Zijn verwarmingspads veilig voor katten en kittens?

De kans is groot dat je een verwarmingskussen of elektrisch verwarmde deken (of beide) in huis hebt. Als kattenouders weten we dat onze harige geliefden notoir aangetrokken zijn tot hitte. Maar zijn verwarmingspads veilig voor katten en kittens? Hoe zit het met elektrische dekens? Lees meer over de voorzorgsmaatregelen en wanneer het een goed moment is om deze warmtebronnen voor huisdieren uit te breken.

Waarom houden katten zo van warmte?

Katten voelen zich biologisch aangetrokken tot hitte omdat hun wilde voorouders afkomstig zijn uit de woestijn. Hun interne lichaamstemperatuur is ook hoger dan de onze, op 102 graden Fahrenheit, wat betekent dat ze moeten compenseren voor groter warmteverlies.

Zijn verwarmingspads veilig voor katten en kittens?

Over het algemeen zijn verwarmingspads veilig voor katten en kittens op een laag of warm montuur. Het is het beste als u toezicht houdt wanneer uw kat een verwarmingskussen of een andere warmtebron gebruikt. Uw kat mag niet direct op het verwarmingskussen liggen of te lang aan de hitte worden blootgesteld. (Begin met 20-30 minuten.) Indien nodig kunt u een deken of dikke laag stof op een warm verwarmingskussen voor uw huisdieren plaatsen.

Potentieel risico

Wat verwarmingspads potentieel onveilig maakt voor katten en kittens, is hun brede – en in het geval van zelfgemaakte verwarmingspads onvoorspelbaar – temperatuurbereik. Een zelfgemaakt verwarmingskussen zoals een natte theedoek, een ovenverwarmde handdoek of zelfs een magnetronsok gevuld met ongekookte rijst, kan een afraden hoog warmteniveau hebben.

Natuurlijk zal gezond verstand waarschijnlijk bepalen of een verwarmingspad (zelfgemaakt of anderszins) te warm aanvoelt. Als het te warm voor je is, is het zeker te warm voor je kat! Test het verwarmingskussen aan de binnenkant van uw arm voordat u het elders aanbrengt. Iets dat voor jou comfortabel warm aanvoelt, is waarschijnlijk te warm voor je kat.

Wanneer gebruik je verwarmingspads op katten en kittens?

Er zijn een paar gevallen waarin het een goed idee is om een verwarmingskussen of een ander verwarmd accessoire bij de hand te hebben voor katten en kittens.

Verweesde kittens

Als u weeskitten verzorgt, is het belangrijk om ze een warmtebron te geven in plaats van de lichaamswarmte van hun moeder. Stel een kittenbestendige ruimte in met een verwarmingskussen op laag, met een zachte deken die het volledig bedekt. Zorg ook voor een zachte deken waarop ze kunnen liggen die niet direct op het verwarmingskussen ligt (zodat ze de mogelijkheid hebben om weg te gaan van de warmtebron). Zorg ervoor dat u toezicht houdt op het gedrag van de kittens met het verwarmingskussen en controleer ze regelmatig.

Katten met artritis

Warmtetherapie kan worden gebruikt om pijn, gewrichtsstijfheid en spierspasmen bij katten die lijden aan artritis te verminderen. Plaats gedurende 20 tot 30 minuten een verwarmingskussen op de laagste stand op het bed van uw kat en bedek het met een dunne deken waarop uw kat kan liggen. (Krijg andere tips om uw ouder wordende kat te helpen beter te slapen.)

Buitenkatten in de winter

Zie je in de winter verwilderde katten bij jou in de buurt? Doe ze vriendelijkheid door ze te voorzien van een warme overdekte doos voor beschutting. Als je stopcontacten buiten hebt, kun je een verwarmingskussen in de slaapbox plaatsen. Knip een klein gaatje in het uiteinde van de doos, voer een waterdicht buitenstroomsnoer door en plaats een verwarmingskussen tussen een tapijt vierkant en een deken. Zet hem op een lage stand en gebruik een timer om hem in de schemering aan te laten gaan en de volgende ochtend af te gaan. Zorg ervoor dat u het in een droge, overdekte ruimte plaatst, zoals op een veranda, overdekt terras of opslagloods. Kitties blijven geroosterd en warm, zelfs op de koudste nachten. Zorg ervoor dat u het verwarmingskussen regelmatig controleert op slijtage en vervang het indien nodig.

Een andere optie: Cat verwarmingspads

U kunt ook specifiek winkelen voor kattenverwarmingspads! Deze hebben meestal een veel lager wattage (4-6 watt) dan gewone verwarmingspads, die meestal tussen 15 en 60 watt variëren. Er zijn ook “zelfverwarmende” kattenverwarmingspads en bedden, die geïsoleerde lagen bevatten die de lichaamswarmte van uw kat absorberen, vasthouden en reflecteren.

Zijn elektrische dekens veilig voor katten en kittens?

Elektrisch verwarmde dekens hebben de neiging om lagere warmteniveaus af te geven dan verwarmingspads, wat betekent dat het meestal veilig is voor katten en kittens om er direct op te liggen. Maar dat is niet altijd het geval, dus zorg ervoor dat u dezelfde richtlijnen voor toezicht en tijdelijk gebruik volgt als wanneer u uw katten toestaat verwarmingspads te gebruiken.

Dus, zijn verwarmingspads veilig voor katten en kittens? Kies bij twijfel voor een kattenverwarmingskussen of zorg ervoor dat u toezicht houdt op het gebruik van deze warmtebronnen door uw huisdier.