Wanneer stopt mijn huidige kat met sissen naar mijn nieuwe kitten? Wat u moet weten!

Een nieuw huisdier mee naar huis nemen, vooral een kitten, is spannend. De nieuwe toevoeging aan uw gezin brengt bijna altijd vreugde voor hun nieuwe gezinsleden, maar als u al een oudere kat bezit, kan het lastig zijn om ze met het nieuwe kitten te laten afrekenen. Hoewel het normaal is dat een kat een kitten niet leuk vindt onmiddellijk nadat hij het heeft ontmoet, is het ook normaal dat hij agressie en gesis vertoont.

Het doorbreken van routine is nooit leuk voor katten. Ze genieten van hun huis en brengen tijd door met hun mensen, en nieuwe mensen en dieren kunnen stress veroorzaken. Gelukkig duurt dit meestal niet lang. Nadat de kat gewend is geraakt aan het nieuwe kitten in zijn ruimte, zal het veel rustiger zijn in uw huis. Spanningen hebben de neiging om slechts een paar dagen tot een paar weken te duren. Katten kunnen zich snel aanpassen, maar dat betekent niet dat ze het leuk vinden.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom sissen katten in de eerste plaats bij nieuwe kittens?

Katten hebben de neiging om te sissen naar iets nieuws in hun omgeving om het af te schrikken of bang te maken. Ze sissen ook als ze geïrriteerd zijn of pijn hebben. Het gesis van een kat is een waarschuwingssignaal voor alles wat zijn ruimte binnendringt om eruit te komen. Een nieuw kitten is geen uitzondering, hoe klein ze ook zijn.

Katten houden van hun routine en als die routine wordt verbroken, kan dit sissen veroorzaken. Dit zou in elke situatie gebeuren. Nieuwe baby, nieuw kitten, nieuwe plek, alles kan sissen veroorzaken bij het doorbreken van de routine van de kat. Geef de kat een paar dagen om tot rust te komen en te begrijpen dat het kitten nu deel uitmaakt van het gezin en dat het snel moet opwarmen.

kat sissen
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

Sommige katten zijn agressief tegenover andere katten vanwege een trauma of een andere reden. Het is essentieel om uw kat te leren kennen voordat u een andere krijgt, omdat ze mogelijk onverenigbaar zijn. Als een van hen agressief is tegenover andere katten, kan dat de ander in gevaar brengen.

Katten kunnen zich ook bedreigd en gevangen voelen in hun ruimte, vooral als het kitten hen in het nauw drijft. Of het kitten het nu wel of niet opmerkt of bedoelt, het maakt niet uit. Als uw kat bekneld raakt of in het nauw wordt gedreven, kan dat de vecht- of vluchtreactie veroorzaken, wat resulteert in sissen. Deze vecht-of-vluchtreactie kan gevaarlijk zijn voor beide katten, omdat ze gewond kunnen raken. Zorg ervoor dat u uw kat de ruimte geeft en laat hem het kitten van veraf observeren.

kattenpootverdelerHoe introduceer ik een nieuw kitten?

De beste manier om te beginnen is om ze gescheiden te houden of op zijn minst elk van hen een ontsnapping uit de situatie te geven als de dingen naar het zuiden gaan. Breng ze misschien allebei naar een kamer met een open deur, zodat geen kat in het nauw wordt gedreven door de ander. Laat de oudere kat van veraf toekijken en probeer geen interactie te forceren als je het gevoel hebt dat je nergens komt.

Introduceer positieve associaties met elkaar, geef beide katten traktaties afzonderlijk en misschien een speeltje waar ze van genieten. Zorg ervoor dat u dit met elke kat tegelijkertijd doet om ervoor te zorgen dat niemand jaloers wordt. Je kunt zelfs hun beddengoed verwisselen om ze te helpen wennen aan elkaars geur.

De katten de situatie laten verlaten is heel erg belangrijk. Als een kat zich in het nauw gedreven voelt, zoals hierboven, kan dit vechten of vluchten veroorzaken. Als ze langer dan een minuut naar elkaar beginnen te sissen of tekenen vertonen dat ze op het punt staan aan te vallen, scheid ze dan en zet ze voorlopig in aparte kamers totdat ze voldoende gekalmeerd zijn.

een vrouw die een ragdoll kitten in haar armen houdt
Afbeelding Credit: Václav Závada, Pixabay

Nu uw kat en kitten vrij bij elkaar in de buurt kunnen zijn zonder te sissen of agressief te zijn, kunt u beginnen met het verlengen van de hoeveelheid tijd die ze samen doorbrengen. Let goed op ze om ervoor te zorgen dat er geen sissen of agressief gedrag meer is.

Zodra je ongeveer een week van geen agressief gedrag hebt bereikt, kun je stoppen met het monitoren van hen en hen toestaan vreedzaam samen te leven. Als je merkt dat ze elkaar meerdere weken aanvallen, zijn ze misschien niet compatibel en moet je misschien iets anders uitzoeken.

Hoe weet ik dat het werkt?

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je katten het goed met elkaar kunnen vinden. Ten eerste is het een goed teken als ze de neiging hebben om ruimte te delen, zoals een kamer. Ruimte is een bron voor katten en het toelaten van anderen in hun ruimte is een van de beste tekenen. Als geen van beide katten zich verbergt voor de ander, dan is het ook een goed teken.

Eten uit dezelfde kom is ook een goed teken. Je kunt dit merken wanneer je meerdere kommen voor je kat opzet en ze nog steeds dezelfde kiezen. Dit is een goed teken omdat het laat zien dat je katten een band met elkaar hebben gevormd.

kat ruikend kitten
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Verzorging en samen spelen zijn twee uitstekende tekenen om te laten zien dat uw katten met elkaar overweg kunnen. Katten die vriendelijk tegen elkaar zijn en elkaar verzorgen. Dit is een hechtingservaring voor elke kat die hun relatie zal versterken. Als je ze dit ziet doen, is het het beste om ze voorlopig met rust te laten, zodat ze wat tijd alleen samen kunnen hebben en een band kunnen opbouwen.

Samen slapen is het laatste grote teken dat je katten met elkaar overweg kunnen. Samen slapen laat zien dat ze elkaar volledig vertrouwen. Dit is het beste teken waar je op kunt hopen. Katten kunnen over het algemeen territoriaal zijn en het delen van slaapruimte kan laten zien dat ze een diepe band hebben.

3 katten gezichtsverdelerVeelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat een kat gewend is aan een nieuw kitten?

Het kan meerdere weken duren voordat de kat gewend is aan uw nieuwe kitten, zelfs als hij veel tijd samen doorbrengt. Over het algemeen is het essentieel om de tijd van uw kat met het nieuwe kitten bij te houden om ervoor te zorgen dat ze compatibel zijn. Soms kunnen katten niet met elkaar opschieten en wordt het voor beiden onveilig.

Moet ik mijn kat laten sissen naar het nieuwe kitten?

Enig sissen is gebruikelijk. Straf de kat alsjeblieft niet voor sissen, want het kan meer stress en agressief gedrag met zich meebrengen. Het kan een negatieve associatie met het kitten veroorzaken, waardoor uw kat een hekel aan hem heeft en zich om hem heen bedreigd voelt.

Bovendien, als katten wordt geleerd om niet te sissen, zullen ze escaleren tot geweld. Jij willen uw kat sist, omdat dit kan voorkomen dat de situatie escaleert.

Als je kat echter veel lijkt te sissen, is het waarschijnlijk tijd om de twee katten te scheiden. Constant sissen betekent dat de ene kat zich ongemakkelijk voelt of dat de andere kat niet naar de waarschuwing luistert.

eigenaar die zijn kat kalmeert
Afbeelding Credit: Piqsels

Wat gebeurt er als je katten te snel introduceert?

Het te snel introduceren van katten kan overmatige agressie en stress veroorzaken, waardoor de kans groter wordt dat een van de katten gewond raakt. Als je je niet voorbereidt en ze niet genoeg ruimte geeft, kan het ervoor zorgen dat beide katten een hekel krijgen aan de ander. Als ze eenmaal hun mening hebben, kan het moeilijk zijn om deze te veranderen, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op de eerste paar ontmoetingen met de katten.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het mee naar huis nemen van een nieuw kitten kan spannend zijn, maar u moet voorzichtig zijn bij het introduceren van uw nieuwe kitten bij uw reeds bestaande kat. U moet ervoor zorgen dat de eerste paar ontmoetingen positieve gebeurtenissen zijn in het hoofd van uw kat om ze allebei veilig te houden. Als je dit niet doet, kunnen ze agressief worden en gewond raken.

Het is het beste om de katten de ruimte te geven wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe toevoeging aan hun leven. Als ze in het nauw gedreven, gestrest of angstig worden, kan dit ervoor zorgen dat de vecht- of vluchtreactie zich engageert, waardoor mogelijke agressie ontstaat.

Als uw katten met elkaar overweg kunnen, zijn er tekenen om naar te zoeken, zoals het delen van de ruimte, het delen van een voerbak en samen slapen. Deze tekenen kunnen aantonen dat uw katten volledig en veilig zijn gebonden. Zodra u deze tekenen opmerkt, kunt u er zeker van zijn dat uw katten elkaar niet zullen aanvallen. Natuurlijk kunnen er hier en daar wat speelse schermutselingen zijn, maar over het algemeen zal geen van beiden gewond raken.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock