5 eenvoudige tips om katten van tellers te houden

Katten op counter functie

Het aanrecht is een van de belangrijkste gevaarlijke plaatsen in ons huis, waar we voedsel, scherpe voorwerpen bewaren, elektrische apparaten opslaan en maaltijden koken op een warm fornuis.

Onze katten voelen zich instinctief aangetrokken tot hoge plaatsen vanwege hun aangeboren klimmen en behendige aard. Katten voelen zich het meest veilig en geborgen wanneer ze spotten, rusten en slapen vanaf hoge observatiepunten.

Katten zijn ook nieuwsgierige en opportunistische feeders. Katten die zeer gemotiveerd zijn door voedsel, zullen de toonbank extreem verleidelijk vinden en te moeilijk blijken om te weerstaan wanneer voedsel of kruimels in het zicht blijven.

Hoewel het ons gek en onhygiënisch kan maken, is het vanuit het oogpunt van onze kat een natuurlijk gedrag om te springen of plaatsen te beklimmen die voor ons als verboden terrein worden beschouwd.

Als je besluit dat je kat niet op banken of tafels mag, moet de toonbank een oppervlak worden dat je moggie niet wil verkennen.

Hoe katten van counters te houden?

Katten op een KrabpaalKrabber

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw kat op tellers springt, waaronder het bieden van verhoogde platforms die ze in plaats daarvan kunnen gebruiken.

Volg deze richtlijnen om tegenspronggedrag te voorkomen en te beheersen met behulp van training en alternatieve oplossingen.

#1 Mik hoog in de keuken

Plaats een zitplaats op het keukenraam of laat je kat bovenop de kasten van de bijkeuken zitten door op en van de koelkast te stappen.

Katten houden ervan om bij ons in de buurt te zijn. Zittend op het aanrecht plaatst hen op een identiek niveau als hun mens. Als alternatief kunt u uw katachtige metgezel een hoog uitkijkplatform in de buurt aanbieden, zoals een kattentoren of de bovenkant van de koelkast – door katten verkozen tot “meest geliefde kitchenetteplek”.

Countercruises zijn ook populair in huizen waar ramen in de buurt van werkbladen zijn geplaatst, omdat vogels kijken het geliefde tijdverdrijf van een kat is. Plaats een zitplaats op het keukenraam of laat je kat bovenop de kasten van de bijkeuken zitten door op en van de koelkast te stappen. Als uw kat op het werkblad komt om toegang te krijgen tot het raam, bedek het glas dan met een jaloezie of raamfolie.

#2 Houd voedsel uit het zicht

Hoe katten van tellers te houden

Door voedsel uit het zicht te houden, kunnen voedselgemotiveerde katten van het aanrecht worden gehouden.

Ongeacht of voedsel door mensen wordt verstrekt, katten zijn generalistische, vindingrijke feeders, aangetrokken tot voedsel dat op nieuwe locaties wordt gevonden. Ze zullen zoeken naar restjes van het aanrecht, eten uit kommen, eten uit bakken en loungen op warme plekken dicht bij het fornuis in de hoop een traktatie te krijgen.

Als een obligate carnivoor, voer uw kattensoort een geschikt dieet in kleine frequente hoeveelheden weg van tellers en laat vlees of grub niet onbeheerd achter op bankjes, vooral als u van huis bent.

Zorg voor puzzelvoeders en eetstations door het hele huis. Bewaar voedsel in de koelkast en kasten om foerageren te voorkomen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#3 Counter Surfing Training

Cat trainen om van counter af te blijven

Door uw kat te trainen om op commando naar een mat of kruk te gaan, kan hij stoppen met het gebruik van de toonbank.

