Hoe een kat te halsbandtrainen: 8 eenvoudige stappen

Als je aan halsbanden denkt, denk je misschien automatisch aan honden. Halsbanden kunnen ook nuttig zijn voor katten (en ze moeten in sommige situaties worden gebruikt) om verschillende redenen, en u kunt een paar soorten halsbanden kiezen. Het kiezen en passen van de halsband is een uitdaging, maar het trainen van uw kat om er een te dragen kan ook lastig zijn. We nemen je mee door acht eenvoudige stappen om je kat te trainen om zijn halsband comfortabel te laten dragen (en aan te houden).

kat face divider 2

De 8 stappen om een kat te halsband te trainen

1. Selecteer een halsband

Voordat u uw kat traint, moet u het type halsband kiezen dat u wilt dat hij draagt. Er zijn verschillende halsbanden voor verschillende situaties en het is belangrijk om te beslissen waarom uw kat er een nodig heeft. De meeste eigenaren kopen een halsband om anderen te helpen hun katten te identificeren als ze losraken of vermist raken. We raden aan om uw kat te laten chippen om in deze situatie te helpen, omdat ze niet kunnen worden verwijderd, maar sommige eigenaren geven de voorkeur aan het gebruik van een halsband met een ID-tag of houder. De kragen kunnen in verschillende kleuren en afwerkingen worden geleverd, waaronder luminescerende of glow-in-the-dark modellen. Er is meestal een halsband voor alle smaken beschikbaar!

Sommige halsbanden hebben verschillende functies, zoals anti-angst en vlooienbanden. Ongeacht het type halsband, alle halsbanden die uw kat draagt moeten Zorg voor een snelsluitingssysteem voor de veiligheid van uw kat. Katten krijgen gemakkelijk hun halsband vast op een takkenhekpaal of een andere plaats en kunnen gewond raken of worden gewurgd. Met een scherpe trek zal de snelspanband loskomen en zal uw kat vrij zijn.

thematische pauze

2. Kies een tijd en een plaats

Het bevestigen van een halsband aan je kat kan stressvol zijn, maar je zult meer geluk hebben om het in een serene omgeving te doen. Het kiezen van een plek die uw kat zichzelf noemt, zoals een favoriete kamer in huis of een bepaald deel van een kamer, kan helpen om uw kat kalm en ontspannen te houden. Zorg ervoor dat ze geen honger hebben en dat er geen afleiding is en overweeg een kat-kalmerende feromoonspray te gebruiken om ervoor te zorgen dat de omgeving sereen is.

Het is ook essentieel om uw kat voldoende tijd te geven om de halsband te onderzoeken; Ze door deze fase jagen kan hen zo veel stress bezorgen dat ze zullen rennen als ze de halsband zien. Het maakt halsbandtraining voor jullie beiden gemakkelijker!

Huiskat liggend op de schoot van de eigenaar
Image Credit: evrymmnt, Shutterstock
thematische pauze

3. Laat uw kat de halsband onderzoeken

De volgende stap is om uw kat de halsband te laten onderzoeken. Katten zijn gewoontedieren, dus elke nieuwe introductie in hun routine kan hen stress bezorgen. Door je kat de halsband volledig te laten onderzoeken, ontraadsel je hem en laat je hem de halsband zien, dan zal hij geen pijn doen.

U kunt een feromoonspray aan de halsband toevoegen om het aantrekkelijker te maken als u dat wilt (tenzij het al een feromoonhalsband is), of u kunt het op het bed van uw kat of andere “geurweken” wrijven om de geur van uw kat aan de halsband toe te voegen om het vertrouwd te maken. Leg de halsband op de grond voor je kat en laat ze eraan snuffelen. Prijs ze dan als ze dapper zijn en benader het.

thematische pauze

4. Beloon ze

De volgende stap is om je kat te maken willen om hun kraag te dragen. Je kunt dit doen door de halsband in je handen te houden en ze te verleiden om hun hoofd er doorheen te plaatsen om een traktatie te krijgen. Houd de halsband tegen ze uit en houd er een traktatie achter, zodat ze hun hoofd erdoorheen moeten steken om er bij te komen. Als je een slimme kat hebt, kunnen ze proberen om de halsband heen te gaan om er bij te komen; Geef niet toe! Blijf ze terugleiden naar de halsband en geef ze de traktatie pas als ze door het gat reiken om het te krijgen. U kunt de halsband bevestigen zodra onze kat zich op zijn gemak voelt bij deze stap.

Vrouwelijke eigenaar die traktatie geeft aan haar kat
Afbeelding credit: Julija Sulkovska, Shutterstock
thematische pauze

5. Pas op de kraag

Om in de halsband van uw kat te passen:

  • Open hem zo wijd als hij wil en plaats je kat op je schoot of tussen je benen voor je, wegkijkend.
  • Laat de kraag voorzichtig over hun hoofd glijden en span hem aan, zodat er voldoende ruimte is voor het moment.
  • Plaats twee vingers onder de halsband en span deze volledig aan, waarbij de ruimte met twee vingers rond de nek van uw kat overblijft.

Deze ruimte is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de kraag niet te strak zit en tegelijkertijd veilig genoeg is dat ze hem er niet af zouden moeten kunnen krijgen. Als er een overtollige halsband hangt zodra dit is gebeurd, haal deze dan terug van je en knip het overtollige eraf voordat je het opnieuw monteert.

thematische pauze

6. Build Vertrouwen

Nu je de halsband van je kat hebt bevestigd, prijs en beloon je hem met een traktatie. Als ze gewend zijn om hun hoofd erdoor te steken, moeten ze niet proberen het te verwijderen, maar sommige katten kunnen een back-up maken of aan de halsband poten. Je kunt ze rustig afleiden als dit gebeurt en ze een traktatie geven zodra ze het met rust laten. Misschien moet je de halsband verwijderen als je kat te gestrest raakt, maar je kunt zijn zelfvertrouwen en de tijd dat hij het draagt opbouwen door soortgelijke “zitsessies” te doen en hem te belonen wanneer hij de halsband rustig draagt.

kat met halsband liggend op de schoot van de eigenaar
Afbeelding credit: Prapan Chulapinyo, Shutterstock
thematische pauze

7. Controleer de pasvorm

Nu uw kat de halsband comfortabel draagt, moet u controles uitvoeren om uw kat veilig en comfortabel te houden tijdens het dragen. Het belangrijkste punt is om de pasvorm van de halsband periodiek te controleren, omdat het gewicht van een kat kan fluctueren en de halsband te strak of los kan worden. Gebruik twee vingers, schuif ze onder je kattenhalsband en zorg ervoor dat het goed aansluit bij je vingers, maar dat je er niet aan trekt om ze erin te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat uw kat zich comfortabel voelt en dat de halsband niet te strak zit terwijl hij veilig om zijn nek zit.

thematische pauze

8. Houd de conditie in de gaten

De laatste stap in de halsbandtraining is om de conditie van de halsband goed in de gaten te houden. Halsbanden zijn dagelijks onderhevig aan stress en verzorging, en velen kunnen versleten raken of zelfs breken als ze voldoende zijn afgebroken. Door regelmatig de halsband van uw kat te controleren, kunt u zien of het tijd is om deze te vervangen door een nieuwe. U kunt ook zien of er tekenen van irritatie op de huid van uw kat zijn die na verloop van tijd kunnen optreden bij sommige soorten halsbanden (met name vlooienbanden).

Breakaway Red Collar Kat
Afbeelding credit: Daniel Rajszczak, Shutterstock

3 kat face divider

Waarom komen verwondingen van sommige halsbanden voor?

Het is essentieel om de soorten halsbanden te herkennen die gevaarlijk zijn voor katten om te dragen vanwege de verhoogde kans op letsel (of de dood) die ze met zich meebrengen. Bepaalde soorten, zoals elastische halsbanden, werden vroeger geprezen om hun veiligheid, maar katten kunnen ze net genoeg uitrekken om een poot of hun kaak erdoor te krijgen, waardoor ze hulpeloos blijven. Dit kan verwoestende verwondingen en in sommige gevallen zelfs de dood veroorzaken, omdat de kraag in de huid en spieren snijdt. Elastische kragen mogen om deze reden niet worden gebruikt.

Toevoegingen zoals bellen kunnen ook letsel veroorzaken als gevolg van katten die ze vangen op items zoals takken. Geknikte halsbanden zijn bijzonder gevaarlijk omdat er geen manier is voor een kat om eruit te komen als ze bekneld raken. Alleen losbreekkragen worden aanbevolen. Loszittende halsbanden kunnen ook katten verwonden, dus regelmatig controleren van de pasvorm van de halsband van uw kat is essentieel om verwurging of verwondingen te voorkomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten moeten halsbanden dragen, zelfs als ze binnen zijn, omdat ze onmiddellijke identificatie bieden als ze ontsnappen. Halsbanden met snelle ontgrendeling zijn het beste voor katten, omdat traditionele halsbanden aan takken kunnen worden opgehangen en verwondingen of de dood kunnen veroorzaken. Langzame introducties van de halsband op een rustige en aangename manier (met veel lekkers) kunnen uw kat helpen wennen aan de halsband. Met tijd en geduld zal uw kat zich comfortabel voelen bij het dragen van zijn nieuwe halsband en zal hij er geen probleem mee hebben dat u deze verschoont of de pasvorm controleert!

thematische pauze

Featured Image Credit: stockelements, Shutterstock