10 betaalbare en milieuvriendelijke alternatieven voor kattenbakvulling

Als u op zoek bent naar betaalbare en milieuvriendelijke alternatieven voor kattenbakvulling in klei, bent u niet de enige. Het kiezen van de juiste kattenbakvulling voor u, uw huisdier, uw portemonnee en het milieu is een belangrijk aspect van het zijn van een verantwoordelijke katteneigenaar. Alternatieven voor typisch klei kattenbakvulling zijn gemaakt van allerlei materialen, zoals maïs, papier, walnoten, tarwe, zand, dennen of gras.

Deze alternatieve kattenbakvullingen zijn niet alleen vaak betaalbaarder dan traditioneel kleistrooisel, maar ze zijn ook milieuvriendelijker.

Impact op het milieu

Kat met kattenbakvulling

Er zijn veel materialen die zowel betaalbaar als milieuvriendelijk zijn in sommige kattenbakvullingen in de huidige markt.

Traditionele kattenbakvulling wordt gemaakt van een soort klei die bentoniet wordt genoemd. Het wordt al jaren gebruikt in kattenbakvulling. Dit type strooisel staat bekend om zijn vermogen om vocht te absorberen en op te zwellen tot vele malen zijn oorspronkelijke grootte.

Hoewel bentoniet als een natuurlijk product wordt beschouwd, is de mijnbouw van deze klei controversieel. Bentoniet wordt geëxtraheerd met behulp van een methode die strip mining wordt genoemd. Het gaat hierbij om een proces waarbij grote hoeveelheden grond en gesteente worden verplaatst om bij de mineralen eronder te komen. Hierdoor ontstaan grote gaten in de grond en verstoort het natuurgebied waaruit het wordt gewonnen.

Bovendien is bekend dat strooisel op basis van klei schadelijke kankerverwekkende stoffen bevat die door stofdeeltjes in de lucht terechtkomen en kunnen worden ingenomen. Dit zal vaak allergische reacties veroorzaken of zelfs astma veroorzaken bij uw kat.

Lees ook: Onbevooroordeelde kattenbakvulling Beoordelingen

Zwerfvuil alternatieven

Als u op zoek bent naar milieuvriendelijke alternatieven voor klei kattenbakvulling die u ook wat geld besparen, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Hieronder hebben we enkele ongebruikelijke alternatieven voor traditionele kattenbakvulling gegeven die u misschien nog nooit hebt overwogen.

1. Dennen

Dennenkorrels in kattenbakvulling zijn een geweldige optie en verbergen slechte geuren heel goed.

Dennenstrooisel wordt verwarmd tot een zeer hoge temperatuur om pellets te maken van het hout en sap. Paardenstrooiselkorrels worden ook gebruikt en worden gemaakt van zaagsel. Dennenkorrels die worden gebruikt voor strooisel lijken misschien vrij ongebruikelijk, maar ze hebben enkele voordelen die ze een ideaal strooiselalternatief maken.

Hoewel het meeste dennenstrooisel niet klontert, vergrendelen de dennenvezels geuren en absorberen ze vocht. Het enige probleem met dennenstrooisel is dat sommige katten gewoon niet van de textuur van de pellets houden en sommige niet van de geur van dennen.

Lees ook: Katachtige Dennen kattenbakvulling Review

2. Tarwe

Overweeg om je eigen kattenbakvulling te maken van vermalen tarwebessen en zuiveringszout.

Tarwe is ook een geweldige milieuvriendelijke kattenbakvullingsoptie. Je kunt er zelfs zelf een maken door volkoren bessen te malen tot een grof poeder. Dit specifieke zwerfvuilalternatief is degene die het meest lijkt op de textuur van traditioneel zwerfvuil.

Tarwestrooisel klontert goed en maakt losse klonten vergelijkbaar met kleistrooisel. Van de klonten is bekend dat ze aan de zijkanten en de bodem van de kattenbak blijven plakken, waardoor het moeilijk schoon te maken is. Tracking en stof van de korrels zijn ook vergelijkbaar met die van kleistrooisel.

