14 Amerikaanse korthaar kat kleuren & patronen (met foto’s)

De Amerikaanse korthaar was zo bedreven in het vangen van ratten dat het ras (naar verluidt) werd uitgenodigd aan boord van de gevierde Mayflower toen het zijn legendarische reis over de Atlantische Oceaan maakte. Tegenwoordig is de Amerikaanse korthaar een van de meest populaire kattenrassen in de Verenigde Staten, bekend als atletisch, sierlijk, sociaal en met een solide, gespierde bouw.

Natuurlijk, met een naam als American Shorthair, is het gemakkelijk te raden dat deze katten een korte vacht hebben. Wat velen verbaast, is hoeveel verschillende kleuren en vachtpatronen de Amerikaanse korthaar kan hebben. De Kattenliefhebbers Vereniging (CFA) claimt er bijna 70! We zullen kijken naar enkele van de meest populaire en productieve van deze vachtkleuren en -patronen. Als je een Amerikaanse korthaar adopteert en meer wilt weten over hun mooie kleuren en patronen, lees dan verder!

garen kogelverdeler

Effen kleuren

1. Zwart Amerikaans Korthaar

Zwarte Amerikaanse korthaar kat liggend
Image Credit: blauwbaard013, Shutterstock

Natuurlijk, zwarte katten hebben de reputatie ongeluk te brengen. Wanneer je echter een zwarte Amerikaanse korthaar ziet, val je halsoverkop om zijn prachtige vacht. Effen zwarte Amerikaanse kortharen zijn 100% zwart, zonder andere kleuren (zelfs niet in hun wortels). Deze prachtige katten hebben ook puur zwarte voetzolen en neuzen, met geelgouden ogen die tegen de zwarte achtergrond van hun vacht knallen.

thematische pauze

2. Crème Amerikaans Korthaar

Amerikaanse korthaar crème gekleurde kitten
Crème Amerikaans Korthaar (Image Credit: Blueciel8, Wikimedia Commons CC SA 4.0 International)

Crèmekleurige Amerikaanse kortharen zijn een favoriet onder veel kattenliefhebbers omdat de kleur zo ongewoon en mooi is. Net als zwarte Amerikaanse kortharen zijn de individuele haren op een crèmekleurige kat stevig van wortel tot punt, maar sommige zijn wit en sommige zijn lichtbruin. Crème Amerikaanse kortharen hebben meestal geelgouden ogen, roze neuzen en roze voetzolen.

thematische pauze

3. Wit Amerikaans Korthaar

Witte Domestic Shorthair Cat
Witte binnenlandse korthaar kat (Image Credit: Scott, Wikimedia Commons CC SA 4.0 International)

Weinig katten zijn zo opvallend als een witte Amerikaanse korthaar, vooral omdat het wit volledig van de wortels naar de uiteinden van hun vacht gaat. Net als de crèmekleur hebben witte Amerikaanse kortharen voetzolen en neuzen in een mooie roze kleur. Velen hebben ook twee verschillend gekleurde ogen, dankzij een aandoening die heterochromie. Sommigen zullen blauwe ogen hebben, sommige geel-goud, maar degenen met deze aandoening zullen er een van elk hebben!

thematische pauze

4. Blauw Amerikaans Korthaar

Brits korthaar rashond met blauwgrijze fur_PHOTOCREO Michal Bednarek_shutterstock
Afbeelding credit: Michal-Bednarek, Shutterstock

Zoals de meeste effen kleuren van Amerikaans korthaar, zal een blauw volledig bedekt zijn met blauw haar dat tot aan de wortels gaat. De meesten hebben geelgouden ogen en, hoewel ze er nogal grijs uitzien, ook blauwe neuzen. Blauwe Amerikaanse korthaar katten hebben blauwe voetzolen gemengd met een lichte aanraking van roze. Ze zijn vrij populair omdat ze zo mooi zijn.

thematische pauze

5. Rood Amerikaans Korthaar

rood Amerikaans Korthaar
Afbeelding credit: Nynke van Holten, Shutterstock

Als relatief veel voorkomende kleur is de Red American Shorthair toch een prachtige kat. De rode kleur is zeer robuust en strekt zich uit tot aan de wortels, zonder dat er tikken of schaduwen te zien zijn. Zoals de meeste effen gekleurde Amerikaanse kortharen, heeft het rood geelgouden ogen. Hun neuzen zijn ook rood, maar hun voetzolen zijn meestal donkerroze van kleur.

Cat kogelverdeler 1

Patroon kleuren

6. Chinchilla Amerikaans Korthaar

chinchilla Amerikaans Korthaar
Afbeelding credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Als je op zoek bent naar een opvallende Amerikaanse korthaar, is het chinchilla kleurenpatroon een goede keuze. Chinchilla American Shorthairs hebben een lichtwitte ondervacht met blauwe tikken. Het tikken wordt over het algemeen gezien op de bovenste delen van hun lichaam, inclusief hun rug, hoofd en staart. Opgemerkt moet worden dat een chinchilla American Shorthair ook zilver, rood, crème en schildpad kan zijn, met een vergelijkbare kleurvariëteit in hun ogen en voetzolen.

thematische pauze

7. Bicolor Amerikaans Korthaar

Amerikaanse korthaar kat liggend op de grond
Afbeelding credit: Apisit Hrpp, Shutterstock

