceer binnenaccessoires voor de overgang

Als uw buitenkat nog nooit een kattenbak, krabpaal, automatische feeder of een ander binnenaccessoire heeft gebruikt, kunnen deze onbekende items onnodige stress veroorzaken en de overgang moeilijker maken. Begin met het trainen van je buitenkat om een kattenbak en krabpaal te gebruiken voordat je ze naar binnen brengt.

Geef toegang tot een kattenbak in een beschermd gebied en gebruik traktaties of kattenkruid om uw kat aan te moedigen deze te gebruiken. Laat je kat ruiken en wennen aan zijn binnenbed of krabpaal terwijl hij nog buiten leeft. Zodra ze naar binnen gaan, kunnen deze nu bekende items ervoor zorgen dat de kat zich ook meer thuis voelt.

thematische pauze

3. Gebruik het weer in uw voordeel

Als u in een gebied woont met koud weer, profiteer dan van de temperatuurdaling terwijl u uw kat traint om binnen te blijven. Katten houden ervan om warm te zijn, wat betekent dat ze eerder accepteren dat ze binnen blijven als het buiten koud is. Bied je kat een fijn, gezellig bed binnen aan als het buiten ijskoud weer is. Als je kat zich binnen waagt om aan de kou te ontsnappen, zal hij er vanzelf aan wennen om achter gesloten deuren te blijven. Hopelijk heeft je buitenkat de voordelen van het leven binnenshuis geaccepteerd tegen de tijd dat het weer opwarmt.

kat die bij het raam zit
Afbeelding credit: OlegDoroshin, Shutterstock
thematische pauze

4. Leid ze af van de deur

Als je buitenkat constant op zoek is naar een ontsnappingsroute zodra hij de beweging naar binnen maakt, gebruik dan afleiding om hem te trainen om niet de deur uit te rennen. Houd bijvoorbeeld traktaties bij de deur en gooi er een in de tegenovergestelde richting voor uw kat om te achtervolgen als u het huis verlaat.

Als je ziet dat je kat naar de deur rent, klap dan in je handen of maak een ander hard geluid om zijn aandacht te trekken. Schreeuw echter nooit boos tegen je kat, sla of trap hem niet. Deze acties zullen je kat alleen maar bang voor je maken en kunnen hem inspireren om harder zijn best te doen om uit het huis te ontsnappen.

thematische pauze

5. Maak het binnenshuis spannend

Hoewel je nooit dezelfde ruimte en stimulatie binnenin kunt bieden waar je buitenkat eerder van genoot, moet je het toch zo vermakelijk mogelijk maken. Zorg voor meerdere speeltjes voor uw kat, met name die waarmee ze hun jacht- en stalkingsinstinct kunnen gebruiken.

Door kattenbomen, torens of planken op te nemen, kan uw buitenkat klimmen en de omgeving onderzoeken zoals ze dat buiten in bomen zouden doen. Zorg ervoor dat uw kat een comfortabele plek heeft in de buurt van een raam of patiodeur om te genieten van het uitzicht op het buitenleven. Overweeg om een vogelvoederbak buiten een raam te plaatsen, zodat uw kat dieren in het wild kan observeren zoals ze dat vroeger buiten deden.

een zwarte kat die op moderne doe-het-zelf kat klimplanken ligt
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

6. Zorg voor veilige toegang buitenshuis

Overweeg om uw kat beperkte, veilige toegang buiten te geven om de overgang binnenshuis gemakkelijker te maken. Dit kan betekenen dat je je kat moet trainen om aan de lijn te lopen. Een andere optie is om een “catio” voor uw huisdier te kopen of te bouwen. Draagbare buitenverblijven of kattenhekken zijn ook beschikbaar. Sommige katten kunnen het moeilijker hebben om het leven binnenshuis te accepteren als ze buiten toegang krijgen. Als je merkt dat je kat van binnen onrustiger of ongelukkiger lijkt met zijn beperkte uitstapjes naar buiten, moet je hem misschien helemaal elimineren.

thematische pauze

7. Weet wanneer je om hulp moet vragen

Als Je hebt moeite om je kat te trainen om binnen te blijven, wees niet bang om hulp te vragen. Uw dierenarts kan mogelijk andere tips voorstellen die het proces gemakkelijker kunnen maken. Ze kunnen u ook doorverwijzen naar een veterinaire gedragsspecialist voor deskundige hulp. Sommige katten hebben mogelijk gedragsveranderingsmedicijnen nodig om het trainingsproces gemakkelijker te maken. Als u de toegang van uw kat tot de buitenlucht abrupt moet afsnijden, is het misschien het gemakkelijkst om uw dierenarts te vragen om van tevoren medicijnen voor te schrijven.

dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

3 kat face divider

Waarom moeten katten binnen blijven?

Zoals we in de inleiding vermeldden, raden dierenartsen over het algemeen aan dat katten indien mogelijk binnenshuis worden gehuisvest.  Deze aanbeveling is om de katten en de lokale omgeving te beschermen.

Roofkatten doden elk jaar wereldwijd miljarden vogels en kleine dieren in het wild. Deze massale sterfte kan het lokale ecosysteem schaden en heeft in ten minste één geval zelfs geleid tot het uitsterven van een hele soort. Buitenkatten verminderen ook de beschikbare voedselbronnen voor wilde roofdieren.

Ze vormen een aanzienlijke bedreiging voor dieren in het wild, maar buiten leven is nog gevaarlijker voor hen. Studies tonen aan dat buitenkatten een kortere levensduur hebben dan binnenkatten.

Buitenkatten worden meer blootgesteld aan virussen zoals kattenleukemie en parasieten zoals teken die dodelijke ziekten dragen. Ze lopen ook het risico het slachtoffer te worden van grotere roofdieren zoals coyotes en vossen, en gevechten tussen buitenkatten kunnen leiden tot ernstige verwondingen.

Mensen kunnen ook dodelijk zijn voor buitenkatten. Aangereden worden door een auto is een veel voorkomend gevaar voor zwervende katten en sommige verwilderde katten worden vergiftigd of neergeschoten door mensen.

Extreme hitte en kou, intense stormen en natuurrampen zijn andere gevaren voor buitenkatten. Buitenkatten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, kunnen blijven broeden en bijdragen aan de overbevolking van zwerfkatten.

Jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

3 kattenverdelers

Conclusie

Hoewel het trainen van een voorheen alleen buiten staande kat lastig kan zijn, zouden deze zeven eenvoudige stappen moeten helpen. Vergeet niet dat binnenshuis leven het veiligst is voor uw kat en de vogels en eekhoorns. Soms kunnen eigenaren overwegen om van een binnenkat een buitenkat te maken vanwege menselijke allergieën of problemen met het gedrag van de kat. Gezien wat we hebben geleerd over het gevaar waarmee buitenkatten worden geconfronteerd, praat met uw dierenarts over andere alternatieven voordat u deze stap neemt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nils Jacobi, Shutterstock