Wat kan ik mijn kat geven om te niezen?

Vroeg me af wat kan ik mijn kat geven om te niezen? Een groot aantal problemen kan het niezen van uw kat veroorzaken. Sterker nog, soms is niezen helemaal niet niezen. Je kat kan kokhalzen, kokhalzen, hoesten, piepende ademhaling of kokhalzen. Dit zijn allemaal symptomen die ten onrechte kunnen worden geïdentificeerd als niezen, die allemaal hun eigen reeks oorzaken hebben.

Zodra u de oorzaak van de situatie hebt bereikt, kunt u het niezen van uw kat helpen behandelen. Lees verder om de redenen te bepalen waarom uw kat zou kunnen niezen en hoe u de verlichting kunt bieden die uw kat nodig heeft.

oranje tabby kat niezen. wat kan ik mijn kat geven om te niezen?

Is niezen van katten serieus?

Af en toe niezen is niets om je zorgen over te maken. Mensen rennen niet elke keer naar de dokter als ze niezen, dus je moet jezelf als een graadmeter gebruiken om te bepalen wanneer het tijd is om je zorgen te maken. Als uw kat echter overmatig niest of moeite heeft met ademhalen, is het tijd om een reis naar de dierenarts te plannen.

Maak voordat je naar de dierenarts gaat een video van je kat die niest. Uw kat zal immers waarschijnlijk niet niezen op commando tijdens het examen. Met een video kan uw dierenarts de nies bekijken terwijl hij uw kat onderzoekt.

Wat veroorzaakt niezen bij katten?

Niet alle niezen is het gevolg van een virale infectie bij een kat. In plaats daarvan is niezen vaak een symptoom van verschillende kwalen. Als je je afvraagt waarom je kat zoveel niest, kan een van de volgende redenen de schuld zijn:

 • Virale infectie
 • Oor- of neusmijten
 • Chronische infectie van de bovenste luchtwegen
 • Schimmelinfectie
 • Hooikoorts
 • Tandheelkundige ziekte
 • Neoplasie of tumoren
 • Allergieën
 • Inademing van vreemd materiaal
 • Bacteriële infecties
 • Ontsteking en irritatie

Veel van deze problemen kunnen worden verergerd door vuil, huidschilfers of bacteriën. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de kattenbak, het voedergebied en het meubilair van uw kat schoon te houden door een huisdierveilige reinigingsspray of doekjes te gebruiken.

Hoe bepaalt de dierenarts waarom mijn kat niest?

U moet contact opnemen met een dierenarts om een grondige beoordeling van uw kat en zijn of haar niesgedrag te krijgen. Er is geen eenvoudige manier om te bepalen wat ervoor zorgt dat de neus van uw kat geïrriteerd raakt zonder de hulp van een professional. Tijdens uw bezoek aan de dierenarts kan het medische zorgteam u oplossingen bieden die u helpen uw kat een juiste diagnose en behandeling te geven.

Lichamelijk onderzoek

Allereerst zal uw dierenarts uw kat fysiek onderzoeken. Dit is een geschikt moment om uw dierenarts niesvideo’s te laten bekijken die u hebt kunnen vastleggen en een lijst te geven van andere symptomen die u mogelijk hebt opgemerkt, zoals verlies van eetlust of oogafscheiding.

Zorg ervoor dat u uw dierenarts informeert over hoe lang het niezen al aan de gang is en noteer eventuele nasale afscheiding die u hebt opgemerkt. Uw dierenarts zal uw kat dan een grondig onderzoek geven. Dit omvat het controleren van de oren, neus, keel, hart en longen van uw kat.

