Oorpoliepen bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (Vet Antwoord)

Heb je je ooit afgevraagd wat een kat denkt? Heel vaak kunnen hun oren ons veel informatie geven over wat zich onder dat stoïcijnse oppervlak afspeelt. Alert of ontspannen, boos of bang, gezond of onwel; De beweging en positie van de oren van katten kan ons veel vertellen over hoe ze zich voelen, en het gevoel van hen kan ons aanwijzingen geven over hun gezondheid.

Maar wat als de oren zelf het probleem zijn? Katten kunnen last hebben van een reeks oorproblemen, zoals oormijt, infecties, wonden en huidkanker. Oorpoliepen zijn een veel voorkomende maar soms over het hoofd geziene ziekte bij katten die een reeks symptomen kan veroorzaken, niet in de laatste plaats irritatie en ongemak. De volgende informatie zal ons helpen begrijpen wat oorpoliepen zijn, hoe ze onze kattenvrienden beïnvloeden en hoe we ze kunnen behandelen.

Klik hieronder om vooruit te springen:

kat face divider 2

Wat zijn oorpoliepen?

Bijna uitsluitend gezien bij katten (en zeer zelden bij honden) oorpoliepen (ook wel nasofaryngeale poliepen genoemd) zijn goedaardige zachte weefselgezwellen die afkomstig zijn van het middenoor. Ze verschijnen meestal bij jongere katten, hoewel ze ook geriatrische katachtigen kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen wordt aangenomen dat ze een aangeboren probleem zijn, wat betekent dat ze zich zullen vormen als gevolg van een genetisch defect in het individu in plaats van het resultaat van een primaire ziekte, maar er zijn studies die aangeven dat ze kunnen worden gekoppeld aan infecties van de bovenste luchtwegen of oorwegen.

Zeker, katten die als kittens aan kattengriepvirussen hebben geleden, lijken veel vatbaarder te zijn voor oorpoliepen, hoewel de virussen zelf niet in de poliepen zijn gevonden. Mogelijk zijn beide scenario’s waar en treden poliepen op als gevolg van ontsteking door infectie, maar alleen bij genetisch gepredisponeerde individuen.

Zoals de naam al doet vermoeden, worden oorpoliepen in het oor gevonden, maar hun andere naam (nasofaryngeale poliepen) vertelt ons dat het oor niet de enige getroffen plaats is. De poliepen zijn afkomstig van de trommelvlies bullae, die een beetje lijkt op de “geluidskamer” aan de basis van het oor. Vanaf hier kunnen de poliepen door het trommelvlies en in de uitwendige gehoorgang of langs de buis van Eustachius in de nasopharynx aan de achterkant van de keel groeien.

Hoewel ze niet kankerachtig zijn, vereisen deze poliepen meestal een operatie vanwege de irritatie en pijn die ze veroorzaken, dus hoe meer we erover begrijpen, hoe beter we deze zeer vervelende gezwellen kunnen diagnosticeren, behandelen of voorkomen.

een kat die zijn kop kantelt
Afbeelding credit: Jenni Ferreira, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van oorpoliepen?

De belangrijkste tekenen dat een kat last heeft van oorpoliepen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de exacte locatie en grootte van de poliep (en) en of er een infectie aanwezig is. Katten met oorpoliepen kunnen de volgende symptomen vertonen:

 • Hoofdschuddend of neergeslagen/afgeplatte oren
 • Oorkrabben
 • Afscheiding uit het oor
 • Hoofdkanteling, cirkelen, ataxie (wiebelige gang) of nystagmus (ogen die snel naar één kant flikkeren)
 • Syndroom van Horner (als gevolg van druk op de zenuwen die het oog voeden)
 • Niezen, hoesten of luidruchtige ademhaling

Het type tekenen dat wordt gezien, zal uw dierenarts helpen uit te zoeken waar de poliep waarschijnlijk groeit.

Wat zijn de oorzaken van oorpoliepen bij katten?

Zoals eerder vermeld, is de specifieke oorzaak van oorpoliepen bij katten niet definitief bewezen. Studies hebben aangetoond dat ze kunnen voorkomen bij katten zonder bekende geschiedenis van oorinfecties of luchtwegaandoeningen, wat suggereert dat ze een aangeboren probleem kunnen zijn.

Er is echter een veel hogere incidentie van oorpoliepen bij katten met een voorgeschiedenis van virale of bacteriële infecties van het oor of de luchtwegen, met name met de virussen geassocieerd met kattengriep (Calicivirus en Herpesvirus), hoewel de virussen zelf niet zijn geïsoleerd in het poliepweefsel. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het virus de poliepen niet heeft veroorzaakt, maar misschien dat de poliepen zich vormen vanwege een ontsteking in plaats van door het virus zelf.

Oorinfecties bij jonge katten worden vaak geassocieerd met oormijt, omdat deze vaak voorkomen in nesten van kittens. De oormijt zelf veroorzaakt meestal weinig meer dan irritatie, maar die irritatie kan leiden tot secundaire bacteriële infecties, die vervolgens de vorming van oorpoliepen kunnen veroorzaken.

een witte kat met kraag die aan zijn oor krabt
Afbeelding credit: socrates471, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met oorpoliepen?

Het eerste en belangrijkste onderdeel van het omgaan met oorpoliepen is het krijgen van een juiste diagnose. Er zijn veel dingen die dezelfde klinische symptomen kunnen veroorzaken, dus het is van vitaal belangt Uw kat wordt onderzocht door een dierenarts zodat er een behandelplan kan worden opgesteld.

Chirurgie is over het algemeen de aanbevolen behandelingskuur voor oorpoliepen en er zijn twee soorten benaderingen, beide uitgevoerd onder algemene verdoving.

