Moet ik mijn kat met diabetes euthanaseren?

Kattenrust

Diabetes mellitus is een ziekte bij katten die de bloedsuikerspiegel beïnvloedt als gevolg van een gebrek aan insuline. Het kan een uitdagende aandoening zijn, maar veel katten gaan een lang en gelukkig leven leiden door het juiste dieet te volgen en insuline te nemen. Sommigen gaan zelfs in volledige remissie. Kattenbezitters kunnen diabetes een overweldigende diagnose vinden. De tijd en financiële verantwoordelijkheid die nodig is om voor een diabetisch huisdier te zorgen, is zeker veel om over na te denken.

Wanneer u wordt geconfronteerd met diabetes bij katten, kan het moeilijk zijn om te beslissen om een behandelplan uit te voeren of om de hartverscheurende beslissing te nemen om te euthanaseren.

Laten we enkele basisprincipes van kattendiabetes doornemen om u te helpen een weloverwogen en zelfverzekerde beslissing voor uw kat te nemen.

Wat diabetes is

Kattendiabetes kan overweldigend lijken, maar met extra zorg en toewijding kunnen de meeste diabetische katten een lang gelukkig leven leiden.

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier, dat sterk betrokken is bij de regulering van de bloedsuikerspiegel door het lichaam. Als er een gebrek aan insuline is, stijgen de glucosespiegels en interfereren ze met het vermogen van het lichaam om suiker effectief te gebruiken als een bron van energie.

Feline diabetes is vergelijkbaar met type-II diabetes bij mensen, Het is niet-insuline-afhankelijk. Het wordt meestal veroorzaakt door abnormale cellen in de alvleesklier, wat betekent dat er minder insuline wordt geproduceerd, wat ‘insulineresistentie’ veroorzaakt. Dit is een slechte reactie van het lichaam op de kleine insuline die er is. Dit in tegenstelling tot diabetische honden, die meestal meer lijken op type-I diabetici.

Diabetische katten hebben de neiging om katten van middelbare leeftijd of ouder te zijn en mannetjes worden vaker getroffen dan vrouwtjes. Risicofactoren zijn obesitas en een sedentaire levensstijl, die beide bijdragen aan insulineresistentie.

Er kan ook een genetische component betrokken zijn bij kattendiabetes. Sommige familielijnen van Birmese katten lijken bijzonder getroffen. Diabetes bij katten kan ook secundair worden veroorzaakt aan andere ziekten of medicijnen die ertoe leiden dat het lichaam slecht reageert op insuline.

Lees ook: 7 beste kattenvoer voor diabetische katten

Tekenen en symptomen voor eigenaren van gezelschapsdieren om op te letten

Het is belangrijk om de symptomen van uw kat in de gaten te houden en een dierenarts een juiste diagnose te laten stellen.

De belangrijkste symptomen van diabetes zijn een toename van de waterinname en een verhoogde frequentie en volume van urineren. Gewichtsverlies komt ook vaak voor en sommige katten zullen een duidelijk verhoogde eetlust vertonen. Een minder vaak voorkomend symptoom is diabetische neuropathie, een zwakte van de achterpoten veroorzaakt door zenuwbeschadiging secundair aan diabetes.

Als je echter een oude kat hebt die altijd bij de waterbak staat, stijve achterpoten heeft of overal plast (niet altijd in de kattenbak), trek dan geen overhaaste conclusies. Er zijn andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten, zoals nierfalen en hyperthyreoïdie, die tot vergelijkbare symptomen kunnen leiden.

Diabetes kan worden gediagnosticeerd en onderscheiden van andere aandoeningen zoals nierfalen, door een bezoek aan de dierenarts. Katten kunnen hoge bloedsuikerspiegels vertonen wanneer ze gestrest zijn, dus herhaalde of verdere tests kunnen worden uitgevoerd als er twijfel is.

Lees ook: Feline Hypoglykemie: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Behandeling van diabetes bij katten

Er zijn twee belangrijke aspecten van diabetisch management voor katten: dieet en insuline.

1. Dieet

kat die bij een kom eet

Dieet speelt een belangrijke rol bij het beheersen van de diabetes van een kat.

De doelstellingen van voedingsmanagement bij kattendiabetes zijn tweeledig: gewichtsbeheersing en carabohydraatbeperking.

Obesitas interfereert met de werking van insuline.  Het terugbrengen van het gewicht van een kat naar een gezond bereik kan een enorm effect hebben op hun diabetes. Gewichtsverlies wordt meestal bereikt door een combinatie van het beperken van calorieën en het verhogen van de lichaamsbeweging.

Koolhydraten worden na vertering omgezet in glucose. Een koolhydraatarm dieet kan een significante reactie hebben bij diabetisch management.

Geschikt kattenvoer zal ook vaak de insulinebehoefte verminderen, waardoor de aandoening gemakkelijker te beheren is, In sommige gevallen kan dit zelfs kattendiabetes volledig oplossen. Een receptdieet is meestal de beste optie voor diabetische katten, maar er zijn ook koolhydraatarme commerciële diëten om te volgen.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

2. Insuline

Hoe vaak komt hypoglykemie voor

Een kat regelmatig insuline-injecties geven lijkt misschien intimiderend, maar het is vaak vrij eenvoudig en wordt routine.

De meerderheid van de diabetische katten heeft dagelijks (of tweemaal daags) insuline-injecties nodig. Veel katteneigenaren vinden de gedachte hieraan erg moeilijk om mee om te gaan. Het geven van injecteerbare medicijnen is echter vaak gemakkelijker dan met succes een pil aan een kat geven. Met wat oefening kan dit een zeer routinematig onderdeel worden van uw dagelijkse kattenverzorging.