Tijdens het onderzoek kunnen er aanwijzingen zijn die uw dierenarts meer inzicht geven in waarom uw kat niest. Na het lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts een kweek nemen om te bepalen of er infecties in het spel zijn en om te identificeren of er vreemde bacteriën aanwezig zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de neusholte geen steriele locatie is. Als er bacteriën worden gevonden, blijkt dit mogelijk niet automatisch de primaire oorzaak te zijn van het niezen van uw kat. Uw dierenarts zal ervoor willen zorgen dat er geen andere ziekte of aandoening is die het niezen veroorzaakt door verder onderzoek uit te voeren.

Beeldvorming

De reden waarom uw kat niest, kan zich niet onmiddellijk voordoen, althans niet zonder beeldvorming die de primaire oorzaak kan bevestigen. Daarom is de gouden standaard van beeldvorming voor een kat een computertomografie (CT).

Tijdens een CT-scan wordt uw kat onder algehele narcose gebracht. Deze zware sedatie zorgt ervoor dat uw kat gedurende de gehele duur van de scan stil blijft staan om röntgenfoto’s van hoge kwaliteit te krijgen. De afbeeldingen stellen de dierenarts in staat om de architectuur van de neusholtes, de mondholte en de sinusholten te controleren op eventuele laesies, massa’s, vreemde materialen of granulomen.

De meeste dierenartspraktijken hebben niet de mogelijkheid om CT-scans rechtstreeks ter plaatse te voltooien. Ze zullen u vaak doorverwijzen naar een lokale noodkliniek of ziekenhuis om de test in plaats daarvan te voltooien.

Rhinoscopie

Een neuscorrectie voor katten is een techniek waarmee dierenartsen direct in de neusholtes van uw kat kunnen kijken. Tijdens een rhinoscopie kunnen biopten van specifieke gebieden worden genomen en kunnen eventuele vreemde voorwerpen worden verwijderd.

Een rhinoscopie wordt gedaan onder sedatie. Een kleine, flexibele scoop wordt in de neusholtes van uw kat gestoken. Er zal een constante zoutoplossingspoeling zijn gedurende de duur van de procedure. En na de rhinoscopie is het normaal om verstopte neus en bloedingen te hebben.

Biopsie

Tijdens een rhinoscopie of na een CT-scan voor katten kan een biopsie worden genomen als er een massa wordt gevonden. Een biopsie wordt meestal uitgevoerd als een manier om te controleren op kanker, maar het kan ook een manier zijn om te controleren op een schimmelmassa. Het beste wat u kunt doen, is de biopsie voltooien en een monster krijgen. De biopsie wordt verwerkt en vervolgens kan uw dierenarts die informatie gebruiken om een behandelplan te bedenken om de oorzaak van de massa op te lossen.

Hoe behandel je een niezende kat?

Als je het je afvraagt wat kan ik mijn kat geven om te niezen? het belangrijkste dat je ze kunt geven is comfort. U wilt het niezen van uw kat behandelen op basis van de onderliggende oorzaak, en geen enkele remedie zal werken als u alleen de symptomen behandelt. Maar samenwerken met uw dierenarts om de oorzaak te bepalen en een geschikt behandelplan te vinden, is de meest gunstige route om te nemen.

Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts voordat u vrij verkrijgbare medicijnen aan uw kat geeft, zoals Benadryl. Als uw kat ernstige niesepisoden heeft, kan het nodig zijn dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen om intensievere behandelingen te krijgen, zoals IV-vloeistoffen en voedingsondersteuning. Uw dierenarts zal de beste gids zijn als het gaat om de juiste behandeling van uw kat.

Houd uw kat comfortabel

Wanneer uw kat onder het weer is, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt. Dit kun je doen door de temperatuur in je huis op een warm maar niet warm niveau te houden. Laat je kat niet buiten totdat hij zich beter voelt.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het voergebied en de kattenbak van uw kat schoon blijven. De aanwezigheid van bacteriën kan ervoor zorgen dat de symptomen van uw kat verergeren. Het gebruik van een zelfreinigende kattenbak kan u helpen ervoor te zorgen dat uw kat altijd een schone plek heeft om naar de badkamer te gaan.