Lees ook: De 11 beste niet-klonterende kattenbakvullingen

3. Bodem

Katten geven van nature de voorkeur aan aarde voor hun toiletopties, maar het kan rommelig zijn.

Grond is de nummer één voorkeur van een kat wanneer de natuur roept. Als uw kat niet in staat is om een deel van uw tuin te gebruiken, kan een zak potgrond de truc doen. Als je aarde wilt uitproberen, overweeg dan om zuiveringszout te gebruiken voor geurbeheersing.

Wees voorbereid op het vinden van de grond verspreid over uw kattenbak gebied. Het hebben van een mat voor tracking is een must als u deze methode van zwerfvuil selecteert.

Lees ook: De 5 beste wegwerp kattenbakken in 2022 – we hebben ze allemaal geprobeerd

4. Vermalen maïs

Gemalen maïs gebruikt niet alleen een natuurlijk ingrediënt, maar maakt ook gebruik van maïskolven.

Maïs kattenbakvulling wordt meestal gemaakt van fijngemalen hele maïskorrels of vermalen kolf. Deze methode maakt ook gebruik van een afvalproduct, waardoor het een milieuvriendelijker kattenbakvulling is. Maïsstrooisel is doorspoelbaar, biologisch afbreekbaar en neutraliseert onaangename geuren. Als u voor dit nest kiest, controleer dan altijd de instructies van het merk voordat u het strooisel door het toilet spoelt.

Maïs kattenbakvulling vermindert ook afval door urine om te zetten in kleine stevige klonten. Dit soort nest wordt beschouwd als een van de veiligste opties voor kittens vanwege de grootte en voedselbasis.

Lees ook: ’s Werelds beste kattenbakvulling Review

5. Krant

Papier kan zorgen voor een uitstekende milieuvriendelijke kattenbakvulling.

Krantenpapier en ander papier worden gerecycled tot lange stroken die kunnen worden hergebruikt als paper, maar de korte stroken zouden verloren gaan. Sommige bedrijven die katten katten laten lopen, maken echter goed gebruik van die normaal verspilde onderdelen en veranderen ze in pellets of ballen strooisel.

Papierkorrels zorgen voor geweldige milieuvriendelijke kattenbakvulling en zijn zacht voor de poten van uw kat. Ze zijn ook stofvrij en sommige hebben zelfs klonterend vermogen.

Lees ook: De 5 beste kattenbakvullingen: gekocht en getest

6. Graszaad

Een heel natuurlijk alternatief voor traditionele kattenbakvulling is strooisel gemaakt van graszaad. Het staat bekend als lichtgewicht met geparfumeerde en ongeparfumeerde opties die beschikbaar zijn via fabrikanten.

De natuurlijke vezels van graszaad hebben een hoog zetmeelgehalte, dat vloeistoffen snel absorbeert en strakke, vaste klonten vormt die gemakkelijk te verwijderen zijn.  Sommigen hebben sorghum toegevoegd om eventuele geuren die kunnen ontsnappen te minimaliseren. Dit nest is zeer licht van gewicht met kleine korrels die gemakkelijk rond de buitenkant van de kattenbak zullen volgen.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

7. Walnoot schelpen

Omdat walnootschelpen over het algemeen worden weggegooid, vormen ze een geweldig milieuvriendelijk zwerfvuilalternatief.

Walnoot kattenbakvulling gebruikt alleen de schelpen van walnoten, wat een product is dat meestal verloren gaat. Walnoot kattenbakvulling controleert geur goed, vooral de grove formules. De fijnere korrels zijn snel klonterend waardoor deze ideale en ideale milieuvriendelijke kattenbakvulling is om in meerdere kattenhuizen te gebruiken.