De meest efficiënte manier om tegensurfen te voorkomen, is door het gedrag van uw kat aan te passen met behulp van clickertraining. Er zijn drie primaire coachingstappen om countersurfen op te lossen:

 • Train ‘ga op mat’ of ‘zit op een krukje’ gedrag buiten de maaltijdbereidingsomgeving. De mat of kruk wordt een lonende plek naast het zitten op een hogere kruk en is een alternatief voor het springen op het aanrecht.
 • Langzaam in de buurt van de realiteit scenario met weinig afleiding.
 • Versterk het gedrag in een hoog tempo in real-life context met zoveel mogelijk herhalingen.

#4 Ontwerp een stimulerende en verkennende verticale omgeving

Katten in een verkennende omgeving

Door uw katten een omgeving te geven met veel uitlaatkleppen voor hun klim- en verkenningsinstinct, kunt u hun verlangen om op het aanrecht te springen verminderen.

Geef uw kat de juiste verticale opties voor klimmen, krabben en rusten door een verkennende omgeving te creëren. Kattenbomen en meubels zijn een enorme hit, hoewel ze duur kunnen zijn.

 • Creëer hoge rustplaatsen binnenshuis met planken, kasten, bureaus, dressoirs, stoelen en kasten. Leg een comfortabel bed of deken op de plek en laat regelmatig traktaties of kattenkruid achter om je kat te verleiden.
 • Een raamplank of raambed zal endless stimulatie en een rustplaats voor één of meerdere katten.
 • Bouw een buitenverblijf voor katten. Plaats boomtakken, kattenveilige planten, water, kattengras, planken, doe-het-zelf krabpaal en hangmat voor uw kat om te zitten terwijl hij buiten het bereik van potentiële bedreigingen blijft.
 • In huizen met meerdere katten, opstelling veel torenhoge slaapplekken om het territorium uit te breiden, voelen de katten zich niet in concurrentie om middelen en gebruiken ze het aanrecht.
 • Als uw kat samen een kamer moet delen met je geliefde hond zullen ze meer geneigd zijn om de grond te vermijden en hoog te mikken. Plaats uitkijkpunten en knuffelaars bovenop boekenplanken.
 • Verhoogde rustplaatsen kan variëren van een paar centimeter van de bodem tot het plafond. Een kussen op de vloer, kartonnen kasteel of een kleine krabpaal is ook een acceptabele hoogte voor katten met artritis of aangetast door blindheid.

#5 Afschrikmiddelen

Weersta je kat van het beklimmen van gebieden die je verboden terrein wilt houden.

Weersta je kat van het beklimmen van gebieden die je verboden terrein wilt houden. Mogelijke afschrikmiddelen zijn:

 • Dubbelzijdige tape: katten houden er niet van om op plakkerige oppervlakken te lopen.
 • Aluminium trays gevuld met een beetje water: sommige katten hebben een afkeer van water, terwijl anderen het niet erg vinden om in natte gebieden te stappen.
 • Tapijtlopers of matten met stekelige noppen face-up: katten houden er niet van om op stekelige oppervlakken te lopen.
 • Gedeeltelijk afgedekt bakplaten of lange stukken karton langs de rand van het aanrecht waar de kat springt om het oppervlak instabiel te maken. U kunt lege blikjes aan de zijkant toevoegen om geluid te maken wanneer het van het aanrecht valt.
 • PetSafe SSSCAT Spray Afschrikmiddel detecteert bewegingen van huisdieren en laat een uitbarsting van ongeparfumeerde mist los binnen een straal van 1 meter. Sprays werken snel, dus ze worden niet aanbevolen om te worden gebruikt rond schichtige of nerveuze katten. Een nerveuze kat kan bang en afkerig worden van specifieke kamers of bang zijn om door de rest van het huis te manoeuvreren.

Lees meer: Beste onzichtbare hekken voor katten beoordeeld

Gebruik GEEN spuitwaterpistool, omdat het je kat alleen leert om weg te rennen wanneer je de sproeier oppakt en terugkeert als je weg bent.

Bovendien vinden sommige katten de spray niet erg en werkt het niet als afschrikmiddel. Zodra uw kat consequent de toegewezen wolkenkrabber of stationaire positie gebruikt, verwijdert u het afschrikmiddel!

Conclusie

Katten van Counters houden Conclusie

Met de juiste training en veranderingen in de omgeving kunnen u en uw kat comfortabel de keuken delen zonder gevaarlijk of onhygiënisch tegensurfen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten graag klimmen en zitten op hoge oppervlakken. Ze misdragen zich niet alleen, ze vertonen instinctief gedrag. Ze zijn niet zo cognitief geavanceerd als mensen, denken in termen van goed of fout of handelen uit wrok.

Hoewel ze misschien vervelend lijken, gedragen ze zich op een zeer coherente manier ten opzichte van hun omgeving.

Beloon je kat voor wat je wilt dat hij of zij probeert te doen, niet voor wat je niet wilt dat hij of zij doet. Als alle pogingen mislukken, neem dan contact op met een aanrechtspringende detective – beter aangeduid als een kattengedragsdeskundige.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat op het aanrecht springt?

Katten zijn zeer intelligent! Hoewel ze weten dat een bepaalde plek verboden is, kan kitty het vermijden als je in de buurt bent, maar zal haar poten op het oppervlak planten zodra je vertrekt. Om te voorkomen dat uw kat op het aanrecht springt, biedt u hem geschikte verticale keuzes of beperkt u de toegang tot de keuken. Gebruik alleen afschrikmiddelen als laatste redmiddel.

Hoe houd je katten van toonbanken en tafels?

Help uw kat normaal klimgedrag te vertonen terwijl u hem van de banktoppen afschrikt en omleidt naar geschikte oppervlakken met behulp van positieve bekrachtiging, omgevingsverrijking, training, geschikte toren- en buitenstimulatie.

Houdt aluminiumfolie katten van toonbanken?

Aluminiumfolie kan sommige katten van toonbanken houden, maar niet de onstuimige. De meeste katten houden niet van het gevoel van aluminiumfolie of het geluid dat het maakt als ze er eenmaal met hun poten op lopen. Uw toonbanken dagelijks bedekken met aluminium is onpraktisch.

Waarom springt mijn kat plotseling op toonbanken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom uw kat plotseling op toonbanken springt:

Nieuw huisdier – uw kat kan zich bedreigd voelen wanneer een gloednieuw huisdier het huis binnenkomt. Door hoog te schalen voelen ze zich veilig en vermijdt contact totdat de introducties zijn voltooid.

Peuter toevoeging – een baby kan een stressvolle en verrassende ervaring zijn fof een poesje. Oefen geleidelijke presentaties in een gecontroleerde omgeving, zodat de kat zich de baas voelt met een veilige plek om zich terug te trekken.

Honger – een kat kan een ’tijger’ worden als voedsel schaars is. Leg alle voedselresten weg, voeg kattenpuzzelvoeders toe en voer kleine frequente maaltijden om tegenopruiming te voorkomen.

Verveling – een verveelde kat zal kattenkwaad uithalen, zorg ervoor dat je katachtige metgezel voldoende zelfspeelgoed, kattenkruid en kartonnen dozen heeft om mee te spelen.

Dorst – de gootsteenkraan kan onweerstaanbaar blijken voor een dorstige moggie, vooral tijdens de zomermaanden of wanneer hij wordt geconfronteerd met welzijnsveranderingen. Vroege detectie van verhoogd waterverbruik is van vitaal belang om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Bronnen weergeven

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pg 49 – 63 Geraadpleegd op 27 november 2020

Pryor, K. (2020, September). Train je kat. Waltham, Massachusetts, VS: Karen Pryor Academy. Geraadpleegd op 28 november 2020

Staten, T. H. (2019). Gids voor kattengedragsbegeleiding. (HSUS, samensteller) Washington, Verenigde Staten. Geraadpleegd op 25 november 2020