Vermijd essentiële oliën

Er zijn enkele essentiële oliën die schadelijk en giftig zijn voor huisdieren, waaronder tea tree, wintergroen, berk, citrus of citroen, dennen, pepermunt, kaneel, pennyroyal, kruidnagel, eucalyptus, tijm, oregano, lavendel, baai en meer.

Afgezien van giftige essentiële oliën, kunnen andere oliën de sinussen van uw kat irriteren terwijl ze proberen te herstellen van hun aandoening. Zorg er eerst voor dat u geen essentiële oliën in huis heeft die schadelijk zijn voor uw kat. Vervolgens moeten alle essentiële oliën die niet giftig zijn voor katachtigen op pauze worden gezet totdat uw kat zijn niezen heeft overwonnen.

Antibiotica

Infecties van de bovenste luchtwegen bij katten kunnen antibiotica vereisen die door uw dierenarts zijn voorgeschreven. U wilt er zeker van zijn dat u uw kat de juiste dosis van de antibiotica geeft met het aanbevolen aantal keren per dag.

Als je moeite hebt om antibiotica aan je kat toe te dienen, probeer ze dan in een stuk voedsel te verbergen om je kat te misleiden. Als uw kat geen eetlust heeft, kunt u uw dierenarts vragen om u een vloeibaar antibioticum te geven dat u met een spuit in de mond van uw kat kunt spuiten.

Zoute neusspray

Een huismiddeltje dat je zal helpen antwoorden wat kan ik mijn kat geven om te niezen? is zoutspray. Vraag uw dierenarts over het gebruik van zoute neusspray en pediatrische neussprays om te helpen bij niezen in verband met droogheid en congestie.

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een geweldige manier om extra vocht toe te voegen aan de lucht die uw kat kan inademen. Dit kan uw kat helpen bij het ontstoppen van een verstopte neus en het minimaliseren van congestie. Het werkt ook om ontstekingen te verminderen, wat uiteindelijk zal helpen dat uw kat zich beter voelt.

Bepaal waarom je kat niest

Nog steeds benieuwd wat kan ik mijn kat geven om te niezen? Het belangrijkste wat je kunt doen om je kat over zijn niezen heen te krijgen, is de oorzaak van het gedrag bepalen. Wat er ook gebeurt, het is belangrijk dat u de gewoonten van uw kat blijft volgen en in contact blijft met uw dierenarts. Apparaten zoals de Litter-Robot 3 Connect en Feeder-Robot kunnen u helpen de voedings- en kattenbakgewoonten van uw kat te controleren, die u samen met al hun relevante gezondheidsgegevens aan uw dierenarts kunt rapporteren. Dit zal helpen om een groter algemeen beeld te geven van de gezondheid van uw kat.

Gaan kattenverkoudheden weg op hun bezitten?

Als uw kat verkouden is, ook wel bekend als een infectie van de bovenste luchtwegen, zal deze meestal binnen een week of twee verdwijnen. U moet echter een afspraak maken met uw dierenarts om meer ernstige symptomen te behandelen. Deze omvatten overmatige afscheiding uit de ogen of neus, niet eten, loensen of de ogen dichthouden, of veel kwijlen.

Hoe weet ik of mijn kat niest als gevolg van ademhalingsproblemen?

Tekenen van ademnood zijn niezen, nasale afscheiding, oogafscheiding en herhaaldelijk hoesten. Als uw kat deze symptomen ervaart, zoek dan medische hulp bij uw dierenarts voor behandeling.

Wat moet ik doen als mijn kat blijft niezen?

Als uw kat een aanhoudende niesbui heeft of meerdere symptomen van zorg vertoont, moet u een afspraak maken met uw dierenarts om een diagnose te krijgen. Er zijn veel kwalen die resulteren in niezen, dus uw dierenarts moet een grondig onderzoek voltooien om een goede behandeling te garanderen.