Nationale Kattenherdersdag: viert het eigenlijk katten?

15 decemberÞ is nationale kattenherderdag. Iedereen weet dat het een hele klus is om een groep katten te hoeden om welke reden dan ook, zelfs als het is om ze naar een buffet met verse vis te leiden! Maar als een kat geen dier is dat moet worden gehoed, waarom is er dan een Nationale Kattenherderdag? De waarheid is dat deze vakantie niets te maken heeft met het letterlijk hoeden van katten. Het is een metafoor voor het bereiken van taken die overweldigend moeilijk zijn en het winnen van banen die aanvoelen als niets meer dan een voortdurende strijd. We hebben hier alles wat je moet weten op een rijtje gezet.

cat + lijnverdeler

Een tijdlijn van national cat herder’s day

Thomas en Ruth Roy creëerden National Cat Herder’s Day in de jaren 1980, wat ook het moment is waarop ze de term en gelegenheid auteursrechtelijk beschermden. De dag kreeg niet veel aandacht van het publiek, omdat de meeste mensen er niet eens van wisten. Toen, in de jaren 1990, publiceerde een manager genaamd Warren Bennis een boek met de titel “Managing People Is Like Herding Cats”, dat ging over leidinggeven in managementposities. Dit gaf aandacht aan de uitdrukking “kattenhoeders” en managers begonnen het op te nemen in hun gesprekken en trainingssessies. Het jaar 2000 was toen de term echt populair werd.

katten in dierenasiel
Afbeelding Credit: Yulia Grigoryeva, Shutterstock

Hoe de term “kattenhoeders” algemeen werd erkend

Tijdens de Super Bowl in 2000 werd een EDS-commercial uitgezonden waarin cowboys met succes katten hoedden. De boodschap was dat het bedrijf zowel zijn klanten als de cowboys in de commerciële kuddekatten bediende. Met andere woorden, het was het bereiken van het schijnbaar onmogelijke. Sindsdien hebben zowel mensen als bedrijven de term “kattenhoeders” aangenomen om degenen uit te leggen die kunnen leiden wanneer de omstandigheden oncontroleerbaar lijken en om taken uit te voeren die de gemiddelde persoon niet kan.

In eerste instantie was de term gereserveerd voor managers, zakelijke doorzetters en soortgelijke soorten carrièreprofessionals. Het is echter uitgebreid met degenen die uitstekend werk doen of geweldige prestaties leveren, maar er weinig tot geen waardering of bonus voor krijgen. Thuis- en ziekenhuisverzorgers, bouwvakkers, verkopers, boeren, taxichauffeurs en thuisblijvende ouders zijn allemaal mensen die zich kunnen identificeren als kattenhoeders.

garen ball divider

5 leuke manieren om nationale kattenherdersdag te vieren

Nationale Kattenherderdag wordt niet door veel mensen gevierd en niets meer dan erkenning van de dag is nodig om degenen te eren die u als kattenhoeders beschouwt. Als je echter zin hebt om te vieren, zijn hier een paar ideeën om te overwegen:


  • Organiseer een pizzafeest of erkenningsceremonie voor de leden van je team op het werk. Vier alle prestaties van het team en praat over hoe je aankomende obstakels kunt aanpakken.

  • Geef een bedankkaartje aan alle kattenhoeders in je leven.

  • Neem een kattenhoeder mee voor een maaltijd of om een film te zien als erkenning van de dag.

  • Bak een taart en verwen naar hartenlust na het eten (of voor het avondeten!).

  • Ga op sociale media en verspreid het woord over National Cat Herder’s Day, zodat het meer aandacht krijgt.

Er is geen goede of foute manier om Nationale Kattenherdersdag te vieren. Je hoeft helemaal niets speciaals te doen, behalve erover nadenken. Als je jezelf echter als een kattenhoeder beschouwt of als je kattenhoeders in je leven hebt die belangrijk voor je zijn, waarom zou je het dan niet vieren?

3 katten gezichtsverdeler

Tot slot

Nationale Kattenherderdag heeft niets met katten te maken, wat teleurstellend kan zijn voor kattenliefhebbers die over de gelegenheid horen. Het is echter een leuke dag om te vieren voor iedereen die het gevoel heeft dat ze een dag hard werken op een manier die veel anderen niet kunnen of willen. Het is ook een dag om anderen te erkennen die een bijna bovenmenselijk werk doen of succes behalen dat onmogelijk lijkt om te bereiken. Dus, hoewel je waarschijnlijk geen vrije tijd krijgt van je werk om het te vieren, geniet van de dag!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jacob Lund, Shutterstock