Kun je een ear-tipped (TNR) kat adopteren? Alles wat u moet weten!

Als u bekend bent met trap, castratie en terugkeer (TNR) en trap, castratie, vaccineren en retourneren (TNVR), vraagt u zich misschien af of u een van deze oorkatten kunt adopteren. Het antwoord is ja, dat kan! Een getipt oor is slechts een universele indicator dat de kat is gecastreerd in een van de TNR-programma’s.

Hoewel de meeste katten in het programma verwilderd zijn, zijn sommige misschien verlaten en zijn ze mensvriendelijk, dus ze zijn beschikbaar voor adoptie. Lees verder voor meer informatie!

3 katten gezichtsverdeler

Oordopjes: wat is het?

een kat met oorpunt buiten
Afbeelding Credit: Ausra Barysiene, Shutterstock

De meeste mensen die in buurten wonen met een gemeenschap van verwilderde katten hebben misschien katten gezien met vierkante oren. Chirurgische verwijdering van een deel van het oor van de kat wordt gedaan terwijl de kat wordt verdoofd om te worden gesteriliseerd of gecastreerd. De oordopjes worden gedaan om vaste katten te identificeren en bewoners ervan te verzekeren dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over meer nieuwe kittens.

De TNR- en TNVR-programma’s zijn ontworpen om de kattengemeenschappen te helpen beheersen door gevangen katten te castreren en te spuiten en ze vervolgens terug te brengen naar hun gemeenschappen of buurten waar ze vandaan kwamen. De programma’s helpen om de buitenkatenpopulatie humaan te verminderen en het kantelen van hun oren is een verplicht onderdeel van het programma.

Oordopjes is een veilige procedure die niet pijnlijk is voor de kat en snel geneest.

Een gemeenschapskat is een kat die lijkt op je typische huiskat, maar hij leeft buiten en heeft geen eigenaar. Ze kunnen vriendelijk zijn en omgaan met mensen, moe van mensen of angstig en weglopen als je ze benadert.

Deze gemeenschapskatten (soms steegjes of schuurkatten genoemd) leven in dichtbevolkte of landelijke gebieden. Ze kunnen alleen, in paren of in groepen zijn en worden meestal gevoed door en afhankelijk van mensen in de gemeenschap.

Omdat de buitenkatten kunnen binnendringen in werven waar ze niet gewenst zijn, vinden sommige huisbewoners ze hinderlijk. Sommige mensen waarderen gedrag zoals graven, poepen, plassen in hun tuinen en het storen van de inwonende kat niet. Anderen vinden verwilderde katten een bedreiging voor dieren in het wild, dus de TNR-programma’s helpen om enkele van de klachten en zorgen weg te nemen.

Waarom tip de oren van de kat?

Oorgepunte kat
Afbeelding Credit: Bethany Chan, Shutterstock

Verwilderde en zwerfkatten kunnen gemakkelijk bang worden en weglopen van mensen. Meestal zijn gemeenschapskatten niet iemands huisdier en hebben ze het grootste deel of hun hele leven buiten doorgebracht. Hoewel sommigen zich misschien op hun gemak voelen bij mensen, hangt de bereidheid om te socialiseren af van de individuele kat.

Er zijn overal dierenliefhebbers die helpen bij het verzorgen en beschermen van gemeenschapskatten. Ze helpen deze katten te vangen, te castreren en vrij te laten, en oordopjes helpen om ze te identificeren, zodat ze niet opnieuw worden opgesloten en onnodige stress en ongemak ervaren.

De oordopjes zijn ook nuttig bij het identificeren van nieuwe katten in de gemeenschap. Het programma helpt dierencontroleurs ook onderscheid te maken tussen katten die medisch zijn behandeld en katten die nog intact zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn veel voordelen aan de val-, castratie- en releaseprogramma’s. Het biedt controle over de kattenpopulatie, vermindert klachten en paringsgedrag en biedt katten enig welzijn. En ja, katten waarvan de oren zijn gekanteld als onderdeel van deze programma’s, kunnen worden geadopteerd. Het zal echter afhangen van de vraag of de situatie geschikt is voor de individuele kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock