Waarom houden katten zoveel van papier als zij?

De fascinatie die katten hebben voor papier en karton is een zeer bekend concept voor veel katteneigenaren. Misschien kiest je kat er altijd voor om op de krant of het tijdschrift te liggen dat je even neerlegt om een kopje koffie te halen, of misschien probeert je katachtige metgezel altijd bovenop je papieren te liggen terwijl je probeert wat werk gedaan te krijgen.

Snel overzicht

01

Een fascinatie voor papier en karton komt veel voor bij katten.

02

Veel theorieën proberen te verklaren waarom katten op papier worden aangetrokken, maar dat doen we niet met zekerheid.

03

Het eten van papier kan gevaarlijk zijn voor katten, omdat de kleurstoffen schadelijk kunnen zijn en het innemen ervan een darmobstructie kan veroorzaken.

Sommige katten worden urenlang vermaakt door eenvoudige papieren zakken! Katten lijken in veel vormen tot papier te worden aangetrokken, wat geen gemakkelijk te begrijpen eigenschap is. Wat vinden ze er in hemelsnaam zo leuk aan? Hier geven we enig inzicht in de vele theorieën die er in overvloed zijn van kattengedragsdeskundigen.

1. Isolatie

Liggen op papier of karton kan warm en gezellig aanvoelen voor een kat.

Katten houden ervan om warm te zijn en zijn in feite biologisch geprogrammeerd om meer warmte nodig te hebben dan wij. Huiskatten stammen af van wilde katten die op de Afrikaanse savannes en woestijnen in het Midden-Oosten leven, en de natuurlijke lichaamstemperatuur van een kat is hoger dan die van een mens (ongeveer 102 graden Fahrenheit, vergeleken met de normale 97 tot 99 graden van een mens).

Onze huiskatten leven nu in luxe in onze huizen, maar hun kerninstincten blijven sterk. Papier is een geweldige isolator en als je ergens woont met hardhout, beton of tegelvloer, kunnen katten zelfs tot een enkel stuk papier worden aangetrokken als een manier om lichaamswarmte (en comfort) te behouden terwijl ze rusten.

Krant, met zijn vele lagen, is hier vooral goed voor. Dit verklaart echter niet helemaal waarom katten op een stuk papier op een tapijt zitten, maar misschien zijn sommige gewoonten er gewoon om te blijven.

Katten houden van kartonnen dozen om vergelijkbare genealogische redenen: krappe ruimtes signaleren veiligheid tegen roofdieren, warmte en comfort. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je kat graag in kleine ruimtes kruipt, en dozen zijn een uitstekend voorbeeld, omdat ze ook goed isoleren en die kostbare warmte bieden.

Sommige kattengedragsdeskundigen hebben de hypothese dat katten stukjes papier zien als vergelijkbaar met een doos en daarom naar hen toe worden getrokken als een veilige plek om te rusten.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

2. Nieuwsgierigheid

Katten worden aangetrokken door allerlei soorten papier, of ze nu gekreukt of zacht zijn.

Katten zijn nieuwsgierige wezens en houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken: smaken, texturen, geluiden en bezienswaardigheden. Gekreukt papier kan worden gezien als een opwindend nieuw speeltje voor je kat en kan een grondig onderzoek uitlokken, waarbij poten, klauwen en zelfs tanden worden gebruikt om elke centimeter te onderzoeken. Sommige katten lijken gewoon oprecht te genieten van dat krakende papier terwijl ze ermee spelen!

Lees ook: Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

3. Spelen

Katten zijn geïntrigeerd door de nieuwe ritselende geluiden van een papieren zak.

Spelen is een enorm belangrijk onderdeel van het leven van een kat, omdat ze spel niet alleen gebruiken om verveling te verlichten, maar ook om hun jachtinstinct te oefenen. Papier lijkt misschien niet veel op de gebruikelijke prooi van een kat van vogels of kleine zoogdieren, maar het gekrijs en geknars kan een beetje klinken als knaagdieren die zich in bladeren verbergen, en de manier waarop het vanzelf lijkt te bewegen als het zich ontvouwt na het kraken kan zeer stimulerend zijn voor katten.

Als katten zich vervelen en gefrustreerd zijn, kunnen ze erg ruw worden als ze spelen; agressie en destructief gedrag kunnen een gevolg zijn. Als je kat constant met papier speelt, maar overprikkeld raakt, begint te kauwen en te versnipperen en destructief wordt, overweeg dan om thuis wat meer verrijking toe te voegen, zoals puzzelvoeders en kattenspeelgoed.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

4. Aandacht zoeken

Wanneer katten je papieren stelen of een puinhoop maken door met papier te spelen, kan het aandachtzoekend gedrag zijn.

