Kunnen katten schimmel detecteren? Het antwoord is fascinerend!

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag “Kunnen katten schimmel detecteren?” maar er zijn manieren waarop uw kat u mogelijk waarschuwt voor de aanwezigheid van schimmel in uw huis. Uw kat kan bijvoorbeeld urineren in gebieden die niet in de kattenbak liggen. Ze kunnen een andere indicator vertonen van de mogelijkheid van schimmel in de gezondheid van uw kat.

Katten zijn overgevoelig voor schimmel, wat hun gezondheid kan beïnvloeden. Lees verder om meer te weten te komen over schimmel en uw katten.

3 katten gezichtsverdeler

Urineren in andere gebieden dan de kattenbak

sphynx kat met paarse kattenbak op een mat
Afbeelding Credit: Kokorina Mariia, Shutterstock

Zoals we allemaal weten, zijn katten territoriale wezens en zullen ze plassen in een gebied met de geur van urine van een ander dier. Wat heeft dat met schimmel te maken, vraag je je af? Katten kunnen de geur van urine niet ontcijferen uit de geur van schimmel. Schimmel ruikt naar urine voor een kat, dus ze zullen op de schimmel plassen zoals ze de urine van een ander dier zouden plassen.

Heeft je kat wel eens op je latex badmat geplast? Als uw kat wat meeldauw op de badmat voelt, zal hij erop plassen. Het is niet ongebruikelijk dat uw kat leer ook op dezelfde manier interpreteert.

Als u merkt dat uw katachtige afdwaalt om op de keldermuur te plassen, kan dit zijn omdat een ander dier daar heeft geplast, maar het kan ook schimmel zijn en het moet onmiddellijk worden verwijderd, zodat u of uw huisdier niet ziek wordt.

Het effect van schimmel op de gezondheid van uw kat

Volgens PetMD veterinair adviseur Dr. Jennifer Coates, zijn er drie categorieën van gezondheidsproblemen bij uw huisdier die het gevolg kunnen zijn van schimmel. Ze omvatten inname, inhalatie en allergische reacties.

  1. Inname: Als uw kat schimmel binnenkrijgt, kan het maagproblemen vertonen zoals braken, veranderingen in ontlasting en verminderde eetlust.
  2. Inademing: Nasale afscheiding, piepende ademhaling, niezen, hoesten, lethargie, ademnood vertoond door snelle of moeizame ademhaling en bloeden uit de neus of mond.
  3. Allergische reactie: Likken, kauwen en krabben kan overmatig worden en zweren en vlekken van haaruitval veroorzaken.

Als uw kat een van deze gezondheidsproblemen vertoont, vraag dan onmiddellijk advies aan een dierenarts.

Ontgift het milieu

zieke kat
Image Credit: zieke kat, Flickr

Om de omgeving te ontgiften, wilt u misschien dat een vriend of familielid de kat houdt terwijl u uw huis schoonmaakt. Het wordt aanbevolen om al het speelgoed, de vaat, dekens en bedden achter te laten, zodat u ze kunt schoonmaken of uit huis kunt halen.

De volgende stap is om alles schoon te maken wat van de kat is. Als het niet kan worden schoongemaakt, vervang het dan. Om de schimmel te verwijderen, gebruikt u een mengsel van half gedestilleerd water en half ammoniak. Het is belangrijk om gedestilleerd water te gebruiken, omdat leidingwater chloor bevat en het niet mag worden gemengd met ammoniak. Was alle items van uw kat met ammoniak en gedestilleerd water en zorg ervoor dat u ze grondig droogt.

Items zoals bedden, dekens en kussens kunnen moeilijker schoon te maken zijn, dus misschien wilt u ze vervangen. Het wordt aanbevolen om alle stoffen items te vervangen die meer dan een inch dik zijn. De kamer moet ook worden schoongemaakt, omdat schimmelsporen gemakkelijk in de lucht kunnen worden vrijgegeven.

Schimmelvergiftiging voorkomen

Er zijn gebieden in uw huis die vochtig kunnen zijn en gevoeliger voor schimmelgroei. Het kan een goed idee zijn om uw huisdier te identificeren en weg te houden van deze gebieden totdat ze professioneel kunnen worden behandeld. Bijvoorbeeld vochtige kelders, garages of gebieden waarvan bekend is dat ze kwel hebben.

Hoe vaak maak je de kommen en het speelgoed van je kat schoon? Alle speelgoed, voedsel- en waterbakken, plastic en rubberen speelgoed moeten minimaal één keer per week worden schoongemaakt. Was alle kussens, bedden en dekens regelmatig schoon om schimmelgroei te voorkomen.

Om schimmelgroei op de brokjes van uw katten te voorkomen, bewaart u deze in een luchtdichte container. Als je het in de originele verpakking bewaart, zorg er dan voor dat je het goed gesloten houdt.

Houd uw huisdier uit de buurt van dingen die het niet zou moeten eten, zoals bedorven voedsel en vuilnisbakken binnen of buiten het huis.

Als uw huis vochtig is, wilt u misschien investeren in een luchtontvochtiger om het risico op schimmel te verminderen. Een andere preventieve maatregel is om plinten, ramen, gipsplaten en andere gebieden die vocht kunnen vasthouden in de gaten te houden, zodat u het kunt verzorgen voordat het een groter probleem wordt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel we misschien niet met zekerheid kunnen zeggen dat katten schimmel kunnen detecteren, kunnen we zeggen dat als ze het vinden, ze erop kunnen plassen. We weten ook dat de aanwezigheid van schimmel uw kat ziek kan maken. Het is dus belangrijk om hun speelgoed en othaar items reinigen en drogen en proberen ze te beperken van gebieden die vochtig of gevoelig voor schimmel zijn. We raden ook aan dat als uw kat zich presenteert met een van de hierboven genoemde symptomen, u het advies van uw dierenarts moet inwinnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Stratman², Flickr