Zullen broertjes en zus katten paren? Dit is wat u moet weten

Katten zijn een van de meest populaire huisdieren over de hele wereld. Met hun schattige en knuffelige persoonlijkheden is het geen wonder waarom mensen graag katten hebben als onderdeel van hun gezin. Maar als twee katten uit hetzelfde nest samen leven, zullen ze dan paren?

In dit artikel zullen we kijken of katten van broers en zussen met elkaar kunnen paren en of het een goed idee is.

3 katten gezichtsverdeler

Zullen katten paren als ze verwant zijn?

Twee katten op een krabpaal die in één richting kijken voor een witte muur
Afbeelding Credit: Christopher Teixeira, Shutterstock

Wanneer katten uit hetzelfde nest komen, worden ze beschouwd als broers en zussen en kunnen ze een hechte band hebben. Het is normaal dat katten de wereld om hen heen willen verkennen en zelfs met elkaar willen paren als er een kans is.

Het is echter zeker begrijpelijk als je niet wilt dat dit gebeurt. Dat gezegd hebbende, er is geen bewijs dat aantoont dat inteelt tussen dieren ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van de potentiële kittens. Fokken tussen verwante katten kan kittens produceren met genetische defecten of eigenschappen die kunnen worden doorgegeven. In de meeste gevallen zullen de kittens doodgeboren of misvormd worden en kunnen ze zelfs een verminderde levensduur hebben.

Ethische kwesties met inteeltkatten

Er zijn enkele tegenstrijdige meningen als het gaat om het fokken van katten uit hetzelfde nest. Sommige bronnen zeggen dat het acceptabel is om de kittens te inteelten en te registreren als raszuivere dieren, terwijl anderen zeggen dat het geen goed idee is.

Uiteindelijk moet u rekening houden met het bewijs dat de risico’s van inteeltkatten aantoont. Als je liever op veilig speelt, is het waarschijnlijk het beste dat je je broers en zussen niet laat paren.

Maar aangezien katten niet dezelfde moraal delen als mensen, moet jij degene zijn die voorkomt dat ze paren als je geen (potentieel ongezonde of doodgeboren) kittens wilt.

Hoe te voorkomen dat katten van broers en zussen paren

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Als je twee katten uit hetzelfde nest hebt en je wilt waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat ze niet paren, zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Een optie is om beide katten te steriliseren of te castreren voordat ze de leeftijd van zes maanden bereiken. Dit voorkomt dat ze loops worden en vermindert ook hun verlangen om te paren. Het is over het algemeen veilig om te steriliseren of te castreren op de leeftijd van acht weken, maar uw dierenarts kan het beste advies geven op basis van hun leeftijd, gezondheid en grootte.

Een andere optie is om de katten gescheiden te houden en ze te voorzien van verschillende kattenbakken en voedselschalen in afzonderlijke delen van het huis. Dit zorgt ervoor dat ze niet met elkaar in contact komen terwijl ze aan het eten zijn of de badkamer gebruiken.

Het is ook een goed idee om veel speelgoed en activiteiten voor elke kat te bieden, zodat ze zich niet vervelen en op zoek gaan naar entertainment van de ander.

Tot slot, als je merkt dat je katten proberen te paren, is het het beste om ze onmiddellijk te scheiden. Katten kunnen tijdens de paartijd erg agressief tegen elkaar worden, dus het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en ze uit elkaar te houden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Paring tussen katten van broers en zussen wordt niet aanbevolen, omdat het kittens met genetische defecten of zelfs doodgeborenen kan produceren. De beste manier van handelen is om beide katten te steriliseren of te castreren voordat ze de leeftijd van zes maanden bereiken of ze gescheiden te houden in verschillende delen van het huis. Met een beetje waakzaamheid kun je ervoor zorgen dat je broers en zussen niet met elkaar paren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay