Waarom eten katten plastic? (En hoe ze te laten stoppen)

Je verwacht misschien nooit dat je kat op plastic zakken kauwt, maar als dierenarts kan ik melden dat het niet ongebruikelijk is dat eigenaren me vertellen dat hun katten plastic eten.

Snel overzicht

01

Sommige nieuwsgierige katten kunnen de textuur, geur en smaak van plastic aantrekkelijk vinden.

02

Het is belangrijk om voedings-, medische en gedragsoorzaken uit te sluiten van een kat die non-food objecten zoals plastic eet (pica genoemd).

03

als uw kat plastic eet, houd deze items dan buiten bereik en geef uw kat veel acceptabele speeltjes.

De redenen achter dit vreemde gedrag zijn gevarieerd en kunnen natuurlijke nieuwsgierigheid van katten naar nieuwe texturen en smaken omvatten, of een medische aandoening zoals bloedarmoede of hyperthyreoïdie die de interesse van uw kat in plastic voorwerpen leidt. Het eten van non-food artikelen zoals plastic boodschappentassen kan slecht nieuws zijn voor de gezondheid van katten, dus het is het beste om deze gewoonte te voorkomen.

Vraag je je af: “Waarom eet mijn kat plastic?” Lees verder om de oorzaken van plastic eten te ontdekken en hoe u dit in de eerste plaats kunt voorkomen.

1. Nieuwsgierigheid

waarom likken katten plastic?

Spelen met of kauwen op plastic kan interessant en leuk zijn voor katten.

Katten staan bekend om hun nieuwsgierige aard en worden vaak aangetrokken door nieuwe zintuiglijke ervaringen. Plastic items zoals boodschappentassen hebben een unieke gekreukte textuur die fascinerend kan zijn voor katten, vooral jonge, speelse kittens. De manier waarop plastic voorwerpen bewegen wanneer ze ermee worden gespeeld, kan ook de roofzuchtige instincten van katten stimuleren, en je kunt ze zien springen en bijten alsof ze een kleine muis of vogel zijn.

Lees ook: Waarom houden katten zoveel van papier als zij?

2. Geur en smaak

Katten kauwen soms gewoon om te onderzoeken wat een object is.

Uw kat kan plastic kauwen uit oprechte verwarring over de vraag of het kattenvoer is! Plastic zakken zijn vaak bedekt met maïszetmeel en stearaten en kunnen worden gemaakt van gelatine. Katten hebben een uitstekend reukvermogen en kunnen de geur van het zetmeel en de gelatine aantrekkelijk vinden, en denken dat het plastic de moeite waard is om op te kauwen om te zien of de smaak overeenkomt met de geur.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

3. Angst

Kauwen op middagvoedsel zoals plastic kan soms een teken zijn van stress of angst.

Kattengedrag kan complex zijn en katten die angstig of gestrest zijn, kunnen zich op ongebruikelijke manieren presenteren. Sommige katten zullen zich verstoppen, hun interacties met eigenaren veranderen, agressief worden of op vreemde plaatsen plassen. Anderen kunnen symptomen van een obsessief-compulsieve stoornis ontwikkelen, waaronder herhaaldelijk en continu kauwen van non-food objecten zoals plastic boodschappentassen.

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

4. Pica

Sommige kattenrassen hebben een bekende genetische aanleg voor het eten van non-food items.

De toestand van het eten van non-food items (pica) is een gecompliceerde aandoening die meerdere mogelijke oorzaken heeft. Het kan een ernstig en slopend probleem zijn, dat een ernstig gevaar voor de gezondheid van katten veroorzaakt. Het eten van plastic is een vrij algemene presentatie van pica en kan worden gekoppeld aan drie hoofdoorzaken.