Dankzij de twee verschillende kleuren die de vacht vertoont, herken je een tweekleurige Amerikaanse korthaar onmiddellijk. De eerste kleur is bijna altijd wit, terwijl de 2e meestal blauw, crème, zwart of rood is. Je moet er ook rekening mee houden dat er geen bloeding tussen kleuren zal zijn, omdat ze 100% verschillend zijn zonder schaduw. Wat hun ogen betreft, hebben de meeste tweekleurige Amerikaanse kortharen geelgoud, maar hun voetzolenkleur kan variëren op basis van hun kleuren.

thematische pauze

8. Tabby Amerikaans Korthaar

Amerikaanse korthaar kat liggend op de bank
Afbeelding credit: Clement Morin, Shutterstock

Het definiëren van de tabby-kleur in American Shorthairs is moeilijk omdat er zoveel kleurencombinaties zijn. Een ding dat tussen alle kleurvariëteiten geldt, is hun gestreepte patroon, maar zelfs dat kan van kat tot kat verschillen. Een duidelijke markering die je echter meestal zult zien, is het “M” -patroon op het voorhoofd van een Tabby American Shorthairs. Ook zijn de markeringen aan de linker- en rechterkant van hun lichaam symmetrisch.

thematische pauze

9. Calico Amerikaans Korthaar

calico amerikaans korthaar
Afbeelding credit: Tramp57, Shutterstock

De Calico American Shorthair heeft een witte ondervacht met overal rode en zwarte patronen. De meesten hebben een bijna volledig witte onderbuik en geelgouden ogen. Wat betreft hun voetzolen, ze kunnen variëren van kat tot kat. Sommige Calico American Shorthairs hebben ook rode tabby strepen, maar dat is relatief zeldzaam.

thematische pauze

10. Van Amerikaans Korthaar

Amerikaanse korthaar kat spelen
Afbeelding credit: MTS_Photo, Shutterstock

De Van American Shorthair is er in verschillende kleuren en patronen. Wat hen onderscheidt, is dat hun vacht voornamelijk wit is, waarbij de kleuren en patronen slechts een klein deel uitmaken en meestal te zien zijn op de staart, poten, oren en gezicht. De Van American Shorthair kan in vrijwel alle kleuren en patronen voorkomen, maar geen schildpad (ook bekend als gestroomd).

thematische pauze

11. Rook Amerikaans Korthaar

Black Smoke American Shorthair gehouden als huisdier
Image Credit: marumaru, Shutterstock

Zoals veel van de kleurpatronen op deze lijst, kan de Smoke American Shorthair verschillende kleur- en patrooncombinaties zijn. Zwart, blauw, camee en schildpad komen het meest voor. Wat dit patroon onderscheidt, is dat Smoke American Shorthairs een lichte ondervacht hebben die verschilt van de rest van de haren in hun vacht. Als ze stilzitten, lijken ze een effen kleur te hebben, maar de ondervacht komt door als ze bewegen. De meesten hebben witte aftekeningen op hun benen, voeten en borst.

thematische pauze

12. Gearceerd Amerikaans Korthaar

gearceerd Amerikaans Korthaar op tafel
Afbeelding credit: Phatthanun.R, Shutterstock

Dit is een andere Amerikaanse korthaarkleur die in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar is, waaronder crème, rood, blauw en zilver. Net als de Calico American Shorthair heeft de shaded een lichte, witte ondervacht. De meeste hebben rode neuzen, groene ogen en zwarte voetzolen, maar die kunnen ook variëren afhankelijk van hun kleurenpatroon.

thematische pauze

13. Schildpad Amerikaans Korthaar

tortoishell amerikaans korthaar
Afbeelding credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock

Deze mooie katachtigen hebben een zwarte vacht afgewisseld met rode vlekken in verschillende tinten, waardoor ze zich onderscheiden van andere patronen. Ze hebben meestal geelgouden ogen, zwarte of rode neuzen en zwarte of rode voetzolen. De meest voorkomende schildpadkleuren zijn gearceerd, verdund gearceerd, chinchilla-gearceerd en verdunde chinchilla.

thematische pauze

14. Gepatchte Tabby Amerikaanse Korthaar

schattige gepatchte witte tabby kat oranje blauw white_Winessyork_shutterstock
Image Credit Door: Winessyork, Shutterstock

Dit unieke Amerikaanse korthaar kleurenpatroon combineert tabby patronen met schildpad patronen, meestal in blauw, bruin, wit en rood. Het is normaal om een Patched Tabby American Shorthair te zien met een witte borst en voorpoten. Hun neuzen en voetzolen variëren van de ene katachtige tot de andere. Een ding om op te merken is dat deze kleur van Amerikaans korthaar vaak wordt aangeduid als “Torbie”, een combinatie van de namen tabby en schildpad. Gepatchte tabbies zijn er in minstens een dozijn verschillende kleurencombinaties.

garen kogelverdeler

Laatste gedachten

Zoals vermeld aan het begin van dit artikel, zijn er 70 kleuren en patronen die je waarschijnlijk zult zien bij de Amerikaanse korthaar kat. De meeste van die patronen zijn echter gewoon variaties op de basispatterns zoals calico, schildpad, rook en anderen. Blue Smoke en Blue Cream American Shorthair zijn goede voorbeelden; Ze volgen vergelijkbare patronen, maar met verschillende kleuren.

Welke kleur of welk patroon van Amerikaans korthaar je ook aanneemt, je zult een intelligente, kalme en aanhankelijke kat in je leven brengen. Nog beter, omdat Amerikaanse kortharen over het algemeen gezonde katten zijn, krijg je een harige vriend voor vele jaren! Voed de jouwe op met liefde, genegenheid en voedsel van hoge kwaliteit, en je Amerikaanse korthaar zal een geweldig huisdier en knuffelige metgezel zijn voor jou en je gezin.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Apisit Hrpp, Shutterstock