Onze moderne huiskatten zijn vaak erg gebonden aan hun eigenaren. Dit is natuurlijk mooi, maar het kan leiden tot een aantal veeleisende gedragingen, waarbij onze katten constant onze tijd en aandacht willen. Sommige katten zijn meer vatbaar voor dit aandachtzoekende gedrag dan anderen – je volgen naar de badkamer, maken een enorme puinhoop als je het huis verlaat, enzovoort.

Papier is vaak iets waar wij mensen ons nadrukkelijk op richten: voor werk, nieuws, tekenen, lezen en meer. Een van de redenen waarom katten op papier proberen te zitten, kan zijn dat ze zichzelf rechtstreeks in je visie en focus proberen te plaatsen, zodat je ze in plaats daarvan een traktatie of een knuffel kunt geven!

Dit kan met name oals je gewoontes veranderen, begin je bijvoorbeeld vroeg met het bezorgen van de krant en lees je dit nu bij je ontbijt in plaats van je kat wat aaijes te geven. Katten zijn erg afgestemd op deze veranderingen en zullen hun gedachten bekend maken!

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

5. Verkenning van nieuwe objecten

Wanneer u een papieren zak uit de supermarkt mee naar huis neemt, wil uw kat er misschien zijn geur op plaatsen.

Katten zijn territoriaal en houden graag heel goed in de gaten wat er in en uit hun territorium komt. Vaak gebruiken ze een vorm van geurcommunicatie die feromonen wordt genoemd om bij te houden wat veilig en leuk is, wat nieuw is en wat een bedreiging kan zijn.

Deze chemicaliën worden verspreid wanneer uw kat zijn geurklieren (meestal rond het gezicht, de wangen en de voetzolen) over een object wrijft, en het is hun manier om dat object te markeren als zijnde onderzocht en veilig bevonden.

Deze theorie is interessant, omdat het goed gedocumenteerd is dat katten in hun dagelijks leven veel feromonen en geurcommunicatie gebruiken, maar het verklaart niet echt waarom ze vaak gewoon op het papier zitten in plaats van er actief hun geur op te verspreiden.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

6. Medisch

Pica is een aandoening die ervoor zorgt dat katten non-food items eten; het kan een symptoom zijn van een voedingstekort.

Het is niet ongebruikelijk dat katten een uitgesproken voorkeur voor papier vertonen; het is meestal een volkomen normaal gedrag en niets om je zorgen over te maken. Als uw kat echter actief veel papier eet, kan het de moeite waard zijn om in gedachten te houden dat er een onderliggende gezondheidstoestand kan zijn.

Pica, een aandoening waarbij katten non-food items proberen te eten, kan een symptoom zijn van verschillende voedingstekorten. Kauwen op verschillende en ongewone texturen kan ook een teken zijn van een tandheelkundige ziekte. Als u zich zorgen maakt dat uw kat meer gefixeerd is op papier dan misschien normaal is, vraag dan advies aan uw dierenarts.

Het is ook de moeite waard om op medisch niveau te vermelden dat het innemen van grote hoeveelheden papier darmblokkades bij katten kan veroorzaken, en de kleurstoffen die in de inkten worden gebruikt, kunnen in grote hoeveelheden giftig zijn. Als uw kat een vastberaden papiervreter is, houd dan papieren voorwerpen buiten het bereik van uw kat.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

In het kort

Heb je een kat die gewoon van papier houdt? We hebben gekeken naar meerdere redenen waarom, van warmte tot nieuwsgierigheid, spel tot territoriale markering en aandacht zoeken. Er kan zelfs een medische oorzaak zijn voor dit vreemde gedrag. Wat motiveert volgens jou je kat? Houden ze gewoon van het kraken en kreunen van nieuw papier, of is er een diepere reden?

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten van papier en dozen?

Er zijn veel theorieën, waaronder dat papier en kaart beide goede isolatoren zijn, en katten houden ervan om zich warm en veilig te voelen als ze slapen. Ze willen misschien ook gewoon nieuwe texturen verkennen en ermee spelen – of het gebruiken om je aandacht te trekken!

Waarom eten katten zoveel papier?

Katten vinden het vaak leuk om nieuwe texturen en smaken te verkennen. Ze gebruiken spel als een manier om jachtvaardigheden te oefenen, dus als ze met papier spelen, kunnen ze het uiteindelijk kauwen en opeten. Te veel papier kan darmproblemen veroorzaken, dus moedig uw kat aan om in plaats daarvan veilig kattenspeelgoed te gebruiken.

Is papier goed voor katten?

Katten houden ervan om mee te spelen, te verkennen en zelfs op papier te slapen. Dit is volkomen normaal en veilig. Als uw kat echter graag grote hoeveelheden papier eet, kan dit problematisch worden, omdat het grootste deel ervan darmobstructie kan veroorzaken en de kleurstoffen die op de pagina’s worden gebruikt, ook schadelijk kunnen zijn.