 1. Spanning avulsie: De meest eenvoudige en directe benadering, waarbij de poliep wordt gevisualiseerd, met een tang aan de basis van zijn stengel wordt vastgepakt en van het weefsel wordt weggetrokken. Deze techniek hangt sterk af van de locatie van de poliep en het vermogen om het te grijpen zonder schade aan de omliggende anatomie te veroorzaken.
 2. Ventrale bulla osteotomie: Deze techniek omvat het openen van de trommelvliesbulla (de geluidskamer) om de poliep bij de bron te verwijderen. Deze techniek is ingewikkelder, maar heeft meer kans om te resulteren in de volledige verwijdering van de poliep. Het is ook de enige optie als de poliep niet toegankelijk is via de gehoorgang of mond.

Soms is een operatie geen optie of kan deze niet onmiddellijk worden uitgevoerd, dus we moeten weten hoe we katten met poliepen het beste op een niet-chirurgische manier kunnen helpen.

Omdat poliepen door het trommelvlies kunnen groeien, is het uiterst belangrijk om NIETS in het oor te doen dat niet door uw dierenarts is voorgeschreven. Veel oordruppels en reinigingsmiddelen kunnen permanente schade aan het binnenoor veroorzaken, dus alleen voorgeschreven medicijnen mogen worden gebruikt.

Uw dierenarts kan een combinatie van topische behandelingen voorschrijven om te gebruiken op de poliepen (als ze zich in de gehoorgang bevinden), antibiotica om de infectie te behandelen en ontstekingsremmende medicijnen of steroïden om ontstekingen te verminderen. Deze medicijnen worden meestal ook na de operatie gegeven, om te proberen het risico op poliepen die teruggroeien te verminderen.

Als uw kat krabt of over zijn oren wrijft en schade veroorzaakt, moet u mogelijk een Elizabethaanse halsband gebruiken om te voorkomen dat hij de dingen erger maakt. Als dit het geval is, zal je kat erg dankbaar zijn als je zijn oren een beetje aandacht kunt geven. Als u oorsmeer of afscheiding uit de gehoorgang (niet in het kanaal) moet reinigen, kunt u het beste babydoekjes gebruiken om voorzichtig vuil uit het oor te verwijderen en wattenstaafjes – heel voorzichtig – om de hoekjes en gaatjes rond de opening van het oor schoon te maken. Als uw kat bijzonder gevoelig is voor het aanraken van zijn oren, leg dan de wattenstaafjes opzij en blijf bij de vochtige doekjes.

Image Credit: Pixel Cat Photo, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kunnen oorpoliepen worden voorkomen?

Mogelijk. Zoals we al hebben geleerd, treden oorpoliepen hoogstwaarschijnlijk op nadat de kat een infectie van de oren of luchtwegen heeft gehad, maar ze kunnen ook zonder deze voorkomen.

De beste manier om de kans te verkleinen dat uw kat poliepen ontwikkelt, is door te doen:

 • Zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met hun vaccinaties, met name tegen Feline Herpes en Calicivirus,
 • Breng ze naar de dierenarts als ze tekenen van luchtweg- of oorontsteking vertonen; snelle behandeling en herstel zal de mate van ontsteking verminderen, en
 • Controleer de oren van kittens op oormijt, die er vaak uitzien als zwart / bruin, soms kruimelig uitziende afscheiding uit de oren. Deze zijn gemakkelijk te behandelen en kunnen zelfs worden voorkomen met sommige vlooienpreventiemedicatie.

Kunnen oorpoliepen mijn kat doof maken?

Zelden, maar ja. Sommige katten kunnen bilateraal poliepen krijgen en als ze zenuwbeschadiging veroorzaken of de gehoorgangen blokkeren, kunnen ze leiden tot doofheid.

Moet ik de oren van mijn kat schoonmaken? Hoe vaak?

Dit is afhankelijk van de kat. De meeste katten hoeven hun oren niet echt schoon te maken, omdat ze nogal kieskeurig zijn over hun persoonlijke hygiëne, maar af en toe hebben ze misschien een beetje aandacht nodig. Sommige katten kunnen gevoelig zijn voor wasachtige of vuile oren, dus je moet ze zo vaak schoonmaken als je nodig hebt, maar vermijd het te vaak te doen.

Eigenaar van de grijsachtige kat die zijn ears_Te9I_shutterstock schoonmaakt
Afbeelding credit: Te9I, Shutterstock

BELANGRIJK: Als uw kat jeukt, zijn hoofd schudt of pijn heeft, probeer dan NIET het oor schoon te maken voordat u veterinair advies inwint. Als het trommelvlies is gescheurd, kan schoonmaken permanente schade veroorzaken, dus als u twijfelt, laat ze dan controleren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Oorpoliepen, ook wel nasofaryngeale poliepen genoemd, zijn een goedaardige maar problematische aandoening van katten. Ze kunnen optreden zonder eerdere indicatie van ziekte, maar hebben meer kans om zich te ontwikkelen na een virale of bacteriële infectie van de oren of de bovenste luchtwegen. De tekenen die ze produceren, zijn afhankelijk van hun locatie, maar kunnen variëren van milde irritatie tot meer ernstige neurologische problemen.

De behandeling van oorpoliepen zou idealiter chirurgisch moeten zijn, maar er zijn enkele niet-chirurgische benaderingen om de irritatie die ze veroorzaken te verminderen. Vaccinatie van kittens en katten, behandeling van oorinfecties en oormijt, plus vroege behandeling van ademhalingsproblemen kunnen het risico op poliepgroei verminderen. Als uw kat tekenen van pijn, ontsteking of afscheiding uit het oor vertoont, moet u altijd een afspraak maken om de dierenarts te raadplegen voordat u probeert het oor te behandelen of schoon te maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Try_my_best, Shutterstock