Orale medicijnen worden vaak gebruikt bij mensen om diabetes onder controle te houden. Ze worden echter niet gebruikt in de diergeneeskunde. De meeste van deze medicijnen zijn giftig of ineffectief bij katten.

Diabetes en euthanasie

Katten met gezondheidsproblemen kunnen nog steeds gelukkig zijn en een lang leven leiden als ze de juiste zorg krijgen.

Diabetes bij katten is helemaal geen doodvonnis. De langetermijnprognose voor diabetische katten varieert met leeftijd, andere gezondheidsproblemen en hoe gemakkelijk het is om hun insulinespiegels te stabiliseren. Veel katten leven een lang en gezond leven met diabetes. Toch is er een aanzienlijke financiële en tijdsinvestering om te overwegen.

Katten met chronische gezondheidsproblemen hebben regelmatig veterinaire bezoeken nodig voor zorgvuldige monitoring. Diabetes vereist vaak vrij intense input van een dierenarts in de eerste paar maanden, terwijl het beslissen over de juiste insulinedosis, het controleren van gewichtsverlies en het behandelen van eventuele complicaties.

Lees ook: 7 beste kattenvoer voor diabetische katten

De kosten en toewijding van de behandeling van kattendiabetes

Het bezitten van een huisdier brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Soms gaat het bij het bezit van huisdieren gepaard met het nemen van een aantal echt moeilijke beslissingen. Euthanasie is een geldige optie voor elke kat die lijdt, een slechte kwaliteit van leven heeft of niet de zorg kan krijgen die hij nodig heeft.

Eigenaren van gezelschapsdieren worstelen vaak met het overweldigende concept van de behandeling van diabetes bij katten. Hun geliefde huisdier is vaak oud en de gedachte om injecties aan hen te geven kan beangstigend zijn.

Diabetes bij katten is echter vaak zeer goed te behandelen. Diabetische katten kunnen lang leven met een zeer goede kwaliteit van leven. Het geven van injecties is heel gemakkelijk met enige oefening, en de meeste katten verdragen dit veel beter dan ze zouden doen door langdurige orale medicijnen te nemen. De naalden voor de injecties zijn zo klein dat ze nauwelijks merkbaar zijn bij gebruik.

Sommige gevallen van kattendiabetes kunnen zelfs worden behandeld met alleen een dieet, zonder dat er medicamenteuze therapie nodig is zodra de insulinespiegels zijn gestabiliseerd.

Er zijn aanzienlijke kosten voor de behandeling van kattendiabetes. Diabetische huisdieren vereisen regelmatige gezondheidscontroles. Sommige klinieken bieden echter thuistesten aan als een manier om diabetes te beheren met een meer ‘hands-off’ benadering. Zodra de juiste insulinedosis is gevonden, zal het aantal controles en bloed- en urinetests afnemen. Toch kunnen de initiële stabilisatieperiodes intens zijn.

Er is ook de verhoogde verantwoordelijkheid van het bezitten van een diabetische kat. Ze vereisen een specifiek dieet, hebben op bepaalde tijden injecties nodig en ze moeten ook nauwlettend in de gaten worden gehouden. Dit kan dingen zoals het nemen van vakanties een beetje lastiger maken.

Sommige katten zijn moeilijk te stabiliseren, wat frustrerend kan zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren en onaangenaam voor de kat. Sommige katten hebben perioden van hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) of lijden aan terugkerende urine-infecties.

Een gevaarlijk vervolg op onbehandelde diabetes is diabetische ketoacidose (DKA), die zich kan presenteren als een acute episode van braken, verlies van eetlust, depressie en instorting, die een dringende en intensieve behandeling vereist.

Laatste gedachten

Diabetes is een veel voorkomende, maar gecompliceerde ziekte bij katten. De diagnose-, stabilisatie- en behandelingsfasen variëren sterk tussen individuele katten. Dit kan grote beslissingen over wat eraan te doen moeilijk maken. De prognose is echter over het algemeen goed. Als de financiële verantwoordelijkheid en tijdsbestedingen kunnen worden aangegaan, is het behandelen van een diabetische kat zeer goed te doen. In feite kan het een zeer lonende ervaring zijn om een kat met speciale gezondheidsbehoeften een beter leven onder uw hoede te geven.

Lees ook: Is sorbitol veilig voor katten?

Veelgestelde vragen

Wat is de levensverwachting van een kat met diabetes?

Katten die behandeld worden voor diabetes en stabiel blijven hebben een goede prognose. De levensverwachting is ongeveer drie jaar, en omdat de ziekte meestal wordt gezien bij oudere katten. Dit is vergelijkbaar met de levensverwachting van een niet-aangetaste kat.

Is diabetes een doodvonnis voor katten?

Als diabetes bij katten met succes wordt behandeld en goed wordt gecontroleerd, is de prognose zeer goed. Onbehandelde diabetici zullen uw kat vaak onwel maken en kunnen evolueren naar diabetische ketoacidose, wat fataal kan zijn.

Is het de moeite waard om een kat met diabetes te behandelen?

Behandeling voor diabetes bij katten gaat gepaard met aanzienlijke financiële kosten en tijdsbesteding. Toch kan het zeer de moeite waard zijn. Diabetische katten die goed reageren op therapie hebben een uitstekende prognose voor de levensverwachting en kwaliteit van leven.

Heeft een kat met diabetes pijn?

Van diabetes is niet bekend dat het pijnlijk is. Onbehandelde diabetici zullen echter uw katten voelen zich steeds zieker. Als de aandoening zich ontwikkelt tot diabetische ketoacidose, zijn de symptomen braken en instorten. Dit kan fataal zijn. Stabiele, behandelde diabetici hebben een goede prognose en kwaliteit van leven.