Ras: Sommige kattenrassen hebben een bekende genetische aanleg voor pica. Birmese en Siamese katten lijken beide vatbaar te zijn voor het innemen van niet-voedselvoorwerpen, dus voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen als bij deze rassen wordt bepaald welke objecten voor hen toegankelijk zijn. De aandoening kan al op jonge leeftijd beginnen.

Slechte voeding: Als het dieet van uw kat niet alle voedingsstoffen biedt die uw kat nodig heeft om te gedijen, kan dit pica veroorzaken omdat uw kat probeert essentiële voeding te halen uit andere voorwerpen dan zijn kattenvoer. Katten moeten een kwalitatief goed, uitgebalanceerd en compleet kattenvoer krijgen om een voedingsprobleem met de gezondheid te voorkomen.

Als hun dieet om welke reden dan ook beperkt is, heeft uw kat mogelijk supplementen nodig, maar dit moet altijd worden besproken met een dierenarts of een gekwalificeerde kattenvoedingsdeskundige.

Medische aandoening: Bepaalde gezondheidsproblemen bij katten kunnen pica veroorzaken, wat er vervolgens toe kan leiden dat uw kat verschillende ongeschikte dingen inneemt, waaronder plastic voorwerpen. Bekende gezondheidsproblemen die pica veroorzaken, zijn onder meer tandziekte, bloedarmoede, hyperthyreoïdie en hersentumoren.

Het zou ongebruikelijk, maar niet onmogelijk zijn voor katten met deze medische aandoeningen om het eten van plastic als enige symptoom te hebben. Controleer uw kat altijd op tekenen van slechte gezondheid, zoals een verandering in eetlust, urine of poep, veranderingen in zijn gedrag en slaappatroon of andere tekenen van ziekte.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

Waarom is het eten van plastic slecht?

Het eten van plastic kan een darmverstopping veroorzaken en plastic zakken zijn een verstikkingsnevel.

Wat is de schade aan het feit dat je kat een knabbel van een boodschappentas of twee heeft? Nou ja, eigenlijk best veel! Plastic items kunnen niet worden verteerd door katten, dus als ze er een bepaalde hoeveelheid van eten, kunnen ze eindigen met een darmblokkade. Dit kan een ernstige zorg zijn, lethargie, braken en diarree veroorzaken en mogelijk een grote operatie nodig hebben om te corrigeren.

Plastic zakken zijn ook een verstikkingsrisico, vooral voor jonge kittens die er misschien in kunnen komen en vast komen te zitten. Boodschappentassen met handvatten kunnen ook vast komen te zitten rond de nek van katten, met het risico op nekletsel of verwurging.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Hoe plastic eten bij katten te voorkomen

Het goede nieuws is dat er enkele eenvoudige wijzigingen zijn die katteneigenaren kunnen aanbrengen in de omgeving van hun kat om dit zorgwekkende gedrag te verminderen.

1. Voorkomen is beter dan genezen

Als uw kat graag met tassen speelt, kies dan voor papieren zakken zonder handvatten om de risico’s voor de saftey van uw kat te verminderen.

Het is altijd een veilig idee om plastic buiten het bereik van katten en kittens te houden. Bewaar boodschappentassen uit het zicht en gebruik ze nooit als speelobject met uw huisdier. Het is natuurlijk moeilijk om alle plastic voorwerpen uit de buurt van huisdieren te houden, maar waakzaam zijn voor losse voorwerpen zoals tassen is een goede gewoonte om in te stappen.

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

2. Veilig kauwspeelgoed

Zorg voor voldoende kattenspeelgoed om uw kat te helpen veilig te kauwen.

Sommige katten houden er gewoon van om te kauwen, voor stressverlichting, als een verveling buster, of gewoon voor de lol. Het verstrekken van voorwerpen die veilig zijn voor uw kat om op te kauwen, zal aan deze behoefte voldoen en hopelijk voorkomen dat ze zich wenden tot ongeschikte voorwerpen zoals boodschappentassen. Als je kat niet geïnteresseerd lijkt in een kattenkauw, probeer er dan wat kattenkruid op te wrijven om interesse te wekken. Als je een binnenkat hebt, kan het verstrekken van wat kattengras geweldig zijn om veilig te kauwen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

3. Verrijking

Puzzelspeelgoed houdt katten gestimuleerd en vermaakt, zodat ze niet op zoek gaan naar plastic om op te kauwen.

