National Pet Obesity Awareness Day – Hoe en wanneer wordt het gevierd?

National pet obesity awareness day is een Amerikaanse en Britse vakantie die draait om het vergroten van het bewustzijn van obesitas bij huisdieren en het helpen van eigenaren om het met hun huisdieren te bestrijden.

Pet obesity awareness day is dit jaar op 11 oktober. Het werd in 2007 opgericht door de Association of Pet Obesity Prevention. Op deze dag loggen veterinaire professionals in het hele land in op een gegevensbank en verzamelen ze informatie over de huisdieren van het land en hun taillelijnen.

Obesitas bij gezelschapsdieren is een epidemie; onderzoek toont aan dat 60% van de katten en 56% van de honden in 2018 werden gemeld als overgewicht of obesitas, wat een sterke toename is van de 43% en 53% gerapporteerd in 2010.

In een enquête die specifiek werd uitgevoerd voor de nationale bewustwordingsdag voor obesitas bij huisdieren in 2021, verklaarde 72% van de eigenaren van gezelschapsdieren dat ze dachten dat obesitas een ziekte was. Het bewustzijn stijgt dankzij de bewustwordingsdag van obesitas bij huisdieren en de betrokken veterinaire professionals.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe wordt pet obesity awareness day gevierd?

Veterinaire professionals en eigenaren van gezelschapsdieren vieren deze feestdag; dierenartsen kunnen de gegevens zien die zijn verzameld van eigenaren in het hele land via online of persoonlijke enquêtes. Ze kunnen de statistieken vervolgens gebruiken om literatuur te produceren voor hun klanten en eigenaren van gezelschapsdieren rond obesitas bij huisdieren, inclusief het maken van sociale berichten en uitnodigingen voor de kliniek om te wegen. Pet fit clubs kunnen ook Pet Obesity Awareness Day vieren, waarbij eigenaren worden aangemoedigd om hun huisdieren binnen te brengen voor een gezondheidscheck terwijl ze hun gewicht beheersen.

een rode langharige tabbykat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Wat is obesitas bij huisdieren?

Obesitas wordt breed gedefinieerd als overmatig lichaamsgewicht en lichaamsvet. Huisdieren die tussen de 10% en 20% boven hun ideale lichaamsgewicht wegen, worden als overgewicht beschouwd. Elk huisdier dat meer dan 20% boven zijn ideale gewicht ligt, wordt geclassificeerd als zwaarlijvig. Obesitas is een ziekte die elk lichaamssysteem aantast, bijdraagt aan pijnlijke aandoeningen van het skelet- en spierstelsel en het cardiovasculaire systeem belast.

dikke kat
Afbeelding credit: Andreas Almstedt, Pixabay

Er zijn veel risico’s voor huisdieren die zwaarlijvig zijn, omdat vet een werkzame stof in het lichaam is. Overtollig lichaamsvet beïnvloedt de hormonen en weefsels van een huisdier en vermindert zelfs de levensduur. Honden verliezen 6 tot 12 maanden van hun leven als ze overgewicht hebben.

Obesitas verhoogt het risico op:

  • De meeste soorten kanker
  • Hartaandoening
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Artritis
  • Anesthesie complicaties
  • Blaasstenen en verstopte blazen

Kunnen ziekten obesitas veroorzaken?

Er zijn een paar ziekten die obesitas bij huisdieren kunnen veroorzaken. De ziekte van Cushing veroorzaakt een overactieve bijnier, wat leidt tot ophoping van buikvet. Hypothyreoïdie is een andere ziekte die gewichtstoename veroorzaakt; de schildklier stopt met het produceren van schildklierhormoon, wat een vertraagd metabolisme veroorzaakt.

kattenpootverdelerHoe weet ik of mijn huisdier zwaarlijvig is?

Als u vermoedt dat uw huisdier zwaarlijvig is, probeer dan hun lichaamsconditiescore te nemen. Dierenartsen gebruiken deze op grafieken gebaseerde meting als een visuele indicator van de lichaamsconditie van een hond of kat. Het maakt gebruik van markers zoals de ribben, taille en buik om te zien of ze over (of onder) het ideale gewicht zijn.

Deze grafieken zijn online te vinden en het nemen van een score omvat:


  • Kijken naar het hele lichaam van uw huisdier voor overtollig vet.

  • Het voelen van hun ribben, ruggengraat en taille.

  • Het toewijzen van elk onderdeel punten.

De eerste stap naar de behandeling van obesitas is eerst om het bij uw huisdier te erkennen; het uitvoeren van een body condition score test kan hierbij helpen en kan eigenaren ook helpen begrijpen wat een gezond gewicht is.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Hoe kan ik mijn huisdier helpen gewicht te verliezen?

Als u denkt dat uw huisdier zwaarlijvig is, is het de eerste stap naar de behandeling om ze naar de dierenarts te brengen voor een weging en lichaamsconditiescore. Uw dierenarts zal met u praten over het lichaamsgewicht, het activiteitsniveau, het dieet en andere gezondheidsproblemen van uw huisdier waaraan ze kunnen lijden. Na het bespreken van de behandeling, kan de dierenarts uw huisdier op een dieet en trainingsregime plaatsen, inclusief voorgeschreven afslankproducten.

Het is van vitaal belang om de diëten en instructies strikt op te volgen, omdat elke afwijking van het plan betekent dat het niet zal werken. Uw huisdier moet regelmatig worden gewogen en zijn lichaamsconditiescore opnieuw laten nemen om u te helpen zien hoe goed hij het doet om hem op het goede spoor te houden met gewichtsverlies.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Nationale bewustwordingsdag obesitas bij huisdieren is celebrated in de VS en het VK. Het is een belangrijk onderdeel van preventieve gezondheidszorg rond obesitas en gewichtsbeheersing voor huisdieren van alle leeftijden en rassen. Het wordt gevierd in de VS op 12 oktober en het VK op 11 oktober, en het wordt gevierd sinds 2007. Pet obesity awareness day kan eigenaren helpen beseffen dat hun huisdier overgewicht of obesitas heeft. Deze dag kan hen de moed geven om dit te erkennen en de gevaarlijke bijwerkingen van de ziekte te bestrijden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Dennis van de Water, Shutterstock