Walnoot kattenbakvulling produceert meestal weinig tot geen stof en heeft een zeer kleine hoeveelheid tracking. Sommige fabrikanten van dit soort strooisel bieden verschillende korrelgroottes en pelletformules om tegemoet te komen aan de voorkeur van uw kat.

Lees ook: Natuurlijk verse kattenbakvulling Review

8. Hout/zaagsel

Als u een nest wilt dat klontert, geuren maskeert en tracking minder een probleem maakt, kan zaagsel het nest voor u zijn.

Houtkrullen of zaagsel zijn andere populaire milieuvriendelijke alternatieven voor kattenbakvulling die goedkoop zijn. Houtstrooisels bestaan meestal uit ceder, spar of spar. Zowel houtkrullen als zaagsel doen geweldig werk bij het absorberen van urine. Ze zijn ook goed in het maskeren van onaangename geuren.

Houtkrullen werken geweldig om niet vast te komen te zitten in de poten van uw kat, wat betekent dat u niet hoeft te volgen. Dit soort zwerfvuil is vrij goed in klonteren als het nat wordt.

9. Kokosnoot schelpen

Net als walnootschalen worden kokosnootschalen vaak gebruikt in alternatieven voor kattenbakvulling.

Kokospoezenbakvulling is volledig gemaakt van kokosnootschalen en is geurvrij. Dit betekent dat het geen schadelijke chemicaliën of allergenen bevat, waardoor het hypoallergeen is. In tegenstelling tot traditioneel zwerfvuil, kan kokosnootafval in en rond de tuin worden weggegooid, of zelfs in een compostbak. Dit type kattenbakvulling produceert geen afval en zal niet op stortplaatsen zoals kleiafval terechtkomen.

Kokosafval is erg fijn, wat resulteert in het volgen rond de kattenbakgebieden. Het is niet de beste in klonteren, wat betekent dat het op den duur de geur niet goed zal beheersen.

Lees ook: CatSpot Litter Review

10. Zand

Net als aarde gebruiken katten graag zand voor hun toilet.

Katten houden instinctief van zand, waardoor dit type milieuvriendelijke kattenbakvulling ideaal is. Zand klontert ook goed als er vocht aanwezig is. Het is biologisch afbreekbaar en draagt geen geur.

Het enige nadeel van zand is dat het geur niet goed absorbeert. Zand is ook een beetje rommelig en heeft de neiging om stof rond de kattenbak te volgen en te creëren.

Klonteren en geurbestrijding

Klonterende kattenbakvulling maakt opruimen veel gemakkelijker dan niet-klonterende materialen.

Wanneer vocht wordt opgenomen en nat strooisel stevig bij elkaar blijft, dan ontstaat er klonten. Een nest met klontervermogen hoeft niet zo vaak te worden vervangen en je kunt de klonten er gemakkelijk uitscheppen, waardoor de schone delen achterblijven.

Geurbestrijding is ook een gewenst vermogen bij het overwegen van een goed milieuvriendelijk kattenbakvullingalternatief. Sommige nesten hebben geur toegevoegd of zijn van nature geurig, wat helpt de geur te maskeren.

Als u op zoek bent naar extra geurbescherming voor het door u gekozen nestalternatief, kunt u eenvoudig een deel zuiveringszout mengen met twee delen strooisel.

Lees ook: De 12 beste klonterende kattenbakvullingen

Laatste gedachten

Het belangrijkste voor het kiezen van een kattenbakvulling is het kiezen van een kattenbakvulling die uw kat leuk vindt en zal gebruiken.

Met zoveel alternatieve nesten om uit te kiezen, zal de voorkeur van uw kat het belangrijkst zijn.  Hoewel deze alternatieve nesten kosteneffectieve oplossingen kunnen zijn, is een nest niets waard als uw kat het niet zal gebruiken!

Lees ook: Beste kattenbakvulling voor geurbestrijding: de complete gids voor het beëindigen van kattenbakgeur voorgoed