Verveling en frustratie kunnen leiden tot ongewenst gedrag bij katten. Het bieden van veel stimulatie en speeltijd is de sleutel voor katteneigenaren om een vredig leven te leiden. Puzzelvoeders, kattenspeelgoed, kattenbomen en krabpalen zijn allemaal uitstekend geschikt voor katten, maar zelfs een kartonnen doos zorgt voor entertainment!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

4. Bittere sprays

Als je de toegang tot plastic voorwerpen niet kunt beperken, probeer dan bittere spray om je kat af te schrikken.

Als er plastic voorwerpen zijn die uw kat onweerstaanbaar aangetrokken lijkt te voelen tot kauwen, en u kunt ze niet buiten bereik plaatsen, overweeg dan om het in een kattenveilige spray te coaten. Bittere sprays weerhouden katten ervan om op een veilige manier op voorwerpen te kauwen en zijn nuttig als scheiding onmogelijk is.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

5. Professionele hulp

Een dierenartsbezoek wordt aanbevolen wanneer een kat non-food items eet.

Als uw kat symptomen van pica vertoont, wordt het aanbevolen om advies in te winnen bij een dierenarts, die uw kat kan onderzoeken en de nodige tests kan uitvoeren om medische oorzaken uit te sluiten. Als uw kat gezond wordt geacht, kan een gekwalificeerde kattengedragsdeskundige beoordelen op angst of stress.

In het kort

Vaak proberen plastic te eten is een probleem voor katten dat moet worden aangepakt.

Een nieuwsgierige kat die een spel heeft en een beetje experimenteel kauwt op een stuk plastic is redelijk normaal voor deze nieuwsgierige huisdieren, maar het eten van plastic in elke vorm van hoeveelheid is slecht nieuws voor de gezondheid van katten. Het eten van ongewone dingen (pica) kan bij sommige rassen worden gepredisponeerd, maar kan ook worden veroorzaakt door voedingstekorten, angst en bepaalde medische klachten.

Als uw kat plastic eet, vraag dan advies aan een dierenarts en geef hem tal van katveilige alternatieven om op te kauwen, evenals veel verrijking om hem gelukkig en gezond te houden in geest en lichaam.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met het eten van plastic?

Ten eerste, sluit voedings-, medische en gedragsmatige oorzaken van pica (het eten van non-food objecten) uit en plaats los plastic buiten bereik. Zorg voor veel verrijking, zoals kattenbomen en puzzelvoeders, en katvriendelijk speelgoed en dingen om aan te knagen, zoals kattenkauwen of kattengras.

Wat gebeurt er als katten plastic eten?

Katten kunnen plastic niet verteren en het kan spijsvertering veroorzaken ongemak, ontsteking en darmobstructie. Dit kan zich presenteren met braken, diarree, inappetentie en lethargie en kan zeer ernstig zijn.

Moet ik mijn kat stoppen met het eten van plastic?

Ja, het eten van plastic is gevaarlijk voor katten. Zoek veterinair advies als ze onwel zijn of veel non-food items lijken te eten. Houd plastic buiten bereik en zorg voor veilige kattenkauwen en speelgoed als alternatieven.

Waarom is mijn kat geobsedeerd door het eten van plastic?

Sommige nieuwsgierige katten kunnen de textuur, geur en smaak van plastic aantrekkelijk vinden. Ze kunnen echter pica hebben (een aandoening waarbij katten non-food items eten) die een onderliggende voedings-, gedrags- of medische oorzaak kunnen hebben en door een dierenarts moeten worden onderzocht.